UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Mapa parafii woj. łódzkiego

Luźne dyskusje na każdy temat (prawie nie moderowane)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

poschadel
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 29 razy

Re: Mapa parafii woj. łódzkiego

Post autor: poschadel » ndz sty 30, 2011 10:02 am

Spojrzałem na Kamieńsk. Data powstania 1904? To chyba błąd, bo to bardzo stara parafia. Indeksowałem niedawno urodzenia, śluby, zgony z 1871 roku z tej parafii.

Sama mapa naprawdę ciekawa i przydatna.
Ostatnio zmieniony wt lut 01, 2011 9:54 pm przez poschadel, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof Bartosik
Szukam: Alama, Ludwiczak, Płomiński, Blada, Olejnik, Turlejski, Chmielewski.
Miejsowości: Kamieńsk, Barczkowice, Pytowice, Koźniewice, Kurzymąka, Piła Ruszczyńska, Gomunice, Kletnia, Świerczyńsko, Rozprza, Borszewice

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » ndz sty 30, 2011 1:11 pm

Wicy, sam rysowałeś kościółki czy te png są gdzieś do ściągnięcia ?

edit: nie ma tematu, znalazłam: http://www.web4you.com.pl/6.html
Beata

Awatar użytkownika

Zatoka
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Zatoka » ndz sty 30, 2011 5:33 pm

Doskonale sobie zdaję sprawę, że to wczesna faza testowa jako efekt dyskusji, które toczyły się w tej materii na przestrzeni ostatnich dwóch lat. Twoją zasługą jest to, iż podjąłeś trud zmaterializowania tej idei. Początek został zrobiony. Teraz właśnie jest pora na określenie perspektywicznych kierunków działań w sensie idei dotyczącej kraju i terenów przyległych, znajdujących się w sferze naszych zainteresowań. Wiedząc do czego chce się dojść pozostaje opracowanie luźnego planu pracy i jego konsekwentne wdrażanie do realizacji. Ta mapa będzie podlegała nieustannym procesom uzupełniania danych i modyfikacji. Prace nad nią nigdy się nie zakończą. Trzeba mieć tego świadomość.

Ja zaskakuję kolejnymi elementami Genepedii właśnie dlatego, że mam taką wizję i konsekwentnie wdrażam poszczególne elementy. Przecieram szlaki. Nie ważne, że te elementy nie są zakończone i „wygładzone”. Tworzę wzorce do wykorzystania przez tych, którzy będą chcieli poświęcić się pracy dla dobra ogółu. Genepedia nie jednym jeszcze zaskoczy. Pomysłów mam dość. Oby starczyło sił i mocy przerobowych.

Ty także powinieneś odpowiedzieć sobie na pytanie: Czy tym projektem zamierzasz zajmować się przez kilka miesięcy czy też stanie się on Twoim projektem życiowym, któremu się poświęcisz pomimo innych zobowiazań i na przekór wszelkim trudnościom? Przy czym nie myślę tu o sytuacji, w której masz wprowadzać dane dla całego kraju. To byłby absurd. Twoja rola byłaby dokładnie taka sama jak moja w odniesieniu do Genepedii. Jesteś liderem realizującym docelową wizję i pod tę wizję tworzysz wspólne warunki z jednoczesnym testowaniem ich w odniesieniu do obszaru łódzkiego. Osoby gotowe włączyć się do prac merytorycznych nad projektem (w zakresie interesujących ich terenów) otrzymują stosowne przeszkolenie. Na obecnym etapie już zaczynają zbierać potrzebne dane. W moim odczuciu koncepcja tworzenia map regionalnych z docelowym założeniem połączenia ich w jeden spójny system odpada ale jest to temat do „roboczej” dyskusji.

