UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Family Tree Builder - MyHeritage

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Re: Family Tree Builder - MyHeritage

Post autor: azielik » czw lis 18, 2010 9:41 pm

:glupek: to ja nie załapałem. Już ci piszę. Myheritage to nic innego jak gigantyczna baza danych. Wypuszczając zapytanie ze swojego komputera tylko ją odpytujesz z argumentów jakimi są w pierwszej kolejności imię, nazwisko. Dla zapytań z pustym wynikiem nie powinny one być przechowywane na stronie myheritage, acz musisz wiedzieć że jest owszem taka techniczna możliwość. Lecz osobiście nie sądzę aby pozwolili sobie na takie marnotrawstwo przestrzeni dyskowej. Nawet jeśli, to wynikiem smartmacha jest tylko część danych z drzewa w którym macht nastąpił na dostęp do reszty musisz zgodzić się ty sama jako właścicel drzewa i własciciel drzewa znalezionego. Zakładam że oba drzewa są w opcji nie publiczne. Ja się na smartmatch mocno zraziłem więc go nie zapuszczam. Tak jak odpisałem na genealodzy.pl do wszystkiego potrzeba ciut rozsądku nawet do młotka. Bardziej newralgicznym i niebezpiecznym wydaje mi się Naszaklasa niż myheritage. Tyle mojego zdania.

Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » czw lis 18, 2010 9:46 pm

Czyli tłumacząc.. - nie ma się czym zbytnio w tym przypadku przejmować :)
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

mika_tomasz
Podziękowano: 8 razy
Kontakt:

Post autor: mika_tomasz » czw lis 18, 2010 9:50 pm

FTB porównuje dane z Twojego drzewa na komputerze z drzewami opublikowanymi na serwerze MyHeritage, ale odwrotnie to nie działa, tylko Ty widzisz swoje drzewo na kompie.

Przy pierwszym uruchomieniu FTB musiałaś się zalogować, wyskoczyła taka tabelka. Dzięki temu mogłaś opublikować część swojego drzewa na serwerze i teraz masz do niego dostęp bez potrzeby powtórnego logowania, wystarczy aby był uruchomiony FTB.
Historia Wietrzychowic: http://sites.google.com/site/cmeto2009
Bochnia:Tyll,Urbański,Łapczyński
Wietrzychowice:Mika,Sarna,Tabor,Krzciuk
Nieznanowice:Skowronek
Uniejów:Kucharzyk

Awatar użytkownika

zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » czw lis 18, 2010 9:56 pm

mika_tomasz pisze: Dzięki temu mogłaś opublikować część swojego drzewa na serwerze i teraz masz do niego dostęp bez potrzeby powtórnego logowania, wystarczy aby był uruchomiony FTB.
tego nie rozumiem....
nie publikowałam nigdy tego drzewa
Wgrałam tylko plik .ged , specjalnie utworzony :help:
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach

mika_tomasz
Podziękowano: 8 razy
Kontakt:

Post autor: mika_tomasz » czw lis 18, 2010 10:09 pm

Ja korzystałem z funkcji publikowania, ale tylko tak na próbę. Teraz mam ją zablokowaną. A jak klikniesz na pasku u góry na Publikowanie i potem na Ustawienia publikowania to jaki napis Ci się pojawia, u mnie jest napis "Jesteś obecnie zarejestrowany jako ......"
Historia Wietrzychowic: http://sites.google.com/site/cmeto2009
Bochnia:Tyll,Urbański,Łapczyński
Wietrzychowice:Mika,Sarna,Tabor,Krzciuk
Nieznanowice:Skowronek
Uniejów:Kucharzyk

Awatar użytkownika

zetka
Kontakt:

Post autor: zetka » czw lis 18, 2010 10:17 pm

nie robię tego ---nie publikuje i nawet nie klikam - boje się i wolę tego nie robić żeby coś się nie zrobiło źle
Pozdrawiam Żaneta

Awatar użytkownika

RoBo
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: RoBo » sob lis 20, 2010 1:32 pm

Witam!
Gdzie mogę wydrukować wykres wygenerowany w formacie pdf z portalu Myheritage?Chodzi mi o wykres
ze zdjęciami,w kolorze i czytelny.
Pozdrawiam
Roman Przybyłowicz

maruderkis
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: maruderkis » sob lis 20, 2010 3:34 pm

Co do publikacji w FTB, to jeżeli już się opublikuje, to nic strasznego się nie stanie.

Gdy mamy konto na myheritage.pl i mamy jedno drzewo, nazwa np. pp_127651398 <takie nazwy tam są generowane jako domyślne>, to powstanie drugie, o nazwie którą podaliśmy w FTB. W każdej chwili możemy usunąć z konta na mh.pl drzewo które publikowaliśmy przez program FTB, albo możemy nim zarządzać, mając dwa drzewa w jednej chwili. Oczywiście publikując drzewo stworzone w programie FTB, możemy nim zarządzać na mh.pl i również możemy zarządzać "starym" drzewem, które mieliśmy wcześniej na myheritage.pl.

