Z aktu urodzenia Andrzeja na pewno dowiesz się kim z zawodu był jego ojciec, a Twój pra...dziad, oraz ile lat mieli Twoi przodkowie w chwili gdy chrzcili syna. Na tej podstawie można spokojnie ustalić prawdopodobny zakres lat kiedy zawarte zostało małżeństwo i lata kiedy mogli oni się urodzić.Awilod pisze:Z parafialnych ksiąg na temat metryki chrztu Andrzeja niewiele się pewnie dowiem na temat jego ojca Adama Doliwy.
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Doliwowie h.Doliwa oraz historia Czarnej wsi woj Podlaskie
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 49 razy
- Podziękowano: 32 razy
- Kontakt:
Re: Doliwowie h.Doliwa oraz historia Czarnej wsi woj Podlask
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski
Zapraszam na bloga:
http://mojagenealogia.blogspot.com/
Moje biedy:
http://mojagenealogia.blogspot.com/2011 ... hiwum.html
Bartłomiej Czyżewski
Zapraszam na bloga:
http://mojagenealogia.blogspot.com/
Moje biedy:
http://mojagenealogia.blogspot.com/2011 ... hiwum.html
-
AUTOR TEMATU - Posty: 231
- Podziękował/a: 9 razy
- Podziękowano: 1 raz
- Kontakt:
Postaram się coś znaleźć w owych mikrofilmach.Obecnie jeszcze dowiedziałem się ,że Andrzej i jego brat wiedzieli coś tam ,że oni są z pod herbu Doliwa.
Pozdrawiam!
Szymon Doliwa
Pozdrawiam!
Szymon Doliwa
Szukam wieści o:
-możliwym pochodzeniu Doliwów(wszystkich) zamieszkujących parafię Rajgród
-pochodzeniu rodziny Tokajów z Prażmowa
-Franciszek Kretowicz ur. 1901 w Odessie, ojciec Kazimierz - ich pochodzenie
-
- Kontakt:
A pro pos jeszcze Andrzejowego pobytu w wojsku ,rodzina mówi ,że było to tak ,że jak wyszli do wojska to za 20 lat wrócili ,może jakieś trudności z dotarciem?Nie wiem.
Szukam wieści o:
-
- Podziękował/a: 24 razy
- Podziękowano: 6 razy
Z własnych doświadczeń wiem że sprawdza się (jak na razie) 1/5 "opowiastek" rodzinnych.
Trzeba odnaleźć metryki w AP i USC.
Odnajdujesz akt zgonu, tam masz datę urodzenia, odnajdujesz akt urodzenia, kombinujesz dalej.
Pozdrawiam
Trzeba odnaleźć metryki w AP i USC.
Odnajdujesz akt zgonu, tam masz datę urodzenia, odnajdujesz akt urodzenia, kombinujesz dalej.
Pozdrawiam
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Dzieki za cenna informacje.Ja obalę jedną z nich. Jeżeli Andrzej Doliwa urodził się w 1858 roku, absolutnie nie mógł trafić do wojska rosyjskiego na 20 lat. Te 20 lat to taki dosyć rozpowszechniony mit w wielu rodzinach, których niezbyt odlegli przodkowie służyli w armii carskiej. Jako że interesujesz się bardzo historią, możesz poszukać sobie sam informacji o poborze rekruckim, reformie Milutina i wprowadzeniu powszechnego obowiązku wojskowego w Rosji.
Poszukalem na rosyjskiej Wikipedii i znalazlem haslo - Военная реформа Александра II
A zwlaszcza ten fragment jest ciekawy:
17. Общий срок службы в сухопутных войсках для поступающих по жеребию определяется в 15 лет, из коих 6 лет действительной службы и 9 лет в запасе...
18. Общий срок службы во флоте определен в 10 лет, из коих 7 лет действительной службы и 3 года в запасе.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
-
Dzieki za cenna informacje.Ja obalę jedną z nich. Jeżeli Andrzej Doliwa urodził się w 1858 roku, absolutnie nie mógł trafić do wojska rosyjskiego na 20 lat. Te 20 lat to taki dosyć rozpowszechniony mit w wielu rodzinach, których niezbyt odlegli przodkowie służyli w armii carskiej. Jako że interesujesz się bardzo historią, możesz poszukać sobie sam informacji o poborze rekruckim, reformie Milutina i wprowadzeniu powszechnego obowiązku wojskowego w Rosji.
Poszukalem na rosyjskiej Wikipedii i znalazlem haslo - Военная реформа Александра II
A zwlaszcza ten fragment jest ciekawy:
17. Общий срок службы в сухопутных войсках для поступающих по жеребию определяется в 15 лет, из коих 6 лет действительной службы и 9 лет в запасе...
