UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Dziedziczenia szlachectwa
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 3 razy
- Podziękowano: 13 razy
Re: Dziedziczenia szlachectwa
Szanowny Adamie.
Piszesz,że " Czesc powiatow przepisalem w calosci.
Czy przypadkiem masz powiat stopnicki. Interesuje mnie mój dziadek Zych Stanisław a miejscowość: Klępie, Piekło(teraz nie istniejące) ,Nowa Wieś -położone 3 km od Stopnicy.
Piszesz,że " Czesc powiatow przepisalem w calosci.
Czy przypadkiem masz powiat stopnicki. Interesuje mnie mój dziadek Zych Stanisław a miejscowość: Klępie, Piekło(teraz nie istniejące) ,Nowa Wieś -położone 3 km od Stopnicy.
Tadeusz
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 22 razy
Widzę, że są tam interesujące mnie powiaty. Adamie czy przepisałeś może powiaty: wieluński, lelowski, pilicki? A może ktoś z forumowiczów posiada takowe skopiowane? Dotyczy to guberni radomskiej i warszawskiej (d.kaliska).
Krzysztof
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy.
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Przepisywalem tylko niektore powiaty guberni plockiej. Czyli to co mnie najbardziej interesuje.
Inna sprawa, ze pismo nie zawsze czytelne. Stad mialem wiele klopotow z rozszyfrowaniem.
Czesc danych udalo mi sie zweryfikowac, dzieki albo znajomosci terenu i nazwisk, albo glebszej kwerendzie.
Znaki zapytania nadal pozostaja.
Spis sporzadzony na przelomie 1846/1847.
Zawiera tylko i wylacznie wlascicieli majatkow i czesci.
Nieszlachta stanowi w tym spisie ponizej 1% (glownie niemieccy osadnicy,
ktorzy wzenili sie albo wykupili majatki czy czastki).
Inna sprawa, ze pismo nie zawsze czytelne. Stad mialem wiele klopotow z rozszyfrowaniem.
Czesc danych udalo mi sie zweryfikowac, dzieki albo znajomosci terenu i nazwisk, albo glebszej kwerendzie.
Znaki zapytania nadal pozostaja.
Spis sporzadzony na przelomie 1846/1847.
Zawiera tylko i wylacznie wlascicieli majatkow i czesci.
Nieszlachta stanowi w tym spisie ponizej 1% (glownie niemieccy osadnicy,
ktorzy wzenili sie albo wykupili majatki czy czastki).
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
Tak a'propo dziedziczenia.
Piszecie, że dziedziczyło się po mieczu, a matka nie mogła sama "uszlachetnić" potomków.
A nie mogła ich przypadkiem "odszlachetnić"?
Gdzieś czytałem, że aby szlachectwo przechodziło na potomstwo, to dobrze urodzona musiała być też matka (jakoś z Kaziem Wielkim mi się ten zapis kojarzy).
Piszecie, że dziedziczyło się po mieczu, a matka nie mogła sama "uszlachetnić" potomków.
A nie mogła ich przypadkiem "odszlachetnić"?
Gdzieś czytałem, że aby szlachectwo przechodziło na potomstwo, to dobrze urodzona musiała być też matka (jakoś z Kaziem Wielkim mi się ten zapis kojarzy).
Notatka administratora |
Tak a`propos, to podpisuj swoje posty. |
Arek
-
Chyba ta sprawa byla wielokrotnie cwiczona.
Wszystko jest wyjasnione w konstytucji Nihil Novi z 1505 r.
Matka plebejka nie szkodzi dziedziczeniu szlachectwa.
Natomiast osoby aspirujace do kanonii katedralnych, a nie majace doktoratow
z dziedziny prawa, teologii i medycyny, musza sie wykazac szlachectwem po mieczu i kadzieli.
Ergo - szlachcic zrodzony z ojca szlachcica, ale matki plebejki jest szlachcicem,
ale wara mu od godnosci koscielnych.
