UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Ahnenblatt
Moderator: Moderatorzy
Re: Ahnenblatt
Witam
Moi teściowie w piątym pokoleniu mają wspólnego przodka. Na wykresie potomków(tego przodka) z partnerem, występują dwa razy. W jednej linii i drugiej. Wiem, że nie można nic z tym zrobić. Dalej - ich dzieci, wnuki są na wykresie dołączone do linii matki.
Czy jest możliwość, żeby na wykresie (tablicy) byli dołączeni do linii ojca. Linia z nazwiskiem.
Pozdrawiam
Waldek
Moi teściowie w piątym pokoleniu mają wspólnego przodka. Na wykresie potomków(tego przodka) z partnerem, występują dwa razy. W jednej linii i drugiej. Wiem, że nie można nic z tym zrobić. Dalej - ich dzieci, wnuki są na wykresie dołączone do linii matki.
Czy jest możliwość, żeby na wykresie (tablicy) byli dołączeni do linii ojca. Linia z nazwiskiem.
Pozdrawiam
Waldek
-
- Podziękował/a: 39 razy
- Podziękowano: 4 razy
Mnie też interesuje sprawa podwójnego występowania osób w przypadku bliskiego między nimi pokrewieństwa.
Serdecznie pozdrawiam
- Ania
Szczególnie interesują mnie nazwiska: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka/Niemierka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
- Ania
Szczególnie interesują mnie nazwiska: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka/Niemierka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
-
AUTOR TEMATU - Posty: 265
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 40 razy
Witam,
w moim przypadku jeszcze się nie spotkałem z wystąpieniem podwójnych
osób na wykresie przodków lub potomków. Wiem, że taki układ tablicy krewnych
jest generowany przez program, aby wykluczyć występowanie krzyżujących się linii,
co mogłoby prowadzić do zmiejszenia czytelności wykresu.
Raczej nie mamy wpływu na to, do jakiej "gałęzi" dołączone są poszczególne osoby.
dobranym probantem? ale nie wiem, czy to spełni Twoje oczekiwania.
w moim przypadku jeszcze się nie spotkałem z wystąpieniem podwójnych
osób na wykresie przodków lub potomków. Wiem, że taki układ tablicy krewnych
jest generowany przez program, aby wykluczyć występowanie krzyżujących się linii,
co mogłoby prowadzić do zmiejszenia czytelności wykresu.
Raczej nie mamy wpływu na to, do jakiej "gałęzi" dołączone są poszczególne osoby.

Może spróbujesz tablicę Klepsydra(to jest wykres przodków i potomków) z odpowiedniobadur pisze:Na wykresie potomków(tego przodka)
dobranym probantem? ale nie wiem, czy to spełni Twoje oczekiwania.
Masz konkretne pytania, czy taka ogólna odpowiedź wystarczy?aniemirka pisze:Mnie też interesuje sprawa podwójnego występowania osób
-
- Podziękował/a: 22 razy
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Witam,
w moim drzewie Przodków też mam taką sytuację. Ostatecznie "wybrnęłam" z podwójnymi osobami otwierając wygenerowany przez program wykres/zapisany jako JPG/ w najzwyklejszym programie graficznym, bodaj PhotoFiltre albo Paint. Wymazałam "podwójne okienka" i linie łączące, a pozostałą parę przesunęłam symetrycznie przy pomocy wytnij-wklej. Dorysowałam linię i już

Wiem, wiem, bardzo na około
, ale za to skutecznie i jakże kreatywnie
. Nie wiem też, czy zawsze możliwe. U mnie była to ostatnia para przodków w tej linii.
Jeśli jednak jest prostszy sposób, chętnie poznam
Pozdrawiam
Ania
w moim drzewie Przodków też mam taką sytuację. Ostatecznie "wybrnęłam" z podwójnymi osobami otwierając wygenerowany przez program wykres/zapisany jako JPG/ w najzwyklejszym programie graficznym, bodaj PhotoFiltre albo Paint. Wymazałam "podwójne okienka" i linie łączące, a pozostałą parę przesunęłam symetrycznie przy pomocy wytnij-wklej. Dorysowałam linię i już

