UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Radwańscy h. Radwan
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Re: Radwańscy h. Radwan
Jedziemy dalej;
1697, PłGW, sygn.157, k.057; #Adam Radwański, syn +Andrzeja kwituje Jadwigę Małowieską, ostatnio wdowę po +Janie Brzeskim, z 1.000 złp., zapisanych na mocy kontraktu małżeńskiego w moc posagu dla swej żony Barbary Makomaskiej, córki +Jakuba. Następnie taż Barbara wyraża satysfakcję posagową braciom swym rodzonym Kazimierzowi, Janowi i Franciszkowi Makomaskim.
1698, PłGW, sygn.157, k.482; #Jan Makomaski, syn +Jakuba zapisuje Adamowi Radwańskiemu, synowi +Andrzeja na dobrach Makomazy 700 złp., z obietnicą wypłaty na Św. Jana Chrzciciela 1699 r. z roczną prowizją 10%.
1697, PłGW, sygn.157, k.057; #Adam Radwański, syn +Andrzeja kwituje Jadwigę Małowieską, ostatnio wdowę po +Janie Brzeskim, z 1.000 złp., zapisanych na mocy kontraktu małżeńskiego w moc posagu dla swej żony Barbary Makomaskiej, córki +Jakuba. Następnie taż Barbara wyraża satysfakcję posagową braciom swym rodzonym Kazimierzowi, Janowi i Franciszkowi Makomaskim.
1698, PłGW, sygn.157, k.482; #Jan Makomaski, syn +Jakuba zapisuje Adamowi Radwańskiemu, synowi +Andrzeja na dobrach Makomazy 700 złp., z obietnicą wypłaty na Św. Jana Chrzciciela 1699 r. z roczną prowizją 10%.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
1746, PłGW, sygn.193, k.103; #Barbara Radwańska, córka +Adama i Teresy z Grabskich, żona Kazimierza Kowalskiego, w asystencji tegoż, ceduje swemu bratu Kazimierzowi Radwańskiemu 400 tynfów z większej sumy 1.500 tynfów, zapisanych przez ojca matce w aktach grodzkich wyszogrodzkich. Następnie tenże Kazimierz i jego żona Marianna Archułtowska, córka Jakuba i Zofii z Bylińskich kwitują rodziców żoninych z 400 złp. posagu, zapisanych w aktacg tutejszych w roku zeszłym. Następnie Kazimierz z żoną zapisują sobie dożywocie.
Adam A. Pszczolkowski
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 4 razy
Z zainteresowaniem obserwuję Twoje doświadczenia genealogiczne Marto. Moi Radwańscy mieszkali w Radwanach Zaorze i są w:
Od Wojciecha dz.d. Radwany ( województwo augustowskie) w r. 1716 praprawnuk Szymon leg. 1858
Jan
Walenty
Stanisława 1802 - 1859 ten
Henryka 1834 , żona Teofila Łuniewska / Skarżyno Abramy /
Od Wojciecha dz.d. Radwański Henryk syn Stanisława i Marianny Zaremby 17.01.1834 Radwany parafia Szumowo.
Nawet ładnie podpisywali swe metryki.
http://www.mateusiak.com/katalogszlacht ... &Itemid=56
Mariusz
Od Wojciecha dz.d. Radwany ( województwo augustowskie) w r. 1716 praprawnuk Szymon leg. 1858
Jan
Walenty
Stanisława 1802 - 1859 ten
Henryka 1834 , żona Teofila Łuniewska / Skarżyno Abramy /
Od Wojciecha dz.d. Radwański Henryk syn Stanisława i Marianny Zaremby 17.01.1834 Radwany parafia Szumowo.
Mariusz
Ostatnio zmieniony śr mar 27, 2013 7:29 pm przez Mariusz_14, łącznie zmieniany 9 razy.
Kalinowski Mariusz
Podaję tu spis Radwańskich z ksiąg grodzkich krakowskich, jaki uczynił p. Wacław Urban, autor artykułu "Nieznana szlachta na podstawie akt grodzkich Archwum Państwowego w Krakowie" (wyd. w Roczniki PTH, 1997). Wacław Urban spisał wyłącznie osoby z kwantyfikatorem szlacheckim "nobilis", w tym wypadku z lat 1590-1700, nieobecne jednak w herbarzach. Przy tej okazji autor analizuje podpisy, kto się podpisywał samodzielnie, a kto ręką trzymaną, stąd wymienia analfabetów. No cóż - takie ówczesne realia.