Wszystko jest wyjasnione w konstytucji Nihil Novi z 1505 r.
Matka plebejka nie szkodzi dziedziczeniu szlachectwa.
Natomiast osoby aspirujace do kanonii katedralnych, a nie majace doktoratow
z dziedziny prawa, teologii i medycyny, musza sie wykazac szlachectwem po mieczu i kadzieli.
Ergo - szlachcic zrodzony z ojca szlachcica, ale matki plebejki jest szlachcicem,
Adam A. Pszczolkowski
Ahaapszczoł pisze:Ergo - szlachcic zrodzony z ojca szlachcica, ale matki plebejki jest szlachcicem,

Specjalnie wybrałem nick "Arek", żeby drugi raz już "Arka" wpisywać w stopce nie było trzeba.admin pisze:Tak a`propos, to podpisuj swoje posty.
Mogę dopisać dodatkowo w stopce (tylko po co

EDIT
A tak, regulamin...
Arek
-
Adamie, czy nie masz może bliższych informacji kiedy i czy w ogóle AGAD zamierza ponownie udostępnić te dwie sygnatury?apszczol pisze:KRSW 6559 i 6560 nie były udostępniane ze względu na rzekomy zły stan.
Obecnie ze względu na brak paginacji.
Korzystałem z tego w 2000 r. i 2004 r.
Część powiatów przepisałem w całości.
Krzysztof
-
Aby nie bylo watpliwosci co do dziedziczenia szlachectwa.
Na terenie ziem, ktore wchodzily w sklad Korony Polskiej w 1505 r., obowiazywalo kilka sprzecznych ze soba przepisow dowodzenia szlachectwa zwyczajowym sposobem (poprzez oczyszczenie z nagany).
W zaleznosci od miejsca pochodzenia wymagano:
- 6 swiadkow z linii ojczystej
- 2 swiadkow z linii ojczystej i po dwoch swiadkow z dwoch innych herbow (niekrewnych),
- 2 swiadkow z linii ojczystej, 2 swiadkow z linii macierzystej, 2 swiadkow obcych,
- 2 swiadkow z linii ojczystej, 2 swiadkow z linii macierzystej, 2 swiadkow z linii babki ojczystej,
- 2 swiadkow z linii ojczystej, 2 swiadkow z linni macierzystej, i po 1 (lub 2) swiadkach z linii obu babek.
Poniewaz od 1497 r. kanonicy mieli legitymowac sie ze szlachectwa przed kapitula, zrobil sie balagan nieziemski. Stad przyjety statut w 1505 r., wedle ktorego kanonicy maja sie legitymowac szlachectwem ze strony ojca i matki, zas pozostala szlachta moze legitymowac sie tylko z linii ojczystej.
Jednakze od czasow konstytucji o nieslubnym potomstwie szlachty z 1578 r., przyjeto zasade, ze od kanonikow wymaga sie wywodu z 4 herbow (ojciec, matka, obie babki).
W 1633 r. przeprowadzono reforme nagany szlachectwa, wykluczajac wywod przez swiadkow, wprowadzono wywod przez papiery z linii ojczystej.
W przypadku kanonikow zasada wywodu z 4 herbow przez papiery weszla dopiero w polowie XVIII w.
Natomiast by zostac kawalerem Orderu Sw. Stanislawa (zalozony w 1765 r.) nalezalo przedstawic wywod z 8 herbow przez papiery (o czym dzisiejsze uzurpatorskie konfraternie stanislawowskie celowo przemilczaja, oferujac naiwnym nabywcom wraz z orderem rzekome szlachectwo).
Na terenie ziem, ktore wchodzily w sklad Korony Polskiej w 1505 r., obowiazywalo kilka sprzecznych ze soba przepisow dowodzenia szlachectwa zwyczajowym sposobem (poprzez oczyszczenie z nagany).
