UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Webtrees
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 361
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
Re: webtrees
Jak można posortować rodzeństwo wg daty urodzenia?
po EDIT:
Już znalazłem. Jest to w menu EDYTUJ.
po EDIT:
Już znalazłem. Jest to w menu EDYTUJ.
Wersja webtrees 1.1.0 jest już dostępna do pobrania. -> Pobierz <-
-Bardzo duże zmiany w panelu administracyjnym.
-Dodana obsługa najnowszej wersji Map Google (nie wymaga klucza rejestracyjnego) wraz opcją Street View (niestety Polska ciągle nie jest sfotografowana przez Google)
-Łatwiejsza instalacja własnych modułów
-jak zwykle poprawiona wydajność
-Bardzo duże zmiany w panelu administracyjnym.
-Dodana obsługa najnowszej wersji Map Google (nie wymaga klucza rejestracyjnego) wraz opcją Street View (niestety Polska ciągle nie jest sfotografowana przez Google)
-Łatwiejsza instalacja własnych modułów
-jak zwykle poprawiona wydajność
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 10 razy
Google jakiś czas temu udostępniło nową usługę Google Sites (Witryny) czy ktoś wie czy da się zainstalować webtrees na koncie gmail albo dodać do strony?
Sebastian Piotrowski
Indeksuję Nowy Korczyn
Indeksuję Nowy Korczyn
Niestety nic mi nie wiadomo o usłudze Google Sites. Ale na koncie gmail raczej nie zainstalujesz, gdyż to jest konto pocztowe.piotrowski79 pisze:Google jakiś czas temu udostępniło nową usługę Google Sites (Witryny) czy ktoś wie czy da się zainstalować webtrees na koncie gmail albo dodać do strony?
Ponadto pojawiła się wersja webtrees 1.1.1
- poprawa wydajności
- usunięto kilka błędów związanych z nowymi mapami Google.
Logując się na googla, mamy teraz możliwość utworzenia własnej witryny www.wooc pisze:Niestety nic mi nie wiadomo o usłudze Google Sites. Ale na koncie gmail raczej nie zainstalujesz, gdyż to jest konto pocztowe.
np. takiej: https://sites.google.com/site/costam-co-wymyslimy
Ja jeszcze nie zakładałam, bo chwilowo na moim darmowym serwerze nie nękają mnie reklamami (więc nie muszę zmieniać) - ale dobrze wiedzieć, że jest taka opcja (tzn że zakładając konto na google mamy do dyspozycji trochę miejsca na serwerze - dotychczas było konto email=gmail, konto do obrazków = picasa, konto do filmów = youtube oraz funkcje dodatkowe jak osobisty kalendarz, czytnik rss, własne mapy etc).
pozdro
Bea
Beata
-
- Kontakt:
Właśnie zobaczyłem, że nie wyświetla się googlemaps. Sprawdziłem na dwóch komputerach i jest taki sam efekt:

To błąd programu, czy kwestia konfiguracji programu/komputera?

To błąd programu, czy kwestia konfiguracji programu/komputera?
Przejdź do konfiguracji Map Google i zapisz ją ponownie. To powinno pomóc.rrafaell pisze:Właśnie zobaczyłem, że nie wyświetla się googlemaps.
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 15 razy
- Kontakt:
Zaczyna mnie trochę denerwować PGV - coraz więcej błędów w logach na serwerze (m.in. przekroczenie limitu pamięci) no i głównie niemożliwość edycji ged_conf.php w każdym innym języku niż angielski:
Postanowiłem więc migrować na Webtrees. Ale widać i tu są problemy, mam nadzieję, że wieku niemowlęcego.
Skorzystałem ze skryptu migracji i wcięło wszystkie pl_literki, zamiast tego miałem krzaczki. Na PGV miałem utf8 ale widać coś nie zagrało. Poradziłem sobie wgrywając ten sam plik GEDCOM ręcznie i przerabiając ręcznie jeszcze co nieco.