Wiem, wiem, bardzo na około

Jeśli jednak jest prostszy sposób, chętnie poznam

Pozdrawiam
Ania
Szukam w Wielkopolsce:
Leracz, Leraczyk - Koźmin, Samołęż, Obrzycko i okolice
Teresiak, Szóstak - Chojno, Biezdrowo, Białcz, Białokosz, Lutom
Gojtka, Gojdka, Dąderscy - Dormowo, Stoki, Silna, Świechocin, Pszczew
Leracz, Leraczyk - Koźmin, Samołęż, Obrzycko i okolice
Teresiak, Szóstak - Chojno, Biezdrowo, Białcz, Białokosz, Lutom
Gojtka, Gojdka, Dąderscy - Dormowo, Stoki, Silna, Świechocin, Pszczew
Dziękuję.
Można tak robić i nie ma z tym kłopotów jeżeli jest białe tło wykresu. Jeżeli jednak dajemy jakiś podkład, to po wycięciu zdjęcia czy linii łączących zostają białe plamy, które trzeba wypełnić i tu zaczynają się często spore trudności.
Pozdrawiam
Waldemar
Można tak robić i nie ma z tym kłopotów jeżeli jest białe tło wykresu. Jeżeli jednak dajemy jakiś podkład, to po wycięciu zdjęcia czy linii łączących zostają białe plamy, które trzeba wypełnić i tu zaczynają się często spore trudności.
Pozdrawiam
Waldemar
-
Witam,
dodać tło ale to zadanie dla znawców programów graficznych (niestety nie
dla mnie
)
ale stosowanie kilku formatów zapisywania daty może być jedną z możliwych
przyczyn złych wykresów. Nie myślałaś, żeby to zmienić?
myślę, że można też wygenerować wykres bez tła i dopiero po poprawkachbadur pisze:Można tak robić ... jeżeli jest białe tło wykresu.
dodać tło ale to zadanie dla znawców programów graficznych (niestety nie
dla mnie

nie wiem dokładnie w jakiej konfiguracji występują u Ciebie podwójne osobyandulka pisze:w moim drzewie Przodków też mam taką sytuację
ale stosowanie kilku formatów zapisywania daty może być jedną z możliwych
przyczyn złych wykresów. Nie myślałaś, żeby to zmienić?
Witam,
Co zrobić by ukryć dane osób żyjących w generowanych tablicach? Znalazłem opcję "Pokazuj żyjących" w "Ochronie danych", ale ona nic nie zmienia...
Co zrobić by ukryć dane osób żyjących w generowanych tablicach? Znalazłem opcję "Pokazuj żyjących" w "Ochronie danych", ale ona nic nie zmienia...
-
Witam,
(w założeniu służy to do publikacji w Internecie i stąd ochrona).
Jest opracowany plugin do programu - nazywa się "Filtr ochrony danych".
Działa bardzo dobrze ale niestety tylko po niemiecku. Autor nie przewidział
możliwości przetłumaczenia na inne języki
ochrona danych wbudowana do programu działa tylko przy zapisywaniu jako Strona internetowa.Bardaz pisze:Znalazłem opcję "Pokazuj żyjących" w "Ochronie danych", ale ona nic nie zmienia...
(w założeniu służy to do publikacji w Internecie i stąd ochrona).
Jest opracowany plugin do programu - nazywa się "Filtr ochrony danych".
Działa bardzo dobrze ale niestety tylko po niemiecku. Autor nie przewidział
możliwości przetłumaczenia na inne języki

