UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Nasze publikacje
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękowano: 8 razy
Re: Nasze publikacje
Witam!
Dziękuję za gratulacje i spieszę poinformować , że na Spotkaniu Rocznicowym (7listopada) WTG Gniazdo będzie można zakupić te książkę , jak również tom 2 Archidiecezja Poznańska.
Pozdrawiam
Wojtek
Dziękuję za gratulacje i spieszę poinformować , że na Spotkaniu Rocznicowym (7listopada) WTG Gniazdo będzie można zakupić te książkę , jak również tom 2 Archidiecezja Poznańska.
Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek Jędraszewski
Wojtek Jędraszewski
-
Pragnę poinformować wszystkich zainteresowanych , ze można kupić tom 2 Tryptyku Wielkopolskiego traktujący o Archidiecezji Poznańskiej 
http://www.allegro.pl/item793924070_try ... anska.html
Dla przypomnienia jest to spis wszystkich parafii tejże Archidiecezji wraz z miejscowościami do nich należącymi. Jest również informacja gdzie znajdują się metrykalia parafii i jest mapka i tabelka statystyczna . Wszytko dotyczy XIX w.
Wojtek

http://www.allegro.pl/item793924070_try ... anska.html
Dla przypomnienia jest to spis wszystkich parafii tejże Archidiecezji wraz z miejscowościami do nich należącymi. Jest również informacja gdzie znajdują się metrykalia parafii i jest mapka i tabelka statystyczna . Wszytko dotyczy XIX w.
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek Jędraszewski
Wojtek Jędraszewski
-
Zapomniałem dodać , że pod adresem :
http://www.allegro.pl/item793915296_try ... enska.html
Można nabyć Tom 1 Tryptyku Wielkopolskiego:)
Wojtek
http://www.allegro.pl/item793915296_try ... enska.html
Można nabyć Tom 1 Tryptyku Wielkopolskiego:)
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek Jędraszewski
Wojtek Jędraszewski
-
- Podziękował/a: 40 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
Ukazała się kolejna publikacja naszego kolegi, członka Towarzystwa Genealogicznego Centralnej Polski oraz Ślaskiego Towarzystwa Genealogicznego, Tadeusza Ejsmonta pt. " Ejsmontowie herbu Korab".
Książka ta w znacznym stopniu nawiązuje do poprzedniej pracy autora "Ejsmontowie" wydanej w ubiegłym roku (patrz http://www.tgcp.pl/index.php?option=com ... &Itemid=77. )
Jest to praca poszerzona o liczne materiały archiwalne, zawierająca ciekawe tablice genealogiczne.
Więcej o autorze i jego warsztacie pracy dowiemy się na jednym z kolejnych spotkań Towarzystwa Genealogicznego Centralnej Polski.
Książka ta w znacznym stopniu nawiązuje do poprzedniej pracy autora "Ejsmontowie" wydanej w ubiegłym roku (patrz http://www.tgcp.pl/index.php?option=com ... &Itemid=77. )
Jest to praca poszerzona o liczne materiały archiwalne, zawierająca ciekawe tablice genealogiczne.
Więcej o autorze i jego warsztacie pracy dowiemy się na jednym z kolejnych spotkań Towarzystwa Genealogicznego Centralnej Polski.
Pozdrawiam Iwona Łaptaszyńska.
-
Pragnę poinformować iż ukazał się 3 tom Tryptyku Wielkopolskiego dotyczący Diecezji kujawsko-kaliskiej.
Diecezja ta, największa w zaborze rosyjskim, obejmowała swym zasięgiem tereny od Włocławka, poprzez Kalisz i Piotrków Trybunalski po Częstochowę. Tak jak i poprzednie tomy jest spisem parafii katolickich i miejscowości do nich należących z podaniem miejsca ksiąg metrykalnych.
Szczegółowe informacje na PW.