W zaleznosci od miejsca pochodzenia wymagano:
- 6 swiadkow z linii ojczystej
- 2 swiadkow z linii ojczystej i po dwoch swiadkow z dwoch innych herbow (niekrewnych),
- 2 swiadkow z linii ojczystej, 2 swiadkow z linii macierzystej, 2 swiadkow obcych,
- 2 swiadkow z linii ojczystej, 2 swiadkow z linii macierzystej, 2 swiadkow z linii babki ojczystej,
- 2 swiadkow z linii ojczystej, 2 swiadkow z linni macierzystej, i po 1 (lub 2) swiadkach z linii obu babek.
Poniewaz od 1497 r. kanonicy mieli legitymowac sie ze szlachectwa przed kapitula, zrobil sie balagan nieziemski. Stad przyjety statut w 1505 r., wedle ktorego kanonicy maja sie legitymowac szlachectwem ze strony ojca i matki, zas pozostala szlachta moze legitymowac sie tylko z linii ojczystej.
Jednakze od czasow konstytucji o nieslubnym potomstwie szlachty z 1578 r., przyjeto zasade, ze od kanonikow wymaga sie wywodu z 4 herbow (ojciec, matka, obie babki).
W 1633 r. przeprowadzono reforme nagany szlachectwa, wykluczajac wywod przez swiadkow, wprowadzono wywod przez papiery z linii ojczystej.
W przypadku kanonikow zasada wywodu z 4 herbow przez papiery weszla dopiero w polowie XVIII w.
Natomiast by zostac kawalerem Orderu Sw. Stanislawa (zalozony w 1765 r.) nalezalo przedstawic wywod z 8 herbow przez papiery (o czym dzisiejsze uzurpatorskie konfraternie stanislawowskie celowo przemilczaja, oferujac naiwnym nabywcom wraz z orderem rzekome szlachectwo).
Adam A. Pszczolkowski
-
- Podziękował/a: 31 razy
- Podziękowano: 16 razy
- Kontakt:
Witam,
Do kiedy przepis
Jak potraktować informacje z aktu urodzenia z 1835 r. gdzie szczęśliwy ojciec jak i ojciec chrzestny byli kawalerami orderu Św. Stanisława? Czy to też się rozmyło jak dowody przed Herodią?
Z poważaniem
Maciej Markowski
Do kiedy przepis
był surowo przestrzegany?apszczol pisze: Natomiast by zostac kawalerem Orderu Sw. Stanislawa (zalozony w 1765 r.) nalezalo przedstawic wywod z 8 herbow przez papiery (o czym dzisiejsze uzurpatorskie konfraternie stanislawowskie celowo przemilczaja, oferujac naiwnym nabywcom wraz z orderem rzekome szlachectwo).
Jak potraktować informacje z aktu urodzenia z 1835 r. gdzie szczęśliwy ojciec jak i ojciec chrzestny byli kawalerami orderu Św. Stanisława? Czy to też się rozmyło jak dowody przed Herodią?
Z poważaniem
Maciej Markowski
-
Stanislaw Loza podaje pelny sklad Orderu Sw. Stanislawa za lata 1765-1795.był surowo przestrzegany?
Nalezaloby wiec sprawdzic, ale mysle, ze bylo to przestrzegane.
Sw. Stanislaw byl odnowiony w Ks. Warszawskim, potem Krol. Pol., a po powstaniu listopadowym wlaczony do systemu Orderow Carskich (obok Sw. Wlodzimierza, Sw. Anny, Orla Bialego, Sw. Jerzego, Sw. Andrzeja Newskiego). Obecnie przyjmuje do tegoz Orderu carska pretendentka Maria Romanowna (inna sprawa czy w ogole jej wolno to robic).
We wszystkich tych okresach po odnowieniu takich wymogow nie stawiano.
Dotyczylo to tylko i wylacznie I RP. Podobnie jak obligatoryjnie datki na Szpital Dzieciatka Jezus w Warszawie, ktory byl finansowany w I RP przez czlonkow tegoz orderu.