Jeżeli odpowiesz sobie twierdzocą na drugą część powyższego pytania to proponuję plan pracy na najbliższy okres.
1. Przeanalizowanie archiwalnych tematów poświęconych idei stworzenia takiej mapy celem wynotowanie wszelkich pomysłów jakie były zgłaszane.
2. Zwrócenie się do środowiska z apelem o publikowanie wszelkich nowych pomysłów. Celem tych dwóch punktów jest zebranie informacji o oczekiwaniach i stworzenie sobie czegoś na kształ banku pomysłów. Na tym etapie nie uznaję pojęcia „granice rozsądku”. Nie mamy monopolu na pomysły. Jednocześnie wnioskodawcy powinni mieć świadomość, iż z tytułu różnorodnych ograniczeń nie wszystko uda się wprowadzić w formie wnioskowanej ale być może te pomysły zainspirują nas do nowych przemyśleń.
3. Na chwilę obecną najistotniejsze jest pozyskanie wsparcia od osób będacych zawodowo informatykami lub mających wiedzę w tym zekresie ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki tworzenia map. Powinien powstać zespół, którego głównym zadaniem będzie przeanalizowanie zgłoszonych pomysłów od strony ograniczeń natury informatycznej, a w dalszej kolejności ewentualna praca przy realizacji projektu. Deklaruję swój udział w pracach takiego zespołu. Pożądana forma kontaktów roboczych – konferencje przez skype.

W odniesieniu do obecnej postaci mapy uważam za niezbędne:
1. Natychmiastowe dodanie na belce forum skrótu „Mapa”
2. W stopce mapy (w jej wszystkich widokach) podanie linków do obecnych i archiwalnych tematów na wszystkich forach, w których była omawiana idea mapy. Celem tego działania jest ułatwienie zainteresowanym dotarcie do tych materiałów. Być może będą one inspiracją do kolejnych pomysłów. Za kilka miesięcy linki te będzie można usunąć.
3. Blok pomocy. Na pewno pamiętasz naszą dyskusję w tym temacie sprzed dwóch lat choć dotyczyła innego zagadnienia. Dziś, na przykładzie Genepedii, stało się jasne to o czym wtedy pisałem. Na podobnej zasadzie konieczne jest natychmiastowe opracowanie bloku pomocy dla mapy. Musi on zawierać wszelkie informacje. Trzeba go stworzyć przy założeniu, że jest adresowany do osób zupełnie nie mających pojęcia o zasadach korzystania z map internetowych. Uważam, ze jest to najbardziej pilna sprawa gdyż pozwoli użytkownikom na lepsze poznanie zasad korzystania z mapy, a tym samym potencjalne uwagi i pomysły nie będą dotyczyły tego co już zostało zrobione, a użytkownik pisze o nich tylko dlatego, że nie potrafił sobie poradzić z obsługą na obecnym etapie.
4. Zlikwidowanie czarnych cieni przy „dymkach” zawierajacych informacje o parafii. Niepotrzebnie „zaciemniają” obraz.

Docelowo potrzebna będzie legenda wyjaśniająca znaczenie przyjętych oznaczeń graficznych.

Pozdrawiam

Janusz
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » ndz sty 30, 2011 7:50 pm

Nie było mnie kilka dni, a tu takie nowości :)
Aby wszystko było jasne i powiedziane do końca. Wicy o mapce mówił na kilka lat nim na forach padło na ten temat choć jedno zdanie. Wałkowaliśmy ten temat po zebraniach łódzkiego TGCP, tyle tylko, że to on w końcu zabrał się za wdrażanie pomysłu w życie.
Miałem to szczęście, że od długiego czasu mam okazję oglądać ten projekt "od kuchni" i o ile "Poległych" ciągniemy z Witkiem jakoś wspólnie od (ile to już lat?), o tyle w tym przypadku poddaje się bez walki, bo "aspekt informatyczny" mnie zdecydowanie przerasta. Pełnię tu jedynie funkcję klakiera.
Pewnie, że zawsze można coś lepiej, inaczej, więcej, tyle że to wszystko samo się nie zrobi.
Jest to początek projektu, wymagający wielu usprawnień (nie mówię o gadżetach) i pracy merytorycznej. Podstawą jest zdobycie kompleksowej informacji o stanie parafii, ich zmianach terytorialnych w porównywalnych przedziałach czasowych.
To nie tylko wklepanie w gotowca (nie ma takiego, trzeba pisać jakieś skrypty itp) prostych danych. Najpierw trzeba te dane zebrać i opracować.
Czy to łatwe? Spytajcie Wojtka z WTG Gniazdo, który wydał trzy tomy opisujące stan na konkretny moment, dla fragmentu Polski.
To wersja pilotażowa, mająca pokazać oczekiwania uzytkownika i to te merytoryczne jak i estetyczne czy bajeranckie, choć te ostatnie są tu najmniej ważkie, bo ma to być narzędzie a nie nowa komórka.
Póki co, projekt powinien obejmować założony teren. Źle by się stało, gdyby rozbebeszyć dotychczasowy obszar, pozostawić niedopracowania merytoryczne (jak choćby Kamieńsk), a zająć się kolejnymi obszarami.
Pomóc mozna przysyłając np. do Wicego metryczki konkretnych parafii z uwzględnieniem wszelkich zmian terytorialnych, wykazami wsi należących w konkretnych przedziałach czasowych, byle to było całościowo, a więc od erygowania do współczesności.
Kończę, bo póki co nie mogę dłużej siedzieć przed komputerem niż pół godzinki :)
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

