UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
AD w Częstochowie
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 4 razy
- Kontakt:
Re: AD w Częstochowie
Pani Aniu!
Myślę, że obie parafie tzn Czarnożyły i św. Barbara są w AA. Pewnie są już zeskanowane.
Ale.........., Archiwum też obowiązuje Ustawa i zdobyć akt młodszy niż 100 lat będzie trudno.
Proponuję zadzwonić do księdza dr Jacka Kapuscińskiego i zwyczajnie zapytać o kopie.
Oczywiście trzeba dzwonić w godzinach pracy archiwum.
Dane adresowe są tutaj:
http://www.genealodzy.czestochowa.pl/pl ... zstochowie
pozdrawiam
Jacek Tomczyk
http://www.genealodzy.czestochowa.pl
Myślę, że obie parafie tzn Czarnożyły i św. Barbara są w AA. Pewnie są już zeskanowane.
Ale.........., Archiwum też obowiązuje Ustawa i zdobyć akt młodszy niż 100 lat będzie trudno.
Proponuję zadzwonić do księdza dr Jacka Kapuscińskiego i zwyczajnie zapytać o kopie.
Oczywiście trzeba dzwonić w godzinach pracy archiwum.
Dane adresowe są tutaj:
http://www.genealodzy.czestochowa.pl/pl ... zstochowie
pozdrawiam
Jacek Tomczyk
http://www.genealodzy.czestochowa.pl
Ostatnio zmieniony czw gru 09, 2010 8:57 pm przez Jacek Tomczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Podziękował/a: 14 razy
- Podziękowano: 14 razy
Aniu,
poświadczenie kopii aktu, nie mającej mocy dokumentu urzędowego to 5zł. Temat wielokrotnie był poruszany na forum
poświadczenie kopii aktu, nie mającej mocy dokumentu urzędowego to 5zł. Temat wielokrotnie był poruszany na forum

pozdrawiam
Monika Wojewódka
Parafie w kręgu zainteresowania:
Brodnia <1808, Glinno <1826, Niemysłów <1817,
Kamionacz, Warta, Brzeźnio, Szadek <1812
Czarnożyły, Rudlice, Cieszęcin
Danków-pow.kłobucki
Kuczków<1818, Brody, Lubosz
Monika Wojewódka
Danków-pow.kłobucki
A to przepraszam
Musiałam sobie ostatnio źle spisać cenę w USC.
Czasem człowiek popełnia taaaakie gafy
Bardzo dziękuję za pomoc.
A odnośnie telefonu do Księdza. Myślałam, że nie poszukują akt, że trzeba to zrobić samodzielnie.
Musiałam sobie ostatnio źle spisać cenę w USC.
Czasem człowiek popełnia taaaakie gafy

Bardzo dziękuję za pomoc.
A odnośnie telefonu do Księdza. Myślałam, że nie poszukują akt, że trzeba to zrobić samodzielnie.
-
- Podziękował/a: 14 razy
- Podziękowano: 14 razy
Witam,
mam ogromną prośbę do osób odwiedzających archiwum, chodzi o sprawdzenie czy w zakresie lat 1870-1873 w parafii Czarnożyły (sygn. KM 4254, mikrofilm 389-5) znajduje się ślub Marcina Wojewódki i Józefy Ulas. Zależałoby mi na skanie tego dokumentu. Lata te nie są dostępne w AP Łódź, a ja osobiście nie mogę udać się do Częstochowy. Z góry pięknie dziękuję
Prośba nieaktualna.
mam ogromną prośbę do osób odwiedzających archiwum, chodzi o sprawdzenie czy w zakresie lat 1870-1873 w parafii Czarnożyły (sygn. KM 4254, mikrofilm 389-5) znajduje się ślub Marcina Wojewódki i Józefy Ulas. Zależałoby mi na skanie tego dokumentu. Lata te nie są dostępne w AP Łódź, a ja osobiście nie mogę udać się do Częstochowy. Z góry pięknie dziękuję

Prośba nieaktualna.
Ostatnio zmieniony śr wrz 12, 2012 8:05 pm przez Monika Wojewódka, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
Monika Wojewódka
Danków-pow.kłobucki
Monika Wojewódka
Danków-pow.kłobucki
-
- Podziękował/a: 18 razy
- Podziękowano: 18 razy
- Kontakt:
Bardzo proszę o pomoc osób które odwiedzają AD Częstochowa o odszukanie aktu ur. Franciszka Jakman(może występować nazwisko Jachman) s. Maksymiliana i Anny z Jeklów ur. 1838 lub 1840 parafia Poczesna ur. w Kamienicy Polskiej. Prosiłbym o podanie dokładnej daty urodzenia oraz nr aktu abym mógł zamówić skan/kopie bez płacenia kwerendy. Proszę także o odszukanie aktu ur. ojca Franciszka Maksymiliana Jakman ur. 1817 w Kamienicy Polskiej parafia Poczesna, także proszę o podanie dziennej daty i nr aktu.
Z góry bardzo dziękuje .

Z góry bardzo dziękuje .