Adam A. Pszczolkowski
-
Mariusz Kalinowski w tejze dyskusji raczylbyl zauwazyc:
Mialem przyjemnosc pare dni temu otrzymac wypis z St. Petersburga z zespolu Heroldia Carstwa Polskogo. Wypis ten dotyczy legitymacji szlachectwa rodziny R., zamieszkalej w guberni warszawskiej, przeprowadzonej skutecznie w 1902 roku wedle przepisow ustawy z 1836 roku o dowodzeniu szlachectwa w Krolestwie Polskim.
To zamyka dyskusje i po raz kolejny przestrzega przed czytaniem literatury podstawowej.
Poniewaz podstawowa literature omijam szerokim lukiem, a z literatury naukowej czerpie glownie z przypisow i bibliografii, wiec idac sciezka sobie typowa siegnalem do zrodel wlasciwych.Tak to jakie obowiązywały. Poza tym po Powstaniu Listopadowym następuje unifikacja prawna i faktyczna KP z Cesarstwem i wielu przypadkach obecnie trudno ustalić, który przepis miałby obowiązywać w KP, który nie obowiązywał w Cesarstwie. Na pewno te zaostrzające politykę w stosunku do ziemiaństwa. A już na pewno po 1864 roku. Ostateczna weryfikacja szlachty następuje właśnie po roku 1961 a decyzje o legitymacji szlacheckiej podejmuje ostatecznie Peterzburg
Mialem przyjemnosc pare dni temu otrzymac wypis z St. Petersburga z zespolu Heroldia Carstwa Polskogo. Wypis ten dotyczy legitymacji szlachectwa rodziny R., zamieszkalej w guberni warszawskiej, przeprowadzonej skutecznie w 1902 roku wedle przepisow ustawy z 1836 roku o dowodzeniu szlachectwa w Krolestwie Polskim.
To zamyka dyskusje i po raz kolejny przestrzega przed czytaniem literatury podstawowej.

Adam A. Pszczolkowski
-
W dziale rękopisów Biblioteki Jagiellońskiej w Krakowie pod sygnaturą 5991 znajduje się dokładny spis majątków ziemskich w Królestwie Polskim w 1865 r. Podzielony jest na 4 tomy. Może się to komuś przydać w poszukiwaniach przodków ziemiańskich więc podaję co zawiera:
"Wykaz podający wiadomość o przestrzeni i dobroci gruntów dworskich w posiadłościach ziemskich, sporządzony na zasadzie deklaracyj złożonych w roku 1865 celem dokonania nowego rozkładu podatków dworskich: kontyngentu liwerunkowego i ofiary.
Wykaz sporządzony na blankietach urzędowych, drukowanych, które otrzymują następujące rubryki (1-21):
1.Numer kolejny
2.Nazwa posiadłości głównej
3.Nazwa gminy, w której się posiadłość znajduje
4.Wymienienie właściciela posiadłości
5.W ogóle przestrzeń posiadłości, w szczegółach a mianowicie: w gruncie
6.Pszennym
ornym żytnim 7.Dobrym lub średnim
8.Co 3 i 6 lat obsiewanym
w łąkach 9.Dwa lub więcej razy na rok koszonych
10.Raz na rok koszonych
11.W pastwiskach
12.W lasach
13.W zaroślach
14.W nieużytkach
15.Ilość roczna podatku obrachowanego z całej przestrzeni gruntów podług najwyżej zatwierdzonej zasady; ruble i kopiejki.
