UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Family Tree Builder - MyHeritage

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Scalak
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 22 razy
Kontakt:

Re: Family Tree Builder - MyHeritage

Post autor: Scalak » ndz lut 20, 2011 1:19 am

na pewno nie mają ograniczeń osoby "poszkodowane" upadkiem moikrewni.pl (myheritage ich pochłonął) -> wymóg regulaminowy.

Pozdrawiam
Maciej Mendela
Pozdrawiam
Maciej Mendela

poszukiwani potomkowie: Mendela, Mędela - http://www.mendela.pl

akedzier
Podziękowano: 1 raz

Post autor: akedzier » pn lut 28, 2011 12:07 pm

Witam,
do tej pory tworzyłem drzewo online na stronie myheritage.pl. Ostatnio zainstalowałem FTB i uruchomiłem opcję Plik->Odtwórz projekt->Odtwórz z witryny rodzinnej online aby ściągnąć dane wprowadzone wcześniej na stronie. Faktycznie drzewo pobrało się do programu, sprawdziłem możliwości programu i go zamknąłem. Po jakimś czasie wszedłem na stronę aby wprowadzić kolejne dane i okazało się, że straciłem możliwość edycji drzewa online, inni członkowie witryny również. Czy może ktoś miał również taki problem i wie jak go rozwiązać? Bardziej zależy mi na udostępnieniu edycji członkom witryny niż używaniem FTB. W menu zarządzanie drzewami mam tylko jedno drzewo ze źródłem FTB.

--
Już nieaktualne - po wysłaniu maila na support dostałem informacje o odblokowaniu edycji. W wersji 6.0 programu będzie synchronizacja dwukierunkowa, z programu na witrynę i odwrotnie.
Pozdrawiam
Adam Kędzierski

Szukam: Kędzierski - Chylin, Smaszew, Grzymiszew (Ruda)

rbodziony
Podziękowano: 2 razy

Post autor: rbodziony » pn lut 28, 2011 5:30 pm

jesli drzewo jest z FTB jest publikowane czyli z komputera jak cos zmienimy pyta sie o czy opublicowac zmiany
to potem takie drzewo nie mozna je edytowac online.
Pozdr
robert

Kalina
Podziękował/a: 90 razy
Podziękowano: 46 razy
Kontakt:

Post autor: Kalina » sob mar 19, 2011 11:36 pm

Witam !

Bardzo proszę o instrukcję: jak wyłączyć funkcję ,,SmartMatches.. :?: Mam już dość tej funkcji :nieok: :stop:
Szukam,szukam i nie mogę znalezć.
Chyba trzeba napisać do tamtejszego Admina...
Pozdrawiam.
Kalina
Nazwiska:
Kaliński - Podlasie
Tyszka - Ókolice Lomży ,par.Szczepankowo

Awatar użytkownika

marco1967
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: marco1967 » ndz mar 20, 2011 6:56 am

Kalina, na stronie 11 jest odpowiedż na Twoje pytanie, ja z tego skorzystałem i to działa.
Marek

Awatar użytkownika

iness650
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: iness650 » ndz mar 27, 2011 9:00 pm

Chciałam zapytać czy ktoś ma lub miał kłopoty z zapraszaniem do swojej witryny myheritage osób z adresem "...@op.pl" lub "...@wp.pl"? U mnie problem się powtarza nawet po interwencji w dziale technicznym.

Pozdrawiam,
Agnieszka Mierzejewska
Badam: Mierzejewscy,Banach, Ban, Grzech, Pazik, Grzewka, Dudek, Stec, Soliwoda, Sotek

Awatar użytkownika

Donata Pająk
Podziękował/a: 144 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Donata Pająk » ndz mar 27, 2011 10:00 pm

Agnieszko.
Zapraszałam osoby z rodziny z adresem wp. onet-u i gmaila bez problemu.
Pozdrawiam serdecznie
Donata Pająk

Awatar użytkownika

Nakoneczny_Natalia
Podziękował/a: 7 razy

Post autor: Nakoneczny_Natalia » pn kwie 04, 2011 5:53 pm

:help:

Dziś po dość długiej nieobecności na family tree builder program ześwirował albo ja nie wiadomo co naklikałam.
Proszę o pomoc!!!!

W programie utworzone mam dwa drzewa rodziny Bocheńskich i Tokarzów . Drzewo rodziny Bocheńskich jest ok natomiast w drzewie drugiej rodziny jakieś cuda. Wydaje mi się że połączyło mi listę osób z jednego i drugiego drzewa. Utworzyły się powiązania rodzinne takie jak np Moim meżem jest moja prababka a moimi dziecmi dalsi krewni. Nie wiem czy da się to jakoś uratować???

Cd. Wlączając program raz jeszcze przy zdjęciu mojej mamy są dane mojego dziadka a jej żoną jest moja prababcia
haha nie wiem czy się śmiać czy płakać Pomóżcie!!!:D

Pozdrawiam Natalia
Pozdrawiam
Natalia Chromik(z d. Nakoneczny)

Mike_M2
Podziękował/a: 21 razy

Post autor: Mike_M2 » pt maja 06, 2011 11:05 am

Witam!

