UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Hendzel
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Re: Nazwiska H-I
Witam
Hendzel - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Anzelm, notowanego w Polsce od XIII wieku. Imię germańskie Anselm, od ans ‘bóg’ + helm ‘hełm’.
Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Hendzel - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Anzelm, notowanego w Polsce od XIII wieku. Imię germańskie Anselm, od ans ‘bóg’ + helm ‘hełm’.
Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Re: Hendzel
Witam serdecznie. Nazywam się Andrzej Hendzel , mieszkam w miasteczku Walim koło Wałbrzycha. Od niedawna zajmuję się poszukiwaniem przodków oraz krewnych. Lecz z powodu braku dużej ilosci dokumentów już zaczynając od dziadka mam z tym duży problem startu. Pisząc do trzech parafii oraz jednego archiwum do dzisiaj nie otrzymałem odpowiedzi. Przypadkowo natrafilem na slady Hendzel na Litwie ( kilka metryk ) choć to nie pewne że tam powinienem zacząc. Koncząc pozdrawiam serdecznie. Andrzej Hendzel
Ja Czytalem inne tłumaczenie nazwiska Hendzel : Wywodzi się od Germanskiego Henzel,Hensel, itd. oczywiscie pisane już w Xlll wieku.
Ja Czytalem inne tłumaczenie nazwiska Hendzel : Wywodzi się od Germanskiego Henzel,Hensel, itd. oczywiscie pisane już w Xlll wieku.
Hendzel Andrzej
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Witam 
Hendzel - od imienia Anzelm, notowanego w Polsce od XIII wieku. Imię germańskie Anselm, od ans ‘bóg’ + helm ‘hełm’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Hendzel - od imienia Anzelm, notowanego w Polsce od XIII wieku. Imię germańskie Anselm, od ans ‘bóg’ + helm ‘hełm’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
-
- Podziękował/a: 28 razy
- Podziękowano: 600 razy
Pozdrawiam
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
---------------------------
Bogdan Mielczarczyk
"Między Pułtuskiem a Wyszkowem"
Nazwiska: Mielczarczyk, Żołyński (a), Zdziera, Gemza, Skoczylas, Skoczeń, Sklepiński (a).
Miejscowości: Obryte, Zatory, Zambski, Pniewo.
-
- Podziękowano: 153 razy
Mnóstwo osób o tym nazwisku jest na Podkarpaciu,nawet miejscowość nazywa się Handzlówka.
Z tych regionów dużo osób osiedliło się na ziemiach zachodnich.
Główny kierunek emigracji z Galicji był do USA.Nieliczni i to z okolic Krakowa i Śląska jechali do Francji.
Główny kierunek emigracji z Galicji był do USA.Nieliczni i to z okolic Krakowa i Śląska jechali do Francji.
Mieczysław
------------------------------------------------------------mieczysław maziarski pisze:Mnóstwo osób o tym nazwisku jest na Podkarpaciu,nawet miejscowość nazywa się Handzlówka.
Dzień dobry Panie Mieczysławie.
Miejscowość Handzlówka to mało bo w gminie Bielsk Podlaski była wies O nazwie Hendzel , obecnie jest zwana jako kolonia lub osada o nazwie dalej Hendzel. Ma Pan rację ze duża ilość Hendzlów Mieszka w USA oraz Brazyli. We Francji Jednie mnie interesują Krajewscy,chodzi tu o moją babcie która wyemigrowała przed wojną i już oczywiscie od wielu lat nie żyje. Moje kontakty urwały sie w stanie wojennym. Obecnie poszukuje jej syna oraz wnuki co nie jest łatwe gdyż żyje tam bardzo dużo Krajewskich.Obecnie przeszukuję metryki Hendzel na Litwie ze średnim powodzeniem znajdując kilka urodzenia , ślubu oraz zgonów.Nie wiem jednak czy to jest dobry trop ? Nie posiadam w zasadzie nic z dokumentów , jedynie akt zgonu dziadka stefana Hendzel urodzonego w 1904 rok w Ostrowcu,imienia jego brata Władysława oraz ich ojca Bronisława i matki Anieli. Pisałem dwukrotnie do archiwum w Kielcach bez odzewu oraz do dwuch parafii w Ostrowcu też bez odzewu. Bez tych odpowiedzi stoję w miejscu. Pozdrawiam serdecznie Andrzej Hendzel.
Hendzel Andrzej
-
- Podziękowano: 153 razy
Radzę popatrzyć na stronę
http://www.jewishgen.org/databases/eidb/ellisgold.html
Ma pan tu 50 Hendzlów którzy wyemigrowali i to głównie z moich okolic.
Jeszcze jsest nazwisko Henzel.
http://www.jewishgen.org/databases/eidb/ellisgold.html
Ma pan tu 50 Hendzlów którzy wyemigrowali i to głównie z moich okolic.
Jeszcze jsest nazwisko Henzel.
Mieczysław
Witam wszystkich. Dzisiaj szczęście sie uśmiechnęło do mnie, odnalazłem kuzyna we Francji i to po trzech dniach poszukiwań :)
Wysłałem emaile do wszystkich Krajewskich na Facebook oraz innych stronach. Godzinę temu dostałem odpowiedz od niego. Trafiłem na niego przypadkiem.Jestem bardzo szczesliwy. Jest on cynem brata mojej mamy którego jeszcze w życiu nie widziałem. Pozdrawiam tutaj wszystkich i dziękuję za rady. Andrzej
Wysłałem emaile do wszystkich Krajewskich na Facebook oraz innych stronach. Godzinę temu dostałem odpowiedz od niego. Trafiłem na niego przypadkiem.Jestem bardzo szczesliwy. Jest on cynem brata mojej mamy którego jeszcze w życiu nie widziałem. Pozdrawiam tutaj wszystkich i dziękuję za rady. Andrzej
Hendzel Andrzej
Krajewscy
Myślałem kilka dni jak odnależc rodzine Krajewskich we Francji oraz USA i pomyślałem sobie ze na facebook wyślę kilkanascie wiadomości do kilkunastu losowo wybranych Krajewskich z zapytaniami. Tak też zrobiłem,po dwuch dniach zacząłem otrzymywać odpowiedzi od młody i starszych. Wiecie co ? dzisiaj mam ponad dziesięć osób- kuzynostwa i to jeszcze podobno nie wszyscy. Oni są bardziej szczesliwśi jak ja że maja rodzinę w Polsce o której nie wiedzieli. To są córki oraz synowie, wnuki i juz prawnuki dwuch braci mojej mamy. Już mamy zaplanowane spotkanie calej rodziny na przyszły rok w górach Sowich koło Wałbrzycha. Teraz będe chciał odszukac dalszych krewnych ze strony babci rodzenstwa Julianny Motyka urodzonej w Busko Zdrój. Zyczę wszystkim by do takiego szczęścia doszli.Powodzenia Andrzej Hendzel.
Hendzel Andrzej