UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Ahnenblatt
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 23 razy
- Podziękowano: 7 razy
Re: Ahnenblatt
Witaj Józefie
Mam ten sam problem z datą co Grzesiek.Wypróbowałam te dwie metody co poradziłeś,nie wiem jak u Grześka ,ale niestety u mnie wciąż problem z datą pozostał.Co można jeszcze z tym zrobić?
Pozdrawiam serdecznie
Marzena
Mam ten sam problem z datą co Grzesiek.Wypróbowałam te dwie metody co poradziłeś,nie wiem jak u Grześka ,ale niestety u mnie wciąż problem z datą pozostał.Co można jeszcze z tym zrobić?
Pozdrawiam serdecznie
Marzena
-
AUTOR TEMATU - Posty: 265
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 40 razy
Witam,
kilka miejsc w konfiguracji programu ma wpływ na wpisywanie i odzwierciedlenie daty.
Pliki / Właściwości.../ format daty Znak oddzielenia można wybrać (kropka, ukośnik, myślnik)
Ekstra / Opcje... / GEDCOM-Import / format daty - takie same ustawienia.
Ekstra / Opcje... / Sprawdzanie poprawności / sprawdzaj, czy podane daty są realne - aktywne albo nie.
Daty powinny być wprowadzne w formacie DD.MM.RRRR (lub w innym, w zależności od ustawień w konfiguracji)
ale bez dodatkowych, nawet przypadkowo wprowadzonych Spacji.
Jeśli to nie spowoduje poprawy, to musisz dokładnie opisać występujące problemy.
kilka miejsc w konfiguracji programu ma wpływ na wpisywanie i odzwierciedlenie daty.
Pliki / Właściwości.../ format daty Znak oddzielenia można wybrać (kropka, ukośnik, myślnik)
Ekstra / Opcje... / GEDCOM-Import / format daty - takie same ustawienia.
Ekstra / Opcje... / Sprawdzanie poprawności / sprawdzaj, czy podane daty są realne - aktywne albo nie.
Daty powinny być wprowadzne w formacie DD.MM.RRRR (lub w innym, w zależności od ustawień w konfiguracji)
ale bez dodatkowych, nawet przypadkowo wprowadzonych Spacji.
Jeśli to nie spowoduje poprawy, to musisz dokładnie opisać występujące problemy.
Ostatnio zmieniony czw lis 11, 2010 4:36 pm przez Topol, łącznie zmieniany 1 raz.
Rysiu, może warto przeczytać posty z tego wątku? 18 stron
jest na temat tego programu.
Na pierwszej stronie tego wątku Józef napisał:
http://www.tylkoprogramy.pl/ahnenblatt.php
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-print ... rt-0.phtml
http://www.komputerswiat.pl/download/52 ... -2.62.aspx
http://www.programopedia.pl/p648-ahnenblatt/

Na pierwszej stronie tego wątku Józef napisał:
Google - pierwsze linki a jest tego mnóstwoTopol pisze:Witam,
ukazała się nowa wersja (beta3) darmowego
programu Ahnenblatt:
Program
Wersja ta obługuje polskie litery i jest
po polsku.![]()
(menu-Sprache/polski)
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi dotyczące
tłumaczenia a na pytania postaram się
odpowiadać (ewent. po konsultacji z autorem programu).
http://www.tylkoprogramy.pl/ahnenblatt.php
http://www.genealodzy.pl/PNphpBB2-print ... rt-0.phtml
http://www.komputerswiat.pl/download/52 ... -2.62.aspx
http://www.programopedia.pl/p648-ahnenblatt/
Pozdrawiam, Andrzej Gawron
miejsce poszukiwań: Brzeżany, Buszcze, Żnibrody woj. tarnopolskie
http://gawron.yum.pl
miejsce poszukiwań: Brzeżany, Buszcze, Żnibrody woj. tarnopolskie
http://gawron.yum.pl
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 3 razy
Witaj Józefie!
Proszę o pomoc.
Jak przesłać dane wraz ze zdjęciami z programu Ahnenblatt,
do uruchomienia go na stronie internetowej, na innym PC-cie?
Plik <Strona internetowa> generuje tylko skróty do zdjęć.
Proszę o pomoc.
Jak przesłać dane wraz ze zdjęciami z programu Ahnenblatt,
do uruchomienia go na stronie internetowej, na innym PC-cie?
Plik <Strona internetowa> generuje tylko skróty do zdjęć.
