UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Rekordy

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

Jaś
Podziękowano: 5 razy

Re: Rekordy

Post autor: Jaś » wt maja 13, 2008 7:58 pm

Grażyna Anna pisze:Babcia pomimo zaawansowanego wieku cieszy się jasnym umysłem i dobrą pamięcią i w ogóle potrafi się cieszyć. Ostatnio bardzo się ucieszyła z nowego dowodu osobistego, w którym wreszcie prawidłowo zapisano jej dane przekręcone po wojnie przez urzędy, które "wiedziały lepiej". Kiedy przeczytała, że imię jej mamy jest zapisane prawdziwie, czyli Otolia, nie Otylia, a nazwisko panieńskie Konopka, nie Konopko, aż ucałowała dowód, zawoławszy: moja mama Otolka, mój tatuś Piotrz Konopka! Wszystko prawda!
Po chwili poszła do siebie zmówić pacierze za dusze swoich rodziców z tym dowodem jak świętym obrazkiem w ręce, naprawdę uszczęśliwiona.
To jest coś więcej niż rekord genealogiczny! Pozdrowienia dla Twojej Babci.
Maria Jaś
ps. Moja bratannica mieszkała pod jednym dachem z moją babcią - ale to tylko 4 pokolenia. 5 pokoleń to rekord według mnie nie do pobicia.
Pozdrawiam, Maria Jaś

Carloz
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 12 razy

Re:

Post autor: Carloz » pt maja 16, 2008 7:50 pm

wicy pisze:
wojciechz pisze:Moja 6-cio letnia córka ma wujka...
młodszego od niej o 3 miesiące :mrgreen:
hehe... sam jestem siostrzeńcem starszym o kilka lat od wujka :)
Z kolei ja jestem kuzynem "cioci" z USA (którą, notabene sam znalazłem :) ), która jest starsza odemnie o dokładnie 66 lat ;) Czyli jestem dalekim wujkiem jej dzieci, które podchodzą jakoś pod pięćdziesiątkę, i jakimś prawujkiem jej wnuczka, który ma ze 30 lat ;)

A to wszystko przez naszego przodka, któremu urodził się pierwszy syn (ich przodek) w 1804r. a przedostatni w 1825 (mój prapradziadek) - poza tym, moi przodkowie nie śpieszyli się z dziećmi :)
Pozdrawiam,

Karol.

Awatar użytkownika

Ewa Chojnowska
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Ewa Chojnowska » śr maja 28, 2008 7:02 pm

Dziś smutny rekord z happy endem!
Bratowa mojej krewnej była 17 razy w ciąży. Za każdym wkrótce po narodzinach dziecko umierało. W końcu polecono nieszczęsnej aby, jeśli następnym razem urodzi się chłopiec dać mu na imię Adam, a jeśli córka, Ewa. Dziecko miało być podane do chrztu przez okno. Zadziałało :shock: .Przeżyła piątka dzieci.
Ewa
Ewa Chojnowska
poszukuję: Chojnowski, Lipowski, Kuniczkowski, Mejrowski, Malinowski (okolice Grudziądza), Małopolski, Tupek (Rzepiennik Biskupi) Pełech, Gac, Gil, Kopiński (Nowosiółki Kardynalskie), Jamroga, Gałuszka, Wilk, Zajdel (okolice Krosna)

Awatar użytkownika

misia.j

Post autor: misia.j » śr maja 28, 2008 9:09 pm

A ja trafiłam na najkrótszą ciążę nowoczesnej Europy ;)
1 lipca 1857 r. para wstępuje w święty związek małżeński, a 24 lipca 1857 r. rodzi im się syn z prawego łoża ;)
I zagadka zapewne pozostanie nierozwiązana :(

Serdecznie pozdrawiam,
Justyna

Szukam:
Sobula - wszędzie
Guzik, Cieślik, Pyciński, Pietruszka, Ozga, Kękuś, Grabarczyk - okolice Krakowa

Jaś

Post autor: Jaś » śr maja 28, 2008 10:24 pm

misia.j pisze: syn z prawego łoża ;)
By być z "prawego" starczyło, aby rodzice byli małżonkami. Nie natrafiłaś jeszcze na adnotację: "legitimus per subsecventum matrimonium"?
Pozdrawiam, Maria Jaś

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » śr maja 28, 2008 11:16 pm

Ale tylul byl "najkrotsza ciaza" i to wlasnie jest wesole.
Mnie sie podobalo.
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » śr maja 28, 2008 11:25 pm

By być z "prawego" starczyło, aby rodzice byli małżonkami. Nie natrafiłaś jeszcze na adnotację: "legitimus per subsecventum matrimonium"?
Mario nie do końca to było takie oczywiste. Do dzisiaj toczą się w tej materii spory historyków. Zasada legitymacji o której piszesz, znana z kodeksu Justyniana, podawana przez Tomasza z Akwinu i opisana w dekrecie Tanta est vis matrimonium papieża Aleksandra III nie znalazła na ziemiach polskich praktycznego zastosowania. U nas stosowano surowe prawo saskie, zgodnie z którym, jeśli osoby wstępujące w związek małżeński utrzymywały przed jego zawarciem kontakty seksualne, to ich potomstwo zrodzone po ślubie nigdy nie będzie prawe. Dopiero statuty króla Aleksandra z 1505 roku, próbowały nieco załagodzić postanowienia Zwierciadła saskiego, ale jedynie dla określonej grupy osób.
Jest to jednak temat na zupełnie inny wątek, wiec ograniczam się tu jedynie do sygnału.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