Zatoka

Post autor: Zatoka » pn sty 31, 2011 11:57 am

Waldku

O jakim rozbebeszeniu projektu mówisz? Ja do niczego takiego nie dążę. Przeciwnie. Nie wyobrażam sobie sytuacji w której Wicy miałby wprowadzać dane dla ok. 2500 - 3000 parafii.

Jesteśmy w tym momencie gdzie trzeba skoncentrować siły. Może udałoby się namówić do współpracy kogoś z WTG Gniazdo, może dołączyłby ktoś z rejonu warszawskiego z racji na zaawansowanie prac dygitalizacynych. Nie można zapomnieć o Adamie Kamińskim i jego doświadczeniach wynikających z prac nad bazą miejscowości kresowych.

W ten sposób tworzy się zespół ludzi mających swoje doświadczenia, które być może uwzględniają jakieś specyficzne sytuacje regionalne. Trzeba wymienić się tą wiedzą. Wszystko przedyskutować i podjąć wspólne decyzje co do planowanej formy rozwoju poszczególnych elementów tak by była najbardziej elestyczna i pozwalała na uwzględnienie różnych sytuacji. To wszystko należy rozpatrzyć także pod kątem ograniczeń i możliwości informatycznych. Rolą Wicego i ewentualnie innych informatyków będzie stworzenie jednolitego systemu, a sam Wicy nadal koncentruje się na wprowadzaniu danych tylko dla obecnego obszaru, jednocześnie tetstując przyjęte założenia. Gdy nastapi znaczące zaawansowanie prac od strony informatycznej będzie można przystąpić do wprowadzania danych dla innych obszarów lecz to już będzie zadaniem tych, którzy będa się chcieli w ten projekt zaangazować. W efekcie użytkownik (przecież to on jest w tym wszystkim najważniejszy) dostanie mapę o jednolitych zasadach posługiwania się i o wspólnej legendzie.

Jest i druga możliwość. Wicy nadal pracuje nad swoją mapą, Za jakieś 1,5 roku ja przystąpię do zrobienia swojej dla obszaru Pomorza. WTG Gniazdo zrobi swoją, itd. Każda mapa będzie miała inne założenia i inny sposób korzystania. Jakie będzie odczucie naszego środowiska? Postawmy się w roli użytkownika mieszkającego w Lublinie, który swoje korzenie ma w Krakowie, a poszczególne gałęzie rozdziny przeniosły się w poznańskie, łódzkie i pomorskie. Mało? To popatrzmy na to oczami osoby mieszkającej w USA czy Brazylii.

Kiedy dwa lata temu zaistniałem na forum i włączyłem się aktywnie w nurt dyskusji, byłem postrzegany jako kolejny fantasta. Nikt się nie spodziewał, że po okresie wymiany poglądów zakasam rękawy i wezmę do solidnej pracy. Gdy powstała Genepedia licytowano się ile czasu przetrwa. Dotychczasową pracą dla dobra środowiska udowodniłem swoją wartość i to, że moje słowa zasługują na poważne traktowanie. Dlatego teraz mówię:
ZJEDNOCZMY WYSIŁKI DLA STWORZENIA JEDNEJ, WSPÓLNEJ MAPY.
Pozdrawiam

Janusz
Janusz Wegner

Genepedia

Poszukuję wszelkich informacji o osobach noszących te nazwisko, szczególnie z zasobów pozametrykalnych.

Awatar użytkownika

mena_u
Podziękował/a: 23 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: mena_u » pn sty 31, 2011 4:44 pm

Tak sobie siedzę i dumam (patrząc na mapkę),że może fajną sprawą byłoby umieszczenie w dymkach dodatkowo miniaturek zdjęć danej parafii„ kościółka” +(plus) link do jakiejś większej „bazy zdjęć ,większego formatu”,albo odsyłaczem na stronę parafii o ile jest w necie (uprzedzam ,że nie znam się kompletnie na informatyce i nie mam pojęcia jak to "technicznie"-praco -i czasochłonnie możliwe) dla ich lepszego i szybszego rozróżniania . ;)
Wiem ,ze to co piszę to bardziej estetyka niż „praktyczność” (być może nikomu nie potrzebna).
Pomysł na daleką przyszłość , ale kto wie!.

