UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Tytuły szlacheckie

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Re: Tytuły szlacheckie

Post autor: Fronczak Waldemar » pn lip 19, 2010 1:21 am

Bożenko,
co prawda nie zajmuje się obcą szlachtą, ani polską po 1795 roku, a do "szlachty" napoleońskiej mam określony stosunek :F , to jednak myślę, że obowiązywać tu będą ogólne zasady.
I tak po pierwsze zależy czy tytuł był nadany, jako tytuł dziedziczny? Jeśli tak, to czy z prawem primogenitury czy obejmował wszystkich potomków?
Po drugie, istotny był stan prawny w Królestwie Polskim, dotyczący tytułów szlacheckich. Regulowały to przepisy prawa o szlachcie opublikowane w Dzienniku Praw.
Niestety nie mam w tej chwili dostępu do swojej biblioteki, a z pamięci nie zacytuję :czyta:
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

lappka
Podziękowano: 8 razy
Kontakt:

Post autor: lappka » wt lip 20, 2010 12:24 am

W Królestwie Kongresowym sprawę szlachectwa i Tytułów Honorowych
załatwiała początkowo Prawo o nadawaniu szlachectwa i tytułów honorowych z 1817 r.

Posiadający jakiekolwiek tytuły honorowe zobowiązani zostali
do udowodnienia ich, zarejestrowania i zatwierdzenia przez Radę Stanu KP,
co ostatecznie nastąpiło w 1824 r.

Po 1836 r. sprawy szlachectwa jak i tytułów regulowało
Prawo o szlachectwie i powołana do tego instytucja Heroldii

Wszelkie zatwierdzenia szlachectwa (i tytułów) z tego okresu (1836-1855)
wydane zostały drukiem:
wersja OCR
wersja zeskanowana w DJVU

W sprawach szlachty legitymowanej w Heroldiach (oraz obdarzonej tytułami honorowym)
najlepszym jest Herbarz Seweryna Hr. Uruskiego
- w końcu Prezesa Heroldii ;)

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » sob paź 02, 2010 12:38 am

Witam serdecznie i podrzucam temat:
Czy tytul barona cesarstwa francuskiego byl dziedziczny rowniez w Polsce ?

Popieram moje pytanie cytatem z odnalezionego ostatnio aktu slubu z 1863 roku:
..." Wladyslaw Marcelin Michalowski, baron panstwa francuskiego, syn barona Jozefa Nikodema i Jozefy z Zarebskich"...
Czy Wladyslaw Marcelin Michalowski mial prawo do tytulu barona, ktory zostal przyznany jego ojcu przez Napoleona I-ego ?
Z usmiechem
Bozenna

Byl i jest dziedziczny jak najbardziej.
Co ciekawe tytuly napoleonskie sa jedynymi, ktore mozna przekazac droga adopcji!
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

Krzysztof29
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 22 razy

Post autor: Krzysztof29 » czw sty 27, 2011 3:49 pm

Fronczak Waldemar pisze:Pomyślałem ten wątek, jako miejsce na dyskusję o tytułach, a także miejsce, w którym można się zastanowić, czy danej osobie należy się tytuł, czy też nie? Można dzielić się swoimi spostrzeżeniami, snuć domysły, zadawać pytania, cytować literaturę.
Zastanawiam się nad pewną kwestią. Otóż, jak wiadomo kobiety nie przenoszą szlachectwa czy tytułów arystokratycznych na swoje dzieci czy męża. Mąż jeśli ma chłopskie pochodzenie to jego dzieci nawet ze związku z księżniczką, dajmy na to Lubomirską, też będą się zaliczały do warstwy chłopskiej. Ale mnie ciekawi jedna rzecz, czy jeśli mąż przejdzie na nazwisko żony, to czy wtedy może się tytułować księciem? I czy dzieci z ich związku noszące nazwisko, przykładowo Lubomirski, będą się mogły tytułować książętami Lubomirskimi? Czy też pomimo nazwiska, to będą mimo wszystko chłopi tyle że o książęcym nazwisku?
Być może w pytaniu, zawarłem odpowiedź, ale dawniej, w czasach tytułów, kobieta zawsze przechodziła na nazwisko męża, więc ustawodawca nie przewidział takiej możliwości, że mężczyzna ma nazwisko żony. Współcześnie, można przejść już na nazwisko żony. Lub też inna możliwość: jeśli ktoś wykaże, że jego babka po kądzieli była Lubomirska, to może sobie zmienić nazwisko na Lubomirski, ale czy wtedy ma prawo używać tytułu księcia jeśli po ojcu ma korzenie chłopskie?
Ciekawe, jak to jest rozwiązane na przykład w Wielkiej Brytanii, gdzie tytuły wciąż są używane?
Krzysztof
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy.

