UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Dostęp do Ancestry.com
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 1 raz
Re: Dostęp do Ancestry.com
Jurku, chyba szwagra odkryłam sama brother-in-law = br.i.l.?
Małgorzata Szymczyk-Fischer
Hamm
córka Zdzisława, wnuczka Józefa Mieczysława, prawnuczka Józefa, praprawnuczka Franciszka, prapraprawnuczka Jacka, praprapraprawnuczka Ambrożego, ... i mam nadzieję, że to nie koniec...
Hamm
córka Zdzisława, wnuczka Józefa Mieczysława, prawnuczka Józefa, praprawnuczka Franciszka, prapraprawnuczka Jacka, praprapraprawnuczka Ambrożego, ... i mam nadzieję, że to nie koniec...
-
- Podziękował/a: 4 razy
- Podziękowano: 142 razy
- Kontakt:
Witaj Małgorzato,Malgorzata pisze:Jurku, skąd te wiadomości? Trochę teraz się namieszało, bo nie wiem, czy informacje wzięte są z listy pasażerów z 1923 czy z 1928?
Jeśli to rok 1923 to ja odczytałam 12 czyli grudzień 1910 jako pierwszy pobyt. O takim szwagrze nic mi niewiadomo. Ale być może taki był. A gdzie tam jest o tym szwagrze, ten skrót "Br."?
Czy w tym formularzu jest o staraniu się o obywatelstwo?
Łopatki to wieś położona w obecnym województwie lubelskiem, parafia Wąwolnica. Wcześniej zabór rosyjski.
Interesuje mnie czy Piotr rzeczywiście trzy razy wyjeżdżał do USA, czy w końcu po 1928 tam został, czy jednak wrócił do Polski. Jeśli został, to interesowało by mnie gdzie się osiedlił, czy może założył rodzinę, po prostu wszystko mnie interesuje.
Bardzo proszę o pomoc.
Serdecznie pozdrawiam
Małgorzata
Znalazłam szwagra Piotra,adres się zgadza.
U.S. Passport Applications, 1795-1925
about Mateusz Zagrodnik
Name: Mateusz Zagrodnik
Birth Date: 23 Aug 1891
Birth Place: Lublin, Poland
Residence: Buffalo, New York
Passport Issue Date: 10 Apr 1923
Father Name: Thomas Zagrodnik
Father's Birth Location: Poland
Father's Residence: Lublin, Poland
Passport Includes a Photo: Yes
http://img853.imageshack.us/i/zagrodnik.jpg/
http://img692.imageshack.us/i/zagrodnikmateusz.jpg/
1930 United States Federal Census
about Matuy Zagrodnik
Name: Matuy Zagrodnik
[Mateusz Mathew Zagrodnik]
[Mateusz Mathew Zagrodnik]
Home in 1930: Buffalo, Erie, New York
View Map
Estimated Birth Year: abt 1895
Birthplace: Poland
Relation to Head of House: Head
Spouse's Name: Kazmiera Zagrodnik
Matuy Zagrodnik 35
Kazmiera Zagrodnik 29
Helen Zagrodnik 4 10/12
Adela Zagrodnik 3 1/12
Piotr natomiast jest w jakimś więzieniu.
1920 United States Federal Census
about Peter Wojciak
Name: Peter Wojciak
[Peter Wajciak]
Home in 1920: Buffalo Ward 26, Erie, New York
Estimated Birth Year: abt 1888
Birthplace: Russia
Relation to Head of House: Prisoner
Father's Birth Place: Russia
Mother's Birth Place: Russia
Marital Status: Married
Sex: Male
Year of immigration: 1910
http://img191.imageshack.us/i/wojciakpeter.jpg/
Ohio Deaths, 1908-1932, 1938-1944, and 1958-2007
about Peter Wojciak
Birth Date: 1885
Residence City: Cleveland
Residence County: Cuyahoga
Residence State: Ohio
Residence Country: United States
Death Date: 11 Aug 1961
City of Death: Cleveland
County of Death: Cuyahoga
Certificate: 54492
Age at Death: 76
Certifier: Physician
Autopsy: Yes, not used for certification
Marital Status: Widowed
Census Tract: 4146
Pozdrawiam
Krystyna Czerniga
Szukam:Wielocha,Waniak,Mirkowscy,Rogala,Pawelec,Głogowscy/Jarosławice,Cerekiew,
Zakrzew,Przytyk,Ruda Wielka,Radom/
Czerniga,Cepiń,Kohut,/Olszanica,Uherce Mineralne,Stefkowa,Stryj,Lwów,USA/
http://www.atenakg.pl/
Krystyna Czerniga
W mojej wypowiedzi odnoszę się do manifestu z 1923 r. Sama go znalazłaś i napisałaś, że to właściwa osoba. Wpisy z tego manifestu poddałem analizie, a wyniki zamieściłem na forum.Malgorzata pisze:Jurku, skąd te wiadomości? Trochę teraz się namieszało, bo nie wiem, czy informacje wzięte są z listy pasażerów z 1923 czy z 1928?
