Wszystkich żołnierzy AK, tych walczących w Warszawie i tych na innych miejscach Polski.
Wielu z nich jest bezimmiennych, wielu na swych nagrobkach ma dopiski żołnierz AK, pseudonim, nazwę oddziału.
Wszyscy zapisali się chlubnie w historii Polski.
Później czasy były trudne, o wielu ślad zaginął, wrócili do swych rodzinnych stron lub los rozrzucił ich po świecie, Polsce.
Pozostały wspomnienia, nagrobki, takie jak ten.
Wydaje się że Gniezno, jak i inne miasta, miasteczka też ma takie groby.
Pomysł ten zrodził się kiedy odwiedzałem rodzinny cmentarz w Gnieźnie i zobaczyłem ten nagrobek.:
H. Balwińska "Lusia".
http://www.aan.gov.pl/obroza/333.html
Gniezno cmentarz ulica Witkowska

W Witkowie pochowany jest Adam Borys ps. "Pług", "Adam Gałecki" (ur. 10 grudnia 1909 w Niechanowie, zm. 27 sierpnia 1986 w Witkowie) – podpułkownik, organizator i pierwszy dowódca batalionu Parasol, skoczek cichociemny, inżynier rolnik.
Propozycja do dalszego rozwijania, czy podzielimy to na żołnierzy AK walczących w Warszawie czy wszystkich ,,Akowców"...
Myślę, że to pomysł na wirtualną mogiłę, znanych i mniej znanych żołnierzy Armi Krajowej.
Byli też inni, przelewajacy krew za Polskę w tym samym okresie, ale to temat na inne forum.
Forum ma być miejscem do zdjęc i linków do zdjęć.
Natomiast spory i rozważania, przyczny i trwanie walk proszę przenosić na inne fora lub portale.
Zamieszanie i polemiki, zgaszą Wirtualną Świeczkę jak pozostawiamy żołnierzom.
dopisek: 01.04.2010 rozpytujac o inne nagrobki na naszych cmentarzach dowiedziałem się ze rok/ dwa lata temu odbyła się premiera filum zrobionego przez gnieźnianina.
Gnieźnianie w powstaniu warszawskim