UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Dostęp do teczek dowodowych krewnych w linii bocznej

Moderator: Moderatorzy

patrcio15

Re: Dostęp do teczek dowodowych krewnych - odmowa USC!!!

Post autor: patrcio15 » pt sty 14, 2011 6:48 pm

Agnieszka Wellem pisze:Dzien dobry,

Dzisiaj dostalam odmowe ze strony kierowniczki miejscowego USC. Powoluje sie ona na ustawe 7 10.04. 1974 roku o ewidencji ludnosci i dowodach osobowych; w artykule 44h ust. 2 jest mowa o wykazaniu sie interesem prawnym lub interesem faktycznym w otrzymaniu danych za zgoda osob ktorych one dotycza. Wdzieczna Agnieszka W.
Proszę Pani czy dołonczyła Pani do podania akty zgonu osób które Panią interesuja jeżeli nie wykazała się Pani aktami i nie udowodniła pokrewiństwa Naczelnik Wydziału Spraw Obywatelskich może odmówić wydania zawartosci teczki dowodowej.

Iron
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 3 razy

Re: Dostęp do teczek dowodowych krewnych w linii bocznej

Post autor: Iron » pt sty 14, 2011 7:32 pm

Możecie Państwo napisać co wchodzi w skład takiej teczki dowodowej krewnych?
Paweł

patrcio15

Post autor: patrcio15 » pt sty 14, 2011 7:45 pm

Iron pisze:Możecie Państwo napisać co wchodzi w skład takiej teczki dowodowej krewnych?
Cięzko powiedzieć że na 100% w teczce znjadzie się to co napisze.
Ale osoby które przybyły z Kresów Wchodnich na teytorium Polski po 1945 posiadają między innym :
kartę ewakuacyjną - zezwolenie na opuszczenie dotychczasowego miejsca pobytu
karte osobową
zgłoszenie zamieszkania
odpisy skrócone dzieci anikty róznego rodzaju np. dane gdzie mieszkało się przed 1939 r wykształcenie, stan cywilny
dokumenty kombatackie
różnego rodzaju zaświadczenia o miejscu zamieszknia , pracy
powitowania odbioru dokumentów
karta meldunkowa
kserokopie wydanych dowodów osobistych
wyciagi z aktu małżenstwa
wnioski o wydanie dowodu osobistego
dokumenty potwierdzajcy chrzest np.
przebieg służby wojskowej

Wszystko zależy od tego w jakim okresie dana osoba żyła

Iron
Podziękował/a: 3 razy

Post autor: Iron » pt sty 14, 2011 7:50 pm

Od jakiego okresu takie teczki istniały?
Paweł

patrcio15

Post autor: patrcio15 » pt sty 14, 2011 7:53 pm

Sądze iż od II RP(18-39), ale napewno po 1945 w PRL do dziś
Teczki danej osoby przechowuja tylko do około 30 lat lub czasem nawet mniej....

wojtekwil1912
Podziękowano: 2 razy

Post autor: wojtekwil1912 » pt sty 14, 2011 9:22 pm

Bardzo polecam teczki/koperty dowodowe jako kopalnie informacji o ludziach, których dotyczyły. Parę razy udało mi się z nich korzystać dzięki uprzejmości pań z USC. Oczywiście proforma wnosiłem wniosek o ich wykorzystanie. A co do dokumentów tam zawartych to często pochodzą ze starych teczek dowodowych. W moim przypadku były to dokumenty z lat czterdziestych i pięćdziesiątych, a co najważniejsze zawierały zdjęcia z tego okresu danej osoby. Czasami panie w USC lub w archiwach nie posiadają zestawień wg nazwisk, jedynie wg serii i numeru dowodu, wtedy warto sięgnąć do starych dokumentów, choćby aktów notarialnych, gdzie można znaleźć dane identyfikujące dowód osobisty. Polecam.

