UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Przymusowe roboty

Wolne forum wymiany myśli, doświadczeń i wiedzy

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
grazkusia
Podziękował/a: 40 razy
Podziękowano: 2 razy

Przymusowe roboty

Post autor: grazkusia » ndz lis 21, 2010 1:46 pm

Witam
Czy ktoś mi może powiedziec czy i gdzie mogę znależć informację o moim dziadku który został wywieziony do Niemiec na przymusowe roboty i tam zmarł w 1944r
Grażyna

piotrowski79
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 10 razy

Re: Przymusowe roboty

Post autor: piotrowski79 » ndz lis 21, 2010 1:55 pm

Proszę poszukać na www.straty.pl jest tam opcja "Szukaj w bazie" na pewno są tam dane jeńców wojennych i robotników przymusowych (ale nie wszystkich bo ja swojej babci ani dziadka nie znalazłem). Ponadto jest informacja że IPN rozpoczął tworzenie bazy z danymi wszystkich osób represjonowanych.

Pozdrawiam

Sebastian
Sebastian Piotrowski

Indeksuję Nowy Korczyn

maruderkis
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: maruderkis » ndz lis 21, 2010 2:34 pm

Na straty.pl jest baza danych w której dane wprowadzone są dzięki rodzinie, znajomym itd. osoby będącej na robotach przymusowych, lub w obozie. Są tam wpisani też dzięki innym źródłom.

Za pomocą kwestionariusza każdy może dodać osobę do bazy, lub zmienić dane już istniejące (w tym wypadku trzeba podać imię i nazwisko osoby, która wcześniej dodała).

Mimo wszystko polecam straty.pl :)

Ja o tej stronie dowiedziałem się w dosyć ciekawy sposób :) Kiedyś gdzieś u kogoś byłem i był włączony telewizor. Leciała akurat "Plebania" na TVP i serialowy ksiądz oglądał tę stronę i opowiadał drugiemu księdzu co na niej jest. Ja zaciekawiony, zapisałem adres strony i w domu sprawdziłem czy istnieje naprawdę - istnieje i ma się całkiem nieźle :)

Pozdrawiam,
Marcin
Szukam: Szymczak, Lada /ok. Łodzi i Szczecina, oraz Myśliński i Borkowski /ok. Elbląga!

Pozdrawiam, Marcin Szymczak :)

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » ndz lis 21, 2010 3:05 pm

grazkusia pisze:Witam
Czy ktoś mi może powiedziec czy i gdzie mogę znależć informację o moim dziadku który został wywieziony do Niemiec na przymusowe roboty i tam zmarł w 1944r
Grażyna
W wyszukiwarke wpisz przymusow*
Po przeczytaniu postow dowiesz sie ze trzeba napisac do Bad Arolsen.
W wyszukiwarke wpisz Arolsen a trafisz na strone z formularzem ktory trzeba wypelnic i do nich wyslac.
Jesli masz jeszcze pytania, to pytaj...
Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

kostek
Podziękował/a: 1 raz

Post autor: kostek » pn lis 22, 2010 1:02 pm

Dokładnie jeśli nikt z rodziny nie zgłosił Pani przodka do Stowarzyszenia Polaków poszkodowanych przez III Rzeszę to musi Pani pisać do Arolsen. Stowarzyszenie wyżej wymienione miało swoje oddział w całym kraju. Przeważnie materiały te zostały przekazane do Archiwów Państwowych, tak przynajmniej jest w przypadku Zielonej Góry. Stowarzyszenie co roku przekazuje kwestionariusze wraz z załącznikami oryginalnych dokumentów lub kserokopii osób które zostały poszkodowane i już nie żyją. W tej chwili w ramach wolontariatu opracowuje te materiały w AP w Zielonej Górze
Pozdrawiam Krzysztof
Kostka-Lubelszczyzna, głównie Janowiec-Kazimierz Dolny-Puławy

Darek P
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: Darek P » śr lis 24, 2010 10:05 pm

Witam,

mam pytanie czy w archiwum w Arolsem uzyskam też informacje na temat więżniów stalagów w czasie II wojny?
Poszukuje informacji na temat dziadka, który był więźniem stalagu ( nie wiem którego) po wojnie obronnej 1939 roku na następnie do końca wojny pracował u niemieckiego rolnika.

Czy Arlosen mogę uzyskać jakieś info na ten temat?

Będę wdzięczny za odpowiedź

Darek
Przybył - parafie: Tulce, Kórnik, Kleszczewo powiat śremski: Robakowo, Dachowa, Krzyżowniki, Skrzynki, Dziećmierowo, Kórnik, Poznań,
Lange- parafia Głuszyna: Wiórek, Babki, Rogalinek, Poznań
inne nazwiska Aumuller, Pieszyk, Zembski, Woźny

Awatar użytkownika

mena_u
Podziękował/a: 23 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: mena_u » śr lis 24, 2010 11:42 pm

Witam,
Podpinam się pod pytanie Darka.
Nic dodać ,nic ująć-szukam identycznych informacji.

