UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Szukam zdjęć z Legnicy

... z cmentarza, miasta lub dowolnego innego punktu

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
mopaol
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 4 razy

Szukam zdjęć z Legnicy

Post autor: mopaol » pn mar 21, 2011 9:04 pm

Witam serdecznie!
Poszukuję zdjęć z powojennej Legnicy. Interesuje mnie ul. Panieńska 57 i nieistniejące już kamienice przy tej ulicy (obok dawnego Państwowego Domu Towarowego).
Monika Magdziak z d. Nawrocka

Awatar użytkownika

jolaTL
Podziękował/a: 17 razy
Podziękowano: 130 razy

Re: Szukam zdjęć z Legnicy

Post autor: jolaTL » pn mar 21, 2011 9:35 pm

Pozdrawiam Jola TLipińska

Pitka, Kurzweil, Gaberle, Faszowicz-Farensbach,Grohmann.
Córka Włodzimierza, wnuczka Stanisława, prawnuczka Franciszka, 2xprawnuczka Stanisława, 3xpra Franciszka, 4xpra Tomasza, 5xprawnuczka Leona, 6xpra Ignacego

Awatar użytkownika

gabi
Podziękował/a: 16 razy
Podziękowano: 215 razy

Post autor: gabi » pn mar 21, 2011 9:44 pm

Jesli znasz nazwe niemiecka tej ulicy to moze znajdziesz ja na tych starych kartkach.
Liegnitz
http://www.vogel-soya.de/bilder/liegnitz.html
http://www.google.com/images?hl=de&pq=l ... 30&bih=468
Pozdrawiam
Gabi

Awatar użytkownika

jolaTL

Post autor: jolaTL » pn mar 21, 2011 9:54 pm

Na Hydralu są obydwie wersje językowe.

Córka Włodzimierza, wnuczka Stanisława, prawnuczka Franciszka, 2xprawnuczka Stanisława, 3xpra Franciszka, 4xpra Tomasza, 5xprawnuczka Leona, 6xpra Ignacego

Gerard
Podziękował/a: 1 raz

Post autor: Gerard » pn mar 21, 2011 10:34 pm

Witam,
Ja urodziłem się i mieszkam w Legnicy, więc służę pomocą. Trochę interesuję się historią miasta i architekturą. Co prawda nie szukałem jeszcze dokładnie tego adresu (teraz to ul. Najświętszej Marii Panny), ale znaleźć tę kamienicę może być trudno. Ok. 20-25% zabudowań ucierpiało podczas zdobywania Legnicy przez Armię Czerwoną(przez tzw. ognie zwycięstwa zniszczono średniowieczną i późniejszą zabudowę) , a potem wyburzono prawie całą resztę starówki w 1968 i postawiono bloki. Postaram się poszukać tej kamienicy i zrobić/znaleźć zdjęcie jeżeli nie jej, to chociaż temu co stoi w tym miejscu. :)
Pozdrawiam Gerard Skokowski

PS: Mam nadzieję że nie dostanę ostrzeżenia od administracji za mały off-topic.

Edit:
Teraz dopiero doczytałem że ta kamienica nie istnieje, mea culpa
http://wroclaw.hydral.com.pl/foto/47/47617.jpg to są te okolice (już po wojnie, widać opłakany stan)

Awatar użytkownika

jolaTL

Post autor: jolaTL » pn mar 21, 2011 11:28 pm

Tak na Hydralu stoi napisane:
Plac Mariacki. Ulica idąca centralnie w dół zdjęcia to dawna Panieńska, później Rosenbergów a obecnie Najświętszej Marii Panny. Teraz jej lewa strona zabudowana jest kamieniczkami nawiązującymi architektonicznie do przeszłości.
Obrazek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
mopaol

Post autor: mopaol » pn mar 21, 2011 11:44 pm

Drogi Gerardzie!
Na przedstawionym przez Ciebie zdjęciu moja mama rozpoznała kiedyś kawałek domu w którym mieszkała jako mała dziewczynka. Wg mojej mamy to zdjęcie jest z ok. roku 1960. W miejscu gdzie jest na nim kiosk, po wojnie był podobno lej, w którym bawiła się moja mama. Na pierwszym planie po prawej stronie jest Państwowy Dom Towarowy, a po lewej jakaś restauracja (tak pamięta moja mama). Tuż nad dachem P.D.T. widać fragment trzech okien na ostatnim piętrze 3-piętrowej kamienicy i dwa okienka w jej dachu. To jest ten dom przy ul. Panieńskiej 57. Może ktoś odnajdzie jakieś inne zdjęcia tej kamienicy. W tej chwili stoi tam podobno wieżowiec. :(
Interesuje mnie również narożna kamienica po lewej stronie zdjęcia - za kominem. Nie wiem jaka to ulica. Kamienica ta miała na rogu balkony. Mieścił się tam zakład krawiecki, w którym pracowała po wojnie moja prababcia. W piękne dni w czasie przerw w pracy, prababcia wygrzewała się tam do słońca.

Drogie Gabi i Jolu!
Dziękuję za podane linki. Przy najbliższej okazji pokażę mamie przede wszystkim zdjęcia lotnicze, może coś rozpozna. :kwitnie:

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
mopaol

Post autor: mopaol » pn mar 21, 2011 11:46 pm

No właśnie w miejscu domu mojej mamy stoją te trzy wieżowce!

Gerard
Podziękował/a: 1 raz

Post autor: Gerard » wt mar 22, 2011 4:26 pm

Witam,
jolaTL pisze:Tak na Hydralu stoi napisane:
Plac Mariacki. Ulica idąca centralnie w dół zdjęcia to dawna Panieńska, później Rosenbergów a obecnie Najświętszej Marii Panny. Teraz jej lewa strona zabudowana jest kamieniczkami nawiązującymi architektonicznie do przeszłości.
[Zdjęcie]
Owszem wybudowano, ale to jest ok. 50 metrów od miejsca gdzie stała tak kamienica.

Z tych kamienic naprzeciw Domu Towarowego nie pozostało raczej nic ( w miejscu tych po prawej rośnie trawka, a tych po lewej i tego kioski stoi blok). Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chyba chodzi o kamienicę następną po tej ze stromym dachem. Jeżeli tak to udało mi się znaleźć takie zdjęcia (śmiem wątpić w istnienie zdjęć tej kamienicy w pełnej krasie ponieważ była to uliczka dosyć ciasna). Widać na nich mało albo prawie nic, ale nic na to nie poradzę:
http://wroclaw.hydral.com.pl/240814,foto.html
http://wroclaw.hydral.com.pl/270382,foto.html
http://wroclaw.hydral.com.pl/212922,foto.html

Postaram się poszukać jeszcze zdjęcia tej kamienicy narożnej :)

PS: Proszę sobie porównać zdjęcie z mojego poprzedniego postu i te:
http://wroclaw.hydral.com.pl/275148,foto.html

PS2: Jeżeli to ważne to mogę zrobić zdjęcia tego miejsca w którym stała ta kamienica. Niestety nie mogę podać dokładnej daty kiedy zrobię zdjęcia (nie będę ukrywał że czasami nie mam zbyt dużo czasu z powodu np. sprawdzianu), ale postaram się w ten weekend (o ile dopisze pogoda)

Pozdrawiam
Gerard Skokowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebne zdjęcie...”