16.Numer złożonej oryginalnej deklaracyi
17.Liczba składających posiadłość główną nomenklatur
18.Liczba składających posiadłość główną oddzielnych własności
19.Posiadłości nie kwalifikujące się
20.Do podatku ofiary, jako mające przestrzeni: do włącznie 2ch włók; nad 2-ie do
włącznie 3ch włók
21.Uwagi
Tom I
Gubernia Warszawska
Powiat Nr zeszytu Okręg sądowy
gostyński 1 gostyński
2 orłowski
kaliski 3 kaliski
4 łęczycki
5 wartski
koniński 6 koniński
7 pyzdrski
łowicki 8 łowicki
piotrkowski 9 piotrkowski
10 zgierski
rawski 11 brzeziński
12 rawski
sieradzki 13 sieradzki
14 szadkowski
stanisławowski 15 siennicki
16 stanisławowski
warszawski 17 błoński
18 czerski
19 warszawski wydz. I, II, III, IV
wieluński 20 częstochowski
włocławski 21 kowalski
22 radziejowski
23 włocławski
Tom II
Gubernia Lubelska
bialski 1 bialski
2 łosicki
hrubieszowski 3 hrubieszowski
4 tomaszowski
krasnostawski 5 chełmski
6 krasnostawski
lubelski 7 kazimierski
8 lubartowski
9 lubelski
łukowski 10 garwoliński
11 łukowski
12 żelechowski
radzyński 13 radzyński
14 włodawski
siedlecki 15 siedlecki
16 węgrowski
zamojski 17 kraśnicki
18 tarnogrodzki i część tomaszowskiego
19 zamojski
Tom III Gubernia Radomska
kielecki 1 jędrzejowski
miechowski 2 miechowski
3 proszowski
olkuski 4 lelowski
5 olkuski
6 pilicki
opatowski 7 opatowski
8 kolecki
opoczyński 9 konecki
10 opoczyński
radomski 11 kozienicki
12 radomski
sandomierski 13 staszowski
stopnicki 14 stopnicki
15 szydłowski
Tom IV
a) Gubernia Augustowska:
augustowski 1 biebrzański
2 dąbrowski
kalwaryjski 3 kalwaryjski
łomżyński 4 łomżyński
5 tykociński
marjampolski 6 marjampolski
sejneński 7 sejneński
b) Gubernia płocka
mławski 8 mławski
ostrołęcki 9 ostrołęcki
płocki 10 płocki
Każdy zeszyt obejmuje:
1.Posiadłości rządowe: a)Skarb Królestwa, b)suprymowane, c)donacyjne
2.Posiadłości instytutowe: a)duchowne, b)kasy miejskie
3.Posiadłości prywatne
4.Posiadłości wieczysto czynszowe"
Niektóre z w/w tomów są zmikrofilmowane i można je przeglądać w bibliotece jagiellońskiej bez ograniczeń, oraz robić bezpłatnie fotokopie własnym aparatem. Wiem, że zmikrofilmowany jest T.III Gubernia Radomska. Natomiast (przynajmniej gdy korzystałem z tego w 2009 roku) nie był zmikrofilmowany T.I Gubernia Warszawska.
"Wykaz podający wiadomość o przestrzeni i dobroci gruntów dworskich w posiadłościach ziemskich, sporządzony na zasadzie deklaracyj złożonych w roku 1865 celem dokonania nowego rozkładu podatków dworskich: kontyngentu liwerunkowego i ofiary.
Wykaz sporządzony na blankietach urzędowych, drukowanych, które otrzymują następujące rubryki (1-21):
1.Numer kolejny
2.Nazwa posiadłości głównej
3.Nazwa gminy, w której się posiadłość znajduje
4.Wymienienie właściciela posiadłości
5.W ogóle przestrzeń posiadłości, w szczegółach a mianowicie: w gruncie
6.Pszennym
ornym żytnim 7.Dobrym lub średnim
8.Co 3 i 6 lat obsiewanym
w łąkach 9.Dwa lub więcej razy na rok koszonych
10.Raz na rok koszonych
11.W pastwiskach
12.W lasach
13.W zaroślach
14.W nieużytkach
15.Ilość roczna podatku obrachowanego z całej przestrzeni gruntów podług najwyżej zatwierdzonej zasady; ruble i kopiejki.