Awatar użytkownika

jolaTL
Podziękował/a: 17 razy
Podziękowano: 130 razy

Post autor: jolaTL » czw sty 27, 2011 4:23 pm

lappka pisze: Posiadający jakiekolwiek tytuły honorowe zobowiązani zostali
do udowodnienia ich, zarejestrowania i zatwierdzenia przez Radę Stanu KP,
co ostatecznie nastąpiło w 1824 r.
Pozwolę sobie tu przedstawić, przepisany z oryginału taki werdykt, mgłam zrobić jakieś "aszybki", bo to z j. rosyjskiego:
Potwierdzenie szlachectwa
Rozporzadzenie Jego Cesarskiej Mosci
Prowizoryczna Sesja Urzędu Heraldycznego do Podolskiego Zebrania delegatów szlachty.

Prowizoryczna Sesja do spraw heraldycznych państwowego senatu dla tych spraw, zbadawszy
1. Polesia Podolskiego Urzędu Gubernialnego z dnia 18 maja 1841 r. nr 6932 do-starczenia mu sprawozdania o pochodzeniu Stanisława –Sylwestra Jarockiego i

2. Pismo szlachcica Witta Modesta Andrzejewa syna Buchawskiego z dnia 10-go kwietnia 1841 roku w załączeniu dokumentów w sprawie szlacheckiego pochodzenia jego klienta Adama Wincentego Jarockiego, uchwaliła:
Uwaga: Prowizoryczna Sesja Heraldji zbadawszy dokumenty stwierdzające, że Po-dolskie Zebranie Deputatów szlachty, które się odbyło w roku 1826 dnia 29 lipca i w r. 1841 dnia 25 lutego, zatwierdziło szlacheckie pochodzenie Stanisława –Sylwestra dwojga imion Jarockiego i Adama Wincentego Jarockiego, stwierdza, że dziadek ich Mateusz, na podstawie kontraktu kupna z r. 1740 nabył od Kalinowskiego majątek Bobrów z włościanami, której w r. 1778 z tymi włościanami odstąpił swojemu synowi Ignacemu Jarockiemu, a tenże z tymi włościanami kontraktem w r. 1789 sprzedał Kondrackiemu, poza tem pierwszy z nich otrzymał od króla polskiego Stanisława Augusta w r. 1778 w darze z prawem dożywocia majątek z włościanami we wsi Merszyn, które było Poprzednio w takim charakterze własnością Śliwińskiego i w akcie da-rowizny dożywotniej tytułował go szlachcicem, a rodzinne pochodzenie od Mateusza jego syna Ignacego, jego wnuków dwojga imion Sylwestra-Stanisława i Adama Win-centego takoż prawnuków Oktawiana i dwojga imion Włodzimierza –Ignacego, Adolfa-Adama , Erazma, Andrzeja Jarockich udowodnione zostało świadectwem metrykalnymi, potwierdzonymi przez kościelną Konsystorza, a dalej przynależność wyżej wymienionego Ignacego Jarockiego wraz z pochodzącymi od niego potomstwem od roku 1795 do szlachty, zaś dwojga imion Adam Wincenty Jarockiego do rodowej szlachty byłej polskiej z majątku Bogdanowce została stwierdzona w spisie kontrolnym i zaświadczeniem rządowym przez Latyczowskiego Powiatowego Prezesa szlachty. Wyżej wymienione akty stwierdzające, że fakt posiadania na własność majątku nieruchomego z włościanami przez ojca i dziadka jest niezbitym dowodem szlacheckiego ich pochodzenia, przedłożona w wypisach ksiąg z powiatowych sadów letyczowskiego i Winnickiego i przez Sądy potwierdzone a także skontrolowane przez najwyżej ustawiona komisje, uznane zostały za niepodlegające żadnej wątpliwości. Dlategoż Prowizoryczna Sesja dla spraw heraldycznych uznała powyższe dowody w myśl postanowienia:
Postanowienia Podolskiego Sądu Deputatów Szlacheckich z r. 1826 dnia 29 lipca i 1841 dnia 25 lutego o wpisanie wyżej wymienionych członków rodziny Jarockich do I części księgi rodów szlacheckich zatwierdzić.
Co się tyczy wymienionego w wniosku Zebrania Szlachty z r. 1826 lipca 29 Michała Jarockiego, to, chociaż z jego aktu szlacheckiego w r. 1781 wynika, że jego ojciec Jakób Jarocki posiadał majątek Djonowce z poddanymi, który on sprzedał Rzewuskim, to jed-nak nie ma żadnych dowodów, żeby jego dziad Leon Jarocki na tym majątku gospodarował, albo innym podobnym z włościanami, albo żeby miał jakieś stanowisko zgodne z pochodzeniem szlacheckim, prócz tego nie jest stwierdzone niczem pochodzenie jed-nego od drugiego, a nawet świadectwo metrykalne przedłożone przez Michała Jarockiego osobiście do jego prośby nie jest zaświadczone przez Konsystorz duchowny. Wobec tego Prowizoryczna Sesja Heraldji opierając się na 15 punkcie tejże 40 str. nie może zatwierdzić tego wniosku przysłanego jej o Michale Jarockim i postanawia wraz ze zwrotem dokumentów przekazać tejże Sesji rozporządzenie, by ściągnąć z teoż zwrot opłaty za użycie do tej sprawy dwóch arkuszy zwykłego papieru zamiast stemplowanego. Dokumenty zwraca się w załączeniu 24 lipca 1841 roku. Oryginał podpisali: zastępca prezesa Leontyj Bunakow, zastępca sekretarza Iwan Abrachow, zastępca sekretarza P. Grygorowicz.
Zgodność niniejszego odpisu z oryginalnym aktem, wydanego na prośbę Adama Jarockiego jego synowi Adolfowi Jarockiemu stwierdza Podolskie Szlacheckie Deputackie Zebranie i udowadnia przez przybicie państwowej pieczęci 1873 r. 29 listopada.
Deputat XX Sekretarz Ducenko Archiwazjan Krzywicki zgodne z oryginałem
Prysław Powiatu Latyczowskiego
Pozdrawiam Jola TLipińska