Jakby co oferuję swoją pomoc przy wykonaniu zdjęć parafii Warszawskich, w okresie wakacyjnym po trasie Warszawa-Ostrów Mazowiecka - Łomża - Szczuczyn ,oraz w każdym innym miejscu na terenie kraju ,gdzie akurat będę. ;)

Pozdrawiam serdecznie
Marzena
Ostatnio zmieniony pn lut 07, 2011 6:06 pm przez mena_u, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

bielecki
Podziękowano: 14 razy
Kontakt:

Post autor: bielecki » pn sty 31, 2011 5:13 pm

Zatoka pisze:Dlatego teraz mówię:
ZJEDNOCZMY WYSIŁKI DLA STWORZENIA JEDNEJ, WSPÓLNEJ MAPY.
Pozdrawiam
Janusz
Januszu,

Pamiętam, że gdy byłem dużo młodszy niż dziś, nie mogłem zrozumieć sensu powiedzenia "lepsze jest wrogiem dobrego", czytając powyższą dyskusję mam wrażenie, że gdybym nadal miał z tym problemy, to teraz by mnie olśniło.

Wezwania do zjednoczenia wysiłków itp. pod hasłem "mam pomysł, ruszam pierwszy, wszyscy za mną" są niestety trochę utopijne. Już tak jest, że są jednostki, które entuzjazmują się własnymi pomysłami i z tego entuzjazmu czerpią siłę do ich realizacji. Nie potrafią jej wykrzesać pod czyimś kierownictwem, a ich pomysłowość się wtedy marnuje. Czasem takie inspiracje powstają w wąskim kręgu dwóch-trzech osób, a potem przyłączają się inni, zarażeni pomysłem i powstającym nowym dziełem. Trzeba iść tym torem. Gromienie innych za to, że mają i chcą realizować własne pomysły, w ich mniemaniu lepsze, a przynajmniej na pewno własne :) jest bezcelowe.

Lepiej jest, gdy entuzjazm owocuje nawet większą ilością inicjatyw pozornie dublujących się, niż gdy powodowani próżną nadzieją na monopol naszej idei staramy się odwieść innych od poszukiwania własnej drogi. Nie warto. Lepiej zgromadzić własny zespół ludzi chcących pracować nad naszym pomysłem (doświadczenie uczy, że zawsze tych, którzy chcą się przyłączyć jest i tak więcej niż inicjatorów nowych przedsięwzięć).

Mnie jest bliższa maksyma: "Czyń każdy w swoim kółku, coć każe Duch Boży, a całość sama się złoży." Bez takich działań nie byłoby rozwoju.

Zrobiło się mało merytorycznie, więc w kwestii meritum: jeśli nawet każde regionalne TG, a do tego z tuzin osób pracujących samodzielnie, pokusi się o stworzenie własnej prezentacji sieci parafialnej w swoim regionie, czy zgoła w całej Polsce czy Europie, to tylko temu przyklasnę. Byle działo się to z własnej, nieprzymuszonej woli pomysłodawców i tych, którzy zdecydują się poświęcić swój czas projektowi, który budzi ich entuzjazm. Najlepiej jeszcze we własnym czasie i za własne pieniądze. Ja na przykład zawsze czegoś ciekawego się nauczę przyglądając się takiemu, czy innemu projektowi, tak jest też w przypadku mapy Wicego. O użytkowników się nie martwmy. jakoś się nauczą poruszać w rzeczywistości bardziej skomplikowanej, niż jeden wspólny system.

Też od dawna chodzi mi po głowie podobna mapa i nawet mam jej prototyp na papierze. Niestety czasu brak na "informatyzację" jej. Na podkładzie mapy Reymanna (absolutnie the best) wyrysowuję granice parafii wielkopolskich, lokalizację kościołów obu wyznań, pruskich USC, ważniejsze granice administracji państwowych i kościelnych. Niestety mapa Reymanna ściągnięta jest z netu, więc pewnie nie można jej wykorzystać wprost jako podkładu do takiego projektu, nawet non profit - jeśli się mylę to proszę poprawić. W każdym razie zobowiązuję się gdy mapa będzie gotowa, wskanować ją i udostępniać każdemu do prywatnego użytku. Jeśli posłuży komuś do wzbogacenia jego projektu prezentacji sieci parafialnej Wielkopolski, to tym lepiej, bo ja się tym nie zdołam zająć.