16.Numer złożonej oryginalnej deklaracyi
17.Liczba składających posiadłość główną nomenklatur
18.Liczba składających posiadłość główną oddzielnych własności
19.Posiadłości nie kwalifikujące się
20.Do podatku ofiary, jako mające przestrzeni: do włącznie 2ch włók; nad 2-ie do
włącznie 3ch włók
21.Uwagi
Tom I
Gubernia Warszawska
gostyński 1 gostyński
2 orłowski
kaliski 3 kaliski
4 łęczycki
5 wartski
koniński 6 koniński
7 pyzdrski
łowicki 8 łowicki
piotrkowski 9 piotrkowski
10 zgierski
rawski 11 brzeziński
12 rawski
sieradzki 13 sieradzki
14 szadkowski
stanisławowski 15 siennicki
16 stanisławowski
warszawski 17 błoński
18 czerski
19 warszawski wydz. I, II, III, IV
wieluński 20 częstochowski
włocławski 21 kowalski
22 radziejowski
23 włocławski
Tom II
Gubernia Lubelska
bialski 1 bialski
2 łosicki
hrubieszowski 3 hrubieszowski
4 tomaszowski
krasnostawski 5 chełmski
6 krasnostawski
lubelski 7 kazimierski
8 lubartowski
9 lubelski
łukowski 10 garwoliński
11 łukowski
12 żelechowski
radzyński 13 radzyński
14 włodawski
siedlecki 15 siedlecki
16 węgrowski
zamojski 17 kraśnicki
18 tarnogrodzki i część tomaszowskiego
19 zamojski
Tom III Gubernia Radomska
kielecki 1 jędrzejowski
miechowski 2 miechowski
3 proszowski
olkuski 4 lelowski
5 olkuski
6 pilicki
opatowski 7 opatowski
8 kolecki
opoczyński 9 konecki
10 opoczyński
radomski 11 kozienicki
12 radomski
sandomierski 13 staszowski
stopnicki 14 stopnicki
15 szydłowski
Tom IV
a) Gubernia Augustowska:
augustowski 1 biebrzański
2 dąbrowski
kalwaryjski 3 kalwaryjski
łomżyński 4 łomżyński
5 tykociński
marjampolski 6 marjampolski
sejneński 7 sejneński
b) Gubernia płocka
mławski 8 mławski
ostrołęcki 9 ostrołęcki
płocki 10 płocki
Każdy zeszyt obejmuje:
1.Posiadłości rządowe: a)Skarb Królestwa, b)suprymowane, c)donacyjne
2.Posiadłości instytutowe: a)duchowne, b)kasy miejskie
3.Posiadłości prywatne
4.Posiadłości wieczysto czynszowe"
Niektóre z w/w tomów są zmikrofilmowane i można je przeglądać w bibliotece jagiellońskiej bez ograniczeń, oraz robić bezpłatnie fotokopie własnym aparatem. Wiem, że zmikrofilmowany jest T.III Gubernia Radomska. Natomiast (przynajmniej gdy korzystałem z tego w 2009 roku) nie był zmikrofilmowany T.I Gubernia Warszawska.
Ostatnio zmieniony pt kwie 08, 2011 3:13 pm przez Krzysztof29, łącznie zmieniany 2 razy.
Krzysztof
-
- Podziękował/a: 15 razy
- Podziękowano: 235 razy
- Kontakt:
Poprosiłem MTG, aby wpisali tę pozycję w swój grafik przy robieniu Biblioteki Cyfrowej 
Może niebawem będzie to dostępne na ich stronach?
Trzymajmy kciuki za Andrzeja Techmańskiego i Zbyszka Szybkę.

Może niebawem będzie to dostępne na ich stronach?
Trzymajmy kciuki za Andrzeja Techmańskiego i Zbyszka Szybkę.
