Z dużym zainteresowaniem przeczytałem wymianę zdań między Wami. Jeszcze nigdy nie przeczytałem całego wątku ale dziś jest ten wyjątkowy dzień

Czytając pierwszy post Waldka miałem mieszane uczucia zgadzając się z jego teorią i nie

Ja myślę, że tok myślenia był spowodowany zawodowym podejściem do genealogii. Nie każdy ma takie możliwości dochodzenia do źródeł z różnych względów ot chociażby traktując genealogię amatorsko, a nawet dysponując małymi środkami finansowymi. Dlatego nie dziwią mnie różne próby nawiązania czy też zainteresowania do wspólnych poszukiwań wykorzystując do tego chociażby wiadomość o istnieniu Herbu. Ja sam osobiście o takowym dowiedziałem się e-mailem od szanowanego profesora. Czy dotyczył mego Rodu tego nie wiem (może Waldkowi jako specjaliście nazwisko Popek się obiło), ale przyznam, że informacja ciut połechtała tym bardziej że zawsze wiedziałem o pochodzeniu robotniczo-chłopskim. Przyznam, że w pewnym okresie na witrynie naszej widniał Herb i nie wykluczam, że w przyszłości znowu się pojawi z prostej przyczyny by jego uwaga przyciągała i ewentualnie zachęciła do wspólnych poszukiwań. Jak zapewne większość z nas wie, różnego typu konta nic nie dadzą, bo będą tam zapisywać się tylko statyści nic nie wnoszący do poszukiwań, ale czym więcej śladów w necie tym większa szansa, że ktoś się skusi na współpracę przy poszukiwaniach. Z jednym się zgodzę tekst świetny wywołujący dyskusję

Dodam, że popieram tok myślenia jaki przedstawił Wicy. Jeszcze jedno dziękujmy za podpowiedzi, bo to faktycznie mocno zniechęca

Pozdrawiam
Stan
Ciekawy link który podał whanak

Popek, Pawęzowska, Redo, Dąbrowska, Grabińska, Placek, Urbaniak, Laskowski, Mamaj
http://www.popek.info
Działoszyce, Dzierążnia, Sancygniów i okolice