UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP w Łodzi - prośba o pomoc

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
dinek10
Podziękował/a: 12 razy

AP w Łodzi - prośba o pomoc

Post autor: dinek10 » ndz sty 09, 2011 1:11 pm

Witam
Mam serdeczną prośbę do szanownych genealogów odwiedających Archiwum Państwowe w Łodzi:

prosiłbym o sprawdzenie czy w Parafi Rząśnia (zespół:1656/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Rząśni) wystepuje akt urodzin Józefa Majewskiego, ur 1853 syna Pawła i Julianny oraz Wiktorii Witeckiej ur 1863 córki Andrzeja i Marianny.

Z góry serdecznie dziękuję
Dariusz Majewski

AUTOR TEMATU
dinek10

Re: AP w Łodzi - prośba o pomoc

Post autor: dinek10 » pn lut 07, 2011 9:59 am

Witam,
Ponawiam w/w prośbę. Bardzo prosze o pomoc, zależy mi na ustaleniu czy matką Wiktorii Witeckiej była Marianna Beśka?. Jesli tak, to mógłbym napisać do Archiwum o akt małzeństwa Marianny i Andrzeja, bo takie odnalazłem w genetyce.

Darek

Awatar użytkownika

Beata Wiśniewska
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Beata Wiśniewska » czw mar 10, 2011 6:31 pm

Witam Darku.Z ksiąg parafii Rząśnia wynika,że w 1853r. dnia 04.03. urodziła się w miejscowości Studziennica jedynie Józefa nosząca nazwisko Majewska [nr.aktu36 ze str.8]-córka Kacpra Majewskiego [lat35] i Józefy z Tokarczyków[34].Chrzestnymi byli Ignacy Beśka i Józefa Biemiecka bądź Bieniecka.Natomiast z 1863 r.nic dla Ciebie nie wyczytałam[nie figurują takie nazwiska].Beata

AUTOR TEMATU
dinek10

Post autor: dinek10 » czw mar 10, 2011 10:12 pm

Beato, bardzo Ci dziękuję za okazaną pomoc :). Jestem zaskoczony że w księgach nic nie ma :(. Z dokumentów jakie posiadam, jego (Józefa) miejsce urodzenia to właśnie Studzienica i rok 1853 a Wiktorii to Kiełczygłów. Jedyna nadzieja w tym że może podali zły rok urodzenia. Jesli mógłbym prosić Cię o sprawdzenie + i -2 lata o ile już tego nie zrobiłas, to byłbym wdzięczny. Te osoby o których piszesz, to prawdopodobnie również moja rodzina, więc jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam.

Darek

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » czw mar 10, 2011 11:47 pm

Witam!
Prosiłbym bardzo o sprawdzenie ksiąg z miejscowości Pęczniew. Chodzi mi o księgi, które mają ponad 100 lat i są już w AP Łódź. Poszukuję dokładnej daty urodzenia mojej prababci Anny Rożniata. Według rodziny, co zostało podważone (dzięki Panu Bartłomiejowi z tego forum :) ) urodziła się ona w 1896 roku, ale księga została przejrzana i tam nic nie ma. Rodzina (córka) podała, że jej matka urodziła się właśnie w 1896 roku. Sama prababcia nie pamiętała dokładnego roku, bo jak uciekali podczas wojny, to nie wzięła żadnych dokumentów ani papierów. Byłym wdzięczny za sprawdzenie ksiąg z Pęczniewa tak +/- 5 lat . Bo mniej więcej taki zasięg lat powinien być. Ostatnie dziecko urodziła w 1935 (moja babcia), więc miała 39 lat, ale kiedyś to różnie bywało, z resztą teraz też "lepsze" rzeczy się dzieją, typu zapłodnienie in vitro 70 latki. To jest moim zdaniem chore :stop: . Wracając do tematu, to rodzicami ponoć byli Paweł Kubiak i Antonina Kuźnicka. Z góry dziękuję za wszelaką pomoc. :)
Notatka administratora
Proszę powstrzymać się od publikowania swoich ocen światopoglądowych (in vitro). Forum genealogiczne to nie miejsce na tego typu wynurzenia. Nikogo to nie interesuje.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

Czyżewski_Bartłomiej
Podziękował/a: 49 razy
Podziękowano: 32 razy
Kontakt:

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej » pt mar 11, 2011 12:23 am

