UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Skany ksiąg parafialnych na Family Search
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 20 razy
- Podziękowano: 29 razy
Re: Skany ksiąg parafialnych na Family Search
Ja nawet nie myślę o scanach tylko o indeksacji. Znając nr aktu albo chociaż konkretną datę ewentualny scan albo kserokopię mogę sobie zamówić. No cóż poczekamy, zobaczymy 

Krzysztof Bartosik
Szukam: Alama, Ludwiczak, Płomiński, Blada, Olejnik, Turlejski, Chmielewski.
Miejsowości: Kamieńsk, Barczkowice, Pytowice, Koźniewice, Kurzymąka, Piła Ruszczyńska, Gomunice, Kletnia, Świerczyńsko, Rozprza, Borszewice
Szukam: Alama, Ludwiczak, Płomiński, Blada, Olejnik, Turlejski, Chmielewski.
Miejsowości: Kamieńsk, Barczkowice, Pytowice, Koźniewice, Kurzymąka, Piła Ruszczyńska, Gomunice, Kletnia, Świerczyńsko, Rozprza, Borszewice
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 9 razy
- Kontakt:
Piotrze - Jak słyszałeś na spotkaniu, AP w kwestii digitalizacji na tyle się usamodzielniły że nie chcą już rozmawiać z Mormonami. Pozostają rozmowy z władzami kościelnymi.
Ok 1,5 miesiąca temu na ukończeniu były negocjacje z Archidiecezją Częstochowską. Krzysztofie - Przedstawiciele FSI zazwyczaj (co jest zrozumiałe) nie informują o trwających rozmowach i ich rezultatach. Jeżeli uzyskają zgodę w Archidiecezji Łódzkiej to i tak dowiesz się bezpośrednio przed wdrożeniem projektu indeksacyjnego lub dopiero w momencie jego uruchomienia.
Ok 1,5 miesiąca temu na ukończeniu były negocjacje z Archidiecezją Częstochowską. Krzysztofie - Przedstawiciele FSI zazwyczaj (co jest zrozumiałe) nie informują o trwających rozmowach i ich rezultatach. Jeżeli uzyskają zgodę w Archidiecezji Łódzkiej to i tak dowiesz się bezpośrednio przed wdrożeniem projektu indeksacyjnego lub dopiero w momencie jego uruchomienia.
Grzegorz Kociubowski
http://gkociubowski.vipserv.org
-
- Podziękował/a: 77 razy
- Podziękowano: 20 razy
Piotrze,Piotr Reszka pisze: Mamy zapewnienie, że po znalezieniu szukanego nazwisko z Diecezji Lubelskiej będzie dostęp do oryginalnego aktu. Każdy, nawet nie zalogowany w systemie będzie miał dostęp do oryginału..
proszę o informacje
.... będzie dostęp do oryginalnego aktu ....
* chrztów starszych niż 100 lat, czyli najmłodsze z 1911 r ?
* małżeństw ..... ?
* zgonów bez ograniczenia czasowego, gdyż "ustawa o ochronie danych" nie dotyczy osób zmarłych ?
Ps. przeglądałam forum LTG, ale nie znalazłam odpowiedzi dotyczącej małżeństw
Maria Łopaciuk
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)
-
- Podziękował/a: 2 razy
- Podziękowano: 9 razy
- Kontakt:
Na dzień dzisiejszy urodzenia (Nie wszystkie zapisy w księdze urodzeń są chrztami) do 1910r , małżeństwa do 1935r , zgony bez ograniczenia czasowego.
Należy dodać że w związku z tym, że są to zasoby pochodzące z archiwów Archidiecezjalnych - traktuje się je jako archiwa prywatne dla których nie ma zastosowania ustawa o ochronie danych osobowych. Mormoni mogliby udostępniać więc w zasadzie wszystkie zasoby, ale dla uniknięcia niepotrzebnych ewentualnych tarć "orzeczono jak w sentencji postu"
Należy dodać że w związku z tym, że są to zasoby pochodzące z archiwów Archidiecezjalnych - traktuje się je jako archiwa prywatne dla których nie ma zastosowania ustawa o ochronie danych osobowych. Mormoni mogliby udostępniać więc w zasadzie wszystkie zasoby, ale dla uniknięcia niepotrzebnych ewentualnych tarć "orzeczono jak w sentencji postu"

Grzegorz Kociubowski
Wbrew przeróżnym teoriom spiskowym co poniektórych, parafie dostępne przed 13.05 wróciły do stanu poprzedniego tzn. te, które były dostępne online, znów są dostępne :)
Powróciłam do poszukiwać po przerwie, a jako, że z moim angielski całkiem krucho
, a jeszcze czytając ten wątek trochę pogubiłam się powiedzcie mi jak przetłumaczyć komunikaty jakie otrzymuję gdy wchodzę na nazwę parafii na stronie Family Search :
"Sign in to view this image."
"The image is currently unavailable. Please try again later."
Oświećcie niedouczoną.
I jeszcze jedno. Bardzo mi wstyd ale naprawdę nie wiem jak to jest w końcu - czy muszę być zalogowana na tej stronie żeby oglądać skany? Pogubiłam się całkiem. Nie krzyczcie

Oświećcie niedouczoną.
I jeszcze jedno. Bardzo mi wstyd ale naprawdę nie wiem jak to jest w końcu - czy muszę być zalogowana na tej stronie żeby oglądać skany? Pogubiłam się całkiem. Nie krzyczcie