Gdy nie mamy konta na myheritage.pl, to nie możemy publikować drzewa, na mh.pl.

Mam nadzieję, że rozwiałem wszelkie wątpliwości. :)

Pozdrawiam,
Marcin Szymczak
Szukam: Szymczak, Lada /ok. Łodzi i Szczecina, oraz Myśliński i Borkowski /ok. Elbląga!

Pozdrawiam, Marcin Szymczak :)

maruderkis

Post autor: maruderkis » sob lis 20, 2010 3:36 pm

RoBo pisze: Gdzie mogę wydrukować wykres wygenerowany w formacie pdf z portalu Myheritage?Chodzi mi o wykres
Osobiście myślę, że warto byłoby popytać w drukarniach, lub w agencjach reklamowych.

Marcin
Szukam: Szymczak, Lada /ok. Łodzi i Szczecina, oraz Myśliński i Borkowski /ok. Elbląga!

Awatar użytkownika

mena_u
Podziękował/a: 23 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: mena_u » ndz lis 21, 2010 2:05 am

maruderkis pisze: Gdzie mogę wydrukować wykres wygenerowany w formacie pdf z portalu Myheritage?Chodzi mi o wykres
RoBo pisze:Osobiście myślę, że warto byłoby popytać w drukarniach, lub w agencjach reklamowych.
Dodam jeszcze,że najlepiej jakby była to drukarnia,agencja lub studio reklamowe zajmujące się drukiem wielkoformatowym (jeśli interesuje Cię wydruk sporej wielkości-co podejrzewam,tak jest :) )

Ps.Mogę podać Ci namiary na taką firmę-na pw.
Co prawda siedziba firmy jest w Warszawie,ale z tego co kojarzę wykonują zlecenia na cały kraj.

Pozdrawiam Marzena

Awatar użytkownika

RoBo
Podziękował/a: 22 razy

Post autor: RoBo » ndz lis 21, 2010 10:02 am

Witaj Marzeno!
Jeśli możesz,to proszę podaj namiary tej drukarni.Dziękuję z góry za pomoc Tobie i Marcinowi.Pozdrawiam
Roman Przybyłowicz

maruderkis

Post autor: maruderkis » ndz lis 21, 2010 11:39 am

Ja bym proponował wpisać w google.pl <drukowanie wielkoformatowe> do tego może jeszcze miejscowość np. drukowanie wielkoformatowe Kraków. Na niektórych stronach powinny być cenniki, więc warto się zapoznać, ogólnie z cenami, najlepiej w różnych miastach/firmach.

Marcin

Awatar użytkownika

mena_u
Podziękował/a: 23 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: mena_u » ndz lis 21, 2010 1:58 pm

maruderkis pisze:Ja bym proponował wpisać w google.pl <drukowanie wielkoformatowe> do tego może jeszcze miejscowość np. drukowanie wielkoformatowe Kraków. Na niektórych stronach powinny być cenniki, więc warto się zapoznać, ogólnie z cenami, najlepiej w różnych miastach/firmach.

Marcin
Owszem ,tak też można :D ,ale co z tego jeśli co druga firma reklamuje wykonanie u siebie takich wydruków,po czym zleca to firmie ,która faktycznie drukuje dla nich takie zamówienie.Wiąże się z tym dodatkowy koszt marży w firmie w której chcemy wykonać zamówienie (o czym klienci nie wiedzą-dlatego możemy się spotkać z przeróżnymi cenami)
Dlatego zaproponowałam podanie namiarów na firmę ,która bezpośrednio wykonuje taką usługę.Wiem bo sama pracuję w firmie która zleca takie zamówienia.Co za tym idzie,u mnie byłby koszt zamówienia w firmie wykonującej...+koszt mojej marży(jako zleceniodawcy)+koszt ewentualnej przesyłki,a tak tylko wykonanie wydruku+ewentualna przesyłka.
Na te cenniki to bym troszkę uważała,takie zamówienia to raczej traktuje się indywidualnie(zależy co i jak i na czym),a jeszcze dodam ,że takich firm ,które wykonuje bezpośrednio jest niewiele,większość to tych zlecających
Ps.Nie piszę tego,żeby się "przekłucać" ,czy narzucać-tak tylko z własnego doświadczenia :) i każdy przecież zrobi jak mu wygodnie :)

Pozdrawiam
Marzena

maruderkis

Post autor: maruderkis » ndz lis 21, 2010 2:24 pm

Potwierdzam. Ja tylko zaproponowałem :)

Chociaż wolałbym, aby firma wykonująca zlecenie, była na miejscu, w moim mieście, gdybym to ja miał zamawiać drzewo.

Marcin

Awatar użytkownika

iness650
Podziękował/a: 3 razy

Post autor: iness650 » wt gru 14, 2010 3:39 pm

Czy ktoś już zaktualizował FTB? Ja poczekam z tym do póki ktoś nie potwierdzi, że wszystkie dane z drzewa są bezpieczne po aktualizacji.

Agnieszka Mierzejewska
Badam: Mierzejewscy,Banach, Ban, Grzech, Pazik, Grzewka, Dudek, Stec, Soliwoda, Sotek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”