Witam
dzis znalazłam się w posiadaniu bardzo cennych dla mnie zdjęć, niestety od razu pojawiły sie problemy. Zdjęcia przedstawiaja braci mojegeo pradziadka: Jakuba, Maksymiliana i Wiktora z czasów I wojny światowej, przy czym sa to jedyne jak do tej pory informacje o Wiktorze, który zaginął na wojnie ( a księgi metrykalne i USC z mojej miejscowości: Pawłowice k. Żorów zostały zniszczone podczas działań wojnenych).
Pocztówki pisane sa do mojego pradziadka najpierw na jego Świętochłowicki adres, potem juz na adres stały w Czerwionce...
Najbardziej cenna jest ta od Wiktora, wysłana z Canth (jak wyszukałam to dawna nazwa Kątów Wrocławskich) na której podaje adres swojej jednostki
Czy jest szansa na znalezienie jakichs dokumentów dotyczacych jednostki (22 pułk piechoty) lub stacjonujących w niej zołnierzy?
Co to za mundury? czy da sie okreslić stopień wojskowy?
Bardzo prosiłabym o pomoc... jakąkolwiek
link do zdjęć:
https://picasaweb.google.com/dporwisz/GENEALOGIAZDJECIA#
Pozdrawiam wszystkich
Mila
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Odczytanie pruskich pocztówek oraz zdjęcia mundurów.
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 10
- Podziękował/a: 2 razy
Odczytanie pruskich pocztówek oraz zdjęcia mundurów.
Pozdrawiam, Mila
Szukam: Kulas, Piwczyk, Wanderski, Piórecki, Palus, Barteczko (Pawłowice, czuchów, Gliwice, lenartowice, Kędzierzyn, Cisowa, Bełk)
Szukam: Kulas, Piwczyk, Wanderski, Piórecki, Palus, Barteczko (Pawłowice, czuchów, Gliwice, lenartowice, Kędzierzyn, Cisowa, Bełk)
Re: Prosba o pomoc w odczytaniu pocztówek i prośba"mundurowa
Kartka Wiktora.
Stempel pocztowy: Canth, Kreis Neumarkt
Jego adres:
Landsturmann Wiktor Kullas, Rekrutendepot, Ersatz Bataillon Reserve Infanterie Regiment nr 22
in Canth, bei Breslau.
Leo
Stempel pocztowy: Canth, Kreis Neumarkt
Jego adres:
Landsturmann Wiktor Kullas, Rekrutendepot, Ersatz Bataillon Reserve Infanterie Regiment nr 22
in Canth, bei Breslau.
Leo
Pozdrawiam
Leon Kaiser
Leon Kaiser
-
AUTOR TEMATU - Posty: 10
- Podziękował/a: 2 razy
Re: Prosba o pomoc w odczytaniu pocztówek i prośba"mundurowa
Dziękuję :)
pozdrawiam, Mila
pozdrawiam, Mila
Notatka moderatora |
Milu Droga, sugeruję skorzystać z przycisku ,,Podziękuj". TSz. |
Pozdrawiam, Mila
-
- Podziękowano: 6 razy
- Kontakt:
Re: Odczytanie pruskich pocztówek oraz zdjęcia mundurów.
Witam,
Na pierwszy rzut oka wydaje mi sie ze kilka z tych pocztowek, zwlaszcze to w terenie wykonanych bylo na froncie Macedonskim. O ile dobrze pamieram to Reserver Infanterie Regiemnet Nr. 22 przez jakis czas tam wlasnie przebywal. Postaram sie to jeszcze sprawdzic.
Pozdrawiam,
Milosz
Na pierwszy rzut oka wydaje mi sie ze kilka z tych pocztowek, zwlaszcze to w terenie wykonanych bylo na froncie Macedonskim. O ile dobrze pamieram to Reserver Infanterie Regiemnet Nr. 22 przez jakis czas tam wlasnie przebywal. Postaram sie to jeszcze sprawdzic.
Pozdrawiam,
Milosz
-
- Podziękował/a: 91 razy
- Podziękowano: 189 razy
Re: Odczytanie pruskich pocztówek oraz zdjęcia mundurów.
Post troszke "stary" ale jesli aktualne , wstaw prosze ta Postkarte jeszcze raz moze uda sie cos odczytac
poczatek jest tak:
kochany szwagrze i siostro
dziele sie (wiadomoscia) , ze jestem zdrowy
i mam nadzieje, ze u Was tak samo ...
pozdrawiam Beata
poczatek jest tak:
kochany szwagrze i siostro
dziele sie (wiadomoscia) , ze jestem zdrowy
i mam nadzieje, ze u Was tak samo ...
pozdrawiam Beata
-
- Podziękował/a: 4 razy