Pitka, Kurzweil, Gaberle, Faszowicz-Farensbach,Grohmann.
Córka Włodzimierza, wnuczka Stanisława, prawnuczka Franciszka, 2xprawnuczka Stanisława, 3xpra Franciszka, 4xpra Tomasza, 5xprawnuczka Leona, 6xpra Ignacego

apszczol

Post autor: apszczol » sob sty 29, 2011 1:22 am

1. Zmiana nazwiska nic tu nie pomoze. Tytuly i szlachectwo zawsze dziedziczy sie po ojcu.

2. Wypis z deputacji podolskiej zawiera cala mase bledow, ze az fragmentami traci sens.
Adam A. Pszczolkowski

Awatar użytkownika

Krzysztof Rondo
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 165 razy

Post autor: Krzysztof Rondo » wt lut 01, 2011 12:48 am

apszczol pisze:...Tytuly i szlachectwo zawsze dziedziczy sie po ojcu...
Z tym dziedziczeniem tytułów bywało w dziejach bardzo różnie, nie zawsze po ojcu szły np. linie dynastyczne, zdarzało się nie raz i nie dwa, że szły one i po matce.

Krzysztof

apszczol

Post autor: apszczol » pn lut 14, 2011 12:58 am

Linie dynastyczne nie maja nic wspolnego z dziedziczeniem szlachectwa.
Adam A. Pszczolkowski

Awatar użytkownika

Krzysztof Rondo
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 165 razy

Post autor: Krzysztof Rondo » pn lut 14, 2011 1:34 am

To była taka moja mała prowokacja, a jednocześnie zwrócenie uwagi na to, że w liniach dynastycznych "tytuły" (w uproszczeniu) nie musiały koniecznie iść po mieczu. :D
Krzysztof

Awatar użytkownika

maciejamarkowski
Podziękował/a: 31 razy
Podziękowano: 16 razy
Kontakt:

Post autor: maciejamarkowski » pn cze 06, 2011 8:38 pm

Właśnie dostałem z Warszawskiego AP teczki paszportowe mojego prapradziadka i pradziadka 1905, 1906 roku. Zastanowiło mnie, że w jednej z rubryk mają wpisane дворянин dworianin. To że uważali się za szlachtę to wiedziałem i z aktów ślubu i narodzin też to wynika. I to, że Zaruscy h. Grabie jak najbardziej funkcjonują w herbarzach to też. Ale "moi" Zaruscy z imienia w spisach nie figurują, się nie wylegitymowali.

