Tomek_Szut pisze:
Ja wiem, że są różne głosy na ten temat, ale byłbym ostrożny w osądach, że jest to w dużej mierze zmyślone.
Tu nie chodzi o różne opinie o książce postronnych osób, ale głosy osób pochodzących z terenów Rzeszowszczyzny, opisywanej w książce, delikatnie mówiąc podważających rzetelność faktów przywoływanych przez Dąmbskiego. Jest jeden głos historyka w książce, równoważący wypowiedzi krytyczne, ale gdybyś dotarł do artykułu Urbankowskiego, wiedziałbyś, ze zarzutów wobec rzetelności autora jest więcej. I póki trwa dyskusja i głosy krytyczne nie są podważane w sposób bezdyskusyjny, jak najbardziej uprawniona jest opinia, że wynurzenia autora mogły byc zmyślone.
Tomek_Szut pisze:Inną sprawą jest krytyczny stosunek Gazety Polskiej, związanej z kombinatem o.Rydzyka i kręgiem osób o poglądach ultranarodowych, nie umiejących dopuścić do siebie faktu niezaprzeczalnego, że Armia Krajowa nie zawsze walczyła honorowo.
Myślę, że gdybyś zaglądał do Gazety Polskiej, to wiedziałbyś, że słowa wyżej przytoczone są po prostu nieprawdą. Gazeta Polska w żaden sposób nie jest związana z, jak Ty to nazywasz, kombinatem o. Rydzyka, mylisz ją z Naszym Dziennikiem. I pewnie nie słyszałeś o głośnym konflikcie pomiędzy tymi dwoma środowiskami w roku 2007 dotyczącym niedoszłego powołania na stanowisko arcybiskupa ks. Wielgusa.
Podobnie jest z osobami o poglądach ultranarodowych. Prawdę mówiąc, nie wiem, czy dziś w Polsce można mówi o takich środowiskach poza małymi grupami. Liga Polskich Rodzin mogła być nazywana środowiskiem narodowców, ale dziś jest to środowisko zmarginalizowane i rozbite i z Gazetą Polską nie mające wiele wspólnego.
Daniel Paczkowski pisze:Domyślam się Danielu, że za chwilę Twoja krytyka dosięgnie też książki Zacharskiego, polecanej przez wojciechaz.
Nie, bo książki Zacharskiego nie czytałem, w przeciwieństwie do "Egzekutora".