Diecezja ta, największa w zaborze rosyjskim, obejmowała swym zasięgiem tereny od Włocławka, poprzez Kalisz i Piotrków Trybunalski po Częstochowę. Tak jak i poprzednie tomy jest spisem parafii katolickich i miejscowości do nich należących z podaniem miejsca ksiąg metrykalnych.
Szczegółowe informacje na PW.
Pozdrawiam
Wojtek Jędraszewski
Wojtek Jędraszewski
-
Ukazał sie Rocznik WTG Gniazdo. To już czwarte wydanie, a w nim ciekawe artykuły i zdjęcia. Całość, jak zwykle pod redakcją Asi i w pięknej szacie graficznej.
Wydaliśmy również Kalendarz Genealoga na 2011 rok z ciekawymi historiami rodzinnymi i zdjęciami. To juz druga edycja kalendarza.
POLECAM
Kontakt :adres e-mail: wtg-gniazdo@googlegroups.com
[IMG=http://img831.imageshack.us/img831/204/2010210.jpg][/IMG]
Uploaded with ImageShack.us
Wydaliśmy również Kalendarz Genealoga na 2011 rok z ciekawymi historiami rodzinnymi i zdjęciami. To juz druga edycja kalendarza.
POLECAM
Kontakt :adres e-mail: wtg-gniazdo@googlegroups.com
[IMG=http://img831.imageshack.us/img831/204/2010210.jpg][/IMG]
Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam
Wojtek Jędraszewski
Wojtek Jędraszewski
-
AUTOR TEMATU - Posty: 2085
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
W najnowszym numerze pisma miłośników przeszłości "Pro Memoria" (nr. 1 (21) / 2010) ukazał się mój artykuł pt. "Żydowska symbolika nagrobna" (str. 18-26).
W opracowaniu starałem się zarysować historię grobownictwa żydowskiego i przeprowadzić uproszczoną klasyfikację symboli, jakie możemy spotkać na nagrobkach. Jednocześnie opisałem najbardziej popularne na naszym terenie reliefy, wyjaśniając ich skomplikowane niekiedy znaczenie oraz spróbowałem opisać ich rodowód, odwołując się do tradycji żydowskiej.
Pismo można kupić w każdym salonie Empik.
W opracowaniu starałem się zarysować historię grobownictwa żydowskiego i przeprowadzić uproszczoną klasyfikację symboli, jakie możemy spotkać na nagrobkach. Jednocześnie opisałem najbardziej popularne na naszym terenie reliefy, wyjaśniając ich skomplikowane niekiedy znaczenie oraz spróbowałem opisać ich rodowód, odwołując się do tradycji żydowskiej.
Pismo można kupić w każdym salonie Empik.
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 4 razy
- Kontakt:
Witaj Waldku!
Miałem okazję wysłuchać wykładu na ten temat w Twoim wykonaniu.
Myślę o Jubileuszu Małopolskiego Towarzystwa Genealogicznego.
Dla mnie to rewelacja, nie znałem tych spraw.
Gorąco polecam lekturę.
A może by tak elektroniczną wersję na stronę Forgenu?
Prosimy.
pozdrawiam
Jacek Tomczyk
www.genealodzy.czestochowa.pl
Miałem okazję wysłuchać wykładu na ten temat w Twoim wykonaniu.
Myślę o Jubileuszu Małopolskiego Towarzystwa Genealogicznego.
Dla mnie to rewelacja, nie znałem tych spraw.
Gorąco polecam lekturę.
A może by tak elektroniczną wersję na stronę Forgenu?
Prosimy.
pozdrawiam
Jacek Tomczyk
www.genealodzy.czestochowa.pl
-
- Kontakt:
Jacku, cieszę się, że dobrze odebrałeś moje krakowskie opowieści, mimo małych trudności ze sprzętem.
Temat jest istotnie frapujący i bardziej genealogiczny, niźli na pierwszy rzut oka wygląda. A i kulturowo jest nam bliski, bo wystarczy przypomnieć sobie lekcje religii, a wszystko staje się jakoś bardziej znajome i zrozumiałe.