Pozdrawiam Wojtek Wilski

Awatar użytkownika

Agnieszka Wellem
Podziękował/a: 26 razy

Dostęp do teczek dowodowych dalszych krewnych - ponowna odmo

Post autor: Agnieszka Wellem » sob lut 05, 2011 9:04 am

Dzien dobry,

na poczatku stycznia 2011 roku wystapilam droga mailowa o wydanie teczki dowodowej krewnej w linii bocznej zmarlej w 2005 roku niedaleko Warszawy. 15.01.dostalam odmowe, rowniez droga mailowa, ze strony kierowniczki miejscowego USC. Powoluje sie ona na ustawe 7 10.04. 1974 roku o ewidencji ludnosci i dowodach osobowych; w artykule 44h ust. 2 jest mowa o wykazaniu sie interesem prawnym lub interesem faktycznym w otrzymaniu danych za zgoda osob ktorych one dotycza. Wedlug pani kierowniczki mam interes faktyczny, ale nie mam zgody, osoby ktorej te dane dotycza, poniewaz ta osoba nie zyje. W zwiazku z dokumenty, o ktore prosze, nie moga zostac mi udostepnione.

Od decyzji USC odwolalam sie, znow droga mailowa do tego samego USC, podajac ze ustawa z roku 1974 o ewidencji ludnosci i dowodach osobowych nie obowiazuje juz od dnia 8.01. 2011 roku oraz zalaczajac opínie GODO. Niestety na poczatku lutego 2011 r. przyszla ponowna odpowiedz odmowna, tym razem poprzez poczte, gdzie USC znow powoluje sie na ochrone danych osobowych. W pismie jest poluczenie o przyslugujacym mi prawie do odwolania sie do Wojewody Mazowieckiego w terminie 14 dni od daty otrzymania tego pisma.

Nie wiem, czy jest sens odwolywac sie do Wojewody Mazowieckiego, choc bardzo mi zalezy na uzyskaniu zdjecia i blizszych danych o niej i jej przodkach.

Co mam napisac w odwolaniu? Ktora ustawa o ochronie danych osobowych obowiazuje obecnie? Od 1984 roku mieszkam poza Polska i nie mam doswiadczenia z tego typu procedurami. To moje pierwsze podejscie w sprawach teczek osobowych, choc zwykle mialam dobre doswiadczenia z polskimi urzedami - wszystko zalatwiam droga mailowa, czesto po prostu scanujac podanie z oryginalnym podpisem i wysylajac jako zalacznik do maila i od razu taka klapa!!

Bylabym wdzieczna za wszelkie sugestie. Pokrewienstwo moge udokumentowac tylko do pewnego momentu (aktu urodzenia jej dziadka i mojej mamy

Pozdrowienia od Agnieszki W.

piotrowski79
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: piotrowski79 » sob lut 05, 2011 10:20 am

Pani Agnieszko proszę się odwołać. Nawet jeśli dostanie Pani ponownie decyzję odmowną będzie mieć Pani przynajmniej pewność, że od strony administracyjnej zrobiła Pani wszystko i wyczerpała wszelkie opcje. Aktualny stan prawny można znaleźć na stronie

http://isap.sejm.gov.pl/search.jsp

a w odwołaniu proszę napisać że prowadzi Pani badania genealogiczne nad historią rodziny i chce Pani uzyskać zdjęcia zmarłej krewnej do celów prywatnych, domowych i archiwalnych.

Zgodnie z art. 3a ustawy o ochronie danych osobowych:

1. Ustawy nie stosuje się do:
1) osób fizycznych, które przetwarzają dane wyłącznie w celach osobistych lub domowych,

po za tym ustawa określa że ochronie podlegają dane osobowe

art.6
1. W rozumieniu ustawy za dane osobowe uważa się wszelkie informacje dotyczące
zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej.

A osobą fizyczną zgodnie z Kodeksem Cywilnym jest osoba od narodzin do śmierci, tak więc odwoływanie się do ustawy w sprawie osoby zmarłej, która nie jest już osobą fizyczną (bo zmarła) jest błędem samym w sobie...

