UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Brak danych o pow. wadowickim w bazie "Pradziada"

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
gosiewski
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 26 razy

Brak danych o pow. wadowickim w bazie "Pradziada"

Post autor: gosiewski » ndz lis 21, 2010 8:39 am

Jak rozumieć brak danych o miejscowościach powiatu wadowickiego w bazie "Pradziad"? Czy księgi Wadowic, Andrychowa i Kalwarii Zebrzydowskiej nie zachowały się dla żadnego rocznika, czy też są jednak gdzieś przechowywane, a tylko nie zostały wprowadzone do bazy? Czy ktoś prowadził poszukiwania w tym obszarze i może coś podpowiedzieć?

Podobnie sytuacja wygląda z sąsiednimi powiatami: oświęcimskim (Oświęcim, Kęty, Zator) i bielskim (Bielsko-Biała).
Pozdrawiam,

Jan Paweł Gosiewski / Poznań

Zbigniew 50
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 25 razy

Re: Brak danych o pow. wadowickim w bazie "Pradziada"

Post autor: Zbigniew 50 » ndz lis 21, 2010 10:24 am

Witaj Janku
Z tego co mnie spotkało to mogę ci powiedzieć bez ogródek że Wadowice i Kraków z nieznanych mi powodów strzegą ostatnio swych zasobów z niezwykłą zaciekłością podpierając się wszelkiego rodzaju aktami prawa naszego.
A jest troszkę śmieszne dla mnie bo nawet nikt nie pofatyguje się sprawdzić o jaką miejscowość chodzi ,tylko od razu piszą odmowę
W moim przypadku że ochrona danych osobowych i że ta miejscowość leży w zasięgu innego powiatu.
Mimo że dokładnie zaznaczyłem rejonizację wsi,gminy,powiatu .
Radzę jednak poprosić może jeszcze w regionalnym Tow.Genealogicznym.
Ale już z góry mogę ci powiedzieć że tamten rejon nie jest chętny do pomocy (mam tu na myśli wszelkie urzędy i instytucje państwowe)
Mam to samo ,jechać osobiście nie mogę (odległość i stan zdrowia).
Wnioskuję z twej wypowiedzi że sprawdzałeś w Archiwach Państwowych w oddziałach Katowickiego i Krakowskiego.
Pozdrawiam
Zbigniew 50

Zbigniew 50

Post autor: Zbigniew 50 » ndz lis 21, 2010 10:30 am

Janie zapomniałem ci dodać spróbuj napisać do oddziału AP w Oświęcimiu ,od nich na pewno dostaniesz wyjaśnienie co do zawartości dokumentów dotyczących danej miejscowości i sposób dostępu do tych materiałów.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Zbigniew
Zbigniew 50

Marszycki
Podziękował/a: 38 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Marszycki » ndz lis 21, 2010 7:07 pm

Nie ma w państwowych archiwach tych parafii.Wiem bo są one w moim zaintersowaniu.Pozostaje sama parafia ale z tego co wiem część ksiąg może być w Ar.Kurii w Krakowie.Może także w Ar.Diec.w Tarnowie.
Stefan
ps.to samo dotyczy Pisarzowic,Żywca.Wieprza.Hałcniowa,Komorowic.

Wielebnowski
Podziękował/a: 14 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Wielebnowski » ndz lis 21, 2010 7:48 pm

Jeżeli chodzi o Żywiec ,księgi są w parafii od 1662r.
Dostęp jest o tyle utrudniony bo kancelaria jest czynna codziennie przez 1 godzinę.
W najbliżeszym czasie wybieram się doŻywca ,jesli masz jakieś potrzeby pisz na PW.
Jasiu Wielebnowski

AUTOR TEMATU
gosiewski
Podziękował/a: 12 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: gosiewski » ndz lis 21, 2010 9:32 pm