Co do umieszczenia artykułu na forum, to po pierwsze jest tego 9 stron A-4, a po drugie mogę to zrobić za zgodą Naczelnego.
Myślę, że jak tylko numer zniknie ze sprzedaży, uda się to załatwić.
Temat jest istotnie frapujący i bardziej genealogiczny, niźli na pierwszy rzut oka wygląda. A i kulturowo jest nam bliski, bo wystarczy przypomnieć sobie lekcje religii, a wszystko staje się jakoś bardziej znajome i zrozumiałe.
Co do umieszczenia artykułu na forum, to po pierwsze jest tego 9 stron A-4, a po drugie mogę to zrobić za zgodą Naczelnego.
Myślę, że jak tylko numer zniknie ze sprzedaży, uda się to załatwić.
-
- Podziękował/a: 29 razy
- Podziękowano: 15 razy
- Kontakt:
W ostatnio wydanym 14 tomie Małopolskiego Słownika Biograficznego Uczestników Działań Niepodległościowych 1939-1956 zamieściłam kilka życiorysów oficerów WP biorących udział w walkach w czasie II wojny światowej.
W imieniu wydawcy chciałabym zachęcić wszystkich, którzy posiadają materiały dotyczące działaczy niepodległościowych wywodzących się z Małopolski lub na jej terenie działających do opracowania biogramów i przekazania ich do druku w kolejnym tomie.
Pozdrawiam
W imieniu wydawcy chciałabym zachęcić wszystkich, którzy posiadają materiały dotyczące działaczy niepodległościowych wywodzących się z Małopolski lub na jej terenie działających do opracowania biogramów i przekazania ich do druku w kolejnym tomie.
Pozdrawiam
Justyna z Morawickich Krogulska
justyna@morawicki.pl
MORAWICKI, KROGULSKI, RYL, Binder, Bolechowski, Brajbisz, Dynus, Golik, Kliś, Kostecki, Kroll, Kryściński, Kuligowski, Łuskino, Malski, Młyński, Nidecki, Niechcielski, Pokutyński, Rachalewski, Sikorski, Weiss, ...
justyna@morawicki.pl
MORAWICKI, KROGULSKI, RYL, Binder, Bolechowski, Brajbisz, Dynus, Golik, Kliś, Kostecki, Kroll, Kryściński, Kuligowski, Łuskino, Malski, Młyński, Nidecki, Niechcielski, Pokutyński, Rachalewski, Sikorski, Weiss, ...
-
- Kontakt:
W najbliższym numerze rocznika Towarzystwa Genealogiczno-Heraldycznego "Gens", ukaże się mój kolejny artykuł poświęcony genealogii. Tym razem będą to wypisy szlacheckie z najstarszej księgi ślubów z parafii Dmosin z przełomu XVI i XVII wieku. Podejmuję w tym materiale próbę identyfikacji osób i rodzin w oparciu o zapisy z herbarzy i ksiąg poborowych.
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 1 raz
Witam,
mam pytanie do pana Wojtka -
czy tom 2 Tryptyku Wielkopolskiego Archidiecezja Poznańska jest jeszcze osiągalny?
Na Allegro aukcje są tylko w archiwum a gdzie indziej w sieci cena jest hm.... dużo wyższa
Pozdrawiam
Darek
czy tom 2 Tryptyku Wielkopolskiego Archidiecezja Poznańska jest jeszcze osiągalny?
Na Allegro aukcje są tylko w archiwum a gdzie indziej w sieci cena jest hm.... dużo wyższa

Pozdrawiam
Darek
Lange- parafia Głuszyna: Wiórek, Babki, Rogalinek, Poznań
inne nazwiska Aumuller, Pieszyk, Zembski, Woźny
Lange- parafia Głuszyna: Wiórek, Babki, Rogalinek, Poznań
inne nazwiska Aumuller, Pieszyk, Zembski, Woźny
-
- Kontakt:
Właśnie dostałem informację z wydawnictwa, że ukończono druk kolejnego numeru Rocznika "Gens".