Z góry dziękuję za odpowiedz :)

Pozdrawiam serdecznie
Marzena

elgra
Podziękował/a: 154 razy
Podziękowano: 202 razy

Post autor: elgra » czw lis 25, 2010 12:24 am

Pozdrawiam, Elżbieta z d. Cibińska

szukam:
Czemeryński Chyliński Sander-Ukraina
Cibiński Niestój Bodzioch Widurski -pow. Jędrzejów
Grabowski Pawlik Szumiński -Wysocice Sieciechowice (małopolskie)

Awatar użytkownika

mena_u
Podziękował/a: 23 razy

Post autor: mena_u » czw lis 25, 2010 11:05 am

Elu ,dzięki za sugestie.
elgra pisze:W wyszukwarke wpisalam - jeńców
Tak to jest,jak czasami dopadnie człowieka ciemność w jasności :lol:

Pozdrawiam serdecznie
Marzena

Awatar użytkownika

krissto
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: krissto » wt lis 30, 2010 8:56 pm

tak mnie zaciekawiła ta strona straty.pl. odnalazłem w spisie dwóch braci mojego dziadka, na robotach była cała rodzina. No i teraz pytanie, co tak na prawdę mogę tam znaleźć?? Czy pozycja w tabeli to jedyne informacje jakie mogę uzyskać. Są tam kwestionariusze, ale tylko do zamieszczenia kolejnych danych. Nie wiem czy te dane o tych wujkach dodał ktoś z rodziny czy jakaś instytucja. Szukam, szukam i niewiele mogę znaleźć... Będę wdzięczny za pomoc.

Krzysztof

RenataMessel
Podziękował/a: 16 razy

Post autor: RenataMessel » wt lis 30, 2010 9:17 pm

Witam,

z tego co wiem, sa to dane osob, ktore ubiegaly sie o odszkodowanie za okres pracy przymusowej, czyli dane w momencie stawiania wniosku. Potwierdzaja to np. dane mojej babci, ktora na robotach byla jeszcze jako dziecko, a figuruje tutaj juz z nazwiskiem po mezu.

Renia
Pozdrawiam,
Renia

Poszukuje:
Bartela/Bartyla, Rzepka, Salamon, Dorczynski
z okolic: Praszka/Gana i Olesno/Sternalice;
rodz. Marie Krause - Wroclaw;
Kansy, Reimann - Gorzow Slaski.

Awatar użytkownika

krissto

Post autor: krissto » wt lis 30, 2010 10:17 pm

Dzięki Renia, faktycznie nie zauważyłem, że można tam kliknąć cyferkę z pełniejszymi danymi. To co piszesz to się zgadza, tych dwóch wujków faktycznie składało wnioski, mój dziadek niestety nie zdążył. Chyba trzeba jednak doprecyzować, że (jak mi się wydaje) są tam zamieszczane osoby które już nie żyją? Żyje bowiem ostatnia z rodzeństwa dziadka, która również składała wniosek, ale jej danych tam nie ma.
Dane wujków zamieścił Urząd do spraw kombatantów i osób represjonowanych
No i najważniejsze pytanie. Czy te wnioski (pełniejsze dane niż te ze strony) są w jakikolwiek sposób udostępniane? Dziś znalazłem też dziadka mojej żony, o pracy którego nic nie wiemy. Jak się domyślam, przy składaniu wniosku osoba musiała opisać część swojego życia, tak nas interesującego. Czy istnieje możliwość wydobycia tego opisu??

pozdrawiam
Krzysztof

Awatar użytkownika

Elpa
Podziękował/a: 45 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Elpa » wt lis 30, 2010 10:31 pm

Przyłączę się do tematu. Podaję link do strony gdzie można wypełnić ankietę dotyczącą osób represjonowanych przez sowietów.
http://www.indeks.karta.org.pl/pl/index.html

Ela
Ela
Nazwiska szukane w Małopolsce; Konstancja z Baranów,Katarzyna z Domagałów (Skoruchowa?), Charmaj/Harmaj/Armaj, Klupa, Nogieć, , Ciepała, Fundament
Świętokrzyskie: Pacholski - XVII-XIX w.

Awatar użytkownika

hykiel
Podziękował/a: 75 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: hykiel » śr gru 01, 2010 12:15 am

Pytania odnośnie jeńców jak i przymusowych robotników po sprawdzeniu w straty.pl skierujcie dodatkowo do ITS Bad Arolsen ( www.its-arolsen.org ). Co prawda kopie wszelkich dokumentów dotyczących Polaków ITS przekazał do Polski, ale obecny administrator Fundacja "pojednanie" nie umiesciła ich w bazie. W straty.pl są dane z pewnych baz polskich, zgłoszenia własne i przez rodziny i tych co otrzymali odszkodowania.
Jaka szkoda ze na stronie bazy strat nie wymienione są źródła które juz są umieszczone. Mozna je zobaczyc tylko jako odnosnik do poszczególnych osób.
pozdrawiam
Jurek Hykiel

Awatar użytkownika

krissto

Post autor: krissto » czw gru 02, 2010 11:10 pm

Jurku, dziękuję za wskazówkę, jednak nie obraź się ale proszę o jeszcze :) Z tego co czytam, masz doświadczenie z tą stroną www.its-arolsen.org , ja nie mam kompletnie o niej pojęcia i nie potrafię się po niej poruszać. Język angielski pozwolił mi na kilka lat "buszowania" po amerykańskich stronach, ale na wspomnianej stronie głupieję... Jeśli znajdziesz czas napisz proszę choć kilka wskazówek jak wypełnić zapytanie o daną osobę/ Z góry dziękuję i pozdrawiam

Krzysztof

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wymiana doświadczeń”