Jeszcze co do powiedzenia którym zacząłem - no właśnie: lepsze jest wrogiem dobrego... gdy ganimy dobre, bo mogłoby być lepsze (przynajmniej według nas).
Pozdrawiam

Łukasz Bielecki

Awatar użytkownika

Zatoka

Post autor: Zatoka » pn sty 31, 2011 6:24 pm

Łukaszu

Chyba trochę pojechałeś po bandzie z tą swoją wypowiedzią. Dla mnie idea wspólnej mapy sprowadza się do:
- jednolitych zasad poruszania się,
- jednolitej legendy zawierającej rozbudowany system oznaczeń graficznych,
- uniknięcia przypadków „dublowania się” informacji na styku dwóch obszarów opracowywanych przez dwie różne osoby. Może dojść do sytuacji absurdalnej gdzie każda z nich poda inne informacje dla danego okresu czasowego, robiąc to w dobrej wierze. Wtedy potrzebne są konsultacje.
- docelowego uzyskania informacji o „białych plamach” wymagających opracowania, szczególnie na styku dwóch w/w obszarów.
Natomiast dla danego obszaru zakres podanych informacji uzupełniających zależeć będzie od osób wprowadzających dane.

Dokładnie te samą zasadę przyjąłem w Genepedii budując strukturę kościoła katolickiego. Rozpisałem metropolie, diecezje (w tym historyczne) i dekanaty. Przygotowałem wzorzec strony parafii. Jego wypełnienie zależy od tych, którzy ewentualnie zaangażują się w ten projekt. Czyli stworzyłem jednolite ramy „zewnętrzne” by użytkownik korzystał ze zgromadzonej wiedzy podanej w jednolitym systemie. Sam obecnie koncentruję się nad obszarem Diecezji Peplińskiej nie tylko dla zgromadzenia informacji ale także pokazania jak ten system ma funkcjonować docelowo.

Gdzie tu widzisz miejsce na monopol?

Powiem więcej. W zeszłym roku dużo rozmawialiśmy na ten temat w gronie członków PomTG. Widząc stopień skłócenia naszego środowiska i przewidując pojawienie się wszelkiej maści argumentów na NIE byle tylko to NIE zwyciężyło, zamierzaliśmy zwrócić się do Tomka z propozycją ulokowania tej mapy na Genpolu. Przynajmniej odpadły by partykularne interesy poszczególnych grup i grupek.

Natomiast bardzo się cieszę z informacji iż pracujesz nad taka mapą, uwzględniającą obydwa wyznania i USC. Mam dokładnie taką samą ideę choć w sensie informatycznym widzę potrzebę stworzenia warunków dla nanoszenia informacji o pozostałych kościołach. Będę bardzo wdzięczny gdybyś zechciał przesłać mi wyniki swojej pracy nawet w obecnej postaci. Co prawda to nie moje „rejony” ale będzie to dla mnie materiał wyjściowy do dalszych przemyśleń.

Pozdrawiam

Janusz
Janusz Wegner

Genepedia

Awatar użytkownika

bielecki
Podziękowano: 14 razy
Kontakt:

Post autor: bielecki » pn sty 31, 2011 7:24 pm

Zatoka pisze:Łukaszu

Chyba trochę pojechałeś po bandzie z tą swoją wypowiedzią. Dla mnie idea wspólnej mapy sprowadza się do:
- jednolitych zasad poruszania się,
- jednolitej legendy zawierającej rozbudowany system oznaczeń graficznych,
- uniknięcia przypadków „dublowania się” informacji na styku dwóch obszarów opracowywanych przez dwie różne osoby. Może dojść do sytuacji absurdalnej gdzie każda z nich poda inne informacje dla danego okresu czasowego, robiąc to w dobrej wierze. Wtedy potrzebne są konsultacje.
- docelowego uzyskania informacji o „białych plamach” wymagających opracowania, szczególnie na styku dwóch w/w obszarów.
Natomiast dla danego obszaru zakres podanych informacji uzupełniających zależeć będzie od osób wprowadzających dane.

