UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Mapa parafii woj. łódzkiego
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 1348
- Podziękował/a: 145 razy
- Podziękowano: 322 razy
- Kontakt:
Mapa parafii woj. łódzkiego
Chciałbym przedstawić do wglądu, oceny i ew. uwag konstruowaną przez mnie od dłuższego czasu graficzną prezentację rozmieszczenia i zasięgu parafii woj. łódzkiego, uwzględniającą (tam gdzie istnieją takie dane) zmiany zasięgu parafii w czasie.
Prezentacja mapy w takiej, a nie innej formie jest najprostszą formą jaka przyszła mi do głowy i jaką można zaprezentować graficznie bez wikłania się w rysowanie granic i rejestrowania ich zmian.
Mapa uwzględnia przynależność miejscowości do danej prafii, tak więc zarys granic parafii wyznaczany jest miejscowościami a nie "miedzą" między nimi.
Mapa, w roboczej jeszcze wersji beta, dostępna jest pod adresem - http://forgen.pl/parafie/index3.php
Prezentacja mapy w takiej, a nie innej formie jest najprostszą formą jaka przyszła mi do głowy i jaką można zaprezentować graficznie bez wikłania się w rysowanie granic i rejestrowania ich zmian.
Mapa uwzględnia przynależność miejscowości do danej prafii, tak więc zarys granic parafii wyznaczany jest miejscowościami a nie "miedzą" między nimi.
Mapa, w roboczej jeszcze wersji beta, dostępna jest pod adresem - http://forgen.pl/parafie/index3.php
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 2 razy
- Kontakt:
Re: Mapa parafii woj. łódzkiego
Świetny pomysł - brawo!
Oczywiście wystawiając wersje beta na widok publiczny liczysz się z tym, że pojawią się uwagi. Nie będą to uwagi krytyczne ale bardziej praktyczne.
1. Dodaj komentarz przy mapce, że kolory nic poza wyróżnikiem dla sąsiednich parafii nie oznaczają - chyba, że się mylę i np dekanaty są w jednej tonacji?
2. Pomysł by w miastach ikonkę parafii dopisywać jednym kolorem dla wszystkich ulic podlegających parafii jest fajny - tylko w tym momencie ikonka samego kościoła powinna być większa- bardziej się wyróżniająca - bo pierwsze wrażenie jest takie, że pojawia się kilkadziesiąt kościołów.
3. Ze znanych mi lokalizacji kościołów - kilka postawionych jest nie w faktycznym miejscu położenia - ale to niewielkie różnice
4. Konieczny jest też komentarz przy mapce, ze po kliknięciu ikonki pojawiają się dane parafii z pełną nazwą i datą erekcji
Może jeszcze jakieś uwagi mi się zrodzą. mając taką bazę będziesz mógł poszaleć i dodawać mapce kolejne nowe funkcje.
Ale jednym słowem wielka i świetna robota
Oczywiście wystawiając wersje beta na widok publiczny liczysz się z tym, że pojawią się uwagi. Nie będą to uwagi krytyczne ale bardziej praktyczne.
1. Dodaj komentarz przy mapce, że kolory nic poza wyróżnikiem dla sąsiednich parafii nie oznaczają - chyba, że się mylę i np dekanaty są w jednej tonacji?
2. Pomysł by w miastach ikonkę parafii dopisywać jednym kolorem dla wszystkich ulic podlegających parafii jest fajny - tylko w tym momencie ikonka samego kościoła powinna być większa- bardziej się wyróżniająca - bo pierwsze wrażenie jest takie, że pojawia się kilkadziesiąt kościołów.
3. Ze znanych mi lokalizacji kościołów - kilka postawionych jest nie w faktycznym miejscu położenia - ale to niewielkie różnice
4. Konieczny jest też komentarz przy mapce, ze po kliknięciu ikonki pojawiają się dane parafii z pełną nazwą i datą erekcji
Może jeszcze jakieś uwagi mi się zrodzą. mając taką bazę będziesz mógł poszaleć i dodawać mapce kolejne nowe funkcje.
Ale jednym słowem wielka i świetna robota

-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 52 razy
Dobre
Jedna moja uwaga dotyczy tła. Sądzę, że podkład w postaci mapy drogowej jest nienajlepszy, szczególnie z powodu nadmiernie wyeksponowanych numerów dróg.

