UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP Łódź

Moderator: Moderatorzy

dinek10
Podziękował/a: 12 razy

Re: AP Łódź

Post autor: dinek10 » wt sty 11, 2011 9:33 pm

Pani Krystyno jestem Pani dozgonnym dłużnikiem :)

Serdecznie dziekuje i pozdrawiam

Darek

Grażyna
Podziękował/a: 32 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: Grażyna » sob sty 29, 2011 10:38 am

Witam serdecznie - nieśmiało powracam do mojej prośby z 11 stycznia. Chcę zamówić kwerendę, ale bez potwierdzenia, ze właściwie odczytałam miejscowość i odnalazłam parafię to będzie strata i pieniędzy i czasu. Z góry dziękuję Grażyna
Grażyna Cieniewska - Rebell
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » wt lut 15, 2011 11:48 am

Witam
Mam prośbę do osób odwiedzających archiwum Łódź. Chodzi o sprawdzenie czy w aktach parafii Złoczew występuje Ewa Ekielman urodzona prawdopodobnie ok 1873 roku (bądź inne osoby o tym nazwisku).

NIE AKTUALNE - otrzymałam pozytywną odpowiedź z AP Łódź
Ostatnio zmieniony śr lut 23, 2011 11:59 am przez zetka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

Awatar użytkownika

ofski
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ofski » wt lut 15, 2011 7:07 pm

Witam
Pani Żaneto dzisiaj byłem w łódzkim AP i zerknąłem w jedyny dostępny mikrofilm z parafią Złoczew rok 1872
wynik - brak nazwiska Ekielman lub podobnego w indeksach urodzeń, małżeństw i zgonów.
Pozostałe zmikrofilmowane lata były poza Archiwum.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

ofski
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ofski » wt lut 15, 2011 7:20 pm

Witam
Pani Grażyno dzisiaj sprawdziłem kilka lat zmikrofilmowanych akt metrykalnych parafii Dzierzbice, a konkretnie urodzenia, śluby i zgony z uwzględnieniem nazwiska Piszczatowska Franciszka.
Sprawdzone lata 1834-1842
Wynik - brak nazwiska Piszczatowska / ski
Pozdrawiam

p.s. może źle została odczytana metryka małżeństwa - proponuję sprawdzić raz jeszcze

Awatar użytkownika

zetka
Podziękował/a: 151 razy
Podziękowano: 28 razy
Kontakt:

Post autor: zetka » wt lut 15, 2011 8:43 pm

edit
Ostatnio zmieniony pt mar 18, 2011 1:57 pm przez zetka, łącznie zmieniany 5 razy.
Pozdrawiam Żaneta
Indeksuję Bejsce, Kazimierzę Wielką i Małą -pomogę odnaleźć przodków w tych parafiach
Szukam ślubu Andrzeja Otwinowskiego z Marianną Ekielman
mój blog http://korzenieprzodkow.blogspot.com/

Matysiak
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 13 razy

Post autor: Matysiak » śr lut 16, 2011 8:25 pm

Witam,

Mam serdeczną prośbę do bywalców AP w Łodzi. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Mam pytanie czy w aktach parafii rzymsko-katolickiej w Wieluniu w latach 1877-1878 znajduje się akt małżeństwa Ludwika Ciurzyńskiego i Marianny z Walczakowskich.

Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam :)
Piotr - potomek mazowieckich chłopów, wielkopolskich mieszczan i litewskiej szlachty

milunia00
Podziękował/a: 3 razy

Post autor: milunia00 » pn lut 21, 2011 8:39 am

Witam,
Ja także mam ogromną prośbę o pomoc odwiedzających AP w Łodzi o sprawdzenie nazwisk w Parafii w Wygiełzowie :

Ludwik i Waleria Jędrasiewicz (pisano też nazwisko Jendrasiewicz lub Indrasiewicz)
Ludwik ur. się ok. 1859
Waleria z domu Seidel (po rosyjsku pisali Saidłow) ur. ok. 1864, jej rodzice to Edward i Marianna, pierwszy raz wyszła za mąż za Ludwika Jędrasiewicza, a drugi raz zmieniła nazwisko na Wisławska.
Waleria i Ludwik to rodzice Stanisława Hermana Jędrasiewicz ur. 19.04.1891r. w Wygiełzowie.

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam,
Ania

dinek10
Podziękował/a: 12 razy

Post autor: dinek10 » wt lut 22, 2011 10:00 pm

Witam
Mam serdeczną prośbę do odwiedających Archiwum Państwowe w Łodzi:
prosiłbym o sprawdzenie czy w Parafi Wojków (zespół:1730/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Wojkowie) wystepuje akt małżenstwa zawarty między Rochem Plichta a Agnieszką Dębicki (Dembicki). Małżeństwo to zawarto około 1867 roku. Zależy mi tylko na numerze aktu.

