UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Hendzel

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
imra4
Podziękował/a: 7 razy

Hendzel

Post autor: imra4 » śr lut 16, 2011 8:51 am

Pani Ewo
proszę o przetłumaczenie nazwiska: Hendzel

Awatar użytkownika

ewaduch
Podziękowano: 262 razy

Re: Nazwiska H-I

Post autor: ewaduch » śr lut 16, 2011 9:56 am

Witam :D

Hendzel - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Anzelm, notowanego w Polsce od XIII wieku. Imię germańskie Anselm, od ans ‘bóg’ + helm ‘hełm’.

Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko,

Ewa Szczodruch

http://kptg.pl/

andrzej54
Podziękował/a: 3 razy

Re: Hendzel

Post autor: andrzej54 » śr lis 13, 2013 4:37 pm

Witam serdecznie. Nazywam się Andrzej Hendzel , mieszkam w miasteczku Walim koło Wałbrzycha. Od niedawna zajmuję się poszukiwaniem przodków oraz krewnych. Lecz z powodu braku dużej ilosci dokumentów już zaczynając od dziadka mam z tym duży problem startu. Pisząc do trzech parafii oraz jednego archiwum do dzisiaj nie otrzymałem odpowiedzi. Przypadkowo natrafilem na slady Hendzel na Litwie ( kilka metryk ) choć to nie pewne że tam powinienem zacząc. Koncząc pozdrawiam serdecznie. Andrzej Hendzel

Ja Czytalem inne tłumaczenie nazwiska Hendzel : Wywodzi się od Germanskiego Henzel,Hensel, itd. oczywiscie pisane już w Xlll wieku.
Hendzel Andrzej

Awatar użytkownika

ewaduch
Podziękowano: 262 razy

Post autor: ewaduch » czw lis 14, 2013 5:29 am

Witam :)

Hendzel - od imienia Anzelm, notowanego w Polsce od XIII wieku. Imię germańskie Anselm, od ans ‘bóg’ + helm ‘hełm’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko,

Ewa Szczodruch

http://kptg.pl/

dziadek_m60
Podziękował/a: 28 razy
Podziękowano: 600 razy

Post autor: dziadek_m60 » czw lis 14, 2013 6:04 am

Może tu coś znajdziesz:
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... e&lang=pol
Powodzenia
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Post autor: mieczysław maziarski » czw lis 14, 2013 4:04 pm

Mnóstwo osób o tym nazwisku jest na Podkarpaciu,nawet miejscowość nazywa się Handzlówka.
Z tych regionów dużo osób osiedliło się na ziemiach zachodnich.
Główny kierunek emigracji z Galicji był do USA.Nieliczni i to z okolic Krakowa i Śląska jechali do Francji.
Mieczysław

andrzej54

Post autor: andrzej54 » czw lis 14, 2013 4:53 pm

mieczysław maziarski pisze:Mnóstwo osób o tym nazwisku jest na Podkarpaciu,nawet miejscowość nazywa się Handzlówka.
Z tych regionów dużo osób osiedliło się na ziemiach zachodnich.
Główny kierunek emigracji z Galicji był do USA.Nieliczni i to z okolic Krakowa i Śląska jechali do Francji.
------------------------------------------------------------
Dzień dobry Panie Mieczysławie.
Miejscowość Handzlówka to mało bo w gminie Bielsk Podlaski była wies O nazwie Hendzel , obecnie jest zwana jako kolonia lub osada o nazwie dalej Hendzel. Ma Pan rację ze duża ilość Hendzlów Mieszka w USA oraz Brazyli. We Francji Jednie mnie interesują Krajewscy,chodzi tu o moją babcie która wyemigrowała przed wojną i już oczywiscie od wielu lat nie żyje. Moje kontakty urwały sie w stanie wojennym. Obecnie poszukuje jej syna oraz wnuki co nie jest łatwe gdyż żyje tam bardzo dużo Krajewskich.Obecnie przeszukuję metryki Hendzel na Litwie ze średnim powodzeniem znajdując kilka urodzenia , ślubu oraz zgonów.Nie wiem jednak czy to jest dobry trop ? Nie posiadam w zasadzie nic z dokumentów , jedynie akt zgonu dziadka stefana Hendzel urodzonego w 1904 rok w Ostrowcu,imienia jego brata Władysława oraz ich ojca Bronisława i matki Anieli. Pisałem dwukrotnie do archiwum w Kielcach bez odzewu oraz do dwuch parafii w Ostrowcu też bez odzewu. Bez tych odpowiedzi stoję w miejscu. Pozdrawiam serdecznie Andrzej Hendzel.
Hendzel Andrzej

Awatar użytkownika

mieczysław maziarski
Podziękowano: 153 razy

Post autor: mieczysław maziarski » czw lis 14, 2013 8:05 pm

Radzę popatrzyć na stronę
http://www.jewishgen.org/databases/eidb/ellisgold.html
Ma pan tu 50 Hendzlów którzy wyemigrowali i to głównie z moich okolic.
Jeszcze jsest nazwisko Henzel.
Mieczysław

andrzej54

Post autor: andrzej54 » czw lis 14, 2013 8:52 pm

Dziękuję i pozdrawiam z okolic Wałbrzycha.
Hendzel Andrzej

andrzej54

Post autor: andrzej54 » pt lis 15, 2013 9:01 pm

Witam wszystkich. Dzisiaj szczęście sie uśmiechnęło do mnie, odnalazłem kuzyna we Francji i to po trzech dniach poszukiwań :)
Wysłałem emaile do wszystkich Krajewskich na Facebook oraz innych stronach. Godzinę temu dostałem odpowiedz od niego. Trafiłem na niego przypadkiem.Jestem bardzo szczesliwy. Jest on cynem brata mojej mamy którego jeszcze w życiu nie widziałem. Pozdrawiam tutaj wszystkich i dziękuję za rady. Andrzej
Hendzel Andrzej

andrzej54

Krajewscy

Post autor: andrzej54 » śr lis 20, 2013 8:01 pm

Myślałem kilka dni jak odnależc rodzine Krajewskich we Francji oraz USA i pomyślałem sobie ze na facebook wyślę kilkanascie wiadomości do kilkunastu losowo wybranych Krajewskich z zapytaniami. Tak też zrobiłem,po dwuch dniach zacząłem otrzymywać odpowiedzi od młody i starszych. Wiecie co ? dzisiaj mam ponad dziesięć osób- kuzynostwa i to jeszcze podobno nie wszyscy. Oni są bardziej szczesliwśi jak ja że maja rodzinę w Polsce o której nie wiedzieli. To są córki oraz synowie, wnuki i juz prawnuki dwuch braci mojej mamy. Już mamy zaplanowane spotkanie calej rodziny na przyszły rok w górach Sowich koło Wałbrzycha. Teraz będe chciał odszukac dalszych krewnych ze strony babci rodzenstwa Julianny Motyka urodzonej w Busko Zdrój. Zyczę wszystkim by do takiego szczęścia doszli.Powodzenia Andrzej Hendzel.
Hendzel Andrzej

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska H-I”