Jedna moja uwaga dotyczy tła. Sądzę, że podkład w postaci mapy drogowej jest nienajlepszy, szczególnie z powodu nadmiernie wyeksponowanych numerów dróg.
Pozdrawiam serdecznie,
Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 13 razy
Super !!! - świetna robota
Dzięki Piotrze za punkt 4. Ja nie wpadłam na to by kliknąć na poszczególną ikonę.

Dzięki Piotrze za punkt 4. Ja nie wpadłam na to by kliknąć na poszczególną ikonę.
Pozdrawiam, Kasia
http://katarzyna-genealogia.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa: Teofil Gumiński i Emilia Sławińska 1839-1845
http://katarzyna-genealogia.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa: Teofil Gumiński i Emilia Sławińska 1839-1845
-
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Piękna robota.
Jeśli chodzi o tło to nie ma problemu, można sobie łatwo zmienić, klikając na przykład na "Satelita" z prawej u góry, wtedy nic nie przeszkadza.
Jak już się czepiać szczegółów, to chyba trochę za podobne ikonki parafii i miejscowości należącej do parafii, aż giną te parafie.
Jeśli chodzi o tło to nie ma problemu, można sobie łatwo zmienić, klikając na przykład na "Satelita" z prawej u góry, wtedy nic nie przeszkadza.
Jak już się czepiać szczegółów, to chyba trochę za podobne ikonki parafii i miejscowości należącej do parafii, aż giną te parafie.
-
- Podziękował/a: 49 razy
- Podziękowano: 32 razy
- Kontakt:
Super robota! 
Chciałbym jednak zwrócić na maleńki błąd, który zauważyłem - parafie diecezji włocławskiej Zadzim, Charłupia Wielka, Góra, Chojny mają datę erygowania "0"

Chciałbym jednak zwrócić na maleńki błąd, który zauważyłem - parafie diecezji włocławskiej Zadzim, Charłupia Wielka, Góra, Chojny mają datę erygowania "0"

Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski
Zapraszam na bloga:
http://mojagenealogia.blogspot.com/
Moje biedy:
http://mojagenealogia.blogspot.com/2011 ... hiwum.html
Bartłomiej Czyżewski
Zapraszam na bloga:
Moje biedy:
-
- Podziękował/a: 23 razy
- Podziękowano: 7 razy
Wielkie dziękuję !
Takiej mapki bardzo mi brakowało, "jednym słowem"
ułatwiłeś mi życie.
Jak już naniesiesz wszelkie poprawki i temat z Łódzkim będzie zamknięty,mam nadzieję,że kolejnymi województwami będzie wielkopolska lub mazowsze
"chociaż jakieś 15 km w prawo lub lewo,a już będę w domu"
Pozdrawiam serdecznie
Marzena
Takiej mapki bardzo mi brakowało, "jednym słowem"

Jak już naniesiesz wszelkie poprawki i temat z Łódzkim będzie zamknięty,mam nadzieję,że kolejnymi województwami będzie wielkopolska lub mazowsze
"chociaż jakieś 15 km w prawo lub lewo,a już będę w domu"