-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 10 razy
Zarejestruj się aby obejrzeć ten obraz/zdjęcie
Obraz chwilowo niedostępny. Proszę spróbować później.
Sebastian Piotrowski
Indeksuję Nowy Korczyn
Indeksuję Nowy Korczyn
-
- Podziękował/a: 115 razy
- Podziękowano: 1 raz
Mam problem.
Interesują mnie parafie Rumbowicze i Punie k/Olity, oraz parafia Simno.
Mam problemy z wyszukaniem tych parafii i skopiowania numeracji mikrofilmów.
Czy mogę prosić o pomoc w tym zakresie?
Z góry dziękuję
Jerzy
Interesują mnie parafie Rumbowicze i Punie k/Olity, oraz parafia Simno.
Mam problemy z wyszukaniem tych parafii i skopiowania numeracji mikrofilmów.
Czy mogę prosić o pomoc w tym zakresie?
Z góry dziękuję
Jerzy
Szukam: Hilczyński, Osterman/Ostermann, Piwnicki, Skarżyński, Świątkowski, Wiszniewski, Wroński, Zaremba, Żyliński.
-
- Podziękował/a: 70 razy
- Podziękowano: 169 razy
Jurek,
Mysle, ze nie znasz pisowni, pod jaka Mormoni wpisali te parafie i dlatego nie mozesz znalesc.
Sprawdzilam:
Rumbowicze - nie ma takiej parafii
Punie k/Olity - znalazlam: Wilno - Punie-Troki
Jesli to jest Twoja parafia, to zrobilam Ci wydruk i moge wyslac skan na Twoj e-mail. Zostaw mi go w mojej skrzynce.
Simno - nie ma takiej parafii
Jest parafia "Simnovary" w Czechoslowacji.
Ja tez mialam kiedys podobny problem. Szukalam parafii w okolicy Grodna i nie moglam znalesc u Mormonow. Okazalo sie, ze pisownia byla zupelnie inna, niz ta, ktora ja znalam:
"Swislocz" (Grodno) jest wpisana u Mormonow "Svisloch"
Serdecznosci
Bozenna
Mysle, ze nie znasz pisowni, pod jaka Mormoni wpisali te parafie i dlatego nie mozesz znalesc.
Sprawdzilam:
Rumbowicze - nie ma takiej parafii
Punie k/Olity - znalazlam: Wilno - Punie-Troki
Jesli to jest Twoja parafia, to zrobilam Ci wydruk i moge wyslac skan na Twoj e-mail. Zostaw mi go w mojej skrzynce.
Simno - nie ma takiej parafii
Jest parafia "Simnovary" w Czechoslowacji.
Ja tez mialam kiedys podobny problem. Szukalam parafii w okolicy Grodna i nie moglam znalesc u Mormonow. Okazalo sie, ze pisownia byla zupelnie inna, niz ta, ktora ja znalam:
"Swislocz" (Grodno) jest wpisana u Mormonow "Svisloch"
Serdecznosci
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 33 razy
Tlumaczenie perfekcyjne.piotrowski79 pisze:"Sign in to view this image."
Po zalogowaniu sie loginem uzywanym do indeksowania np. metryk lubelskich napis nie ulega zmianie.
Please try again later.
Skany sa dostepne tylko dla czlonkow mormonskiego kosciola - Mormoni pisza o tym dosyc jasno na swojej stronie:
https://wiki.familysearch.org/en/Poland ... own_Issues
Katowice i Opole to wyjatek - wszyscy moga ogladac.
Szczegoly o parafiach tutaj:
https://www.familysearch.org/search/ima ... /waypoints
MireQ
parafie: Karczmiska, Wilków, Kazimierz Dolny
-
- Podziękował/a: 38 razy
- Podziękowano: 17 razy
Katowice i Opole to wyjatek - wszyscy moga ogladac.
Czy przez Katowice i Opole rozumiesz te wszystkie parafie widniejące po kliknięciu w nazwę np.Katowice?
Jest tam np.Chruszczobród na który czekam od początku tego projektu ale niedostepny.
Stefan
Czy przez Katowice i Opole rozumiesz te wszystkie parafie widniejące po kliknięciu w nazwę np.Katowice?
Jest tam np.Chruszczobród na który czekam od początku tego projektu ale niedostepny.
Stefan
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 33 razy
Wyjatki sie zdarzaja - Chruszczobrod dostepny od 1803 roku, ale dla czlonkow kosciola.
Podalem ogolnodostepne linki - sam sprawdz do ktorych parafii jest wolny dostep.
Podalem ogolnodostepne linki - sam sprawdz do ktorych parafii jest wolny dostep.
MireQ
-
- Podziękowano: 1 raz
Witam serdecznie!
Czy baza Mormonów posiada skany na swej stronie parafii Konarzewo, Duszniki, Michorzewo, Brody Poznańskie z woj. wielkopolskiego? Chciałem się zarejestrować, i za nic nie mogę, co rejestracja, to błąd, a potem otwiera się strona i wyświetla komunikat o braku witryny internetowej, czy ktoś z forumowiczów, ma konto na stronie Mormonów, i mógłbym stwierdzić, czy strona posiada skany z w/w parafii?
Proszę o odp
Pozdrawiam.
Jacek
Czy baza Mormonów posiada skany na swej stronie parafii Konarzewo, Duszniki, Michorzewo, Brody Poznańskie z woj. wielkopolskiego? Chciałem się zarejestrować, i za nic nie mogę, co rejestracja, to błąd, a potem otwiera się strona i wyświetla komunikat o braku witryny internetowej, czy ktoś z forumowiczów, ma konto na stronie Mormonów, i mógłbym stwierdzić, czy strona posiada skany z w/w parafii?
Proszę o odp
Pozdrawiam.
Jacek