Dwa nowa ustawa o ewidencji ludności wchodzi w życie dopiero 1 sierpnia 2011 więc stara ustawa ma nadal status obowiązującej od 1 lipca 2011 wejdą w życie zmiany w ustawie a dopiero miesiąc później jej nowa wersja.

W odwołaniu proszę zażądać wskazania sposobu uzyskania dostępu do zdjęć jakie się mogą znajdować w tej teczce skoro osoba której one dotyczą już nie żyją i nie wyraziła zgody na dostęp do nich przed śmiercią...
Ostatnio zmieniony sob lut 05, 2011 11:21 am przez piotrowski79, łącznie zmieniany 1 raz.
Sebastian Piotrowski

Indeksuję Nowy Korczyn

sciabor
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sciabor » sob lut 05, 2011 10:27 am

Prosze się odwołać, bo Ja też miałem kilkakrotnie do czynienia z urzędami i byłem załatwiać ojcu dokumenty do kapitału poczatkowego i nie chcieli mi wydać dokumentów podając różne przepisy, a zgodnie z Kodeksem postepowania Administracyjnego mam prawo jako osoba najbliższa reprezentować ojca w sprawach urzędowych, które nie działają na niekorzyść ojca. :)

Tutaj jest obowiązująca ustwa o danych osobowych:
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9971330883

Art. 3a Ustawy nie stosuje się do:
1. Osób fizycznych, które przetwarzają dane wyłącznie w celach osobistych lub domowych;

Jeżeli pani udowodni, że chce tylko dane w celu osobistym urząd powinien udostępnić.

I zgodnie z powyższą ustawą jeżeli Urząd powołał się na ustwę o ochronie danych osobochyw urzędem odwoławczym nie powinien być Wojewoda a Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych. Ponieważ to Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych ma za zadanie dopilnować ochrony danych. http://www.giodo.gov.pl/

Prosze może najpierw napisać do Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych o zaistniałej sytuacji. A jeżeli potwierdzi, że to Urząd ma racje to prosze napisać odwołanie do Wojewody.

Pozdrawiam
Sebastian Ciąbor

piotrowski79
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 10 razy

Post autor: piotrowski79 » sob lut 05, 2011 11:24 am

Jeśli będzie Pani pisać do GIODO proszę poprosić Wojewodę o zawieszenie biegu postępowania odwoławczego z powodu oczekiwania na odpowiedź z GIODO
Sebastian Piotrowski

Indeksuję Nowy Korczyn

Awatar użytkownika

Grazyna Kozlowska
Podziękował/a: 73 razy
Podziękowano: 46 razy

Post autor: Grazyna Kozlowska » ndz kwie 03, 2011 10:21 pm

Witam serdecznie! Bardzo dziekuje osobie (Joanna?), ktora poruszyla temat teczek dowodowych na forum. Dzieki tej informacji dotarlam do, bezcennych dla mnie, dokumentow. Mile Panie w UM w Myslowicach przygotowaly dla mnie kopie wszystkich dokumentow(aby wyszly dobrze wymienily toner w drukarce!). Dokumenty dotyczyly dziadkow mojego meza. On wypelnil wniosek, nie musial udawadniac pokrewienstwa, bo dok. dotyczyly osob zmarlych (na pocz. lat 80tych).Nikt nie robil "kwasow", ze do celow genealogicznych! Koszt 31zl za teczke, kopie gratis. I na koniec dobra wiadomosc: ponoc wyszedl przepis obligujacy Urzedy do wieczystego przechowywania tych teczek! Hurra! Pozynazdrawiam.Gra
Grazyna Kozlowska
Szukam:Bielik, Kowalski/a, Kozera, Kozłowski/a, Łach, Paradowski/a, Stypal, Szafarski/a -Małopolska

