UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Jaka to parafia?
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 151 razy
- Podziękowano: 28 razy
- Kontakt:
Re: Jaka to parafia?
Jeśli ktoś urodził się w latach 30-40stych XX w. w Aninie ( Warszawa) to jaka to była parafia?
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
-
- Podziękował/a: 29 razy
- Podziękowano: 15 razy
- Kontakt:
W 1942 r. erygowana została w Aninie Parafia MB Królowej Polski.
Wcześniej była tu kaplica Matki Boskiej Częstochowskiej (od 1916), a jeszcze wcześniej mieszkańcy należeli do parafii w Zerzeniu.
Szczegółową historę parafii znajdziesz na stronie kościoła (informacje parafialne) http://www.anin.parafia.info.pl
Pozdrawiam
Wcześniej była tu kaplica Matki Boskiej Częstochowskiej (od 1916), a jeszcze wcześniej mieszkańcy należeli do parafii w Zerzeniu.
Szczegółową historę parafii znajdziesz na stronie kościoła (informacje parafialne) http://www.anin.parafia.info.pl
Pozdrawiam
Justyna z Morawickich Krogulska
justyna@morawicki.pl
MORAWICKI, KROGULSKI, RYL, Binder, Bolechowski, Brajbisz, Dynus, Golik, Kliś, Kostecki, Kroll, Kryściński, Kuligowski, Łuskino, Malski, Młyński, Nidecki, Niechcielski, Pokutyński, Rachalewski, Sikorski, Weiss, ...
justyna@morawicki.pl
MORAWICKI, KROGULSKI, RYL, Binder, Bolechowski, Brajbisz, Dynus, Golik, Kliś, Kostecki, Kroll, Kryściński, Kuligowski, Łuskino, Malski, Młyński, Nidecki, Niechcielski, Pokutyński, Rachalewski, Sikorski, Weiss, ...
Jakby jakaś dobra dusza podpowiedziała jaka to parafia
Bielsko pow. słupecki gm. Orchowo
pozdrawiam - Gośka
Bielsko pow. słupecki gm. Orchowo
pozdrawiam - Gośka
-
- Podziękował/a: 12 razy
- Podziękowano: 24 razy
Gosiu !
Bielsko ,pow.słupecki , Gmina Orchowo, to Parafia Ostrowo k/Strzelna /Tryptyk Wielkopolski Tom 1.Archidiecezja Gnieżnieńska- autor Wojciech Jędraszewski /
Pozdrawiam serdecznie
Bielsko ,pow.słupecki , Gmina Orchowo, to Parafia Ostrowo k/Strzelna /Tryptyk Wielkopolski Tom 1.Archidiecezja Gnieżnieńska- autor Wojciech Jędraszewski /
Pozdrawiam serdecznie
Irena
Konopiński /Knopiński/,Konopa, Łuczak, Matuszak, Panka,Śmigielski, Zajączkowski.
Konopiński /Knopiński/,Konopa, Łuczak, Matuszak, Panka,Śmigielski, Zajączkowski.
-
- Podziękował/a: 38 razy
- Podziękowano: 17 razy
Re: Jaka to parafia??
Także mam problem.
Chodzi o Paszyce w gminie Orla na Białorusi.W jakiej parafii rzmskokatolickiej leżały ??
Natrafiłem na inf. ze to parafia żołudzka. Jeżeli żołudzka to jej nazwa od nazwy jakiej miejscowości???
Stefan
Chodzi o Paszyce w gminie Orla na Białorusi.W jakiej parafii rzmskokatolickiej leżały ??
Natrafiłem na inf. ze to parafia żołudzka. Jeżeli żołudzka to jej nazwa od nazwy jakiej miejscowości???
Stefan
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 72 razy
- Kontakt:
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
-
- Kontakt:
Nie mogę namierzyć... może ktoś pomoże:
Stare Miasto pow. kielecki - jak to parafia?
justyna@morawicki.pl
justyna@morawicki.pl
kielecki czy koniński ?jmorawicka pisze:Nie mogę namierzyć... może ktoś pomoże:
rozumiem że masz na myśli obecny powiat ?
Beata
-
- Kontakt:
Stare Miasto, powiat kielecki - tak było zapisane w akcie zgonu z 1965 r.
justyna@morawicki.pl
justyna@morawicki.pl
hmmm... to faktycznie dziwna sprawa...
Wg obecnego TERYTu taka miejscowość nie istnieje. W całym świętokrzyskim znalazł mi tylko dwie takie nazwy - i to nie jako oddzielne miejscowości, tylko składowe miejscowości. Ale i tak obie w powiecie sandomierskim link.
Podejrzewam, że Słownik Geograficzny Królestwa przejrzałaś, ja też :-) i nic tam nie ma.