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 4 razy
" Poniewaz podstawowa literature omijam szerokim lukiem, a z literatury naukowej czerpie glownie z przypisow i bibliografii, wiec idac sciezka sobie typowa siegnalem do zrodel wlasciwych".
Adamie idziesz do źródeł istotnie właściwych ale dla siebie - oby one istotnie dały Ci zdobycie tej prawdy której szukasz::::))))).
" Mialem przyjemnosc pare dni temu otrzymac wypis z St. Petersburga z zespolu Heroldia Carstwa Polskogo. Wypis ten dotyczy legitymacji szlachectwa rodziny R., zamieszkalej w guberni warszawskiej, przeprowadzonej skutecznie w 1902 roku wedle przepisow ustawy z 1836 roku o dowodzeniu szlachectwa w Krolestwie Polskim."
Ta heroldia - z jednej strony krytykowana z drugiej strony traktowana jak prawda objawiona. Dla mnie osobiście to tylko dowód pośredni w genealogii.
"To zamyka dyskusje i po raz kolejny przestrzega przed czytaniem literatury podstawowej. :P[/quote]".
Dr Sadowska UWB usilnie namawiała mnie do korzystania właśnie z literatury i tej podstawowej - też.
Jak to Ty mówisz ręce opadają.
Mariusz
PS
posty trzeba podpisywać - dotyczy to wszystkich.
Mariusz
Adamie idziesz do źródeł istotnie właściwych ale dla siebie - oby one istotnie dały Ci zdobycie tej prawdy której szukasz::::))))).
" Mialem przyjemnosc pare dni temu otrzymac wypis z St. Petersburga z zespolu Heroldia Carstwa Polskogo. Wypis ten dotyczy legitymacji szlachectwa rodziny R., zamieszkalej w guberni warszawskiej, przeprowadzonej skutecznie w 1902 roku wedle przepisow ustawy z 1836 roku o dowodzeniu szlachectwa w Krolestwie Polskim."
Ta heroldia - z jednej strony krytykowana z drugiej strony traktowana jak prawda objawiona. Dla mnie osobiście to tylko dowód pośredni w genealogii.
"To zamyka dyskusje i po raz kolejny przestrzega przed czytaniem literatury podstawowej. :P[/quote]".
Dr Sadowska UWB usilnie namawiała mnie do korzystania właśnie z literatury i tej podstawowej - też.
Jak to Ty mówisz ręce opadają.
Mariusz
PS
posty trzeba podpisywać - dotyczy to wszystkich.
Mariusz
Ostatnio zmieniony pt kwie 08, 2011 8:56 pm przez Mariusz_14, łącznie zmieniany 3 razy.
Kalinowski Mariusz
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 4 razy
[quote="Krzysztof29"]W dziale rękopisów Biblioteki Jagiellońskiej w Krakowie pod sygnaturą 5991 znajduje się dokładny spis majątków ziemskich w Królestwie Polskim w 1865 r. Podzielony jest na 4 tomy. Może się to komuś przydać w poszukiwaniach przodków ziemiańskich więc podaję co zawiera:
Deklaracje właścicieli gruntowych podających przestrzeń i dobroć posiadanej ziemi celem określenia wysokości podatku 1865.
Augustowska mam od dawna.
Ona jest niekompletna.
Ale jest jeszcze z 1846 kompletna :::::)))))).
Tu przydaje się czytanie wiedzy podstawowej na stronach internetowych.
http://poryte.4lomza.pl/index.php?k=144
Mariusz
Deklaracje właścicieli gruntowych podających przestrzeń i dobroć posiadanej ziemi celem określenia wysokości podatku 1865.
Augustowska mam od dawna.
Ona jest niekompletna.
Ale jest jeszcze z 1846 kompletna :::::)))))).
Tu przydaje się czytanie wiedzy podstawowej na stronach internetowych.
http://poryte.4lomza.pl/index.php?k=144
Mariusz
Kalinowski Mariusz