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » sob kwie 09, 2011 2:05 pm

Witam! :)
U mnie było podobnie. Nie musiałem udowodnić pokrewieństwa. :D Chodziło mi oczywiście o moich dziadków , ale sądząc po Paniach Urzędniczkach , to raczej bym dostał np. mojej cioci (siostra taty ; zmarła 3 lata temu) . Szkoda tylko , że osoba niepełnoletnia nie może takich teczek oglądać, bo muszę przyjść tam z mamą. Teczki będę miał w następnym tygodniu , wydaje mi się , że raczej na początku. Po ich przejrzeniu napiszę w moim temacie , który założyłem trochę czasu temu .
Co do Twojego postu Grażyno, to jeśli to prawda z tym wieczystym przechowywaniem teczek , to bardzo się cieszę :jupi: . Za jakiś czas będę musiał zajrzeć do teczki dowodowej drugiego dziadka, który nie żyje od 29lat . Jest mała szansa , że jego teczka istnieje, ale jako że mieszkał on na wsi i dowód (ostatni) wyrabiał w mieścinie obok, to może jeszcze jest...
Gdzieś czytałem , że w małych miejscowościach trzymają dłużej i się tym zbytnio nie interesują.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Babar45

Post autor: Babar45 » sob kwie 09, 2011 9:19 pm

Witajcie,
Sledze ten temat gdyz tresc wypowiedzi forumowiczow doprowadza mnie do" bialej goraczki" gdy czytam ze w niektorych USC urzednicy panstwowi interpretujac na swoj sposob ,bez dokladnego zapoznania sie z dekretem o Ochronie Danych Osobowych odmawiaja wydania kopert,teczek osobowych niezyjacych przodkow!
Czy w ramach istniejacych Towarzystw Genealogicznych nie mozna by zrobic cos w rodzaju ogolnopolskiej petycji zaadresowanej do GIODO o udostepnianie przez wszystkie USC tych danych?
Gdyby raz na zawsze GIODO ustosunkowal sie do jednoznacznej interpretacji dekretu ,jezeli chodzi o zmarlych, USC nie moglyby robic wedlug wlasnego "widzimisie".
Tu i owdzie czytamy iz zmarli nie podlegaja temu dekretowi ,ze w poszukiwaniach genealogicznych amatorsko-rodzinnych mozemy sie o te teczki dopytywac.
Moze,prawnicy ktorzy napewno tez sa wsrod naszego bractwa genealogicznego mogliby cos dopowiedziec?

Ponizej kilka wypowiedzi ktore znalazlam w internecie.
Mile pozdrawiam.
Barbara

Podmiot udostępniający: Zespół Rzecznika Prasowego Biura GIODO

Wytworzył informację: Małgorzata Kałużyńska-Jasak -
Wprowadził informację: Marcin Urban 2004-04-30 10:56:31
Ostatnio modyfikował: Rafał Grodzki 2009-09-17 10:16:14

Ustawa o ochronie danych osobowych określa zasady postępowania przy przetwarzaniu danych osobowych oraz prawa osób fizycznych, których dane osobowe są lub mogą być przetwarzane w zbiorach danych (art. 2 ust. 1 ustawy).

Ustawę stosuje się zatem tylko do danych osobowych osób fizycznych. Zgodnie z powszechnie obowiązującą wykładnią osobą fizyczną jest człowiek uczestniczący w stosunkach prawnych. Zdolność prawna człowieka, a tym samym zdolność do bycia podmiotem praw i obowiązków ustaje z chwilą jego śmierci. Osoba zmarła nie może być podmiotem praw i obowiązków w stosunkach prawnych i nie może być uznana za osobę fizyczną.

Sama ustawa o ochronie danych osobowych, wśród przesłanek dopuszczalności przetwarzania danych wymienia zgodę osoby, której dane dotyczą, a także mówi m. in. o sprostowaniu, dostępie do danych, czy możliwości sprzeciwu wobec przetwarzania swoich danych. Skorzystać z tego rodzaju uprawnień może jedynie osoba żyjąca, której dane dotyczą.