Mam na gorąco takie uwagi:
1. Użytkownicy po migracji są, ale nie są przypisani do swoich profili w drzewie. (Stracili też rangi ale to drobiazg). Trzeba przypisać ręcznie i tu pojawia się problem nr identyfikacyjnego. Nigdzie nie wyświetla się nr INDI muszę go szukać w GEDCOM lub najechać myszką na osobę i zobaczyć w wyświetlanym odnośniku http. Często ten nr jest potrzebny i w innych przypadkach. Nie widzę przeciwskazań, żeby on był widoczny tak jak w PGV. No chyba, że gdzieś muszę postawić ptaszka, ale nie zauważyłem gdzie.
2. Jest wprawdzie opcja "Pokaż prywatne powiązania", zaptaszkowałem, ale chyba mi na wzrok padło bo nigdzie ich nie widzę a chyba łączy się to z pkt. 3.
3. No i problem wg mnie najważniejszy. Kompletne ukrywanie osób żyjących jest bezsensowne. Rozumiem i w całej rozciągłości popieram ukrywanie tożsamości osób żyjących ale kompletne ich ukrywanie prowadzi do absurdalnych sytuacji. Załózmy, że mam informacje o rodzinie Jana i Marii Kowalskich mających piecioro dzieci i chcę się podzielić tymi wiadomościami z twórcą drzewa. Ale tutaj Kowalscy mają tylko jedno dziecko (nieżyjące). Ani śladu faktu, że to jest rodzina wielodzietna. No i stwierdzam, że to nie ta rodzina i szukam dalej gdzie indziej. Gdy wszystkie dzieci żyją to mamy informacje "Brak dzieci", czyli to też nie ta rodzina. No chyba, ze znów nie zauważyłem gdzieś kratki do zaptaszkowanie, to przepraszam. To dotyczy też pokazywania zmian wśród osób żyjących i pokazywanych w panelu zmian. W PGV jest:a w Webtrees:
Mam użytkowników, którzy raz na jakiś czas sprawdzają tylko stronę głównę i nie widząc zmian(sygnowanych jako ukryte) nie dowiedzą się o ślubie czy o narodzinach lub chrzcie.
To tak na gorąco. Mozliwe, że niektórym użytkownikom, a może i większości, taki rygorystyczny uklad pasuje. Przypuszczam jednak, że są tacy jak ja, którzy chcieli by mieć możliwość wyboru. Zagląda tu jeden z twórców Webtrees (pełn szacunek
) Może sa jakieś możliwości wprowadzenia zmian?
Pozdrawiam
Wojtek
Kod: Zaznacz cały
Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 366600 bytes) in .../public_html/krewni/includes/functions/functions.php on line 3376
Skorzystałem ze skryptu migracji i wcięło wszystkie pl_literki, zamiast tego miałem krzaczki. Na PGV miałem utf8 ale widać coś nie zagrało. Poradziłem sobie wgrywając ten sam plik GEDCOM ręcznie i przerabiając ręcznie jeszcze co nieco.
Mam na gorąco takie uwagi:
1. Użytkownicy po migracji są, ale nie są przypisani do swoich profili w drzewie. (Stracili też rangi ale to drobiazg). Trzeba przypisać ręcznie i tu pojawia się problem nr identyfikacyjnego. Nigdzie nie wyświetla się nr INDI muszę go szukać w GEDCOM lub najechać myszką na osobę i zobaczyć w wyświetlanym odnośniku http. Często ten nr jest potrzebny i w innych przypadkach. Nie widzę przeciwskazań, żeby on był widoczny tak jak w PGV. No chyba, że gdzieś muszę postawić ptaszka, ale nie zauważyłem gdzie.
2. Jest wprawdzie opcja "Pokaż prywatne powiązania", zaptaszkowałem, ale chyba mi na wzrok padło bo nigdzie ich nie widzę a chyba łączy się to z pkt. 3.