Dokładnie te samą zasadę przyjąłem w Genepedii budując strukturę kościoła katolickiego. Rozpisałem metropolie, diecezje (w tym historyczne) i dekanaty. Przygotowałem wzorzes strony parafii. Jego wypełnienie zależy od tych, którzy ewentualnie zaangażują się w ten projekt. Czyli stworzyłem jednolite ramy „zewnętrzne” by użytkownik korzystał ze zgromadzonej wiedzy podanej w jednolitym systemie. Sam obecnie koncentruję się nad obszarem Diecezji Peplińskiej nie tylko dla zgromadzenia informacji ale także pokazania jak ten system ma funkcjonować docelowo.

Gdzie tu widzisz miejsce na monopol?
Miałem na myśli filozofię typu, że tylko jeden sposób, który ja wymyśliłem należy rozwijać, a inni marnują czas, który mogliby poświęcić lepiej - dołączając się do niego. Tak odczytałem Twoje apele - jeśli błędnie, to przepraszam. Jak wyjaśniłem, mam kompletnie inne podejście i np. żadne dublowanie mi nie przeszkadza. A jeśli na dwóch portalach podawane są sprzeczne informacje, to nie ma w tym nic absurdalnego, tylko po prostu doszło do typowej sytuacji, że ktoś (przynajmniej jeden z nich) się myli. Wtedy wywiąże się dyskusja, która doprowadzi zapewne do jakiejś konkluzji, albo i nie, jak to w życiu. To i tak lepiej, niż jesli jest tylko jeden portal, gdzie też zdarzy się nieraz błąd, ale znacznie trudniej to wychwycić...

Generalnie Twoje podejście przedstawione powyżej byłoby bez zarzutu, bo każdy może coś przygotować i zachęcać innych aby dołączyli - gdyby nie utyskiwanie, że powstaje coś nowego, co robi to samo, i po co, bo można by u mnie itp. Powtarzam: tak to odbieram, jeśli błędnie to przepraszam.
Zatoka pisze:Natomiast bardzo się cieszę z informacji iż pracujesz nad taka mapą, uwzględniającą obydwa wyznania i USC. Mam dokładnie taką samą ideę choć w sensie informatycznym widzę potrzebę stworzenia warunków dla nanoszenia informacji o pozostałych kościołach. Będę bardzo wdzięczny gdybyś zechciał przesłać mi wyniki swojej pracy nawet w obecnej postaci. Co prawda to nie moje „rejony” ale będzie to dla mnie materiał wyjściowy do dalszych przemyśleń.
Moja mapa obejmuje okres 100 lat od Kongresu Wiedeńskiego do I Wojny, więc pewnie trochę za mało wg Twoich założeń. Inne kościoły też występują w tym czasie i miejscu w ilościach śladowych, więc je pominąłem.
Będzie gotowa, powiadomię :)
Pozdrawiam

Łukasz Bielecki

Awatar użytkownika

adamkami
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

Post autor: adamkami » pn sty 31, 2011 8:29 pm

Dużo bardziej podoba mi się podejście do tematu prezentowane przez Łukasza niż przez Janusza. Sam też się bawię w podobny prywatny projekcik. Wszystko zaczęło się ponad trzy lata temu od małej bazy obejmującej trzy województwa: lwowskie, stanisławowskie i tarnopolskie. Ograniczyliśmy się do dość krótkiego okresu czasu, bo w zasadzie tylko lata trzydzieste ubiegłego wieku przed 1938. Robimy to z żoną dla własnej zabawy i satysfakcji, a nie dla dobra bliżej nieokreślonego ogółu. Na razie przynosi nam to satysfakcję, i nieźle się przy tym bawimy. Z radością witamy każdą kolejną podobną inicjatywę. Lepiej żeby powstało dużo podobnych projektów robionych przez zapaleńców, niż upadł jeden wielki, który będzie próbował zmonopolizować wszystkie pomysły w jeden jedyny słuszny.
Ostatnio zmieniony pn sty 31, 2011 11:36 pm przez adamkami, łącznie zmieniany 1 raz.
Adam Kamiński
------------------------------
Baza Miejscowości Kresowych
PomTG
PolTG

Awatar użytkownika

Zatoka

Post autor: Zatoka » pn sty 31, 2011 9:40 pm

Łukaszu

Z tego co napisałeś wyraźnie widzę, że błędnie odczytałeś moje słowa. Niestety słowo pisane nie zawsze dobrze oddaje myśli. W tym miejscu planowałem przytoczyć kolejne argumenty przemawiające tym razem za jednym i drugim podejściem do tematu, by nie być posądzanym o szerzenie jakiś obłąkanych idei ale.......