Zbigniew 50 pisze:Wnioskuję z twej wypowiedzi że sprawdzałeś w Archiwach Państwowych w oddziałach Katowickiego i Krakowskiego.
(...)
spróbuj napisać do oddziału AP w Oświęcimiu ,od nich na pewno dostaniesz wyjaśnienie co do zawartości dokumentów dotyczących danej miejscowości i sposób dostępu do tych materiałów.
Marszycki pisze:Nie ma w państwowych archiwach tych parafii.Wiem bo są one w moim zaintersowaniu.Pozostaje sama parafia ale z tego co wiem część ksiąg może być w Ar.Kurii w Krakowie.Może także w Ar.Diec.w Tarnowie.
W archiwach jeszcze nie sprawdzałem. Wczytując się po raz kolejny z zapiski pamiętnika mojej praprababki wpadłem na pewien trop, który chciałbym potwierdzić w księgach metrykalnych Andrychowa. Pierwsze sprawdzenie w bazie "Pradziad" dało dość zaskakujący wynik - zero ksiąg. Stąd też moje pytanie.
Biorąc pod uwagę Wasze podpowiedzi wychodzi na to, że nie ma co pisać do AP w Oświęcimiu z pytaniem o księgi Andrychowa z lat 1840-1845... Sprawdzę zatem w archiwach diecezjalnych. Dziękuję za pomoc.
Wielebnowski pisze:W najbliżeszym czasie wybieram się doŻywca ,jesli masz jakieś potrzeby pisz na PW.
Bardzo dziękuję, ale Żywiec jest jak dotąd poza moim obszarem poszukiwań.
Pozdrawiam,

Jan Paweł Gosiewski / Poznań

Zbigniew 50

Post autor: Zbigniew 50 » pn lis 22, 2010 5:02 am

Witaj Janku
Jako że nie mogłem znaleźć nigdzie (Kraków na pewno nie ma)śladów siąg metrykalnych to starałem się dotrzeć do zasobów wykazu mieszkańców
(mnie interesują Woźniki)i dotarłem do oddziału w Oświęcimiu skąd mi odpisano że mają takowy spis i można się z nim zapoznać ale proszą o telefoniczne uzgodnienie terminu swej wizyty.
A ciągłem ten temat bo nie mogę odnaleźć śladu mej prababci i jej rodziny,więc uznałem że skoro jej nie ma w metrykaliach to ewidencja może mi coś wyjaśni.
Pozdrawiam
Zbigniew
Zbigniew 50

Zbigniew 50

Post autor: Zbigniew 50 » pn lis 22, 2010 5:07 am

Marszycki pisze:Nie ma w państwowych archiwach tych parafii.Wiem bo są one w moim zaintersowaniu.Pozostaje sama parafia ale z tego co wiem część ksiąg może być w Ar.Kurii w Krakowie.Może także w Ar.Diec.w Tarnowie.
Stefan
ps.to samo dotyczy Pisarzowic,Żywca.Wieprza.Hałcniowa,Komorowic.
Stefanie czy możesz mi cokolwiek napisać o Pisarzowicach.
Jest to miejscowość w która mnie również interesuje i jedno nazwisko Dykiel.
Pozdrawiam
Zbigniew 50

ZStettner
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: ZStettner » pn lis 22, 2010 9:31 am

Hałcnów, Komorowice (dzielnice Bielska-Białej), Pisarzowice, Żywiec, Wieprz (zarówno ten koło Żywca jak i ten koło Andrychowa) to diecezja bielsko-żywiecka. Można by więc spróbować w ich archiwum. Nigdy z jego usług nie korzystałem ale pewnie niedługo będę więc gdyby ktoś miał jakieś doświadczenia to byłbym wdzięczny gdyby się podzielił.
Zbyszek