Pozdrawiam serdecznie
Marzena
Pozdrawiam Marzena Urbańska
Abramowski Bereda Ceroń Cyranowski Czyżewski Dmowski-Czyż Grzelak Grzybowski Karcz Kazanowski Klimczak Kłodawski Komoda Kozłowski Kudelski Kulesza Łaziński Michalski Milewski Mroczek Murawski Suchocki Wąsowski Zbrożek Zwierz
Abramowski Bereda Ceroń Cyranowski Czyżewski Dmowski-Czyż Grzelak Grzybowski Karcz Kazanowski Klimczak Kłodawski Komoda Kozłowski Kudelski Kulesza Łaziński Michalski Milewski Mroczek Murawski Suchocki Wąsowski Zbrożek Zwierz
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 17 razy
Ja także spieszę z gratulacjami gdyż sam noszę się z podobnym pomysłem. Tyle tylko że myślałem o prezentacji graficznej wzorowanej na mapce zawartej na stronie wyszukiwarki 183/184 w publikacji „Mapy województwa pomorskiego w drugiej połowie XVIw. ...”
http://kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent?id=26287&dirids=1
Między innymi w tym celu od dwóch miesięcy wdrażam w Genepedii swój projekt „Parafia – kompedium wiedzy”. Dla jego potrzeb zacząłem tworzyć strukturę podziału administracyjnego kościoła katolickiego.
http://genepedia.pl/index.php/Kategoria ... _Katolicki
W kolejnych podkategoriach wiele nazw jest jeszcze w kolorze czerwonym gdyż ten zakres projektu wymaga dalszych uzupełnień o informacje zaczerpnięte z różnych źródeł, w tym ze schematyzmów. Dopiero potem można wprowadzic system linków wewnętrznych dla zautomatyzowania procesów „przechodzenia” między stronami. Najbardziej zaawansowane są prace przy Diecezji Pelplińskiej, dla obszaru Tuchola-Czersk-Chojnice. Dopiero zakończenie tego etapu, w połączeniu z zebraniem informacji o zmianach terytorialnych dla parafii (w układzie historycznym) stworzy punkt wyjścia do prac przy mapie. Przemyśleń i pomysłów mam sporo lecz jako informatyczny laik zdaję sobie sprawę z tego, że część z nich może okazać się niewykonalna lub wymagająca zmian w sensie informatycznym. Póki co szczegóły pomijam. Na efekty trzeba będzie poczekać jeszcze ok 1,5 roku.
W mojej ocenie moment prezentacji pierwszej takiej mapy jest doskonałą okazją do wznowienia dyskusji w tym temacie, w sensie połączenia wysiłków dla stworzenia takiej mapy w odniesieniu do całego kraju, a w układzie historycznym objęcia nią diecezji wschodnich. Z punktu widzenia szeregowego użytkownika najbardziej pożądane jest by była to wspólna mapa o ujednoliconych zasadach poruszania się i wspólnej legendzie. Niepokoją mnie tylko odpowiedzi na pytania:
Czy dla realizacji tego celu będziemy umieli zjednoczyć się jako środowisko?
Czy nie zwycięży partykularyzm interesów poszczególnych TG gdyż publikacja danych na obcym serwerze to praca na rzecz towarzystwa będącego jego właścicielem?
Ze swojej strony deklaruję chęć docelowego włączenia się do tych prac w odniesieniu do Dziecezji Peplinskiej i Archidiecezji Gdańskiej, a w dalszej przyszłości być może Diecezji Bydgoskiej, Toruńskiej i Elbląskiej.
Pozdrawiam
Janusz
http://kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent?id=26287&dirids=1
Między innymi w tym celu od dwóch miesięcy wdrażam w Genepedii swój projekt „Parafia – kompedium wiedzy”. Dla jego potrzeb zacząłem tworzyć strukturę podziału administracyjnego kościoła katolickiego.
http://genepedia.pl/index.php/Kategoria ... _Katolicki
W kolejnych podkategoriach wiele nazw jest jeszcze w kolorze czerwonym gdyż ten zakres projektu wymaga dalszych uzupełnień o informacje zaczerpnięte z różnych źródeł, w tym ze schematyzmów. Dopiero potem można wprowadzic system linków wewnętrznych dla zautomatyzowania procesów „przechodzenia” między stronami. Najbardziej zaawansowane są prace przy Diecezji Pelplińskiej, dla obszaru Tuchola-Czersk-Chojnice. Dopiero zakończenie tego etapu, w połączeniu z zebraniem informacji o zmianach terytorialnych dla parafii (w układzie historycznym) stworzy punkt wyjścia do prac przy mapie. Przemyśleń i pomysłów mam sporo lecz jako informatyczny laik zdaję sobie sprawę z tego, że część z nich może okazać się niewykonalna lub wymagająca zmian w sensie informatycznym. Póki co szczegóły pomijam. Na efekty trzeba będzie poczekać jeszcze ok 1,5 roku.
W mojej ocenie moment prezentacji pierwszej takiej mapy jest doskonałą okazją do wznowienia dyskusji w tym temacie, w sensie połączenia wysiłków dla stworzenia takiej mapy w odniesieniu do całego kraju, a w układzie historycznym objęcia nią diecezji wschodnich. Z punktu widzenia szeregowego użytkownika najbardziej pożądane jest by była to wspólna mapa o ujednoliconych zasadach poruszania się i wspólnej legendzie. Niepokoją mnie tylko odpowiedzi na pytania:
Czy nie zwycięży partykularyzm interesów poszczególnych TG gdyż publikacja danych na obcym serwerze to praca na rzecz towarzystwa będącego jego właścicielem?
Ze swojej strony deklaruję chęć docelowego włączenia się do tych prac w odniesieniu do Dziecezji Peplinskiej i Archidiecezji Gdańskiej, a w dalszej przyszłości być może Diecezji Bydgoskiej, Toruńskiej i Elbląskiej.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz Wegner
Genepedia
Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.
Genepedia
Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.
-
- Kontakt:
Bardzo dziękuję za konstruktywne uwagi, sugestie i podpowiedzi. Będę się starał wszystkie je na miarę możliwości uwzględnić.
Oczywiście, póki co, trzeba mieć świadomość, że mapa nie jest jeszcze wolna od błędów i czasem małej precyzji w lokalizacji "domków".
Należy mieć również na względzie, iż z powodu braku dokładnych źródeł nie da się dokładnie i do końca ustalić zasięgu dowolnej przykładowej parafii i parafii z nią sąsiadujących, czyli nie sposób ustalić jak na przestrzeni wieków kształtowały się granice między tymi parafiami i kiedy jaka miejscowość przechodziła "z rąk do rąk" - a takie wypadki zdarzały się często.
Niemniej jednak, w miarę posiadanych możliwości i danych, starać się będę bazę rozwijać na bieżąco.
Oczywiście, póki co, trzeba mieć świadomość, że mapa nie jest jeszcze wolna od błędów i czasem małej precyzji w lokalizacji "domków".
Należy mieć również na względzie, iż z powodu braku dokładnych źródeł nie da się dokładnie i do końca ustalić zasięgu dowolnej przykładowej parafii i parafii z nią sąsiadujących, czyli nie sposób ustalić jak na przestrzeni wieków kształtowały się granice między tymi parafiami i kiedy jaka miejscowość przechodziła "z rąk do rąk" - a takie wypadki zdarzały się często.
Niemniej jednak, w miarę posiadanych możliwości i danych, starać się będę bazę rozwijać na bieżąco.
-
- Kontakt:
Takich uwag, pomysłów i sugestii oczekiwałemPiotr Młynarczyk pisze: Oczywiście wystawiając wersje beta na widok publiczny liczysz się z tym, że pojawią się uwagi. Nie będą to uwagi krytyczne ale bardziej praktyczne.