-
- Podziękował/a: 25 razy
- Podziękowano: 57 razy
Od 11 września 2012r., AAD w Częstochowie jest dostępne 4 dni w tygodniu:
- wtorek i czwartek w godz. 14:00-18:00
- środa i piątek w godz. 9:00-13:00
julia
- wtorek i czwartek w godz. 14:00-18:00
- środa i piątek w godz. 9:00-13:00
julia
Poszukuję w rejonie świętokrzyskiego, bądź małopolski ślubu Stanisława Bobrowskiego z Urszulą Jastrzębską ( z Marców) lata 1777-1779.
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl
http://www.palucha-grajpel-jaszczyk-bob ... age.com.pl
Witam.
Czy mogę jeszcze prosić o sprawdzenie pewnych danych osoby, które odwiedzają AAD w Częstochowie?
Jeśli byłaby możliwość zrobienia zdjęcia aktów, to też bardzo bym prosiła, bo o ile wiem, to nie przesyłają oni takich informacji.
Poszukuję aktów urodzenia trojga rodzeństwa, z których dziewczynka na pewno była chrzczona u Św. Zygmunta.
W spisach małżeństw powinien być akt ślubu rodziców tej trójki, zawartego przed 1920 r.
Są to Stanisław Adamski i Regina Bączyńska
Dzieci
Marian Adamski ur. 1920
Barbara Adamska ur. 24.10.1923
Leon Adamski ur. 1928
Gdyby się udało choćby spisać te dane, mogłabym pójść dalej tropem, a zdjęcia zrobić w AAD za jakiś czas, choćby i za dwa lata.
Pozdrawiam serdecznie
Czy mogę jeszcze prosić o sprawdzenie pewnych danych osoby, które odwiedzają AAD w Częstochowie?
Jeśli byłaby możliwość zrobienia zdjęcia aktów, to też bardzo bym prosiła, bo o ile wiem, to nie przesyłają oni takich informacji.
Poszukuję aktów urodzenia trojga rodzeństwa, z których dziewczynka na pewno była chrzczona u Św. Zygmunta.
W spisach małżeństw powinien być akt ślubu rodziców tej trójki, zawartego przed 1920 r.
Dzieci
Marian Adamski ur. 1920
Leon Adamski ur. 1928
Gdyby się udało choćby spisać te dane, mogłabym pójść dalej tropem, a zdjęcia zrobić w AAD za jakiś czas, choćby i za dwa lata.
Pozdrawiam serdecznie
Witam
Wygląda na to, że jednak tych dokumentów tam nie uzyskam, bo nie ma do nich dostępu. Taką informację dostałam na Genealodzy.pl.
Dziękuję wszystkim za dobre chęci.
Gdyby ktoś odwiedzał USC w Częstochowie, może mógłby sprawdzić te daty?
Ja niestety nie mogę poprosić o przesłanie aktu, bo nie mam odpowiednich dokumentów świadczących o pokrewieństwie.
Pozdrawiam serdecznie
Wygląda na to, że jednak tych dokumentów tam nie uzyskam, bo nie ma do nich dostępu. Taką informację dostałam na Genealodzy.pl.
Dziękuję wszystkim za dobre chęci.
Gdyby ktoś odwiedzał USC w Częstochowie, może mógłby sprawdzić te daty?
Ja niestety nie mogę poprosić o przesłanie aktu, bo nie mam odpowiednich dokumentów świadczących o pokrewieństwie.
Pozdrawiam serdecznie
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 4 razy
- Kontakt:
Pani Aniu!dopam pisze:Witam.
Dzieci
Marian Adamski ur. 1920
Leon Adamski ur. 1928
Pozdrawiam serdecznie
Daty które Pani podaje wykluczają archiwa.
Do archiwów trafiają 100-letnie księgi.
Te księgi są jeszcze w USC Częstochowa.
Proponuję tam się kontaktować, bo znaczna część tych ksiąg jest w bazie elektronicznej
http://www.usc.pl/profesjonalisci/index ... zedy&id=46
pozdrawiam
Jacek Tomczyk
Dziękuję serdecznie.
Nie mogłam wcześniej przeczytać wiadomości, bo dzieciaczki chorowały.
Za chwilkę przejrzę podany link.
A jeśli chodzi o te dokumenty i prośbę o znalezienie ich w archiwum, tak mnie skierował ksiądz w parafii.
O ile dobrze pamiętam, to we wszystkich archiwach potrzebują dokumenty potwierdzające stopień pokrewieństwa, a myślałam, że uda mi się tą drogę ominąć, bo mąż odpowiednich dokumentów nie ma.
Przynajmniej ja potrzebowałam takie dokumenty, gdy pobierałam z USC metrykę urodzenia babci.
Pozdrawiam
Nie mogłam wcześniej przeczytać wiadomości, bo dzieciaczki chorowały.
Za chwilkę przejrzę podany link.
A jeśli chodzi o te dokumenty i prośbę o znalezienie ich w archiwum, tak mnie skierował ksiądz w parafii.
O ile dobrze pamiętam, to we wszystkich archiwach potrzebują dokumenty potwierdzające stopień pokrewieństwa, a myślałam, że uda mi się tą drogę ominąć, bo mąż odpowiednich dokumentów nie ma.
Przynajmniej ja potrzebowałam takie dokumenty, gdy pobierałam z USC metrykę urodzenia babci.
Pozdrawiam