Ynicz pisze:Witam!
Prosiłbym bardzo o sprawdzenie ksiąg z miejscowości Pęczniew. Chodzi mi o księgi, które mają ponad 100 lat i są już w AP Łódź. Poszukuję dokładnej daty urodzenia mojej prababci Anny Rożniata. Według rodziny, co zostało podważone (dzięki Panu Bartłomiejowi z tego forum :) ) urodziła się ona w 1896 roku, ale księga została przejrzana i tam nic nie ma. Rodzina (córka) podała, że jej matka urodziła się właśnie w 1896 roku. Sama prababcia nie pamiętała dokładnego roku, bo jak uciekali podczas wojny, to nie wzięła żadnych dokumentów ani papierów. Byłym wdzięczny za sprawdzenie ksiąg z Pęczniewa tak +/- 5 lat . Bo mniej więcej taki zasięg lat powinien być. Ostatnie dziecko urodziła w 1935 (moja babcia), więc miała 39 lat, ale kiedyś to różnie bywało, z resztą teraz też "lepsze" rzeczy się dzieją, typu zapłodnienie in vitro 70 latki. To jest moim zdaniem chore :stop: . Wracając do tematu, to rodzicami ponoć byli Paweł Kubiak i Antonina Kuźnicka. Z góry dziękuję za wszelaką pomoc. :)
Widzę, że się niecierpliwimy. ;) Przecież obiecałem, że zamówię te księgi - ale prosiłem o zachowanie cierpliwości... :> We wtorek będę w AP i w środę, po przejrzeniu części ksiąg, napiszę co i jak na PW.

PS. Dla ewentualnych chętnych aby im pomóc - przykro mi, limit osób, którym mogę pomóc właśnie się wyczerpał...
Ostatnio zmieniony ndz mar 13, 2011 9:53 am przez Czyżewski_Bartłomiej, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Zapraszam na bloga:
http://mojagenealogia.blogspot.com/
Moje biedy:
http://mojagenealogia.blogspot.com/2011 ... hiwum.html

AUTOR TEMATU
dinek10

Post autor: dinek10 » pt mar 11, 2011 12:27 pm

Beata Wiśniewska pisze:Witam Darku.Z ksiąg parafii Rząśnia wynika,że w 1853r. dnia 04.03. urodziła się w miejscowości Studziennica jedynie Józefa nosząca nazwisko Majewska [nr.aktu36 ze str.8]-córka Kacpra Majewskiego [lat35] i Józefy z Tokarczyków[34].Chrzestnymi byli Ignacy Beśka i Józefa Biemiecka bądź Bieniecka.Natomiast z 1863 r.nic dla Ciebie nie wyczytałam[nie figurują takie nazwiska].Beata

Z ostatniej chwili- właśnie się dowiedziałem ,że Józef miał brata Rocha urodzonego w 1860 roku też w Studzienicy, może on jest w ksiegach ?

Darek

Awatar użytkownika

Czyżewski_Bartłomiej
Kontakt:

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej » wt mar 15, 2011 5:42 pm

Ynicz pisze:Witam!
Prosiłbym bardzo o sprawdzenie ksiąg z miejscowości Pęczniew. Poszukuję dokładnej daty urodzenia mojej prababci Anny Rożniata. Według rodziny, co zostało podważone (dzięki Panu Bartłomiejowi z tego forum :) ) urodziła się ona w 1896 roku, ale księga została przejrzana i tam nic nie ma. Rodzina (córka) podała, że jej matka urodziła się właśnie w 1896 roku. Byłym wdzięczny za sprawdzenie ksiąg z Pęczniewa tak +/- 5 lat . Bo mniej więcej taki zasięg lat powinien być. Wracając do tematu, to rodzicami ponoć byli Paweł Kubiak i Antonina Kuźnicka
Witam!

Zamówiłem i dzisiaj sprawdziłem księgi z lat 1891-1895 i niestety aktu urodzenia w/w Kubiaczki brak. Znalazłem natomiast następujące dokumenty:

52/1892 - zgon Leony Kubiak, córki Wojciecha i Maryanny z Matuszewskich, 25 lat
32/1893 - zgon Józefy Kubiak, córki Stanisława i Maryanny z Lisów, 16 lat
114/1894 - ur. Katarzyny Kubiak, córki Stanisława i Maryanny z Lisów
74/1894 - zgon Jadwigi Kubiak, wdowy, z domu Ławińska (?)

Wkrótce wieści nt. kolejnych lat. :)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Zapraszam na bloga:
Moje biedy:

Matysiak
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 13 razy

Post autor: Matysiak » wt mar 15, 2011 8:41 pm

Witam,

Mam serdeczną prośbę do bywalców AP w Łodzi. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Mam pytanie czy w aktach parafii rzymsko-katolickiej w Wieluniu w latach 1877-1878 znajduje się akt małżeństwa Ludwika Ciurzyńskiego i Marianny z Walczakowskich.

Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam
Piotr - potomek mazowieckich chłopów, wielkopolskich mieszczan i litewskiej szlachty

Awatar użytkownika

Artur12

Post autor: Artur12 » wt mar 15, 2011 10:26 pm

Witam,

Mam serdeczną prośbę do odwiedzających AP w Łodzi. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Mam pytanie czy w aktach parafii rzymsko-katolickiej Rychłocice występują poniższe akta

1655/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Rychłocicach

1. Antoni Kasprzak ur. 1861 Mała wieś ( urodzony prawdopodobnie pod nazwiskiem matki jako Antoni Stróżykowski )
2. Marianna Sciebura ur. między 1865-1871 r.
3. Antoni Kasprzak i Marianna Ściebura ślub między 1888-1894 r.

