UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Family Tree Builder - MyHeritage
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 7 razy
Re: Family Tree Builder - MyHeritage
Witam,
Zaczęłam dziś korzystać z tego programu, wcześniej nie miałam do czynienia z żadnym innym. Czy jest tu taka możliwość by na wykresie zobaczyć wszystkich naraz ? Dodałam narazie moja najblizsza rodzine rodziców rodzeństwo dziadków, ciotki itd. Pokazuje mi jedynie dana osobe z najblizszym powiazaniem pwoiedmzy rodzice i rodzenstwo ... prosze o jakies wskazówki
Zaczęłam dziś korzystać z tego programu, wcześniej nie miałam do czynienia z żadnym innym. Czy jest tu taka możliwość by na wykresie zobaczyć wszystkich naraz ? Dodałam narazie moja najblizsza rodzine rodziców rodzeństwo dziadków, ciotki itd. Pokazuje mi jedynie dana osobe z najblizszym powiazaniem pwoiedmzy rodzice i rodzenstwo ... prosze o jakies wskazówki
Pozdrawiam
Natalia Chromik(z d. Nakoneczny)
-
I jescze takie jedno pytanko
czy jest możliwość by na drzewie pokazywało mi nazwiska rodowe kobiet ? Bede wdzieczna za pomoc

Pozdrawiam
-
- Podziękował/a: 56 razy
- Podziękowano: 34 razy
- Kontakt:
Co do nazwisk, zrób tak jak wyżej napisał Paweł czyli:
Co do wykresów, jeśli problem jest w czasie wprowadzania danych to można zwiększyć ilość wyświetlanych pokoleń taką małą strzałką, obok której jest napisane "Pokolenia" (poniżej paska menu, obok jest napisane "Dodaj osobę" "Szukaj" i "Style").
W razie, kiedy otworzy się małe okno, należy powiększyć je sobie (przeciągnąć w prawą stronę)pawelnowinski pisze:-Narzędzia
-Opcje
-Imiona/Nazwiska
-Nazwisko mężatki (należy wybrać z listy nazwisko rodowe)
Co do wykresów, jeśli problem jest w czasie wprowadzania danych to można zwiększyć ilość wyświetlanych pokoleń taką małą strzałką, obok której jest napisane "Pokolenia" (poniżej paska menu, obok jest napisane "Dodaj osobę" "Szukaj" i "Style").
Pozdrowienia
Krystian
Krystian
-
Aby dodac wykres zbiorczy do pliku pdf musze miec konto premium ??? nie ma innej mozliwosci?
Pozdrawiam
-
w jaki sposob moge skorzystac z wczesniej wprowadzonych danych przy tworzeniu innego drzewa? Dajac dołącz rodziców czy rodzeństwo lista jest pusta.
Pozdrawiam
-
- Podziękował/a: 151 razy
- Podziękowano: 28 razy
- Kontakt:
Już działają wykresy
to chwilowe przywieszenie było 

Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 2 razy
Mam prośbę co trzeba zrobić w Family Tree Builder - MyHeritage aby drzewo nie odnajdywało dopasowań z innymi drzewami geanalogicznymi.
Marek
-
- Podziękował/a: 5 razy
Po wyłączeniu dopasowania w FTB dalsze wpisy są już beż dopasowania, natomiast tam gdzie jest zielone kółeczko trzena wprowadzić osobę ponownie i juz będzie bez zielonego kółeczka
Marek
-
- Podziękowano: 8 razy
- Kontakt:
W najnowszej wersji programu FTB wprowadzono funkcję która podczas wprowadzania nowej osoby sugeruje istnienie w naszym drzewie już takiej osoby. Funkcja bardzo przydatna przy bardzo rozbudowanych drzewach, ale jak się przekonałem tylko do celów informacyjnych. Podam przykład. Dla Anny Nowak wprowadzam męża Jana Kowalskiego i program mi pokazuje że w drzewie mam już Jana Kowalskiego i to dokładnie tego samego. Zaznaczam więc opcje "Osoba, którą chciałem dodać jest już w drzewie" OK i zaczynają się dziać dziwne rzeczy. Anna ma dwóch mężów Janów Kowalskich, a Jan ma dwie żony Anny Nowak. Ręcznie kasuje zdublowane osoby, niby wszystko jest ok ale generując wykres np przodków program pokazuje nadal to co skasowałem i żadne korekty nie pomagają. Musiałem w programie rozbić to małżeństwo, wykasować profile Anny i Jana i od nowa je wprowadzić i połączyć. Fatalny błąd programu, który potrafi napsuć trochę nerwów. Funkcja nie dopracowana i przydatna tylko informacyjnie.
Historia Wietrzychowic: http://sites.google.com/site/cmeto2009
Bochnia:Tyll,Urbański,Łapczyński
Wietrzychowice:Mika,Sarna,Tabor,Krzciuk
Nieznanowice:Skowronek
Uniejów:Kucharzyk
Bochnia:Tyll,Urbański,Łapczyński
Wietrzychowice:Mika,Sarna,Tabor,Krzciuk
Nieznanowice:Skowronek
Uniejów:Kucharzyk
-
Aby zwiększyć ilość wyświetlanych pokoleń należy użyć małego suwaczka. Znajduje się on pod zielonym (u mnie) paskiem o tytule Drzewo genealogiczne (tu nazwiska/nazwisko obecnie wyświetlanych osób). Na prawo od guzików: [Dodaj osobę]Nakoneczny_Natalia pisze:Witam,
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 40 razy
cytat:
Nie potrafię ustawić w opcjach nazwiska panieńskiego dla mężatek ( teraz automatycznie mam pogrupowane osoby wg nazwiska po mężu ) A wolę wersję poprzednią - proszę o pomoc
-Narzędzia
-Opcje
-Imiona/Nazwiska
A ja nie wiem gdzie znaleźć te "narzędzia"?
pozdrawiam
Danka
Nie potrafię ustawić w opcjach nazwiska panieńskiego dla mężatek ( teraz automatycznie mam pogrupowane osoby wg nazwiska po mężu ) A wolę wersję poprzednią - proszę o pomoc
-Narzędzia
-Opcje
-Imiona/Nazwiska
pozdrawiam
Danka
-
- Podziękował/a: 6 razy
Te opcje możesz znaleźć tutajDanutaP pisze:cytat:
-Narzędzia
-Opcje
-Imiona/Nazwiska
pozdrawiam
Danka
Pozdrawiam
Paweł
-
- Podziękował/a: 144 razy
- Podziękowano: 55 razy
Też skorzystałam nieco z Twoich Pawle rad, ale metodą prób i błędów.
Chodzi o to, że będąc już na dolnym pasku, opcja: "Nazwisko mężatki",
kolumnę "Wartość" mam tylko widoczną na kilka mm, do literki "W".
Chodzi o to, że będąc już na dolnym pasku, opcja: "Nazwisko mężatki",
kolumnę "Wartość" mam tylko widoczną na kilka mm, do literki "W".
Pozdrawiam serdecznie
Donata Pająk
Donata Pająk