Pozdrawiam. Bożena
-
Witam,
Tam można wpisać własny tytuł (domyślnie jest Moja Rodzina) i niżej są Opcje.
Przy Ochrona danych, po naciśnięciu kwadracika zostajemy przeniesieni do ustawiania ochrony danych.
Tam można ustalić, co powinna zawierać nasza strona (zdjęcia też). Po OK wracamy do HTML opcje,
zaznaczamy "Pokaż zdjęcia na stronie" i po OK program pyta, gdzie zapisać naszą stronę. We wskazanym
miejscu pojawi się plik o nazwie, pod którą pracujemy w Ahnenblatt z końcówką htm oraz katalog o takiej samej
nazwie a w nim zdjęcia i inne, potrzebne pliki.
Obydwie części stanowią naszą stronę internetową i obydwie muszą być przeniesione na inny komputer, aby tam można
stronę oglądać.
po naciśnięciu Pliki / Zapisz jako... / Strona internetowa otwiera się okienko "HTML opcje".bozenac pisze:Jak przesłać dane wraz ze zdjęciami z programu Ahnenblatt,
do uruchomienia go na stronie internetowej
Tam można wpisać własny tytuł (domyślnie jest Moja Rodzina) i niżej są Opcje.
Przy Ochrona danych, po naciśnięciu kwadracika zostajemy przeniesieni do ustawiania ochrony danych.
Tam można ustalić, co powinna zawierać nasza strona (zdjęcia też). Po OK wracamy do HTML opcje,
zaznaczamy "Pokaż zdjęcia na stronie" i po OK program pyta, gdzie zapisać naszą stronę. We wskazanym
miejscu pojawi się plik o nazwie, pod którą pracujemy w Ahnenblatt z końcówką htm oraz katalog o takiej samej
nazwie a w nim zdjęcia i inne, potrzebne pliki.
Obydwie części stanowią naszą stronę internetową i obydwie muszą być przeniesione na inny komputer, aby tam można
stronę oglądać.
-
Witaj Józefie!
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Wykonałam już taki plik, zapisałam i pięknie się wszystko prezentuje na moim komputerze, lecz kiedy załączyłam plik do wysyłki, okazało się, że zdjęcia się nie wyświetlają. Pliki są niedostępne.
Znalazłam folder 54 MB, który się zapisał w tym samym miejscu a w nim kilkadziesiąt zdjęć, pozostałe (ok. 500 sztuk ), to skróty do zdjęć. Piszesz o przeniesieniu na inny komputer. Należy wobec tego całość zgrać na nośnik, np. na CD i dopiero przesłać? Tylko nie wiem co zrobić aby dołączyły się wszystkie zdjęcia a nie skróty do zdjęć.
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Wykonałam już taki plik, zapisałam i pięknie się wszystko prezentuje na moim komputerze, lecz kiedy załączyłam plik do wysyłki, okazało się, że zdjęcia się nie wyświetlają. Pliki są niedostępne.
Znalazłam folder 54 MB, który się zapisał w tym samym miejscu a w nim kilkadziesiąt zdjęć, pozostałe (ok. 500 sztuk ), to skróty do zdjęć. Piszesz o przeniesieniu na inny komputer. Należy wobec tego całość zgrać na nośnik, np. na CD i dopiero przesłać? Tylko nie wiem co zrobić aby dołączyły się wszystkie zdjęcia a nie skróty do zdjęć.
Pozdrawiam. Bożena
-
Witam,
teraz się zmartwiłem
Nie ma takiej możliwości, żeby zapisać dane jako Strona internetowa (nie jako HTML strona)
i zapisało się bez fotek. A skróty do zdjęć... zupełnie nie rozumiem, co może być przyczyną?
Jedno, co mogłabyś sprawdzić to w programie Ahnenblatt w Menu / Esktra / Pokaż wszystkie zdjęcia/dane...,
tam powinny być wszystkie fotki widoczne.
Jeszcze raz, bo nie wiem czy dokładnie to opisałem: program pracuje z danymi, które nazywają się "Rodzina.ahn",
po zapisaniu jako Strona internetowa we wskazanym miejscu powstaje plik o nazwie "Rodzina.htm" oraz
folder (szufladka, zakładka, katalog) o nazwie "Rodzina". Obie części stanowią całość.
Aby przenieść naszą stronę na inny komputer, na CD albo do internetu, obie części muszą być przenoszone razem.
