UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP Łódź

Moderator: Moderatorzy

Grażyna
Podziękował/a: 32 razy
Podziękowano: 26 razy

Re: AP Łódź

Post autor: Grażyna » pt maja 13, 2011 5:34 pm

Elizo - a czy znalazłabyś "chwilę" by zerknąć do akt parafii Chodów w celu sprawdzenia czy w roku 1838 została ochrzczona Franciszka Piszczatowska córka Piotra i Marianny z Pardów miejsce urodzenia Kosorz. Rok urodzenia przyjęłam z aktu ślubu w roku 1861 miała mieć 23 lata.
Zlecę kwerendę jeśli potwierdzi się, że nazwiska Piszczatowski i Parda występują w tej parafii. Z góry dziękuję za poświęcony czas - Grażyna
Grażyna Cieniewska - Rebell
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski

Awatar użytkownika

eliza1952
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 49 razy

Post autor: eliza1952 » pt maja 13, 2011 6:48 pm

Grażyna pisze:Elizo - a czy znalazłabyś "chwilę" by zerknąć do akt parafii Chodów w celu sprawdzenia czy w roku 1838 została ochrzczona Franciszka Piszczatowska córka Piotra i Marianny z Pardów miejsce urodzenia Kosorz. Rok urodzenia przyjęłam z aktu ślubu w roku 1861 miała mieć 23 lata.
Zlecę kwerendę jeśli potwierdzi się, że nazwiska Piszczatowski i Parda występują w tej parafii. Z góry dziękuję za poświęcony czas - Grażyna
Grażyna a w jakiej parafii był brany ten ślub może zachowały się załączniki do małżeństw?
po niedzieli będę w Ap to zerknę
Eliza

Grażyna

Post autor: Grażyna » pt maja 13, 2011 7:27 pm

Elizo - ślub był w Warszawie i o ile mi wiadomo, to załączniki się nie zachowały. Będę wdzięczna za informacje. Grażyna
poszukuję - Pomorze - Rebell/Rebella; Kujawy - Schmidt, Cieniewski; Kresy - Łojko, Piotrowski

Awatar użytkownika

eliza1952

Post autor: eliza1952 » pt maja 13, 2011 9:26 pm

Grażyna czy to jest akt 91/1861 bo jeśli tak to źle odczytujesz miejscowość urodzenia Franciszki.
Ja to odczytuję urodzona w Rososzy w Guberni Warszawskiej
Eliza

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » pt maja 13, 2011 11:27 pm

Elizko,
A czy ja moglabym Cie poprosic o sprawdzenie jednego aktu chrztu, pod warunkiem, ze jest skorowidz, gdyz znam tylko rok urodzenia ?
Jesli ten akt istnieje to tez napisze do AP Lodz z prosba o kopie.
Jozefa Smulska, urodzona w 1828 roku - Zgierz
Serdecznosci
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » sob maja 14, 2011 1:50 am

eliza1952 pisze:Ponieważ na zamawianie i przeglądanie 10 lat ksiąg z par. Szadek nie mam czasu, ze „źródeł dobrze poinformowanych wiem” że Anna Kubiak córka Pawła i Antoniny Kuznickiej urodziła się w 1896r akt 262. Jako Bonus od łódzkich genealogów ślub tej pary odbył się w 1894r numer aktu 16. Aby poznać więcej szczegółów akty można zamówić w AP.
Dziękuję Ci bardzo Elizo :)
Nawet nie wiecie jak się cieszę :D :jupi: :jupi: :jupi:
Widzę , że praprababcia związała się jako 16 latka z 20 latkiem.
Z tego co się orientuję, to moja prababcia była pierwszym dzieckiem , więc
czemu tak wcześnie wzięła ślub? :co:
Tego się już raczej nie dowiem.
Chyba, że było jakieś dziecko, które zmarło jak było małe.
W każdym bądź razie zostawiam ,to i zwracam się po raz kolejny
z WIELKĄ prośbą, o akta z parafii Szadek (księga urodzeń - 1896/262 i księga małżeństw 1894/16)
i wyciągnąć jakieś ważne info typu miejsce urodzenia małżonków , imiona rodziców , świadków i to co najważniejsze.
Jako ciekawostkę dodam, że moja prababcia związała się z mężczyzną (moim pradziadkiem) starszym nawet od swoich rodziców.
Mieli tylko jedno dziecko (moją babcię). Aktualnie czekam na ksero aktów urodzeń pradziadka i brata prababci.
W tamtym tygodniu (czwartek) wysłałem poleconym. Ile mniej więcej trzeba czekać na odpowiedź?
Z góry dzięki wszystkim za wszelką pomoc .
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Grażyna