3. No i problem wg mnie najważniejszy. Kompletne ukrywanie osób żyjących jest bezsensowne. Rozumiem i w całej rozciągłości popieram ukrywanie tożsamości osób żyjących ale kompletne ich ukrywanie prowadzi do absurdalnych sytuacji. Załózmy, że mam informacje o rodzinie Jana i Marii Kowalskich mających piecioro dzieci i chcę się podzielić tymi wiadomościami z twórcą drzewa. Ale tutaj Kowalscy mają tylko jedno dziecko (nieżyjące). Ani śladu faktu, że to jest rodzina wielodzietna. No i stwierdzam, że to nie ta rodzina i szukam dalej gdzie indziej. Gdy wszystkie dzieci żyją to mamy informacje "Brak dzieci", czyli to też nie ta rodzina. No chyba, ze znów nie zauważyłem gdzieś kratki do zaptaszkowanie, to przepraszam. To dotyczy też pokazywania zmian wśród osób żyjących i pokazywanych w panelu zmian. W PGV jest:
Wszystkich zmian: 0
Ukryte : 4
Brak wpisów do wyświetlenia
To tak na gorąco. Mozliwe, że niektórym użytkownikom, a może i większości, taki rygorystyczny uklad pasuje. Przypuszczam jednak, że są tacy jak ja, którzy chcieli by mieć możliwość wyboru. Zagląda tu jeden z twórców Webtrees (pełn szacunek

Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam, Wojtek
-------------------------
https://wojciechgracz.pl
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.
Taki już los poszukiwaczy, zanim się znajdzie grudkę złota, trzeba przesiać tony piasku.
W PGV był błąd, który dotyczy tylko niewielką część użytkowników, w tym Ciebie. PGV tworzyło bazę pseudo utf-8. To znaczy baza była w innym kodowaniu a konwersja na utf-8 odbywała się na poziome skryptu. (PGV wysyłało polski znak a do bazy danych był zapisywany krzaczek, z bazy danych był czytany krzaczek a PGV zmieniało go na polski znak).wuja pisze:Skorzystałem ze skryptu migracji i wcięło wszystkie pl_literki, zamiast tego miałem krzaczki. Na PGV miałem utf8 ale widać coś nie zagrało. Poradziłem sobie wgrywając ten sam plik GEDCOM ręcznie i przerabiając ręcznie jeszcze co nieco.
Należy skorzystać z narzędzia phpMyAdmin lub podobnego aby zmienić bazę ręcznie na utf-8.
Dawno temu też było narzędzie, za pomocą którego z poziomu PGV można było przekonwertować bazę:
http://sourceforge.net/tracker/?func=de ... tid=477081
ale nie wiem czy z najnowszym PGV działa.
Być może błąd, że użytkownicy nie są przypisani wynika z wyżej opisanego błędu, choć nie jestem pewny. Migracja polega na przekopiowaniu zawartości bazy danych i dostosowanie jej do webtrees. Nikt jeszcze nie zgłaszał takiego błędu.wuja pisze:Użytkownicy po migracji są, ale nie są przypisani do swoich profili w drzewie. (Stracili też rangi ale to drobiazg).
Jeśli chodzi numer identyfikacyjny to on nie będzie już nigdzie wyświetlany oprócz adresu strony. Wynika to z decyzji twórców. Zgadzam się z nimi, gdyż sam jako administrator swojej strony miałem kilka pytań od moich użytkowników co to za numer.wuja pisze:Trzeba przypisać ręcznie i tu pojawia się problem nr identyfikacyjnego. Nigdzie nie wyświetla się nr INDI muszę go szukać w GEDCOM lub najechać myszką na osobę i zobaczyć w wyświetlanym odnośniku http. Często ten nr jest potrzebny i w innych przypadkach. Nie widzę przeciwskazań, żeby on był widoczny tak jak w PGV. No chyba, że gdzieś muszę postawić ptaszka, ale nie zauważyłem gdzie.
Twój problem z ręcznym wpisywaniem numeru jest tylko przejściowy i wynika ze zmiany interfejsu panelu administracyjnego, w tym zarządzania użytkownikami. Są prowadzone prace aby dane pole było polem typu 'autocomplete', czyli by wyświetlała się lista osób po wpisaniu kilku liter. Autouzupełnianie działa we wszystkich innych miejscach, więc nie ma potrzeby wpisywania bezpośrednio numeru ID. Wystarczy wpisać kilka liter a wyświetli się lista z kilkoma możliwościami do wyboru.
