UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Dokumentacja osobowa kolejarzy
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 1 raz
Re: Dokumentacja osobowa kolejarzy
A jak znaleźć akta kolejarzy grubo przedwojennych? Dziadek Gajowiak ze strony mamy był kolejarzem, prawdopodobnie zawiadowcą stacji. Mieszkali w różnych miejscach - w Dąbrowie Górniczej (bo tam urodziła się w 1914 r moja mama) lub okolicach Dąbrowy Górn., w Tarnowskich Górach, na stacji w Czerniewicach (dziś część zdaje się Włocławka). Babcia zmarła w 1943 r. jako wdowa. Ze strony ojca również w rodzinie był kolejarz - jego brat, urodzony w 1860(61 r). Pracował prawdopodobnie w okręgu Kijowskim, bo z Kijowa przyjechał do Warszawy na swój ślub i tam zdaje się po ślubie wrócił z żoną.
Pozdrawiam
Danuta
Danuta
Witam A co do Kolejarzy z Tarnowa to bedzie okręg Kraków. I tam mam najpierw zadzwonic czy maja, a jak maja to podanie pisac???
Aneta Hordyń
Tworze drzewo genealogiczne stąd też moje poszukiwania dotyczą rodziny Sakowskich, Łacheckich, Tyburowicz, Kalinowscy..
Tworze drzewo genealogiczne stąd też moje poszukiwania dotyczą rodziny Sakowskich, Łacheckich, Tyburowicz, Kalinowscy..
-
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 6 razy
Wpierw trzeba napisać pismo do Warszawy o udzielenie zgody,
przy okazji sprawdzą czy dany kolejarz jest i przekazują pismo do właściwego Archiwum.
Swoje pochodzenie od danego kolejarza trzeba udokumentować papierami poświadczonymi urzędowo (oryginał odpisu, poświadczone ksero itp).
przy okazji sprawdzą czy dany kolejarz jest i przekazują pismo do właściwego Archiwum.
Swoje pochodzenie od danego kolejarza trzeba udokumentować papierami poświadczonymi urzędowo (oryginał odpisu, poświadczone ksero itp).
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
Lipnickich z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
Czyli najpierw pisze tylko o udzielenie zgody tak???
I od razu przesylam te odpisy,ksera?? czy pozniej jak juz sprawdza czy maja wogole te dane???
I od razu przesylam te odpisy,ksera?? czy pozniej jak juz sprawdza czy maja wogole te dane???
Aneta Hordyń
-
- Podziękował/a: 24 razy
Lepiej zadzwonić i się spytać.
I wtedy posłać podanie wraz z dokumentami.
Tylko zaznaczam to nie mogą być zwykłe kserówki,
tylko poświadczone urzędowo. Strasznie tego przestrzegają.
I wtedy posłać podanie wraz z dokumentami.
Tylko zaznaczam to nie mogą być zwykłe kserówki,
tylko poświadczone urzędowo. Strasznie tego przestrzegają.
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Lipnickich z Mińszczyzny
-
- Podziękował/a: 13 razy
- Podziękowano: 3 razy
Witam.
Uprzejmie prosze o numer telefonu PKP S.A. - Biuro Zarzadu Archiwum Zakladowe Warszawa. Pragne tam zadzwonic jak najszybciej, a jak dzwonie na numer telefonu ktory dostalam na http://www.pkt.pl tn. 22-473-23-38 to zostaje przerywany z wiadomoscia, ze jest niewazny. Ja dzwonie z USA i oczywiscie dodaje poprawne wyjscie z USA (011) i wejscia do Polski (48). Pragne sie upewnic ze mam dobry numer i ze to tylko klopot z polaczeniem.
Sprawa jest pilna bo wdowa po mym prapradziadku zmarla w latach 1960tych, ale nie wiem dokladnie kiedy. Widze ta nadchodzaca 50tke! Napisalam, ale mam pewne braki w informacji o niej wiec chcialabym porozmawiac.
Serdecznie dziekuje za pomoc,
Jana { 6.X.10 Pytanie jest nieaktualne, ale zostawiam wiadomosc gdyby ktos inny chcial dzwonic bo numer telefonu jest wazny} Jana
Uprzejmie prosze o numer telefonu PKP S.A. - Biuro Zarzadu Archiwum Zakladowe Warszawa. Pragne tam zadzwonic jak najszybciej, a jak dzwonie na numer telefonu ktory dostalam na http://www.pkt.pl tn. 22-473-23-38 to zostaje przerywany z wiadomoscia, ze jest niewazny. Ja dzwonie z USA i oczywiscie dodaje poprawne wyjscie z USA (011) i wejscia do Polski (48). Pragne sie upewnic ze mam dobry numer i ze to tylko klopot z polaczeniem.
Sprawa jest pilna bo wdowa po mym prapradziadku zmarla w latach 1960tych, ale nie wiem dokladnie kiedy. Widze ta nadchodzaca 50tke! Napisalam, ale mam pewne braki w informacji o niej wiec chcialabym porozmawiac.