Zamieściłem w nim artykuł pt. "Metryki ślubów szlachty w parafii Dmosin z lat 1583-1631. Próba identyfikacji rodzin".
Opracowanie powstało w wyniku analizy zapisów z najstarszej odnalezionej księgi ślubów z parafii Dmosin. Podjąłem w nim próbę identyfikacji osób i rodzin w oparciu o porównanie z zapisami z najstarszych herbarzy i wypisy z ksiąg poborowych, a także innych źródeł.
Sądzę, że jest to ciekawy przyczynek do badań nad historią i genealogią szlachty pogranicza rawsko-łęczyckiego.
Zamieściłem w nim artykuł pt. "Metryki ślubów szlachty w parafii Dmosin z lat 1583-1631. Próba identyfikacji rodzin".
Opracowanie powstało w wyniku analizy zapisów z najstarszej odnalezionej księgi ślubów z parafii Dmosin. Podjąłem w nim próbę identyfikacji osób i rodzin w oparciu o porównanie z zapisami z najstarszych herbarzy i wypisy z ksiąg poborowych, a także innych źródeł.
Sądzę, że jest to ciekawy przyczynek do badań nad historią i genealogią szlachty pogranicza rawsko-łęczyckiego.
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 77 razy
- Kontakt:
Chciałabym poinformować, że właśnie ukazał się piąty numer Rocznika Wielkopolskiego Towarzystwa Genealogicznego.
Kiedy zaczynaliśmy pięć lat temu w Roczniku - jakże skromnym - znalazło się raptem pięć tekstów a całość nie przekroczyła 50 stron. Teraz mamy dzięwiętnaście artykułów i ponad 180 stron, a wśród autorów nie tylko członków i sympatyków WTG.
O czym można poczytać?
Spis treści:
Część I (teksty o charaterze ogólnym)
Formanowicz Mariusz – Znaczenie słowa „incola” w XVIII-wiecznych zapisach metrykalnych z Buku
Fronczak Waldemar – O wywodach szlacheckich przed Heroldią
Fronczak Waldemar – Pruskie pochodzenie herbu Słubica
Olczyk Krystyna – Jak dbać o rodzinne pamiątki – poradnik domowego kolekcjonera
Marcinkowska Halina Hila – Internet a genealogia żydowska
Część II (teksty o charakterze historycznym, społecznym, obyczajowym)
Hałasik Jacek – Pomnik ulepiony z gwary wielkopolskiej
Hałuszczak Paweł – Zawiłości kościelnej hierarchii oraz kościelny savoir-vivre
Jędraszewski Wojciech – Podróże dzięwiętnastowieczne
Kuliberda Bożena – Pomoc sierotom, ubogim i chorym w latach międzywojennych
Lubierska Joanna – Kilka słów o poznańskich nekropoliach
Rembikowska Ewa – Te wspaniałe machiny czyli dziadek na lokomobili ...
Część III (teksty związane z działalnością WTG)
Skałecki Piotr - BASIA i ASIA – o projekcie wielkopolskich archiwaliów
Część IV (nasze poszukiwania, ciekawe historie związane z naszymi krewnymi)
Adamczewska Anna – Z carskiej Rosji do Polski
Grzybowski Andrzej – Barbara Grzybowska – wzór poznańskiej kupcowej
Głowiak Maciej – Długa podróż do domu
Nowaczyk Małgorzata – Józefa Koperczanka – Życiorys XIX-wiecznej chłopki z Wielkopolski
Szajkowski Jacek – Moje genealogiczne potyczki
Wojcięgowska Danuta – Gdzie jest grób mojego Dziadka?