Widok główny grupuje parafie wg dekanatów. Informacja o tym jest w helpie pod znakiemPiotr Młynarczyk pisze: 1. Dodaj komentarz przy mapce, że kolory nic poza wyróżnikiem dla sąsiednich parafii nie oznaczają - chyba, że się mylę i np dekanaty są w jednej tonacji?

Tak, słusznie... Siedziba parafii faktycznie mało różni się od pozostałych "domków".Piotr Młynarczyk pisze: 2. Pomysł by w miastach ikonkę parafii dopisywać jednym kolorem dla wszystkich ulic podlegających parafii jest fajny - tylko w tym momencie ikonka samego kościoła powinna być większa- bardziej się wyróżniająca - bo pierwsze wrażenie jest takie, że pojawia się kilkadziesiąt kościołów.
Czasem trudno utrafić w punkt, nie znając lokalizacji kościoła w obcym mieście, czy wiosce. Myślę, że to nie jest lokalizator GPS i pewne niedokładności lokalizacyjne nie mają większego znaczenia. Docelowo uzupełniam bazę danymi teleadresowymi, więc będą podane dokładne adresy siedzib parafii.Piotr Młynarczyk pisze: 3. Ze znanych mi lokalizacji kościołów - kilka postawionych jest nie w faktycznym miejscu położenia - ale to niewielkie różnice
Nie wpadłem na to, że ktoś na to nie wpadniePiotr Młynarczyk pisze: 4. Konieczny jest też komentarz przy mapce, ze po kliknięciu ikonki pojawiają się dane parafii z pełną nazwą i datą erekcji