Co ciekawe spotykamy tu dobrych "znajomych" Nekanda Trepki :)
Jan Ćwięka Radwański z żoną Anną, oraz ich synowie Marcin i Jan - 1600 (synowie się podpisują, a Jan i Anna analfabeci)
Jan Ćwięka, olim 1620, tu wdowa po nim Małgorzata, w drugim małżeństwie żona Miroty Radwańskiego - 1620 (* ps. ci Ćwiękowie tu to Trepkowe "Ćwieki")
Regina Dzich Radwańska - 1600 (analfabeta)
Krzysztof Dzich Radwański - 1650 (analfabeta) (* tych Dzichów też spotykamy u Trepki)
Jan Głąb Radwański - 1600 (analfabeta) (* autor dodaje "w herbarzach tylko przydomek Gołąb") (* jak widać Głąb i Gołąb to będzie jeden i ten sam przydomek, tylko który prawidłowy?) (* tych Głąbów lub Gołębiów też Trepka miał na oku:))
Adam Kamionka Radwański z żoną Krystyną, córką Bartłomieja - 1600 (wszyscy analfabeci)
Marcin Knoch Radwański - 1630 (analfabeta)
Regina Niżnikowa Radwańska, wdowa po Janie, z synem Apolonem - 1600-1610 (Apolon umiał pisać)
Stanisław Przepiórka Radwański, olim 1600, jego syn Stanisław (II) Przepiórka Radwański - 1600 (jak zaznacza autor - "złożył ładny podpis")
Wojciech Przepiórka Radwański, olim 1620, tu wdowa po nim Bogumiła Radwańska, córka zmarłego Stanisława Miroty Radwańskiego - 1620 (wszyscy a.)
Paweł Przepiórka Radwański z żoną Reginą - 1620 (oboje a.)
Błażej Przepiórka Radwański - 1650 (a.)
(autor zaznacza że brak tych przydomków w herbarzach)
To tyle. Mam nadzieję, że się przyda. Aha, i jeszcze jedno - ten spis to nie moja zasługa, to urywek z pracy i wysiłku pana Urbana, słowem - pan Wacław Urban jest the best :)))
Roman KK
Co ciekawe spotykamy tu dobrych "znajomych" Nekanda Trepki :)
Jan Ćwięka Radwański z żoną Anną, oraz ich synowie Marcin i Jan - 1600 (synowie się podpisują, a Jan i Anna analfabeci)
Jan Ćwięka, olim 1620, tu wdowa po nim Małgorzata, w drugim małżeństwie żona Miroty Radwańskiego - 1620 (* ps. ci Ćwiękowie tu to Trepkowe "Ćwieki")
Regina Dzich Radwańska - 1600 (analfabeta)
Krzysztof Dzich Radwański - 1650 (analfabeta) (* tych Dzichów też spotykamy u Trepki)
Jan Głąb Radwański - 1600 (analfabeta) (* autor dodaje "w herbarzach tylko przydomek Gołąb") (* jak widać Głąb i Gołąb to będzie jeden i ten sam przydomek, tylko który prawidłowy?) (* tych Głąbów lub Gołębiów też Trepka miał na oku:))
Adam Kamionka Radwański z żoną Krystyną, córką Bartłomieja - 1600 (wszyscy analfabeci)
Marcin Knoch Radwański - 1630 (analfabeta)
Regina Niżnikowa Radwańska, wdowa po Janie, z synem Apolonem - 1600-1610 (Apolon umiał pisać)
Stanisław Przepiórka Radwański, olim 1600, jego syn Stanisław (II) Przepiórka Radwański - 1600 (jak zaznacza autor - "złożył ładny podpis")
Wojciech Przepiórka Radwański, olim 1620, tu wdowa po nim Bogumiła Radwańska, córka zmarłego Stanisława Miroty Radwańskiego - 1620 (wszyscy a.)
Paweł Przepiórka Radwański z żoną Reginą - 1620 (oboje a.)
Błażej Przepiórka Radwański - 1650 (a.)
(autor zaznacza że brak tych przydomków w herbarzach)
To tyle. Mam nadzieję, że się przyda. Aha, i jeszcze jedno - ten spis to nie moja zasługa, to urywek z pracy i wysiłku pana Urbana, słowem - pan Wacław Urban jest the best :)))
Roman KK
-
Mariusz_14 pisze:Z zainteresowaniem obserwuję Twoje doświadczenia genealogiczne Marto. Moi Radwańscy mieszkali w Radwanach Zaorze i są w:
Jan Radwański
Anna Gutowska / Podbiele Wielkie/
Walentego 1763 - 1821
Barbara Staniszewska
Stanisława 1800 - 1859 ten
Marianna Zaręmba 1800-
Henryka 1834 ,
żona Teofila Łuniewska / Skarżyno Abramy /
Mariusz
Kalinowski Mariusz
-
AUTOR TEMATU - Posty: 273
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 13 razy
Witaj Mariusz
Slyszalam o Radwanskich ze wsi Radwany-Zaorze.