Dokładnie, to łączy się z punktem 3.wuja pisze:2. Jest wprawdzie opcja "Pokaż prywatne powiązania", zaptaszkowałem, ale chyba mi na wzrok padło bo nigdzie ich nie widzę a chyba łączy się to z pkt. 3.
zobacz punkt 2.wuja pisze:3. No i problem wg mnie najważniejszy. Kompletne ukrywanie osób żyjących jest bezsensowne. Rozumiem i w całej rozciągłości popieram ukrywanie tożsamości osób żyjących ale kompletne ich ukrywanie prowadzi do absurdalnych sytuacji. Załózmy, że mam informacje o rodzinie Jana i Marii Kowalskich mających piecioro dzieci i chcę się podzielić tymi wiadomościami z twórcą drzewa. Ale tutaj Kowalscy mają tylko jedno dziecko (nieżyjące). Ani śladu faktu, że to jest rodzina wielodzietna. No i stwierdzam, że to nie ta rodzina i szukam dalej gdzie indziej. Gdy wszystkie dzieci żyją to mamy informacje "Brak dzieci", czyli to też nie ta rodzina. No chyba, ze znów nie zauważyłem gdzieś kratki do zaptaszkowanie, to przepraszam.
Zgłoszę tą uwagę, zobaczymy.wuja pisze:To dotyczy też pokazywania zmian wśród osób żyjących i pokazywanych w panelu zmian. W PGV jest:a w Webtrees:Kod: Zaznacz cały
Wszystkich zmian: 0 Ukryte : 4
Mam użytkowników, którzy raz na jakiś czas sprawdzają tylko stronę głównę i nie widząc zmian(sygnowanych jako ukryte) nie dowiedzą się o ślubie czy o narodzinach lub chrzcie.Kod: Zaznacz cały
Brak wpisów do wyświetlenia
To tak na gorąco. Mozliwe, że niektórym użytkownikom, a może i większości, taki rygorystyczny uklad pasuje. Przypuszczam jednak, że są tacy jak ja, którzy chcieli by mieć możliwość wyboru.
Zagląda tu jeden z twórców Webtrees (pełn szacunek) Może sa jakieś możliwości wprowadzenia zmian?
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 15 razy
- Kontakt:
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź no i
Pozdrawiam
Wojtek
oczekuję na c.d.wooc pisze: Zgłoszę tą uwagę, zobaczymy.
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam, Wojtek
-
- Kontakt:
Mimo czyszczenia pamięci podręcznej, cookies i co tam jest jeszcze, w dalszym ciągu wyskakują poniższe komunikaty:
DataTables warning (table id = 'ID756397'): Cannot reinitialise DataTable.
To retrieve the DataTables object for this table, please pass either no arguments to the dataTable() function, or set bRetrieve to true. Alternatively, to destory the old table and create a new one, set bDestroy to true (note that a lot of changes to the configuration can be made through the API which is usually much faster).
DataTables warning (table id = 'ID781685'): Cannot reinitialise DataTable.
To retrieve the DataTables object for this table, please pass either no arguments to the dataTable() function, or set bRetrieve to true. Alternatively, to destory the old table and create a new one, set bDestroy to true (note that a lot of changes to the configuration can be made through the API which is usually much faster).
Prawdopodobnie któryś blok jak jest umieszczony w prawej kolumnie na głównej stronie lub stronie portalu generuje ten błąd.rrafaell pisze:Mimo czyszczenia pamięci podręcznej, cookies i co tam jest jeszcze, w dalszym ciągu wyskakują poniższe komunikaty:Kod: Zaznacz cały
DataTables warning (table id = 'ID756397'): Cannot reinitialise DataTable. (...)
Czy możesz się przyjrzeć temu dokładniej?
-
- Kontakt:
Przyjrzałem się teraz przez kilka minut i ten błąd wyskakuje po załadowaniu wszystkich bloków. Tylko nie wiem, który jest ostatni, czy Nadchodzące wydarzenia, czy też Zmiany wprowadzone w ostatnich 7 dniach, czy też Losowe zdjęcie.
Na pewno jest to blok, który w zawartości ma tabelę, czyli Nadchodzące wydarzenia albo Zmiany wprowadzone w ostatnich 7 dniach.rrafaell pisze:Przyjrzałem się teraz przez kilka minut i ten błąd wyskakuje po załadowaniu wszystkich bloków. Tylko nie wiem, który jest ostatni, czy Nadchodzące wydarzenia, czy też Zmiany wprowadzone w ostatnich 7 dniach, czy też Losowe zdjęcie.