Korzystam z tego co mam, więc z gotowego podkładu Google Maps. Coś za coś... albo w miarę prosty gotowiec do wykorzystania albo rysowanie własnych map, co mnie przerasta.klw pisze:Jedna moja uwaga dotyczy tła. Sądzę, że podkład w postaci mapy drogowej jest nienajlepszy, szczególnie z powodu nadmiernie wyeksponowanych numerów dróg.
Być może ostatnią rzeczą jaką zrobię w ramach upiększania strony będzie płynna regulacja rozmiarów ikon. Jeśli tylko da się to zrobić to jest to fajny pomysł na późniejsze "przybajerzenie" strony taką gadżeciarską funkcjonalnościąadamkami pisze: Jak już się czepiać szczegółów, to chyba trochę za podobne ikonki parafii i miejscowości należącej do parafii, aż giną te parafie.

Nie jest to błąd. Wynika to po prostu z braku danych co do daty erygowania parafii. Jako, że baza operuje na liczbach, nie mogę wstawić "?", choć faktycznie tak to moglo by być zaprezentowane na widoku. Zastanowię się jak pogodzić układ bazy z sensownością wyświetlania informacji.Czyżewski_Bartłomiej pisze: Chciałbym jednak zwrócić na maleńki błąd, który zauważyłem - parafie diecezji włocławskiej Zadzim, Charłupia Wielka, Góra, Chojny mają datę erygowania "0"
Problem braku daty erygowania jest podobny do problemu związanego z brakiem dokładnej informacji o roku powstania. W wielu wypadkach określany jest tylko wiek, w którym powstała parafia. Aby dane były wyświetlane poprawnie i by zachować możliwość pokazywania (ukrywania) parafii w konkretnym roku, trzeba było przyjąć jakieś uproszczenie i jeśli powstanie parafii określa się na XIX w., przyjąłem, że powstała ona w roku 1850. Tak więc po tej dacie będzie wyświetlana, przed - nie. Być może mylne jest takie ostre określanie roku i może wprowadzać w błąd, dlatego zastanowię się jeszcze jak zaprezentować parafię, która powstała w XIX w. a dokładnej daty brak. Może pojawią się jakieś sugestie?
Dzieki

-
- Podziękował/a: 49 razy
- Podziękowano: 32 razy
- Kontakt:
To może wpisywać najstarsze wzmianki o danej parafii, ewentualnie z użyciem słowa "przed" np.wicy pisze:Nie jest to błąd. Wynika to po prostu z braku danych co do daty erygowania parafii. Jako, że baza operuje na liczbach, nie mogę wstawić "?", choć faktycznie tak to moglo by być zaprezentowane na widoku. Zastanowię się jak pogodzić układ bazy z sensownością wyświetlania informacji.Czyżewski_Bartłomiej pisze: Chciałbym jednak zwrócić na maleńki błąd, który zauważyłem - parafie diecezji włocławskiej Zadzim, Charłupia Wielka, Góra, Chojny mają datę erygowania "0"
Problem braku daty erygowania jest podobny do problemu związanego z brakiem dokładnej informacji o roku powstania. W wielu wypadkach określany jest tylko wiek, w którym powstała parafia. Aby dane były wyświetlane poprawnie i by zachować możliwość pokazywania (ukrywania) parafii w konkretnym roku, trzeba było przyjąć jakieś uproszczenie i jeśli powstanie parafii określa się na XIX w., przyjąłem, że powstała ona w roku 1850. Tak więc po tej dacie będzie wyświetlana, przed - nie. Być może mylne jest takie ostre określanie roku i może wprowadzać w błąd, dlatego zastanowię się jeszcze jak zaprezentować parafię, która powstała w XIX w. a dokładnej daty brak. Może pojawią się jakieś sugestie?
Dzieki
Zadzim - 1416r/przed 1416r
Charłupia Wielka - 1616r/przed 1616r (na podst. zachowanych ksiąg)
Góra - 1381r/przed 1381r
Chojny - 1527r/przed 1527r

Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski
Zapraszam na bloga:
Moje biedy:
Bartłomiej Czyżewski
Zapraszam na bloga:
Moje biedy:
-
- Podziękował/a: 77 razy
- Podziękowano: 20 razy
Wicy,wicy pisze:Chciałbym przedstawić do wglądu, graficzną prezentację rozmieszczenia i zasięgu parafii woj. łódzkiego, uwzględniającą (tam gdzie istnieją takie dane) zmiany zasięgu parafii w czasie.