misia.j

Post autor: misia.j » czw maja 29, 2008 10:21 pm

Jaś pisze:Nie natrafiłaś jeszcze na adnotację: "legitimus per subsecventum matrimonium"?
Nie, nie trafiłam na taką adnotację w swoich poszukiwaniach, być może dlatego, że wśród chłopów szukam :D Pomijając wszelkie wykładnie historyczno-prawne, mnie interesuje głównie, dlaczego, jeżeli wspomniany pan młody był biologicznym ojcem, zwlekali ze ślubem tak długo? Zazwyczaj "wcześniaki" miewały po 5-6 miesięcy, z tak młodym spotkałam się po raz pierwszy, dlatego więc postanowiłam w żartobliwym tonie przytoczyć ten żartobliwy rekord, który nurtuje mnie całkiem poważnie, ale to już temat na inny wątek ;)

Serdecznie pozdrawiam,
Justyna

Szukam:
Sobula - wszędzie
Guzik, Cieślik, Pyciński, Pietruszka, Ozga, Kękuś, Grabarczyk - okolice Krakowa

Awatar użytkownika

m_jaro
Podziękowano: 6 razy

Re:

Post autor: m_jaro » śr cze 04, 2008 5:44 pm

gzielinska pisze:W kategorii "najkrótsze małżeństwo" -ślub 6.2.1859r,śmierć żony-17.3.1859r
39 dni(lub 40-nie wiem ile miał dni luty 1859r)

Grażyna
Pobijam ten smutny poniekąd rekord małżeństwo zawarte 6 lutego 1865 kończy się 5 marca 1865r wraz z śmiercią męża.

Czyżby data 6 luty przynosiła pecha ???

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw cze 05, 2008 11:05 am przez m_jaro, łącznie zmieniany 1 raz.
Marzena Jaroniewska

jarekf
Kontakt:

Post autor: jarekf » śr cze 04, 2008 8:55 pm

U mnie był taki przypadek brat pradziadka urodził sie 13 lipca 1909 roku a 20 lipca został już wujem :) pozdrawiam Jarek
Pozdrawiam serdecznie
Jarek :-)

Jaś

Post autor: Jaś » śr cze 04, 2008 10:49 pm

Wystawiono metrykę do ślubu. Przyszła "panna młoda" miała lat 97.
Pozdrawiam, Maria Jaś

Awatar użytkownika

Leszek Kabaciński
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Post autor: Leszek Kabaciński » pn cze 09, 2008 10:45 pm

Schyłek XIX wieku, Marcin Bogusław Kabaciński i Agnieszka Kabacińska d. Grześkowiak
urodziły się tylko 8 dzieci - wszystko dziewczynki wszystkie panie wyszły zamąż.
dane z kontaktów genealogicznych
Czy to ciekawy przypadek - czy bardziej przyczynek do medycznych rozwarzań.

bliźniaki
Stanisław Woźniak i Józefa Woźniak d. Brzeźniak
dzieci 9 w tym 2 x bliźniaki
1864 bliźniaki Jan ( losy nie znane) i Antonina 1864 -1866
1873 bliźniaki Antoni (/to linia żony/ Stanisława losy nie znane )
tereny środkowa wielkopolska okolice Gniezno Sokolniki
Leszek Kabaciński kabat leszekkabacinski@gmail.com
@gazeta.pl@neostrada.pl
nazwiska : Piotr Springer i Anna Springer d. Prybe Pribe - Duszno?
Piotr Mrówczyński i Małgorzata Mrówczyńska d. Dziadoszek - okolice Kłecka
www.leszekkabacinskikabat.com

Awatar użytkownika

JasioJasio
Podziękowano: 1 raz

Post autor: JasioJasio » śr cze 11, 2008 6:54 am

Z aktu urodzenia mojej potrójnej praciotki (siostry mojej potrójnej prababki) wynika, że jej matka (czyli poczwórna prababka) pierwsze dziecko urodziła mając lat piętnaście a ślub wzieła w wieku lat trzynastu (urodzona 1814, slub 1827) co wiem z innego dokumentu.
Trochę wcześnie, co? :)
Janusz Napiórkowski

Napiórkowski Rogalewski Rożek Myszczuk Dzygało Wygachiewicz Bisiorek Awgun Hejbo Pruszyński Gajewski Buba Baliga Zawisza Traczewski

Awatar użytkownika

ewapach

Post autor: ewapach » pn cze 16, 2008 2:41 pm

to ja tu nie zabłysnę z moją rodzinką no może.... w latach pięćdziesiątych XX w, mieli 3 hektary ziemi w 21 kawałkach!!! Ale papierów na to nie mam :lol:
:) per aspera ad astra
Ewa Pachucka

Awatar użytkownika

JasioJasio

Post autor: JasioJasio » pn cze 16, 2008 4:36 pm

Z przykrością muszę pozbawić moją pra(x3) babcię zaszczytnego miejsca w rekordach forgen.pl Udało mi się dotrzeć do aktu slubu i jej wiek "spowszedniał". ślub w wieku lat 16-tu, dziecko 18-tu.
Jako inny rekord podam, że jeden z moich przodków któregoś roku kilkukrotnie przewinął się przez różne dokumenty parafialne (chrzestnym swiadek ślubu, ojciec dziecka itp) mając przypisane trzy rózne daty urodzenia.
Janusz Napiórkowski

Napiórkowski Rogalewski Rożek Myszczuk Dzygało Wygachiewicz Bisiorek Awgun Hejbo Pruszyński Gajewski Buba Baliga Zawisza Traczewski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”