Post autor: Grażyna » sob maja 14, 2011 7:06 am

Witaj Elizo - dziękuję Ci bardzo za sprostowanie - nie wiem jak ja to czytałam, wstyd bo akt spisany po polsku. Niestety kłopot dla mnie większy, bo Kosorze były dwa a Rososzy więcej.
Pogrzebię w Słowniku geograficznym i ustalę listę.
W takim razie myślę, że moja prośba jest niaktualna. Dziękuję za poświęcony czas i dobre chęci. Grażyna

Awatar użytkownika

eliza1952

Post autor: eliza1952 » sob maja 14, 2011 9:23 am

Grażyna pisze:Witaj Elizo - dziękuję Ci bardzo za sprostowanie - nie wiem jak ja to czytałam, wstyd bo akt spisany po polsku. Niestety kłopot dla mnie większy, bo Kosorze były dwa a Rososzy więcej.
Pogrzebię w Słowniku geograficznym i ustalę listę.
W takim razie myślę, że moja prośba jest niaktualna. Dziękuję za poświęcony czas i dobre chęci. Grażyna
Grażyna może na początek zobacz parafie Cegłów i Sobików te mi się wydają najbardziej prawdopodobne
Eliza

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » sob maja 14, 2011 11:49 am

Ynicz pisze: z WIELKĄ prośbą, o akta z parafii Szadek (księga urodzeń - 1896/262 i księga małżeństw 1894/16)
i wyciągnąć jakieś ważne info typu miejsce urodzenia małżonków , imiona rodziców , świadków i to co najważniejsze.
Marcinie,

Moze małe wyjasnienie w AP w Łodzi jednorazowo mozna zamowic do 10 księg, zamawiasz nastepnym razem przegladasz. Jak myslisz dla Twoich 10 ksiąg trzeba odwiedzic archiwum 3- 4razy
Dostałes numery dwóch akt aby zaoszczędzic Ci kosztów przesyłki jednego dotyczacego urodzenia Anny Kubiak bo nastepna Twoja prosba dotyczyłaby odszukania aktu sluby rodziców Anny. Teraz życzenie Twoje to wynotowanie szczegółow czyli dokładne tłumaczenie akt pisanych po rosyjsku.
Tyle ile mozemy pomóc pomagamy.

A wiec może skorzystaj z rady
Aby poznać więcej szczegółów akty można zamówić w AP.
Krystyna

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » sob maja 14, 2011 5:58 pm

krystyna pisze: Marcinie,

Moze małe wyjasnienie w AP w Łodzi jednorazowo mozna zamowic do 10 księg, zamawiasz nastepnym razem przegladasz. Jak myslisz dla Twoich 10 ksiąg trzeba odwiedzic archiwum 3- 4razy
Dostałes numery dwóch akt aby zaoszczędzic Ci kosztów przesyłki jednego dotyczacego urodzenia Anny Kubiak bo nastepna Twoja prosba dotyczyłaby odszukania aktu sluby rodziców Anny. Teraz życzenie Twoje to wynotowanie szczegółow czyli dokładne tłumaczenie akt pisanych po rosyjsku.
Tyle ile mozemy pomóc pomagamy.

A wiec może skorzystaj z rady
Aby poznać więcej szczegółów akty można zamówić w AP.
Krystyna
Krysiu,
Nie rozumiem tego, czemu zamówić 10 ksiąg . Jedna księga urodzeń (1896) i jedna księga małżeństw (1894).