- Diecezje
z podzakładkami : - parafie ( ładnie tłumaczy to internetowa blondynka)

Wówczas była by możliwość łatwego dostępu do tej mapki, a tak przy umiejscowieniu jej w Kawiarence, szybko ona zginie w gąszczu kolejnych postów

Poza tym taka konstrukcjia, zakładki i podzakładki prządkowała by umieszczanie wielu pytań odnośnie wszystkich innych parafii

Chyba, ze masz pomysł na lepsze jej ulokowanie ....
Może też być inna konstrukcja tej nowej zakładki
- województwa
i podzakładki - diecezje
Maria Łopaciuk
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
-
- Kontakt:
Umiejscowienie bazy danych i ulinkowienie jej w jakiś wygodny sposób to jeszcze rzecz wtórna. Przyjdzie i na to pora.
Póki co mapa zyskała połączenie z Geneteką tam, gdzie Geneteka zawiera dane z parafii. Stosowne linki widoczne są (jeśli Geneteka zawiera dane) w danych o parafii.
Póki co mapa zyskała połączenie z Geneteką tam, gdzie Geneteka zawiera dane z parafii. Stosowne linki widoczne są (jeśli Geneteka zawiera dane) w danych o parafii.
-
- Kontakt:
Janusz, doceniam Twój zapał, podziwiam zaparcie z Genepedią i pomysłowość z zakresie różnych nowych projektów. Dziękuję też za deklarację współpracy nad poszerzaniem mapki, jednak zanim o tej współpracy zaczęlibyśmy rozmawiać zważ, że zaprezentowana mapka jest dopiero niemowlakiem w powijakach. Jest wersją testową pokazaną we wczesnej fazie użytkownikom, którzy zauważyli kilka błędów, niedociągnięć i niejasności w użytkowaniu. Po to została póki co ukazana, by "nakładkę" na bazę danych, którą jest sam sposób prezentacji danych uczynić możliwie przyjazną w użytkowaniu, poprawić błędy, tudzież dodać kilka nowych pomysłów (w granicach rozsądku), na które sam wcześniej nie wpadłem.Zatoka pisze: W mojej ocenie moment prezentacji pierwszej takiej mapy jest doskonałą okazją do wznowienia dyskusji w tym temacie, w sensie połączenia wysiłków dla stworzenia takiej mapy w odniesieniu do całego kraju, a w układzie historycznym objęcia nią diecezji wschodnich. Z punktu widzenia szeregowego użytkownika najbardziej pożądane jest by była to wspólna mapa o ujednoliconych zasadach poruszania się i wspólnej legendzie. Niepokoją mnie tylko odpowiedzi na pytania:
Myślę, że o ile pomysł z rozwojem mapy do rozmiarów krajowych jest dobry i byłby mile widziany przez szersze grono użytkowników, o tyle - tak mi się wydaje na chwilę obecną - jest na niego jeszcze za wcześnie. Nie powstało jeszcze nic konkretnego a już marzy się rozdmuchanie tego na skalę krajową. Obawiam się by nie było to dmuchanie balonika, który choć ładny może szybko pęknąć.
Ze swej strony nie mówię "nie", tylko obawiam się czy taka oddolna inicjatywa ma szanse ostania się w obecnych układach, układzikach i choć wspólnych interesach to jednak rozbieżnych drogach do ich realizacji. Nie wdając się jednak w politykę i nie rozpoczynając nowych dyskusji w stylu "a może by tak zrobić mapkę" zabrałem się za robotę sam a jej wyniki prezentuję w jedynym dostępnym mi miejscu - tzn. na serwerze Forgenu, który coraz mniej ma wspólnego z lokalnym TG.
Ponieważ, jak wspomniałem, nie mówię "nie" poszerzaniu bazy, mam pewna propozycję. Drogą prywatną każdy chętny może ze mną ustalić szczegóły produkcji ujednoliconych baz danych z dowolnego regionu kraju. Można się zastanowić nad wstępną produkcją jednakowych wizualnie i treściowo map dla różnych regionów z czasem myśląc o ich scaleniu w jeden wielki schematyzm parafialny.