Na dzien dzisiejszy nadal nie potrafie powiedziec skad przyszli moi Radwanscy.
Jednak juz w pierwszej polowie XVIIw. pojawiaja sie oni w ksiegach plockich grodzkich wieczystych. A sadzac po mariazach, prawdopodobnie juz byla to parafia Baboszewo.
Slyszalam o Radwanskich ze wsi Radwany-Zaorze.
Na dzien dzisiejszy nadal nie potrafie powiedziec skad przyszli moi Radwanscy.
Jednak juz w pierwszej polowie XVIIw. pojawiaja sie oni w ksiegach plockich grodzkich wieczystych. A sadzac po mariazach, prawdopodobnie juz byla to parafia Baboszewo.
Pozdrawiam,
Marta
Marta
-
Jak już zauważyłaś Marto z zaciekawieniem obserwuję Twoje wywody dotyczące Radwańskich. Ja osobiście skończyłem metrykalia Szumowo, Lubotyń - to jest początek XVIII w - dla zgonów . Teraz będę wgryzał się powoli w " niemetrykalne dokumenty " AGAD. Taka ciekawostka Radwańscy określali się jako Redwańscy a nie Radwańscy. Herbarz ich nazwał Radwanowscy - jeszcze większy dziwoląg ale nic to.
pozdrawiam
Mariusz Artur Kalinowski
pozdrawiam
Mariusz Artur Kalinowski
Kalinowski Mariusz
-
Witaj Mariusz,Mariusz_14 pisze:Taka ciekawostka Radwańscy określali się jako Redwańscy a nie Radwańscy.
tak spotkalam sie z takim przypadkiem w parafii Goworowo. W polowie XVIII w. pojawia sie tam Fabian Radwanski. W chrztach dzieci jest zapisywany jako Radwanski. A nastepne pokolenie juz sie pisze Redwanski. I tak przez caly XIX w.
Ten Fabian pasuje mi bardzo do tych moich. Mam jednego Fabiana, ktory gdzies przepadl bez wiesci. Ale na razie nie mam jak udowodnic, ze ten Fabian, to syn mojego Adama i Barbary Makomaskiej.
Co do Radwanskich z par. Szumowo, ze spotkanych i pamietanych na ta chwile, to widzialam slub Piotra Radwanskiego (tak, wpisany jako Radwanski) s. Henryka i Teofilii Luniewskiej z Helena Ludwika Sieradzka (W-wa sw. Aleksander rok 1900 akt 451).
Pozdrawiam,
Marta
Marta
-
A niech mnie kule Marto informacja której mi brakowało to brat Marianny Radwańskiej mojej pra babki. Wiedziałem, że w Warszawie mieszkali ale nie wiedziałem w jakiej parafii.
Podobno, bo dokumentów nie widziałem ale te Radwany parafia Szumowo to wcześniej nazywano Redwanami.
dziękuję.
pozdrawiam
Kalinowski Mariusz Artur
Podobno, bo dokumentów nie widziałem ale te Radwany parafia Szumowo to wcześniej nazywano Redwanami.
dziękuję.
pozdrawiam
Kalinowski Mariusz Artur
Ostatnio zmieniony sob kwie 13, 2013 3:39 pm przez Mariusz_14, łącznie zmieniany 2 razy.
Kalinowski Mariusz
-
W takim razie wrzucam link do obrazka
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... ik=451.jpg
A sam slub juz od dawna wisi w Genetece
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... ik=451.jpg
A sam slub juz od dawna wisi w Genetece

Pozdrawiam,
Marta
Marta
-
Pan Minakowski też podobno poszukuje związków : Piotr Radwański i Helena Sieradzka. No proszę. Mój tata i tak twierdzi , że wszyscy jesteśmy krewnymi pochodzimy od Adama i Ewy - no może prawie wszyscy.
dziękuję za fotkę
pozdrawiam
Kalinowski Mariusz Artur
-- Post scalono 13 kwi 2013, 20:00 --
Ciekawy jestem czy znasz ten link:
http://socjologiakrytyczna.blog.onet.pl ... ag-dalszy/
na temat Radwańskich
Mariusz
dziękuję za fotkę
pozdrawiam
Kalinowski Mariusz Artur
-- Post scalono 13 kwi 2013, 20:00 --