...
Jeśli chodzi o manifest z 1928 r. to moim zdaniem jest duże prawdopodobieństwo, że to ta sama osoba. To samo nazwisko, miejscowość urodzenia (Lopatki), imię żony, wzrost, adekwatny wiek, który wskazuje na urodzenie w latach 1883-84. Co do obywatelstwa USA to w 1928 r. nie posiada takiego obywatelstwa. Zapis z manifestu z 1923 r. sugeruje, że sprawdzono jego przyjazd do USA w 1923 r. w związku z jakąś procedurą urzędową, która tego wymagała. Mogło to dotyczyć starania się o obywatelstwo albo innej sprawy, która tego wymagała.
Kopia manifestu jest marnej jakości, ale wydaje mi się, że miejsce pobytu w USA w latach 1923-27 to Tonawanda w stanie NY, blisko Buffalo. W 1928 r. płynie do jakiegoś przyjaciela w Tonawanda.
Pozdrawiam,
Jurek
-
- Kontakt:
Witaj Ewo,marew pisze:Dziękuję ślicznie Krysiu!
Bardzo Cię proszę o sprawdzenie Romana Marczewskiego i jego rodziny - niestety żadnych danych nie mam. Prawdopodobnie Andrzej pływał do brata kilka razy, czy to można sprawdzić?
Jest tylko jeden Roman Marczewski ale on mi nie pasuje,przypłynął bowiem do Ameryki w 1906 a Andrzej przybył w 1905 do Romana.
Name: Roman Marczewski
Birth: abt 1890 - Russia
Departure: Bremen
Arrival: 18 Oct 1906 - New York, New York
Residence: Galicia
Jest dużo więcej o nim informacji ale to chyba nie jest ten "Twój".
Pozdrawiam
Krystyna Czerniga
Krystyna Czerniga
Tak. Jeśli chodzi o tego szwagra to wydaje mi się, że znalazłem jego manifest przyjazdu do USA. W tym manifeście z maja 1912 roku jest wpisane nazwisko Mateusz Zagrodniczek i chyba tak mógł naprawdę się nazywać. W USA mógł skrócić sobie nazwisko dla wygody. Jego ojcem był Tomasz Zagrodniczek, pochodził z miejscowości Rury z okolic Lublina, a płynie do Buffalo w stanie NY.Malgorzata pisze:Jurku, chyba szwagra odkryłam sama brother-in-law = br.i.l.?
Pozdrawiam,
Jurek
Co do tego więzienia to należy bardzo ostrożnie formułować wnioski, ponieważ nie mamy pewności czy to ta sama osoba. Część danych jest zgodna, ale trudno potwierdzić tożsamość osoby w tym przypadku, ponieważ nie mamy informacji o rodzinie, nie wiemy gdzie mieszkał przed uwięzieniem. Brak dokładnej daty urodzenia, a oszacowany roku urodzenia różni się o 4-5 lat od tego, który wynika z obu manifestów. Z manifestów wynika też, że w USA był w latach 1910-1912, a potem przyjechał w 1923 r. na dłuższy pobyt. Jeśli istotnie był w USA w więzieniu w 1920 r. to po 1920 r. musiał opuścić więzienie, wyjechać z USA i powtórnie przyjechać do USA w 1923 r. Problem do dalszych badań.Krystyna 47 pisze:...
Piotr natomiast jest w jakimś więzieniu.