Za okazaną pomoc będę bardzo wdzięczny
:) :) :)
POZDRAWIAM
Przemorski Artur

Awatar użytkownika

Czyżewski_Bartłomiej
Kontakt:

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej » czw mar 17, 2011 11:29 am

Z racji braku czasu na wiadomości PW do osób, które prosiły mnie o pomoc, napiszę tutaj efekty moich poszukiwań (mam nadzieję, że zainteresowani odnajdą te informacje i się nie obrażą, że tak publicznie ;)).

Marcinie - przejrzałem dzisiaj księgi pęczniewskie z lat 1897-1900 i niestety nie było w nich żadnego dokumentu dotyczącego jakiegokolwiek Kubiaka. :(

Kasiu i Żaneto - niestety mikrofilmy zw Złoczewa (1870r-1871r) oraz Krzepczowa (1826r) zostały wysłane z AP w Łodzi do Warszawy i Poznania. Mają wrócić za niecały miesiąc jeśli nie zostanie przedłużony czas wypożyczenia. :)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Zapraszam na bloga:
Moje biedy:

Awatar użytkownika

kasiek4
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: kasiek4 » czw mar 17, 2011 2:44 pm

Bartek,

bardzo dziekuje za sprawdzenie! Ja nawet nie bylam pewna do ktorej parafi Wola Bykowska nalezala.
Sprobuje zamowic mikrofilm od Mormonow, jesli mi sie nie uda odezwe sie jeszcze raz. Moze przy nastepnej wizycie w AP bedziesz mogl jeszcze raz sprawdzic?

Jeszcze raz dziekuje. :)
Kasia
szukam: Broll,Lange, Stryczek...Inowlodz, Czestochowa, Rybnik, Gorka Koscielnicka

pozdrawiam,
kasiek

Awatar użytkownika

eliza1952
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 49 razy

Post autor: eliza1952 » czw mar 17, 2011 3:20 pm

Matysiak pisze:Witam,

Mam serdeczną prośbę do bywalców AP w Łodzi. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Mam pytanie czy w aktach parafii rzymsko-katolickiej w Wieluniu w latach 1877-1878 znajduje się akt małżeństwa Ludwika Ciurzyńskiego i Marianny z Walczakowskich.

Z góry dziękuję za pomoc i serdecznie pozdrawiam
Witam
Sprawdziłam ASC Wieluń ale nie ma ślubu tej pary.
W 1878 znalazłam tylko nazwisko Ciura ale w urodzeniach .
Andrzej Ciura urodzenie dziecka zgłaszał Leonard Ciura robotnik miał 57 lat
pozdrawiam Eliza
Eliza

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » czw mar 17, 2011 3:48 pm

No to zaraz się chyba pochlastam . Nie wiem co teraz robić ..
Szkoda, że nie wygrałem w totka, bo bym mógł kwerendę zlecić , a teraz jestem w dziurze ;/
Data się nie zgadza .. Miejsce urodzenia prawdopodobnie nie ..
Byłbym bardzo , bardzo i jeszcze raz bardzo wdzięczny Panie Bartłomieju za sprawdzenie 1885-1890 i 1900-1904.
Moje drzewo, że tak powiem legło w gruzach :( ...
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

Czyżewski_Bartłomiej
Kontakt:

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej » czw mar 17, 2011 7:00 pm

kasiek4 pisze:Bartek,

bardzo dziekuje za sprawdzenie! Ja nawet nie bylam pewna do ktorej parafi Wola Bykowska nalezala.
Sprobuje zamowic mikrofilm od Mormonow, jesli mi sie nie uda odezwe sie jeszcze raz. Moze przy nastepnej wizycie w AP bedziesz mogl jeszcze raz sprawdzic?

Jeszcze raz dziekuje. :)
Kasia
Pod koniec marca bądź na początku kwietnia zapytam o te mikrofilmy - a nuż już wrócą (o ile Mormoni nie pomogą). :)
Ynicz pisze:No to zaraz się chyba pochlastam . Nie wiem co teraz robić ..
Szkoda, że nie wygrałem w totka, bo bym mógł kwerendę zlecić , a teraz jestem w dziurze ;/
Data się nie zgadza .. Miejsce urodzenia prawdopodobnie nie ..
Byłbym bardzo , bardzo i jeszcze raz bardzo wdzięczny Panie Bartłomieju za sprawdzenie 1885-1890 i 1900-1904.
Moje drzewo, że tak powiem legło w gruzach :( ...
Wystarczy Bartku - na forum zwracamy się do siebie po imieniu. ;) Nie widzę problemu, ale z góry uprzedzam, że w AP będę dopiero po 28 III. Jeśli ktoś inny do tego czasu przejrzy dokumenty z tych lat to będę wdzięczny za wiadomość, co bym nie musiał zamawiać ksiąg już przeszukanych dla Ciebie. :)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Zapraszam na bloga:
Moje biedy:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”