W przeglądarce klikamy na "Rodzina.htm" i dalej dzieje się automatycznie, przeglądarka wie, gdzie ma szukać danych do prezentacji.
teraz się zmartwiłem

i zapisało się bez fotek. A skróty do zdjęć... zupełnie nie rozumiem, co może być przyczyną?

Jedno, co mogłabyś sprawdzić to w programie Ahnenblatt w Menu / Esktra / Pokaż wszystkie zdjęcia/dane...,
tam powinny być wszystkie fotki widoczne.
Jeszcze raz, bo nie wiem czy dokładnie to opisałem: program pracuje z danymi, które nazywają się "Rodzina.ahn",
po zapisaniu jako Strona internetowa we wskazanym miejscu powstaje plik o nazwie "Rodzina.htm" oraz
folder (szufladka, zakładka, katalog) o nazwie "Rodzina". Obie części stanowią całość.
Aby przenieść naszą stronę na inny komputer, na CD albo do internetu, obie części muszą być przenoszone razem.
W przeglądarce klikamy na "Rodzina.htm" i dalej dzieje się automatycznie, przeglądarka wie, gdzie ma szukać danych do prezentacji.
-
Witaj Józefie!
Dzięki. Już po zmartwieniu.
Udało się, wysłałam, metodą wielu prób i błędów.
W folderze ze zdjęciami są też do nich skróty.
Teraz wiem, że to bardzo proste.
Czekam z niecierpliwością na informacje od odbiorcy,
że po rozpakowaniu wszystko funkcjonuje bez zastrzeżeń.
Dzięki. Już po zmartwieniu.
Udało się, wysłałam, metodą wielu prób i błędów.
W folderze ze zdjęciami są też do nich skróty.
Teraz wiem, że to bardzo proste.
Czekam z niecierpliwością na informacje od odbiorcy,
że po rozpakowaniu wszystko funkcjonuje bez zastrzeżeń.
Pozdrawiam. Bożena
-
Witam,
w oczekiwaniu na nową wersję programu (v.3) której przygotowanie
jest opóźnione, autor opublikował wersję 2.63. Poprawiono w niej
między innymi niektóre błędy, poprawiono współpracę ze standardem GED
oraz dodano nowe języki - norweski i portugalski.
Do pobrania na stronie http://www.ahnenblatt.de
lub w programie na górnej listwie - ? / Ahnenblatt-strona domowa
w oczekiwaniu na nową wersję programu (v.3) której przygotowanie
jest opóźnione, autor opublikował wersję 2.63. Poprawiono w niej
między innymi niektóre błędy, poprawiono współpracę ze standardem GED
oraz dodano nowe języki - norweski i portugalski.
Do pobrania na stronie http://www.ahnenblatt.de
lub w programie na górnej listwie - ? / Ahnenblatt-strona domowa
-
Drogi Józefie,
ponawiam pytanie z innego watku, o tym że przy transporcie danych z PAF do Ahn nagle osoby się skopiowały po kilka razy (najczęściej po 4 razy, ale nie wszytkie niektóre 5
) Zauważyłam to w Paf przy numerach RIN miast 267 ponad 1300 przy wydruku listy osób.
Znasz Ahenblatta jak mało kto poradź: wykrywalność błedów jest super ale jak je naprawiać? owszem wykrywa podwójne osoby ale jak je usunąć?
Jakiś pomysł?
próbuję z na różne sposoby, ale przerasta mnie to.
ponawiam pytanie z innego watku, o tym że przy transporcie danych z PAF do Ahn nagle osoby się skopiowały po kilka razy (najczęściej po 4 razy, ale nie wszytkie niektóre 5

Znasz Ahenblatta jak mało kto poradź: wykrywalność błedów jest super ale jak je naprawiać? owszem wykrywa podwójne osoby ale jak je usunąć?
Jakiś pomysł?
próbuję z na różne sposoby, ale przerasta mnie to.
pozdrawiam serdecznie
Alina Kowalska (Sobolewska)
albo alikowa :-)
Alina Kowalska (Sobolewska)
albo alikowa :-)
-
Witam,
dlaczego tak się stało, nie potrafię wyjaśnić. Nie miałem jeszcze podobnego przypadku.
Mogę jedynie podejrzewać, że to niezgodność formatu gedcom, ale to tylko przypuszczenia.
Przed rozpoczęciem prób naprawy proszę przygotować kopię posiadanych danych i na niej
prowadzić eksperymenty.
Drobne uwagi na początek.
