UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Zmiana nazwiska

Prośby i odpowiedzi dot. pochodzenia nazwiska

Moderator: Moderatorzy

[reks1]4612262346[/reks1][reks1]9120795921[/reks1]
Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Ewa Chojnowska
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 16 razy

Zmiana nazwiska

Post autor: Ewa Chojnowska » ndz cze 08, 2008 10:21 am

Witam!
Tworząc wywód dla gałęzi Chojnowskich, znalazłam Jana Chojnowskiego urodzonego prawdopodobnie w Grucie. Jako jego żona została wpisana Franciszka Kuniczkowska. Czy jest to możliwe, aby w okolicach Grudziądza nazwiska kobiece ulegały zmianie? Chodzi mi o zmianę typu Kunik na Kuniczkowska. Zdaję sobie sprawę, że najłatwiej dotrzeć do aktu ślubu. Kłopot z tym, że mieszkam daleko i nieprędko dotrę do archiwum w Toruniu. Informacja ta pozwoli mi postawić następne hipotezy i ewentualnie rozszerzy pole poszukiwań. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ewa
Ewa Chojnowska
poszukuję: Chojnowski, Lipowski, Kuniczkowski, Mejrowski, Malinowski (okolice Grudziądza), Małopolski, Tupek (Rzepiennik Biskupi) Pełech, Gac, Gil, Kopiński (Nowosiółki Kardynalskie), Jamroga, Gałuszka, Wilk, Zajdel (okolice Krosna)

Awatar użytkownika

Irena Sukiennik

Re: Zmiana nazwiska

Post autor: Irena Sukiennik » wt cze 10, 2008 10:23 am

Witam !
Nie napisałaś o jaki czas ( wiek ?)chodzi. Przeglądając księgi natrafiłam na jedno nazwisko w wielu wersjach
i praktycznie wszelka odmiana i przemiana jest możliwa . Np: Kunik - ( w wersji żeńskiej) Kunikowa, Kunikowszczonka, Kunikowska , Kuniczczonka , itp.
Proponuję przeczytać temat : Etymologiczne pułapki .

Pozdrawiam Irena Sukiennik

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Ewa Chojnowska
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Ewa Chojnowska » wt cze 10, 2008 3:56 pm

Dziękuję za odpowiedź! :) Franciszka Kuniczkowska prawdopodobnie urodziła się w okolicach Grudziądza w połowie XIX wieku. Właśnie po przeczytaniu tematu "Etymologiczne pułapki" postanowiłam zadać to pytanie. Jak widzę po odpowiedzi mogę rozważać możliwość stosowania formy żeńskiej u Franciszki Kuniczkowskiej. Było to dla mnie o tyle istotne, że nie znam zwyczajów panujących na Pomorzu w tym czasie, gdy chodzi o zapisywanie nazwisk u kobiet.
Pozdrawiam serdecznie
Ewa
Ewa Chojnowska
poszukuję: Chojnowski, Lipowski, Kuniczkowski, Mejrowski, Malinowski (okolice Grudziądza), Małopolski, Tupek (Rzepiennik Biskupi) Pełech, Gac, Gil, Kopiński (Nowosiółki Kardynalskie), Jamroga, Gałuszka, Wilk, Zajdel (okolice Krosna)

Awatar użytkownika

Irena Sukiennik

Post autor: Irena Sukiennik » wt cze 10, 2008 4:21 pm

:)

Rozważać możliwość stosowania formy żeńskiej u Franciszki Kuniczkowskiej można , ale zalecam ostrożność , bo można zabrnąć w ślepy zaułek . Życzę powodzenia w poszukiwaniach.

Pozdrawiam Irena

Jaś
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Jaś » wt cze 10, 2008 9:43 pm

Z interpretacją żeńskiej formy nazwiska trzeba uważać. Podczas poszukiwań natrafiłam na zapis zgonu siostry mojego przodka zapisanej pod nazwiskiem "Haremnina". Długo medytowałam, jakie było jej nazwisko "po mężu". I gdyby nie fakt, że w księdze występuje nazwisko "Haremza" nigdy bym nie odgadła co wpisać w moje drzewo.
Pozdrawiam, Maria Jaś

Pan_Piotr33
Podziękował/a: 110 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Pan_Piotr33 » sob gru 17, 2016 10:55 pm

Również moi przodkowie zmieniali formę nazwiska Deutsch na: Dejcz - Dajcz - Dojcz.
Piotr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Etymologia nazwisk”