Wojtczak Jakub – Dwie niezwykłe rodziny w małej miejscowości
Kontakt: adres e-mail: wtg-gniazdo@googlegroups.com
Kiedy zaczynaliśmy pięć lat temu w Roczniku - jakże skromnym - znalazło się raptem pięć tekstów a całość nie przekroczyła 50 stron. Teraz mamy dzięwiętnaście artykułów i ponad 180 stron, a wśród autorów nie tylko członków i sympatyków WTG.
O czym można poczytać?
Spis treści:
Część I (teksty o charaterze ogólnym)
Formanowicz Mariusz – Znaczenie słowa „incola” w XVIII-wiecznych zapisach metrykalnych z Buku
Fronczak Waldemar – O wywodach szlacheckich przed Heroldią
Fronczak Waldemar – Pruskie pochodzenie herbu Słubica
Olczyk Krystyna – Jak dbać o rodzinne pamiątki – poradnik domowego kolekcjonera
Marcinkowska Halina Hila – Internet a genealogia żydowska
Część II (teksty o charakterze historycznym, społecznym, obyczajowym)
Hałasik Jacek – Pomnik ulepiony z gwary wielkopolskiej
Hałuszczak Paweł – Zawiłości kościelnej hierarchii oraz kościelny savoir-vivre
Jędraszewski Wojciech – Podróże dzięwiętnastowieczne
Kuliberda Bożena – Pomoc sierotom, ubogim i chorym w latach międzywojennych
Lubierska Joanna – Kilka słów o poznańskich nekropoliach
Rembikowska Ewa – Te wspaniałe machiny czyli dziadek na lokomobili ...
Część III (teksty związane z działalnością WTG)
Skałecki Piotr - BASIA i ASIA – o projekcie wielkopolskich archiwaliów
Część IV (nasze poszukiwania, ciekawe historie związane z naszymi krewnymi)
Adamczewska Anna – Z carskiej Rosji do Polski
Grzybowski Andrzej – Barbara Grzybowska – wzór poznańskiej kupcowej
Głowiak Maciej – Długa podróż do domu
Nowaczyk Małgorzata – Józefa Koperczanka – Życiorys XIX-wiecznej chłopki z Wielkopolski
Szajkowski Jacek – Moje genealogiczne potyczki
Wojcięgowska Danuta – Gdzie jest grób mojego Dziadka?
Wojtczak Jakub – Dwie niezwykłe rodziny w małej miejscowości
Kontakt: adres e-mail: wtg-gniazdo@googlegroups.com
Serdeczności,
Asia
Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org
-
Ukazał się: Spis parafii i miejscowości XIX-wiecznej Metropolii Warszawskiej tom 2 - Diecezja Lubelska.
Książka obejmuje wykaz parafii i miejscowości do nich należących, krótką informację o każdej parafii i miejscu znajdowania się ksiąg metrykalnych, wraz z alfabetycznym spisem miejscowości.
Obecnie w opracowaniu jest tom 1- Archidiecezja Warszawska, a w planach są spisy następnych diecezjii Metropolii Warszawskiej. W sumie będzie to 8 tomów.
Projekt okładki - Jolanta Tacakiewicz-Lipińska
Zdjęcia - Andrzej Kuziński
Korekta - Barbara Cywińska
Tekst - Wojtek Jędraszewski
Zainteresowanych proszę o @ na adres: wojtek.jedrek@gmail.com
Książka obejmuje wykaz parafii i miejscowości do nich należących, krótką informację o każdej parafii i miejscu znajdowania się ksiąg metrykalnych, wraz z alfabetycznym spisem miejscowości.
Obecnie w opracowaniu jest tom 1- Archidiecezja Warszawska, a w planach są spisy następnych diecezjii Metropolii Warszawskiej. W sumie będzie to 8 tomów.
Projekt okładki - Jolanta Tacakiewicz-Lipińska
Zdjęcia - Andrzej Kuziński
Korekta - Barbara Cywińska
Tekst - Wojtek Jędraszewski
Zainteresowanych proszę o @ na adres: wojtek.jedrek@gmail.com
Pozdrawiam
Wojtek Jędraszewski
Wojtek Jędraszewski