W świetle postu Adama widzę, że to nie ma najmniejszego sensu. Jeżeli moja idea stworzenia jak najbardziej elastycznych ram merytorycznych spotyka się z kolejną oceną dążenia do monopolizacji to dalsza dyskusja traci sens. Nie spodziewałem się tego po osobie, którą znam osobiście i od której oczekiwałem cennych uwag wynikających z dotychczasowych doświadczeń zebranych przy okazji własnego projektu.

Tym postem kończę swoją dyskusję w tym temacie.

Pozdrawiam

Janusz
Ostatnio zmieniony pn sty 31, 2011 11:28 pm przez Zatoka, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz Wegner

Genepedia

Awatar użytkownika

ofski
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ofski » pn sty 31, 2011 11:11 pm

Witam Państwa.

Nie róbmy problemu tam gdzie go nie ma i nie obrażajmy się jeden na drugiego.
Najważniejsze, aby takich map pojawiało się więcej i można było z nich korzystać.
Wielkie podziękowania dla wszystkich osób, którzy nad takimi projektami pracują i później (nawet jeśli nie jest to wszystko "zapięte na ostatni guzik") je nam udostępniają.

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » wt lut 01, 2011 10:31 pm

Siedzę nad tą mapą googla od 4 dni i nabieram coraz większego szacunku do pracy @Wicego :ok:
Mnie, po tych 4 dniach, dziś wreszcie udało się załadować mapę na stronę www.
Jakąś mapę.
Nie ma takiego zooma i nawigacji jak zwykle używam - no ale jest. Bo wcześniej była lipa :F
A gdzie mi jeszcze do wstawienia domka/kościółka w określone współrzędne.... że o "dymkach" czy linkach nie wspomnę...
A wy marudy zmienilibyście "to", "to" i "to" :co: Nawet nie macie pojęcia ile to jest roboty i że nawet przy najlepszych chęciach po prostu "to czasem nie działa".

W pierwszych linijkach instrukcji tworzenia własnych mapek googla jest takie zdanie:
Google Maps API Tutorial pisze:If you find the Google documentation too difficult to understand, it's not because it's badly written it's just that the subject is not easy.
Oddaje to moim zdaniem oddaje to dobrze klimat tej instrukcji.

P.S.
A może ktoś stworzy mapę podziału Polski na diecezje na wzór tej: link ? No podejrzewam, że to łatwe nie będzie.....
Beata

Awatar użytkownika

Andrzejp
Podziękował/a: 5 razy

Post autor: Andrzejp » śr lut 02, 2011 12:12 am

ofski pisze:Witam Państwa.

Nie róbmy problemu tam gdzie go nie ma i nie obrażajmy się jeden na drugiego.
Najważniejsze, aby takich map pojawiało się więcej i można było z nich korzystać.
Wielkie podziękowania dla wszystkich osób, którzy nad takimi projektami pracują i później (nawet jeśli nie jest to wszystko "zapięte na ostatni guzik") je nam udostępniają.
Witam.
I ja pozwolę sobie na własne zdanie, zgodne zresztą z „przedmówcą”. Wielki szacunek dla osób, które te mapy tworzą ponieważ z każdej z nich można korzystać „nawet jeśli nie wszystko jest dopięte …”, na uporządkowanie i ujednolicenie na pewno przyjdzie czas.
Andrzej P

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
wicy
Podziękował/a: 145 razy
Podziękowano: 322 razy
Kontakt:

Post autor: wicy » sob lut 05, 2011 3:07 pm

Chciałbym w tym miejscu serdecznie podziękować petersowi, który nie wdając się w żadne dyskusje poświęcił swój cenny czas i od razu zabrał się za zbieranie informacji i uzupełnianie danych do mapy.
W ten sposób mapa nabiera właściwego kształtu i zaczyna prezentować dane w ujęciu czaso-przestrzennym. Jak to może i powinno wyglądać? Zapraszam do zajrzenia na część parafii głowieńskich
---------------------------------------
Pozdrawiam, Witek Mazuchowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”