Pozdrawiam Darek

krzysr
Podziękowano: 2 razy

Post autor: krzysr » śr mar 09, 2011 9:58 am

Mam pytanie czy ktoś odwiedza Archiwum Państwowe w Łodzi i może mi pomóc ?
Pozdrawiam Krzysztof Rogowski

Awatar użytkownika

Dawid_Mysliwiec
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Dawid_Mysliwiec » pn kwie 25, 2011 2:52 pm

Witam serdecznie,

dawno nie było mnie na Forgenie, bo niestety czasu za mało na prowadzenie konkretnych badań. Zwracam się z gorącą prośbą do wszystkich łódzkich forumowiczów, będących bywalcami archiwum na pl. Wolności. Potrzebowałbym:

- aktu urodzenia Michała Kasiewicza (+/-1859) - 1711/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Warcie
- aktu urodzenia Elżbiety Michalskiej (+/-1865) - 1711/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Warcie
- aktu urodzenia Ludwika Szymachniaka/Szymochniaka (+/-1869) - 1752/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Złoczewie
- aktu urodzenia Wiktorii Marynowskiej (+/-1869) - 1752/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Złoczewie
- aktu urodzenia Tomasza Nowaka (+/-1852) - 1663/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Sieradzu
- aktu urodzenia Marianny Muszyńskiej (+/-1868) - 1663/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Sieradzu

Nie muszę chyba wspominać, jak będę wdzięczny za odnalezienie owych aktów. Chciałbym również skany tych aktów, więc oczywiście przeleję odpowiednią sumę na konto mojego ewentualnego dobrodzieja. W zamian oferuję oczywiście pomoc w AP we Wrocławiu, choć dostęp mam utrudniony, bo archiwum operuje w godzinach mojej pracy Niemniej, jeżeli będzie potrzeba, mogę skoczyć do AP w którąś sobotę. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc.

Dawid
Dawid Myśliwiec

Szukam:
Myśliwiec, Marczak - Kliczków Mały, Uników,
Marynowski, Szymochniak - Złoczew,
Sibera, Kasiewicz, Nowak - Uników, Warta,
Czajka, Niedźwiedź, Bolek, Irzyk(owski) - par. Kraszewice,
Papis, Wyglądała - par. Kołbiel.

Awatar użytkownika

Czyżewski_Bartłomiej
Podziękował/a: 49 razy
Podziękowano: 32 razy
Kontakt:

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej » pn kwie 25, 2011 4:03 pm

Dawid_Mysliwiec pisze:
Tylko po co taka sama wiadomość w dwóch tematach? ;)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Zapraszam na bloga:
http://mojagenealogia.blogspot.com/
Moje biedy:
http://mojagenealogia.blogspot.com/2011 ... hiwum.html

Awatar użytkownika

Dawid_Mysliwiec
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Dawid_Mysliwiec » pn kwie 25, 2011 8:32 pm

Wiadomość umieszczona w dwóch tematach, bo zauważyłem, że w obu aktywni są inni użytkownicy, poziom aktywności też jest inny. Mam nadzieję, że nie jest to aż takie zaśmiecanie.

Poza tym więcej osób może zobaczyć moją ofertę pomocy w AP Wrocław ;)
Dawid Myśliwiec

Szukam:
Myśliwiec, Marczak - Kliczków Mały, Uników,
Marynowski, Szymochniak - Złoczew,
Sibera, Kasiewicz, Nowak - Uników, Warta,
Czajka, Niedźwiedź, Bolek, Irzyk(owski) - par. Kraszewice,
Papis, Wyglądała - par. Kołbiel.

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » czw maja 05, 2011 8:39 am

Witam! :)
Mam wielką prośbę do bywalców AP Łódź. Chodzi o moją prababcię Annę Kubiak, która rzekoma urodziła się 01.11.1896 w Borkach Prusinowskich .
Parafia Szadek (dzięki Bartek :) ) . W 1908 urodził się jej brat - Stanisław jako syn Pawła (34 lat) i Antoniny z d. Kuźnickiej (30lat).
Rodzice się zgadzają, ponieważ takich podała mi wcześniej córka Anny. Prababcia nie miała aż do śmierci dowodu osobistego, lecz tylko taki kwitek, że "jest i żyje " . Było to spowodowane brakiem jakiegokolwiek aktu urodzenia bądź odpisu . Na pomniku data urodzenia to właśnie 1 listopada 1896, lecz nie wiadomo czy jest to dobra data. Jeśli Anna urodziłaby się tego 1896, to jej rodzice mieliby : ojciec - 22 , matka - 18.
Wiem również, że prababcia miała kilkoro rodzeństwa : m.in. Zofię, Feliksa, Marię i wyżej już wspomnianego Stanisława . Możliwe, że było ich więcej, ale do rzeczy .
Skoro matka w momencie narodzin córki miała 18 lat, to zakres "wstecz" to max. 2 lata , więc od 1894 . Zakres do przodu , to do 1904 , ponieważ w 1920 rodzi się pierwszy syn .
Tak więc do przejrzenia 10 lat . Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc .
Jest to jedna z dwóch osób , która sprawiła mi największe kłopoty w rozwijaniu drzewa.
Z góry dzięki za wszystko :)

P S
Jeśli będziecie sprawdzać, to przy okazji moglibyście wypisać wszystkie dzieci z tego małżeństwa? Tzn. te, które się tam natrafią.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

eliza1952
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 49 razy

Post autor: eliza1952 » pt maja 13, 2011 11:41 am

Ponieważ na zamawianie i przeglądanie 10 lat ksiąg z par. Szadek nie mam czasu, ze „źródeł dobrze poinformowanych wiem” że Anna Kubiak córka Pawła i Antoniny Kuznickiej urodziła się w 1896r akt 262. Jako Bonus od łódzkich genealogów ślub tej pary odbył się w 1894r numer aktu 16. Aby poznać więcej szczegółów akty można zamówić w AP.
Eliza

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”