Mam teraz prośbę. Mógłby ktoś mi te dwa akty zeskanować?
Oczywiście mogę najpierw wpłacić pieniądze na konto, bo przecież jest to usługa odpłatna.
Proszę o to tylko ze względu na czas, bo 27 maja jadę na babci urodziny i chciałem zrobić prezent dla niej .
Z góry dziękuję za pomoc ;)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Grażyna

Post autor: Grażyna » sob maja 14, 2011 6:12 pm

Elizo - raz jeszcze dziękuję. Pójdę za Twoją radą, może wreszcie "złapię nitkę" by pociągnąć poszukiwania, które od jakiegoś czasu stoją w miejscu.
Pozdrawiam Grażyna

Awatar użytkownika

poschadel
Podziękował/a: 20 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: poschadel » sob maja 14, 2011 9:11 pm

Ynicz pisze: Nie rozumiem tego, czemu zamówić 10 ksiąg . Jedna księga urodzeń (1896) i jedna księga małżeństw (1894).

Mam teraz prośbę. Mógłby ktoś mi te dwa akty zeskanować?
Oczywiście mogę najpierw wpłacić pieniądze na konto, bo przecież jest to usługa odpłatna.
Proszę o to tylko ze względu na czas, bo 27 maja jadę na babci urodziny i chciałem zrobić prezent dla niej .
Z góry dziękuję za pomoc ;)
Znając nr aktów oraz daty sprawa jest bardzo prosta. Nie zostaniesz obciążony kosztami kwerendy. Wystarczy napisać maila do archiwum z zamówieniem. Dostaniesz mailowo odpowiedź dotyczącą kosztów i nr konta, na które masz wpłacić pieniądze. Wpłacisz pieniądze, a potem pocztą dostaniesz zamawiane dokumenty.
W genealogii trzeba być cierpliwym.

pozdrawiam
Krzysztof Bartosik
Szukam: Alama, Ludwiczak, Płomiński, Blada, Olejnik, Turlejski, Chmielewski.
Miejsowości: Kamieńsk, Barczkowice, Pytowice, Koźniewice, Kurzymąka, Piła Ruszczyńska, Gomunice, Kletnia, Świerczyńsko, Rozprza, Borszewice

Awatar użytkownika

ofski
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ofski » ndz maja 15, 2011 12:06 am

Witam
zwracam się po raz kolejny
z WIELKĄ prośbą, o akta z parafii Szadek (księga urodzeń - 1896/262 i księga małżeństw 1894/16)
Ynicz pisz śmiało maila do AP w Łodzi z prośbą o wykonanie skanów z tych dwóch zdarzeń rodzinnych (pamiętaj o podaniu w mailu że potrzebujesz te skany ponieważ zajmujesz się rodzinną genealogią oraz określ kim dla Ciebie są osoby których akty metrykalne chcesz zdobyć).
Po kilkunastu dniach będziesz posiadaczem obu aktów (koszt 6,- za jeden skan)
Podstawa to nie wykorzystywać tych możliwości bez wcześniejszego dobrego sprawdzenia poszukiwanych zdarzeń (dat, nazwisk, parafii), aby nie narażać siebie i pozostałych genealogów na niechęć w działaniu kwerendystów z AP podczas innych kolejnych poszukiwań.

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » ndz maja 15, 2011 9:17 am

A powiedz mi jeszcze tylko, czy jest i jak duża różnica między skanem , a ksero .
Pytam dlatego, że zawsze myślałem, że na tym forum to jest jedno i to samo, ale
sprawdziłem w cenniku AP , a tu niespodzianka - jest napisane "skan,fotografia cyfrowa".
Mam nadzieję, że nie będzie dużej różnicy.
Czy te skany przychodzą pocztą? Czy mailem ?
Pozdrawiam,

dede43
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: dede43 » ndz maja 15, 2011 9:49 am

W Łodzi nic nie zamawiałam, z Warszawy wszystko przychodziło mejlem. I nie mam pojęcia czy to były skany czy ksero czy fot. cyfrowe.
Pozdrawiam
Danuta

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”