W związku z powyższym ustawa o ochronie danych osobowych ma zastosowanie tylko do przetwarzania danych osobowych osób żyjących, a odmowę udzielania informacji na temat osób zmarłych z powołaniem się na ustawę o ochronie danych osobowych należy uznać za nieuzasadnioną.

W przypadku wykorzystania danych osób zmarłych (np. przesyłania ulotek reklamowych adresowanych do nieżyjącej osoby), osobom bliskim, których dobra osobiste, tj. na przykład kult pamięci o osobie zmarłej, zostały naruszone przysługuje prawo wystąpienia z powództwem cywilnym do sądu powszechnego.

http://www.tanatopraksja.mojeforum.net/temat-vt566.html

=>do pobrania kompletna książka autorstwa Jacka Mazurkiewicza "Non omnis moriar - ochrona danych osobowych" (oraz własnosci intelektualnej zmarłego w prawie polskim).
Wydana w 2010 roku, udostępniona została on-line, w bibliotece cyfrowej Uniwersytetu Wrocławskiego

PUBLICZNOPRAWNA OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH

Prawo do ochrony danych osobowych to odzwierciedlenie prawa gwarantowanego Konstytucją (art. 47) w myśl którego każdy ma prawo do ochrony prawnej życia prywatnego, rodzinnego, czci i dobrego imienia oraz do decydowania o swoim życiu osobistym.
Dane osobowe są niejako częścią życia prywatnego lub rodzinnego, a posługiwanie się danymi dotyczącymi innej osoby wkracza w przyznaną jej kompetencję decydowania o swoim życiu osobistym.

Zgodnie z art. 8 ustawy - Kodeks cywilny, zdolność prawna oznaczająca możliwość bycia podmiotem praw i obowiązków dotyczy osób żywych. Jest to fundamentalna zasada prawna i trudno sobie wyobrazić system prawny, który przyznaje podmiotowość prawną osobom nieżyjącym. Dlatego też o udzieleniu ochrony prawnej zmarłym w aspekcie prywatnoprawnym nie można mówić.

Z chwilą śmierci osoby fizycznej następuje sukcesja uniwersalna odnosząca się wyłącznie do sfery majątkowej, a zatem praw i obowiązków majątkowych, a prawa niemajątkowe wygasają.

Niemniej jednak, niezależnie od dziedziczenia, w związku ze śmiercią osoby fizycznej powstaje po stronie jej bliskich, pozostałych przy życiu, dobro osobiste związane z ich sferą uczuciową, a dotyczące kultu pamięci zmarłego. Prawo to podlega ochronie prawnej na podstawie art. 24 k.c. (por. wyrok SN z dnia 12.07.1968 r., sygn. akt I CR 252/68, publik. OSNC 1970/1/18 ).

Z chwilą śmierci osoby fizycznej, aczkolwiek nie następuje sukcesja prawa zmarłego do ochrony danych osobowych, to jednak prawa zmarłego odżywają jako prawa osób za życia mu bliskich.
Chodzi tutaj przede wszystkim o prawo do poszanowania niezakłóconego spokoju psychicznego, w którym to pojęciu mieści się kultywowanie pamięci zmarłego. W tym aspekcie wkroczeniem w sferę objętą ochroną będzie nie każde posłużenie się danymi, ale tylko takie, które - według typowych, przeciętnych reakcji - powoduje tego rodzaju zakłócenie. Konsekwencją bezprawności działania będzie możliwość skorzystania przez pokrzywdzonego z ochrony przewidzianej w art. 24 k.c. oraz art. 448 k.c.

Należy podkreślić, że obowiązujące przepisy kodeksowe odnoszące się do kwestii ochrony kultu pamięci osób zmarłych, w aspekcie prywatnoprawnym zapewniają dostateczną ochronę danych osobowych osób nieżyjących.

