Tak. Poza tym przeczytałem teraz dokładnie orzeczenie TK i znalazłem tam wzmiankę o tym, że na podstawie art. 79 ust. 2 prawa o aktach stanu cywilnego wydaje się zaświadczenia o wpisach dokonanych w księdze stanu cywilnego. Zdaniem TK zaświadczenie to może zawierać dane nie mieszczące się w formule odpisu zupełnego aktu stanu cywilnego. Moim zdaniem - w świetle stanowiska TK nt. kopii aktów - może to być podstawa prawna do wydania potwierdzonej przez USC kserokopii. Sądzę, że warto się na ten ustęp powołać. Oczywiście oprócz przytaczanego wyżej przez Joannę rozporządzenia.Baas pisze:I teraz pytanie. Jak ma wyglądać odwołanie od w/w decyzji? Podobnie jak odwołanie od pierwszego pisma? Tzn. mam napisać, że zgodnie z orzeczeniem trybunału konstytucyjnego kierowniczka uSC nie ma racji i że w Częstochowie wydają itd.?
Zatem - kserokopie albo w formie zaświadczenia o dokonanym wpisie albo osobno jako kserokopie właśnie.

Właśnie tak. USC w Bolesławiu może wtedy jeszcze raz przemyśleć sprawę i wydać kserokopie - w przeciwnym razie ma obowiązek przesłać pismo do Wojewody z własnym stanowiskiem w sprawie. Jeżeli wojewoda podzieli stanowisko USC, pozostanie skarga do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego.Baas pisze:Poza tym czy mam zaadresować odwołanie do USC w Bolesławiu i tylko w piśmie wpisać "Wojewoda Małopolski za pośrednictwem USC w Bolesławiu"?
Powołałeś się na podstawę prawną, zamieszczoną na stronie UM w Częstochowie, wspominając, że potrzebujesz kopii do badań genealogicznych. No to sobie wybrali odpowiednie paragrafy. Muszę przyznać, że urzędnik ma trochę racji - wygląda mi to na lukę prawną, bo nigdzie nie jest expressis verbis napisane, że wydaje się kserokopie. Przydałaby się jasna wykładnia NSA w tej sprawie.Baas pisze:z tym, że ja nigdzie nie powoływałem się na te 2 konkretne paragrafy.