Ale skoro mowa o 1965 r. to w sumie nie tak dawno.... Lista gmin tego powiatu jest tu: Powiat kielecki (dawny). Widać, że miejscowość nie była gminą, bo była by wymieniona....
Moim zdaniem albo chodzi po prostu o Kielce i jego stare miasto, albo coś źle odczytujesz, albo ktoś się pomylił.
Wg obecnego TERYTu taka miejscowość nie istnieje. W całym świętokrzyskim znalazł mi tylko dwie takie nazwy - i to nie jako oddzielne miejscowości, tylko składowe miejscowości. Ale i tak obie w powiecie sandomierskim link.
Podejrzewam, że Słownik Geograficzny Królestwa przejrzałaś, ja też :-) i nic tam nie ma.
Ale skoro mowa o 1965 r. to w sumie nie tak dawno.... Lista gmin tego powiatu jest tu: Powiat kielecki (dawny). Widać, że miejscowość nie była gminą, bo była by wymieniona....
Moim zdaniem albo chodzi po prostu o Kielce i jego stare miasto, albo coś źle odczytujesz, albo ktoś się pomylił.
Beata
-
- Kontakt:
Przepraszam, w pospiechu nie dodałam - akt zgonu był z 1965 r. ale osoba urodziła się w 1889 r. i to tej daty dotyczy Stare Miasto.
Słownik przejrzałam...nic nie znalazłam...
Jako ciekawostę dopiszę, że w zachowanej korespondencji jest też ono wymienione: "jechaliśmy z Warszawy do Radomia, nocowaliśmy u ... i przez Stare Miasto do Skąpego"

Słownik przejrzałam...nic nie znalazłam...
Jako ciekawostę dopiszę, że w zachowanej korespondencji jest też ono wymienione: "jechaliśmy z Warszawy do Radomia, nocowaliśmy u ... i przez Stare Miasto do Skąpego"

justyna@morawicki.pl
justyna@morawicki.pl
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 33 razy
w latach 60-tych Skape - wies, siedziba GRN - Pilczyca, poczta - Slupia, powiat - Konskie.jmorawicka pisze:" i przez Stare Miasto do Skąpego"
Moze to pomoze?
MireQ
parafie: Karczmiska, Wilków, Kazimierz Dolny
parafie: Karczmiska, Wilków, Kazimierz Dolny
oj, to jeszcze raz: szukamy parafii z 1889 r. miejscowości Stare Miasto; a te Stare Miasto pojawiło się w akcie zgonu z 1965 r. jako miejsce urodzenia denata ? tak ?jmorawicka pisze:(...) "jechaliśmy z Warszawy do Radomia, nocowaliśmy u ... i przez Stare Miasto do Skąpego"
Być może urzędnik wpisał "powiat kielecki" ot, tak sobie, bo też nie wiedział która to miejscowość.
Ja mam w akcie zgonu prababci "nazwisko panieńskie nieznane", a na odwrocie tegoż aktu widnieją jej rodzice z imienia i nazwiska... i wszystko razem przystemplowane urzędową pieczęcią...
Może poszukamy na mapie ?
Napisz jakie miejscowości występują jeszcze w związku z tą rodziną i o czy wiesz o którym Skąpym jest mowa w liście ?
Te Skąpe koło Słupi w świętokrzyskim ? czy te Skąpe w lubuskim ? a może jeszcze inne ?
Mało informacji podajesz.
Poza tym przydały by się nazwiska, żeby oszacować przybliżoną geografię.
P.S.
w tej chwili najbardziej mi pasuje Staromieście w gminie Lelów.
Beata
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Witam serdecznie,
W akcie slubu z 1903 roku miejsce urodzenia pana mlodego: ZARKI (Z z kropka) w powiecie bedzinskim.
ZARKI to dosc popularna nazwa. Znalazlam ZARKI, parafia Zarki, aktualnie powiat myszkowski, o 36 kilometrow na polnoc od Bedzina, a na poludnie od Czestochowy.
Czy ktos z kolegow, kto zna lepiej niz ja geografie Polski, bylby tak mily potwierdzic, albo poprawic ?
Dziekuje bardzo
Bozenna
W akcie slubu z 1903 roku miejsce urodzenia pana mlodego: ZARKI (Z z kropka) w powiecie bedzinskim.
ZARKI to dosc popularna nazwa. Znalazlam ZARKI, parafia Zarki, aktualnie powiat myszkowski, o 36 kilometrow na polnoc od Bedzina, a na poludnie od Czestochowy.
Czy ktos z kolegow, kto zna lepiej niz ja geografie Polski, bylby tak mily potwierdzic, albo poprawic ?
Dziekuje bardzo
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?