Prawo do ochrony danych osobowych posiada też aspekt publiczno prawny, który skonkretyzowany został w ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (DzU nr 33 z 2004 r., poz. 285 ze zm.). Przetwarzanie danych osobowych poddane jest publiczno prawnej ocenie i regulacji. W konsekwencji takiego ujęcia można uznać, iż mimo że wraz ze śmiercią osoby zainteresowanej (której dane dotyczą) wygasa prywatnoprawny substrat omawianego prawa, przetwarzanie odnoszących się do tej osoby danych osobowych nie jest bynajmniej całkowicie wolne. Podlega ono reżimom wyznaczonym przez ustawę z wyjątkiem tych, które odnoszą się bezpośrednio do indywidualnych kompetencji zainteresowanego.

CZY DANE OSÓB ZMARŁYCH PODLEGAJĄ OCHRONIE, O KTÓREJ MOWA W USTAWIE O OCHRONIE DANYCH OSOBOWYCH?

Ustawa o ochronie danych osobowych określa zasady postępowania przy przetwarzaniu danych osobowych oraz prawa osób fizycznych, których dane osobowe są lub mogą być przetwarzane w zbiorach danych (art. 2 ust. 1 ustawy).

W związku z powyższym ustawa o ochronie danych osobowych ma zastosowanie tylko do przetwarzania danych osobowych osób żyjących, a odmowę udzielania informacji na temat osób zmarłych z powołaniem się na ustawę o ochronie danych osobowych należy uznać za nieuzasadnioną.

Ustawę stosuje się zatem tylko do danych osobowych osób fizycznych. Zgodnie z powszechnie obowiązującą wykładnią osobą fizyczną jest człowiek uczestniczący w stosunkach prawnych. Zdolność prawna człowieka, a tym samym zdolność do bycia podmiotem praw i obowiązków ustaje z chwilą jego śmierci. Osoba zmarła nie może być podmiotem praw i obowiązków w stosunkach prawnych i nie może być uznana za osobę fizyczną.

Sama ustawa o ochronie danych osobowych, wśród przesłanek dopuszczalności przetwarzania danych wymienia zgodę osoby, której dane dotyczą, a także mówi m. in. o sprostowaniu, dostępie do danych, czy możliwości sprzeciwu wobec przetwarzania swoich danych. Skorzystać z tego rodzaju uprawnień może jedynie osoba żyjąca, której dane dotyczą.

W przypadku wykorzystania danych osób zmarłych (np. przesyłania ulotek reklamowych adresowanych do nieżyjącej osoby), osobom bliskim, których dobra osobiste, tj. na przykład kult pamięci o osobie zmarłej, zostały naruszone przysługuje prawo wystąpienia z powództwem cywilnym do sądu powszechnego.

Wszystko to prowadzi do wniosku, że ustawa o ochronie danych osobowych ma zastosowanie tylko do przetwarzania danych osobowych osób żyjących.

Natomiast osoba bliska ma prawo wystąpić z powództwem cywilnym do sądu, jeśli jej dobra osobiste zostały naruszone, np. przez wykorzystanie danych bliskich osób zmarłych.

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » ndz kwie 10, 2011 6:49 am

Masz rację o tyle, że dane osób zmarłych oczywiście nie podlegają ochronie.
Jednakże, w teczkach mogą znajdować się dane osobowe osób jeszcze żyjących (np wypisy z akt, wpisy meldunkowe) - np dzieci osoby której teczka dotyczy.
Ten fakt niestety może komplikować sytuację.

Pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

Babar45

Post autor: Babar45 » ndz kwie 10, 2011 11:05 am

Nie mialam nigdy do czynienia z teczkami i nie wiedzialam ze w nich moga sie znajdowac tez dokumenty dotyczace zyjacych czlonkow rodziny.Znow sie czegos dowiedzialam i dziekuje za informacje.
Pozdrawiam serdecznie .
Barbara

ODPOWIEDZ

Wróć do „Urzędy Stanu Cywilnego”