-
- Podziękował/a: 3 razy
Witam
Mam problem :
Po przygotowaniu tablicy klepsydra i wstawieniu w danych opcji rok, zamiast roku wychodzą mi cyfry podwójne tj. 05,23 i inne a czasem rok 1850. Czy coś po mieszałem a może trzeba jakieś inne ustawienia wprowadzić?
Mam problem :
Po przygotowaniu tablicy klepsydra i wstawieniu w danych opcji rok, zamiast roku wychodzą mi cyfry podwójne tj. 05,23 i inne a czasem rok 1850. Czy coś po mieszałem a może trzeba jakieś inne ustawienia wprowadzić?
-
Witam,
Zapoznaj się jeszcze z tym postem:
A jak to wygląda, jeśli nie jest zaznaczona opcja tylko rok?jurek49 pisze:Witam
Mam problem :
Zapoznaj się jeszcze z tym postem:
Topol pisze:Witam,
kilka miejsc w konfiguracji programu ma wpływ na wpisywanie i odzwierciedlenie daty.
Pliki / Właściwości.../ format daty Znak oddzielenia można wybrać (kropka, ukośnik, myślnik)
Ekstra / Opcje... / GEDCOM-Import / format daty - takie same ustawienia.
Ekstra / Opcje... / Sprawdzanie poprawności / sprawdzaj, czy podane daty są realne - aktywne albo nie.
Daty powinny być wprowadzne w formacie DD.MM.RRRR (lub w innym, w zależności od ustawień w konfiguracji)
ale bez dodatkowych, nawet przypadkowo wprowadzonych Spacji.
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 23 razy
Witam,
u mnie było wszystko w porządku do momentu zainstalowania najnowszej wersji.
Teraz jeśli podany jest tylko rok, wszystko jest w porządku, wyświetla się cały.
Jeśli jest data np. 21.03.2011 wpisany zostaje tylko dzień, czyli 21.
Oczywiście mowa jak wyżej przy generowaniu tablic. Nie pomagają żadne próby ustawienia dat z postu powyżej
Teraz jeśli podany jest tylko rok, wszystko jest w porządku, wyświetla się cały.
Oczywiście mowa jak wyżej przy generowaniu tablic. Nie pomagają żadne próby ustawienia dat z postu powyżej
Pozdrawiam,
Bożenna
Bożenna
-
- Podziękował/a: 77 razy
- Podziękowano: 20 razy
ozanka pisze:Witam,
Nie pomagają żadne próby ustawienia dat z postu powyżej

Maria Łopaciuk
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
-
- Podziękował/a: 3 razy
Witaj Józefie.
Zgodnie z Twoją sugestią i wklejonym postem powprowadzałem i w właściwościach i w ekstra zmiany. Po wygenerowaniu tablicy klepsydry bez problemów wszędzie był sam rok.
Wszystko jest na razie ok.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Zgodnie z Twoją sugestią i wklejonym postem powprowadzałem i w właściwościach i w ekstra zmiany. Po wygenerowaniu tablicy klepsydry bez problemów wszędzie był sam rok.
Wszystko jest na razie ok.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
-
Witam,
datę wpisałem w formacie (2011.03.21) a opcjach tablicy ustawiłem - tylko rok, na tablicy wyświetliło się 21.
W moich danych daty wpisuję w formacie (21.03.2011) a w ustawieniach mam Pliki / Właściwości.../ format daty - DD.MM.RRRR
i znak oddzielenia (kropka)
Jest niepisana zasada, żeby pracować z nową wersją ale jeśli to wprowadza zamieszanie, to zawsze można użyć
starszej wersji
nic nie wiem o różnicach w zapisie daty w ostatnich wersjach programu, u siebie starałem się to sprawdzić i tylko, jeśliozanka pisze:Witam,
datę wpisałem w formacie (2011.03.21) a opcjach tablicy ustawiłem - tylko rok, na tablicy wyświetliło się 21.
W moich danych daty wpisuję w formacie (21.03.2011) a w ustawieniach mam Pliki / Właściwości.../ format daty - DD.MM.RRRR
i znak oddzielenia (kropka)
Jest niepisana zasada, żeby pracować z nową wersją ale jeśli to wprowadza zamieszanie, to zawsze można użyć
starszej wersji

-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 23 razy
Józefie,
Wszystko zrobiłam jak należy, krok po kroku we wszystkich możliwych ustawieniach.
Teraz mam taki format 2011.03.21, którego nie akceptuję
Lepsze to niż jakieś cyferki, które pojawiły się poprzednio, doszłam że to był dzień np. 21
Dla pełnego obrazu dodam: GEDCOM eksportuje datę 21-03-2011.
Może jeszcze coś, gdzieś należy zaptaszkować albo odptaszkować
Wszystko zrobiłam jak należy, krok po kroku we wszystkich możliwych ustawieniach.
Teraz mam taki format 2011.03.21, którego nie akceptuję

Lepsze to niż jakieś cyferki, które pojawiły się poprzednio, doszłam że to był dzień np. 21
Dla pełnego obrazu dodam: GEDCOM eksportuje datę 21-03-2011.
Może jeszcze coś, gdzieś należy zaptaszkować albo odptaszkować

Pozdrawiam,
Bożenna
Bożenna