1920 United States Federal Census
about Peter Wojciak
[Peter Wajciak]
Home in 1920: Buffalo Ward 26, Erie, New York
Estimated Birth Year: abt 1888
Birthplace: Russia
Relation to Head of House: Prisoner
Father's Birth Place: Russia
Mother's Birth Place: Russia
Marital Status: Married
Sex: Male
Year of immigration: 1910
...
Pozdrawiam,
Jurek
Dziękuję Krysiu!
Razem z Andrzejem pojechał Feliks Bronowicz, kuzyn Andrzeja żony Marianny czy on też jechał do Romana? Sama już nie wiem, co o tym wszystkim myśleć. Andrzej regularnie co 2-3 lata miał dziecko, a miedzy 1909 a 1919 jest przerwa, myślałam, że w tym czasie był w USA, a się okazuje, że był w 1905 i wrócił, bo w 1907 zgłaszał narodziny córki w kościele. Prawdopodobnie Andrzej i Roman nie pochodzili z Rakowa, Andrzej ożenił się z panną z Rakowa. Miałam cichą nadzieję, że cokolwiek się wyjaśni.

Razem z Andrzejem pojechał Feliks Bronowicz, kuzyn Andrzeja żony Marianny czy on też jechał do Romana? Sama już nie wiem, co o tym wszystkim myśleć. Andrzej regularnie co 2-3 lata miał dziecko, a miedzy 1909 a 1919 jest przerwa, myślałam, że w tym czasie był w USA, a się okazuje, że był w 1905 i wrócił, bo w 1907 zgłaszał narodziny córki w kościele. Prawdopodobnie Andrzej i Roman nie pochodzili z Rakowa, Andrzej ożenił się z panną z Rakowa. Miałam cichą nadzieję, że cokolwiek się wyjaśni.

Ostatnio zmieniony sob mar 19, 2011 11:33 pm przez marew, łącznie zmieniany 1 raz.
Ewa
-
Bardzo Wam dziękuję za pomoc. No właśnie z tym więzieniem też jestem ciekawa. Czy są gdzieś listy pasażerów opuszczjących USA? Gdzie szukać manifestu z 1910 roku?
A ten jego pobyt po przybyciu w 1923 roku też nie był zbyt długi, ponieważ przyjechał ponownie w 1928. Na stronach FamilySearch.org znalazłam Piotra Wojciaka w World War II Registration Cards 1942. Podana data urodzenia jest 29 Juni 1883. A miejsce zamieszkania Cleveland, Cuyahoga, Ohio. Przynajmniej adres pasowałby do tego ostatniego Peter Wojciaka wymienionego przez Ciebie, Krysiu. jednak miejsce urodzenia jest inne: Sierpkowiec - tak przynajmniej ja odczytuję. Więc ta ostatnia pozycja prawdopodobnie nie dotyczy mojego Piotra. Jeszcze raz dziękuję. Będę dalej szukać.
Pozdrawiam
Małgorzata
A ten jego pobyt po przybyciu w 1923 roku też nie był zbyt długi, ponieważ przyjechał ponownie w 1928. Na stronach FamilySearch.org znalazłam Piotra Wojciaka w World War II Registration Cards 1942. Podana data urodzenia jest 29 Juni 1883. A miejsce zamieszkania Cleveland, Cuyahoga, Ohio. Przynajmniej adres pasowałby do tego ostatniego Peter Wojciaka wymienionego przez Ciebie, Krysiu. jednak miejsce urodzenia jest inne: Sierpkowiec - tak przynajmniej ja odczytuję. Więc ta ostatnia pozycja prawdopodobnie nie dotyczy mojego Piotra. Jeszcze raz dziękuję. Będę dalej szukać.
Pozdrawiam
Małgorzata
Hamm
Hamm
Można szukać na ancestry, jeśli wracał przez Anglię.Malgorzata pisze:...
Czy są gdzieś listy pasażerów opuszczjących USA?
Na ellisisland.org oraz ancestry.com przy tym warto nie zawężać poszukiwań tylko do 1910 roku.Malgorzata pisze:...
Gdzie szukać manifestu z 1910 roku?
Możliwe, ale jeszcze bym go nie skreślał. Powinnaś zdobyć akt urodzenia i ślubu Piotra, ponieważ dokładna data urodzenia oraz dane o rodzicach pomogą w poszukiwaniach.Malgorzata pisze:...