Z dyskusji na sąsiednim forum "
Witam!
Dlaczego rozróżniano dworianina od szlachcica?
Mikołaj I w roku 1831 wydał ukaz ,w którym podzielił polską szlachtę na 3 klasy:
1.szlachta(dworianie)-z potwierdzonym lub nie szlachectwem ale posiadający nieruchome majątki
2.szlachta(dworianie)-z potwierdzonym szlachectwem ale nie posiadający majątków nieruchomych
3.szlachta(szlachticzy)-nie potwierdzeni i nie posiadający majątków nieruchomych
(patrz Stefan Buszczyński -"Podole,Wołyń,Ukraina" Lwów 1862)
pozdrawiam ,Ewa
"
Michał Zaruski ur. w 1851 ziemi już nie miał - był dzierżawcą.
To na jakiej zasadzie w państwowych dokumentach wpisywał dworianin?

Czy po prostu w tamtych czasach mniejszą wagę przykładano do biurokracji i jak ktoś oświadczył że jest tak to tak wpisywano. A może za dużą wagę przykładam do dokumentów paszportowych pamiętając jak kiedyś bywało?

Pozdrawiam
Maciej
---------------------------------
Maciej Adam Markowski
http://www.kimonibyli.pl/

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » pn cze 06, 2011 9:05 pm

maciejamarkowski pisze:Właśnie dostałem z Warszawskiego AP teczki paszportowe mojego prapradziadka i pradziadka 1905, 1906 roku.
Witam!
Mógłbyś powiedzieć jak to zdobyłeś? Nie pogardziłbym takimi teczkami . Zdjęcia moich przodków, to najdalej pradziadkowie .. Pewnie dlatego, że zazwyczaj moi pradziadkowie byli najmłodsi z rodzeństwa i nic nie zabierali ze sobą, bo nie było co (najstarsi z rodzeństwa brali). Jeśli bym taką teczkę zdobył, to byłbym w siódmym niebie.
Z góry dzięki za odpowiedź ;)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

maciejamarkowski
Kontakt:

Post autor: maciejamarkowski » pn cze 06, 2011 9:31 pm

Wydawało mi się, że znalazłem w SEZAMie poprostu po nazwisku, ale teraz nie potrafię tego zapytania powtórzyć. Jest to zespół 1416/II Kancelaria Gubernatora Warszawskiego Referat III. Niestety zdjęć tam nie ma. I w większości pisane ręcznie więc do odcyfrowania b. trudne. O ile po aktach metrykalnych wiem czego się spodziewać, to tu domyślam się literka po literce.
Natomiast zobaczyć odręczny podpis prapradziadka - bezcenne.
Pozdrawiam
Maciej
Maciej Adam Markowski

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » pn cze 06, 2011 9:38 pm

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy każdy ma tą teczkę czy nie ? Sądzę, że moi przodkowie raczej nigdzie nie wyjeżdżali , więc nie wiem czy pisać po tą teczkę
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

maciejamarkowski
Kontakt:

Post autor: maciejamarkowski » pn cze 06, 2011 9:43 pm

Znalazłem, taki link:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... and&word2=

Raczej tych teczek nie jest zbyt dużo.
Zapytanie:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... and&word2=
zwraca 0 wyników.
Pozdrawiam
Maciej
Maciej Adam Markowski

apszczol

Post autor: apszczol » wt cze 07, 2011 9:40 am

1. Ukaz carski z 1831 roku dotyczy Rosji, nie zas Krolestwa Polskiego.

2. Dworjanin to szlachcic wylegitymowany i zatwierdzony bez wzgledu na stan finansow i posiadania.

3. Zaruscy z gub. warszawskiej legitymowali sie w Heroldii Krolestwa Polskiego w St. Petersburgu w 1904 r.
[CGIA w St.P, fond 1343, opis 38, inw 763].
Adam A. Pszczolkowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”