Mam 2 pytania dotyczące programu FTB:

1.Czy w programie FTB jest możliwość "scalania" klilku drzew zapisanych w osobnych plikach (zakładając, że np. powtarza się w tych drzewach kilka postaci)?

2.Czy można zmieniać ID poszczególnych osób na liście?

Pozdrawiam,
Michał.
Ostatnio zmieniony sob lis 17, 2012 11:15 am przez Mike_M2, łącznie zmieniany 1 raz.

Harnaś
Podziękował/a: 4 razy

Post autor: Harnaś » pt maja 06, 2011 12:00 pm

Witam
Ratunku,po zaktualizowaniu do nowej wersji zamiast mojego drzewa wyrosło mi drzewo Kennedych.
Co zrobiłam nie tak.
Alicja

Awatar użytkownika

Jurek Plieth
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 19 razy
Kontakt:

Post autor: Jurek Plieth » sob maja 14, 2011 2:31 pm

Używam MyHeritage (tylko MyHeritage, nie FTB) "od zawsze" i wydawało mi się, że wiem o tym programie wszystko. A tu nagle mała rafa...
Otóż mam dwóch braci ożenionych z dwiema siostrami. Nie ma z taką edycją żadnego problemu do momentu wszakże, kiedy chce dodać obydwu siostrom tych samych rodziców. Oczywiście daje się to zrobić, ale chcę, aby program "wiedział", że osoby o takim samym imieniu i nazwisku są w gruncie rzeczy tymi samymi osobami! A z tym już gorzej :(
Jakieś pomysły?

mmoonniiaa
Podziękowano: 6 razy

Post autor: mmoonniiaa » sob maja 14, 2011 5:23 pm

Witam,
miałam trochę inną sytuację, jednak myślę, że tu również powinno zadziałać. Jeśli są już oba małżeństwa, proszę najpierw dodać rodziców siostry X, a następnie kliknąć na plusik pod siostrą Y, wybrać polecenie: połącz z istniejącą osobą, a następnie: przyłącz: Y do rodzica i wpisać tych samych rodziców, co ma siostra X. Być może program na drzewie narysuje tych rodziców dwukrotnie, jednak powinno pojawić się przy nich pomarańczowe kółko z cyfrą 2, oznaczające, że "ta osoba pojawia się dwa razy w drzewie".
Mam nadzieję, że się uda. :D
Pozdrawiam,
Monika

Awatar użytkownika

Jurek Plieth
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 19 razy
Kontakt:

Post autor: Jurek Plieth » ndz maja 15, 2011 12:45 pm

mmoonniiaa pisze:...wybrać polecenie: połącz z istniejącą osobą, a następnie: przyłącz: Y do rodzica i wpisać tych samych rodziców, co ma siostra X.
Bingo!
Dziękuję za pomoc :ok:

Awatar użytkownika

Donata Pająk
Podziękował/a: 144 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Donata Pająk » ndz maja 15, 2011 2:09 pm

Monika pisze:
"...jednak powinno pojawić się przy nich pomarańczowe kółko z cyfrą 2, oznaczające, że "ta osoba pojawia się dwa razy w drzewie".

Na którejś z poprzednich stron tego wątku pisałam o podobnej sytuacji w swoim drzewku.
Mężczyzna poślubia kobietę, a po jej śmierci żeni się ponownie z jej rodzoną siostrą.
Ów mężczyzna pojawia się mi dwa razy w drzewku właśnie z cyfrą +2 w pomarańczowym kółeczku.
Czyli prawidłowo, biorąc pod uwagę powyższy cytat?
Pozdrawiam serdecznie
Donata Pająk

mmoonniiaa
Podziękowano: 6 razy

Post autor: mmoonniiaa » ndz maja 15, 2011 2:15 pm

Donata Pająk pisze:Monika pisze:
"...jednak powinno pojawić się przy nich pomarańczowe kółko z cyfrą 2, oznaczające, że "ta osoba pojawia się dwa razy w drzewie".

Na którejś z poprzednich stron tego wątku pisałam o podobnej sytuacji w swoim drzewku.
Mężczyzna poślubia kobietę, a po jej śmierci żeni się ponownie z jej rodzoną siostrą.
Ów mężczyzna pojawia się mi dwa razy w drzewku właśnie z cyfrą +2 w pomarańczowym kółeczku.
Czyli prawidłowo, biorąc pod uwagę powyższy cytat?
Dokładnie tak, w moim drzewie jest identyczna sytuacja: ślub pewnego mężczyzny z kobietą, a nastepnie z jej siostrą. I to właśnie ten mężczyzna jest posiadaczem tego pomarańczowego kółeczka. Program rysuje etykietę tego mężczyzny dwukrotnie, jednak "wie", że to tak naprawdę jedna, ta sama osoba. I o to chodzi. :)

Pozdrawiam,
Monika

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”