Na stronach FamilySearch.org znalazłam Piotra Wojciaka w World War II Registration Cards 1942. Podana data urodzenia jest 29 Juni 1883. A miejsce zamieszkania Cleveland, Cuyahoga, Ohio. Przynajmniej adres pasowałby do tego ostatniego Peter Wojciaka wymienionego przez Ciebie, Krysiu. jednak miejsce urodzenia jest inne: Sierpkowiec - tak przynajmniej ja odczytuję. Więc ta ostatnia pozycja prawdopodobnie nie dotyczy mojego Piotra.
Dodatkowo dla Mateusza Zagrodnika można znaleźć manifest przyjazdu z grudnia 1924 roku, z którego wynika, że po otrzymaniu amerykańskiego paszportu w kwietniu 1923 roku wyjeżdża on do Polski w czerwcu 1923 r. W listopadzie 1923 r. Piotr Wójciak wyjeżdża z Polski do USA podając jako docelowy adres Mateusza Zagrodnika. W tym czasie Mateusz przebywa w Polsce i wraca do USA w grudniu 1924 r.
Warto założyć sobie konta w takich serwisach jak ancestry czy footnote i szukać samodzielnie oraz postarać się o kopie już znalezionych dokumentów w maksymalnej rozdzielczości. Zdaje się, że na footnote.com są dokumenty naturalizacyjne dla Piotra Wojciaka z Ohio. Mogą one zawierać istotne dla Twoich poszukiwań informacje. Jest nawet zdjęcie.
http://www.footnote.com/search.php?quer ... d=92687364
Pozdrawiam,
Jurek
-
- Kontakt:
Witam,Warto założyć sobie konta w takich serwisach jak ancestry czy footnote i szukać samodzielnie oraz postarać się o kopie już znalezionych dokumentów w maksymalnej rozdzielczości. Zdaje się, że na footnote.com są dokumenty naturalizacyjne dla Piotra Wojciaka z Ohio. Mogą one zawierać istotne dla Twoich poszukiwań informacje. Jest nawet zdjęcie.
http://www.footnote.com/search.php?quer ... d=92687364
Nie wiem czy te dokumenty dotyczą tego samego Piotra,rok urodzenia się zgadza ale miejscowość urodzenia i imię żony nie.
Jest rozwiedziony z Leokadią.
http://img5.imageshack.us/i/piotrwojciak.jpg/
http://img222.imageshack.us/i/piotrwojciak.jpg/
http://img683.imageshack.us/i/wojciakpiotr.jpg/
Pozdrawiam
Krystyna Czerniga
Krystyna Czerniga
-
Droga Krysiu, drogi Jurku,
bardzo dziękuję za wasze zaangażowanie. Wasze informacje bardzo mi pomogły.
Myślę jednak, że ten Piotr z Ohio to nie mój Piotr, ale nie będę go całkowicie wykluczać w moich poszukiwaniach. Kto wie, jak to naprawdę było? Piotr miał w Polsce żone Franciszkę z domu Szymczyk i z nią miał pięcioro dzieci. Z dotychczasowych informacji wynika, że najstarsze dziecko też Piotr urodziło się 16.11.1907, potem dziecko w kwietniu 1910, potem aż w pażdzierniku 1917 roku, dat urodzin dwojga najmłodszych dzieci jeszcze nie mam, ale pracuję nad tym. Ten Piotr z Ohio miał czworo dzieci, w tym dwoje pierwszych urodziło się w 1914 i 1917 roku. Teoretycznie byłoby to możliwe, ale nie wiem. Jakoś do końca nie jestem przekonana, w każdym razie będę szukać dalej. Bardzo dziękuję za wszystkie informacje i porady.
Serdecznie pozdrawiam
Małgorzata
bardzo dziękuję za wasze zaangażowanie. Wasze informacje bardzo mi pomogły.