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » pn lis 22, 2010 9:35 am

Janku,

Aby zaoszczędzić ci czasu podzielę się z tobą refleksjami z wizyty w Andrychowie. Istotnie Andrychowa nie ma w Pradziadku. U Mormonów są księgi metrykalne ale personelu wojskowego armii CK. Wobec tego zdecydowałem sie na osobistą wizytę w Andrychowie. Jakakolwiek rozmowa o księgach odbywa się wyłącznie z proboszczem. Wikary nawet nie był w stanie podać zakresu lat z jakich mają księgi. Proboszcz raczej jest nie przychylny poszukiwaniom chyba że masz dokładną datę. O nieprzychylności może świadczyć fakt że próbując umówić sie telefonicznie z proboszczem po słowach "przeszukać księgi metrykalne" połączenie "nagle" się urywało (próbowałem kilka razy). Archiwum Archidiecezji Krakowskiej nie wizytowałem bo prawdę mówiąc nawet nie wiem jak ten temat ugryźć bo opis zawartości Baziaka sugeruje wyraźnie że tam Andrychowa raczej nie znajdę. Spróbować można napisać do Diecezji Bielsko-Żywieckiej (bo to ten rejon) ale oni z tego co mi wychodzi z rekonesansu internetowego nie mają jednostki archiwalnej. Nie potwierdzałem tego jednak oficjalnie. Jak coś namierzysz poza parafią to daj znać.

Ciesze się z tego tematu bo w końcu wiem ile osób prowadzi poszukiwania w tym rejonie. Już można drobne podforum utworzyć :D

Pozdrawiam,

Andrzej
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

azielik

Post autor: azielik » pn lis 22, 2010 9:50 am

Zbyszku,

O Pisarzowicach polecam to na początek:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... 1&szukaj=1

Pozdrawiam,

Andrzej

ZStettner
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: ZStettner » pn lis 22, 2010 2:18 pm

Andrzeju,
Archiwum Baziaka i Archiwum Kurii w Krakowie to dwa różne archiwa. Pierwsze przechowuje dokumenty byłej Archidiecezji we Lwowie i działa, mieści się na Kanoniczej. Drugie ma dokumenty archidiecezji krakowskiej i nie działa - od mniej więcej dwóch lat jest w remoncie i nie wiadomo kiedy będzie otwarte. Wydaje mi się, że kuria w Bielsku musi mieć archiwum (zadzwoniłbym do kancelarii, bo rzeczywiście nie widzę archiwum na stronie). Jeśli jednak nie ma to dokumenty mogą być w jednej z macierzystych diecezji, z których została wyodrębniona. Większość wymienionych miejscowości z krakowskiej (na pewno Wieprz koło Andrychowa, pewnie Pisarzowice, Hałcnów, może Wieprz koło Żywca) ale część (np. Komorowice Śląskie albo inne lewobrzeżne dzielnice Bielska-Białej, od strony Bielska) w katowickiej.

Zbyszek

ps
Strona Archiwum Diecezjalnego w Katowicach (bardzo sensownego, mam wrażenie) mówi by dokumentów z parafii wyłączonych z diecezji katowickiej do bielsko-żywieckiej szukać w kurii w Bielsku, zatem jakąś formę archiwum muszą mieć.

azielik

Post autor: azielik » wt lis 23, 2010 12:54 pm

ZStettner pisze:Archiwum Baziaka i Archiwum Kurii w Krakowie to dwa różne archiwa.
Fakt, :ops: zapomniałem i z racji przedłużającego się remontu wyparłem z pamięci. Jeszcze jedna ciekawostka mi się przypomniała. Zdaje sie że diecezja bielsko-żywiecka indeksuje księgi do jakiejś bazy, bo w zeszłym roku "pożyczyli" na kilka miesięcy wszystkie księgi metrykalne z parafi jaką wówczas "nagabywałem". Proboszcz twierdził ze je indeksują. Może cos w tym jest.

Andrzej

Marszycki
Podziękował/a: 38 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: Marszycki » sob lut 26, 2011 8:41 pm

Chciałbym się przypomnieć.Jeżeli ktoś planuje przeglądanie ksiąg w takich parfiach jak np: Żywiec,Andrychów,Oświęcim,Halcniów,Wieprz,Pisdarzowice.
proszę o list.
Stefan
plisst@poczta.onet.pl

Iron
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Iron » sob lut 26, 2011 11:11 pm

Chciałem się zapytać o ten spis mieszkańców miejscowości Woźniki z terenów wadowickich - Z jakiego roku jest ten spis?

Poszukuje jednej informacji odnośnie Marianny Gut - urodziła tam dziecko(mojego pradziadka), lecz tam się nie urodziła ani nie umarła - być może dzięki temu spisowi dowiedziałbym się chociaż ile mogła mieć lat.
Paweł

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa w internecie”