Serdecznie dziekuje za pomoc,
Jana { 6.X.10 Pytanie jest nieaktualne, ale zostawiam wiadomosc gdyby ktos inny chcial dzwonic bo numer telefonu jest wazny} Jana
-
- Podziękowano: 5 razy
- Kontakt:
Dodam do tego jeszcze świeżo pozyskaną informację z Archiwum Kolejowego w Gdańsku.
Część akt b.kolejarzy została przekazana do archiwum w Katowicach a przede wszystkim część akt dot. spraw emerytur i rent.
Proponuję najpierw ustalić gdzie się akta znajdują. Informacje takie posiadają archiwa w których regionie PKP dana osoba pracowała.
Krzysiek
Część akt b.kolejarzy została przekazana do archiwum w Katowicach a przede wszystkim część akt dot. spraw emerytur i rent.
Proponuję najpierw ustalić gdzie się akta znajdują. Informacje takie posiadają archiwa w których regionie PKP dana osoba pracowała.
Krzysiek
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 33 razy
Czy ktos mial dostep do dokumentow w Archiwum Kolejowym w Lublinie?
Zgoda z centrali juz jest.
Pozdrawiam,
Zgoda z centrali juz jest.
Pozdrawiam,
MireQ
parafie: Karczmiska, Wilków, Kazimierz Dolny
parafie: Karczmiska, Wilków, Kazimierz Dolny
-
AUTOR TEMATU - Posty: 395
- Podziękował/a: 3 razy
A podobno akta personalne kolejarzy są niszczone po 50 latach. To spójrzcie na to:
http://allegro.pl/unikat-1905r-akta-dyr ... 50174.html
Piękna rzecz... szkoda tylko że nie zachowały się takie akta moich przodków.
Ale swoją drogą jak ktoś wszedł w posiadanie takiej teczki?
http://allegro.pl/unikat-1905r-akta-dyr ... 50174.html
Piękna rzecz... szkoda tylko że nie zachowały się takie akta moich przodków.
Ale swoją drogą jak ktoś wszedł w posiadanie takiej teczki?

Radosław
Witam! A gdzie szukać akt pracownika kolejowego ostatnio zamieszkałego w Białymstoku? Mój pradziadek przed wojną mieszkał w Lidzie, a po wojnie w Białymstoku i tam zmarł w 1990r.
Pozdrawiam. Ania P.
Pozdrawiam. Ania P.
Anna Dąbrowska-Potulska
Dąbrowski, Cieślewicz, Imbrzykowski, Skibniewski, Rachlewicz, Swendrowski, Domagała
Dąbrowski, Cieślewicz, Imbrzykowski, Skibniewski, Rachlewicz, Swendrowski, Domagała
-
AUTOR TEMATU - Posty: 395
- Podziękował/a: 3 razy
Dwie strony wcześniej podałem adresy wszystkich archiwów zakładowych PKP. Trzeba dzwonić pytać... Najbliższe Białegostoku jest archiwum w Warszawie lub Lublinie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Radosław
Witam,
Mam prośbę, może ktoś mi podpowie co robić. Znajomy starszy pan poprosił mnie o pomoc w odnalezieniu swoich dokumentów. Urodził się w 1940 r. Już jako małolat bo od 1957 r. pracował na kolei w Skarżysku Kamiennej, podobno była to DOKP Lublin. Pracował tam do 2000 roku, ostatnie lata jako maszynista i przeszedł na emeryturę. Nie może udokumentować kilkunastu lat swojej pracy, co wiąże się z dużo niższą emeryturą. Chodzi o lata 1957 – 1974. Nie mam pojęcia, od czego zacząć i gdzie szukać. Bardzo proszę o pomoc.
Mam prośbę, może ktoś mi podpowie co robić. Znajomy starszy pan poprosił mnie o pomoc w odnalezieniu swoich dokumentów. Urodził się w 1940 r. Już jako małolat bo od 1957 r. pracował na kolei w Skarżysku Kamiennej, podobno była to DOKP Lublin. Pracował tam do 2000 roku, ostatnie lata jako maszynista i przeszedł na emeryturę. Nie może udokumentować kilkunastu lat swojej pracy, co wiąże się z dużo niższą emeryturą. Chodzi o lata 1957 – 1974. Nie mam pojęcia, od czego zacząć i gdzie szukać. Bardzo proszę o pomoc.
-
- Podziękowano: 1 raz
Mam pytanie
Mój dziadek i pradziadek pracowali na kolei na Ukrainie we wsi Germakówka woj Tarnopol pow Borszczów gdzie mogę znaleźć jakieś dokumenty ich zatrudnienia
Na pewno do października 1944 r tam pracowali oba
Mój dziadek i pradziadek pracowali na kolei na Ukrainie we wsi Germakówka woj Tarnopol pow Borszczów gdzie mogę znaleźć jakieś dokumenty ich zatrudnienia
Na pewno do października 1944 r tam pracowali oba