Ustawienia programu Ekstra/Opcje.../Ogólne Uwzględni zmianę nazwiska w połączeniach
- powinien być "ptaszek" oraz Opracuj/Wyrównaj format danych - ważny jest "ptaszek" przy
ustaw nowe powiązania rodzeństwa.
Podwójnie występujące osoby można usunąć w programie Ahnenblatt, korzystając z opcji
Opracuj/Połącz osoby.... Pojawi się okienko a w nim pary osób, które program rozpoznał.
Jeśli takich nie ma, naciskamy na Dołącz... i mamy możliwość wskazania dwóch osób
do połączenia w jedną. Po wprowadzeniu kilku lub kilkunastu par do połączenia naciskamy
na Start Po chwili pojawi się meldunek o połączeniu a tam przycisk Zapisz.
Proponuję zapisać meldunek w pliku tekstowym, później można sprawdzić, jakie osoby program połączył.
Po połączeniu może się zdarzyć, że niektóre osoby mają podwójne imię lub datę urodzenia oddzielone
średnikiem. Te drobne błędy trzeba usunąć ręcznie, dlatego potrzebny będzie zapisany meldunek.
Można jeszcze raz uruchomić Opracuj/Wyrównaj format danych i OK
Powodzenia życzę
dlaczego tak się stało, nie potrafię wyjaśnić. Nie miałem jeszcze podobnego przypadku.
Mogę jedynie podejrzewać, że to niezgodność formatu gedcom, ale to tylko przypuszczenia.
Przed rozpoczęciem prób naprawy proszę przygotować kopię posiadanych danych i na niej
prowadzić eksperymenty.
Drobne uwagi na początek.
Ustawienia programu Ekstra/Opcje.../Ogólne Uwzględni zmianę nazwiska w połączeniach
- powinien być "ptaszek" oraz Opracuj/Wyrównaj format danych - ważny jest "ptaszek" przy
ustaw nowe powiązania rodzeństwa.
Podwójnie występujące osoby można usunąć w programie Ahnenblatt, korzystając z opcji
Opracuj/Połącz osoby.... Pojawi się okienko a w nim pary osób, które program rozpoznał.
Jeśli takich nie ma, naciskamy na Dołącz... i mamy możliwość wskazania dwóch osób
do połączenia w jedną. Po wprowadzeniu kilku lub kilkunastu par do połączenia naciskamy
na Start Po chwili pojawi się meldunek o połączeniu a tam przycisk Zapisz.
Proponuję zapisać meldunek w pliku tekstowym, później można sprawdzić, jakie osoby program połączył.
Po połączeniu może się zdarzyć, że niektóre osoby mają podwójne imię lub datę urodzenia oddzielone
średnikiem. Te drobne błędy trzeba usunąć ręcznie, dlatego potrzebny będzie zapisany meldunek.
Można jeszcze raz uruchomić Opracuj/Wyrównaj format danych i OK
Powodzenia życzę
Witam
Wygenerowałem PDF z tablicą potomków.
Chciałbym zabezpieczyć tego PDFa przed kopiowaniem zawartości, prawdopodobnie przed drukowaniem także. Czy ktoś z Państwa już tego próbował?
Byłbym wdzięczny za wskazówki.
Pozdrawiam
Michał
EDIT
Myślałem o ustawieniach w programie Ahnenblatt ale nie znalazłem nic co mogłoby pomóc.
Gotowy plik PDF można zabezpieczyć na przykład EncryptPDF v2.3
Z tego będę korzystał.
Chciałbym zabezpieczyć tego PDFa przed kopiowaniem zawartości, prawdopodobnie przed drukowaniem także. Czy ktoś z Państwa już tego próbował?
Pozdrawiam
Michał
EDIT
Myślałem o ustawieniach w programie Ahnenblatt ale nie znalazłem nic co mogłoby pomóc.
Gotowy plik PDF można zabezpieczyć na przykład EncryptPDF v2.3
Z tego będę korzystał.
Ostatnio zmieniony ndz lut 20, 2011 10:24 am przez mrozenbe, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Podziękował/a: 8 razy
- Podziękowano: 19 razy
- Kontakt:
Mam podejrzenie graniczące z pewnością, że zwykłym Adobe Readere'em nie da się tego zrobić. Jak sama nazwa na to wskazuje, jest to tylko czytnik Pdf'ów. Opcje edycji znajdują się wyłącznie w płatnej wersji Adobe Acrobat.mrozenbe pisze:Witam