UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Akt slubu Lelonek/ Maronska Ciepielow numer 24

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
genamator
Podziękował/a: 6 razy

Akt slubu Lelonek/ Maronska Ciepielow numer 24

Post autor: genamator » sob lip 09, 2011 1:41 pm

witam Wszystkich,

Bardzo bym prosil o pomoc w przetlumaczeniu mi tego aktu, ktorego sam probowalem przeczytac ale
mi sie nie udaje. Akt slubu miedzy Szymonem Lelonek i Ludwika Maronska z Zaborskich z 1852 roku numer 24

tu podaje link: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/dc1 ... f6287.html

z gory dziekuje slicznie,

Sandro

AUTOR TEMATU
genamator
Podziękował/a: 6 razy

Re: Akt slubu Lelonek/ Maronska Ciepielow numer 24

Post autor: genamator » pn lip 11, 2011 8:33 pm

witam Wszystkich,

Przypominam sie z prosba o przetlumaczenie mi tego aktu.

pozdrawiam serdecznie,

Sandro

marysia13
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 14 razy

Re: Akt slubu Lelonek/ Maronska Ciepielow numer 24

Post autor: marysia13 » śr lip 13, 2011 1:51 pm

Witam
To co mi sie udało rozczytać. Tam gdzie powstawiałam znaki zapytania to nie mam pewności co do tych słów.
Działo się w mieście Ciepielowie? dnia dwudziestego dziewiątego sierpnia tysiąc osiemset pięćdziesiątego drugiego roku o godzinie trzeciej po południu. Wiadomo czynimy że w przytomności świadków Mikołaja Kręgla z Tymienicy lat pięćdziesiąt jeden i Franciszka Kosidra? z Rekówki ? lat pięćdziesiąt cztery mających [..?] włościan na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo pomiędzy Szymonem Lelonkiem młodzianem parobkiem synem Wojciecha i Maryanny z Kręglów małżonków Lelonków włościan z Siekierki urodzonym w Siekierce zamieszkałym na służbie w Kałkowie lat trzydzieści cztery mającym a Ludwiką z Zaborskich Marońską włościanką wdową po Rochu Marońskim zmarłym od lat trzech w parafii tutejszej córką Jakuba i Konstancji z Kiziorów? małżonków Zaborskich włościan z Kałkowa urodzona w Rekowie ? zamieszkałą w Kałkowie lat trzydzieści pięć mającą –małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach ósmym piętnastym i dwudziestym drugim sierpnia w Kościele Ciepielowskim? - tamowanie małżeństwa nie zaszło Małżonkowie nowi oświadczają iż ugody przedślubnej nie zawarli żadnej. Akt ten stawającym przeczytany gdyż pisać nie umieją przez nas tylko podpisany został.
To moje rozczytanie, może ktoś inny odczyta więcej lub bardziej poprawnie.
Pozdrawiam Marianna.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Akty - pozostałe języki”