Myślę jednak, że ten Piotr z Ohio to nie mój Piotr, ale nie będę go całkowicie wykluczać w moich poszukiwaniach. Kto wie, jak to naprawdę było? Piotr miał w Polsce żone Franciszkę z domu Szymczyk i z nią miał pięcioro dzieci. Z dotychczasowych informacji wynika, że najstarsze dziecko też Piotr urodziło się 16.11.1907, potem dziecko w kwietniu 1910, potem aż w pażdzierniku 1917 roku, dat urodzin dwojga najmłodszych dzieci jeszcze nie mam, ale pracuję nad tym. Ten Piotr z Ohio miał czworo dzieci, w tym dwoje pierwszych urodziło się w 1914 i 1917 roku. Teoretycznie byłoby to możliwe, ale nie wiem. Jakoś do końca nie jestem przekonana, w każdym razie będę szukać dalej. Bardzo dziękuję za wszystkie informacje i porady.
Serdecznie pozdrawiam
Małgorzata
Hamm
Hamm
Dokumenty naturalizacyjne zamieszczone powyżej zawierają mnóstwo ważnych informacji pozwalających na identyfikację osoby z dużym prawdopodobieństwem. Jest tam informacja o przyjeździe na pobyt stały, która pozwala bez trudu dotrzeć do właściwego manifestu. Wynika z niego, że ten Piotr miał co najmniej 3 braci - Teofila, Stanisława, Walentego. Piotr, Stanisław i Walenty płyną razem do Teofila do Cleveland w Ohio. Wymieniony w World War II Registration Card z 1942 r. Teofil Wojciak jest prawdopodobnie bratem Piotra.
Wszystkie dzieci tego Piotra urodziły się w Cleveland w Ohio (jedno z nich rodzi się we wrześniu 1917 roku). Dzieci poszukiwanego Piotra urodziły się w Polsce?
Pozdrawiam,
Jurek
Wszystkie dzieci tego Piotra urodziły się w Cleveland w Ohio (jedno z nich rodzi się we wrześniu 1917 roku). Dzieci poszukiwanego Piotra urodziły się w Polsce?
Pozdrawiam,
Jurek
-
Więc tak. Piotr Wójciak, którego szukam ożenił się w Polsce w 1903 roku w Wąwolnicy z Franciszką Szymczyk. Z nią miał też pięcioro dzieci. Po rodzinie krążą jednak historie, że Piotr pozostawił rodzinę w Polsce i wyjechał prawdopodobnie do USA. Ale tak dokładnie nikt nic nie wie i nie ma już kogo zapytać. Nie wiem jak duże może być prawdopodobieństwo tego, że Piotr w USA żeni się jeszcze raz, chociaż nie rozwiódł się z Franciszką. Nie wiem, czy to w ogóle było możliwe w tamtych czasach?
Jednak ten Piotr Wójciak z Ohio nie może być tym poszukiwanym. Miejsce urodzenia się nie zgadza. I niestety w tej kwestii nie jestem jeszcze tak daleko w poszukiwaniach, żeby móc powiedzieć, czy Piotr miał braci, czy nie. Ale się tego dowiem. Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Małgorzata
Jednak ten Piotr Wójciak z Ohio nie może być tym poszukiwanym. Miejsce urodzenia się nie zgadza. I niestety w tej kwestii nie jestem jeszcze tak daleko w poszukiwaniach, żeby móc powiedzieć, czy Piotr miał braci, czy nie. Ale się tego dowiem. Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Małgorzata
Hamm
Hamm
Witam ponownie.
Proszę o sprawdzenie Andrew Marczewski ur.1876 i Felix Bronowicz ur. 1879 w "World war I registration cards "
Ewa
Proszę o sprawdzenie Andrew Marczewski ur.1876 i Felix Bronowicz ur. 1879 w "World war I registration cards "
Ewa
Ostatnio zmieniony pt mar 25, 2011 12:58 am przez marew, łącznie zmieniany 1 raz.
Ewa
-
- Kontakt:
Witaj Ewo,marew pisze:Witam ponownie.
Proszę o sprawdzenie Andrew Marczewski ur.1876 i Felix Bronowicz ur. 1979 w "World war I registration cards "
Ewa
World War I Draft Registration Cards, 1917-1918
about Konstanty Andrew Malczewski
Name: Konstanty Andrew Malczewski
City: Toledo
County: Lucas
State: Ohio
Birth Date: 1 Nov 1878
http://img821.imageshack.us/i/malczewski.jpg/
World War I Draft Registration Cards, 1917-1918
about Feliks Bronowicz
Name: Feliks Bronowicz