18. Общий срок службы во флоте определен в 10 лет, из коих 7 лет действительной службы и 3 года в запасе.
Adam A. Pszczolkowski
-
Mam jeszcze pytanie.
Czy jeśli Doliwowie okazali by się szlachtą ze strony ojca ,a Kretowiczowie ze strony matki ,a jeśli moje prababki po obu stronach pochodziły by z nieszlacheckich rodzin ,to czy mógł bym uznawać ,że pochodzę od szlachty?Zawsze gnębiło mnie to pytanie ...
Odpowiedz jest w Volumina Legum, t. I, statut piotrkowski Aleksandra I z 1505 r.
Adam A. Pszczolkowski
-
- Kontakt:
I tu jeszcze pytanie mam do Pana ,panie Adamie.
Posiadam informacje ,że Doliwowie z Woźnej Wsi szlachtą nie byli ,bo ponoć Woźna Wieś nie była wsią szlachecką jak np.Łazarze.
I jeszcze gdzie mogę zaczerpnąć informacji o interesującym mnie temacie z tego Volumina Legum?
Pozdrawiam!
Szymon Doliwa
Posiadam informacje ,że Doliwowie z Woźnej Wsi szlachtą nie byli ,bo ponoć Woźna Wieś nie była wsią szlachecką jak np.Łazarze.
I jeszcze gdzie mogę zaczerpnąć informacji o interesującym mnie temacie z tego Volumina Legum?
Pozdrawiam!
Szymon Doliwa
Szukam wieści o:
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 42 razy
Adamie,
skoro temat Cię zainteresował, to może napiszę troszkę szczegółowiej o okresach służby w armii carskiej?
W okresie obowiązywania tzw. poboru rekruckiego (od końca XVII w. do 1874 r.) były one bardzo długie, ale też z biegiem czasu skracane.
Do 1793 r. służba w wojsku była w przypadku prostych żołnierzy dożywotnia („dopóki zdrowie i siły pozwolą”).
W latach 1793 – 1834 obowiązywał 25-letni okres służby wojskowej.
W 1834 r. wprowadzono tzw. bezterminowe urlopy dla żołnierzy (przypominające późniejszą instytucję „rezerwy”): po 20 latach służby żołnierzowi mógł zostać udzielony taki urlop z zastrzeżeniem możliwości wezwania do wojska w przypadku wojny.
Na początku lat 50. XIX w. okres obowiązkowej służby wojskowej skrócono do 15 lat, po paru latach do 12 lat (plus 3 lata bezterminowego urlopu), następnie do 10 (plus 5) i 7 (plus 8 ) lat.
Rok 1874 to reforma wojskowa i przejście do poborów rekruckich do powszechnego obowiązku wojskowego.
Od 1874 r. okres służby to 6 lat w piechocie (plus 9 lat w rezerwie) lub 7 lat we flocie (plus 3 lata w rezerwie).
W 1888 r. kolejna zmiana, tj. skrócenie do 5 lat czynnej służby (po niej 13 lat w rezerwie).
W 1906 r. okres obowiązkowej czynnej służby zmalał do 3 – 5 lat (w zależności od rodzaju wojska) plus rezerwa.
Reasumując:
do 1793 r. – dożywotnio
1793 – 25 lat
od 1834 r. – nadal 25 lat, ale 20 lat czynnej służby + 5 lat bezterminowy urlop
1851 – 1874 – 15 lat, przy czym 12 lat służby + 3 urlopu, 10 lat służby + 5 urlopu, 7 lat służby + 8 urlopu
1874 – 15 lat, tj. 6 służba czynna + 9 rezerwa w piechocie, we flocie odpowiednio 7 + 3
1888 – 18 lat w piechocie (5 + 13 rezerwa) i 10 lat we flocie (7+3)
1906 r. – ostatnia zmiana: piechota i piesza artyleria 3 +15 rezerwa, flota 5 + 5 rezerwa, reszta wojsk 4 + 13 rezerwa.
Sonia
skoro temat Cię zainteresował, to może napiszę troszkę szczegółowiej o okresach służby w armii carskiej?
W okresie obowiązywania tzw. poboru rekruckiego (od końca XVII w. do 1874 r.) były one bardzo długie, ale też z biegiem czasu skracane.
Do 1793 r. służba w wojsku była w przypadku prostych żołnierzy dożywotnia („dopóki zdrowie i siły pozwolą”).
W latach 1793 – 1834 obowiązywał 25-letni okres służby wojskowej.
W 1834 r. wprowadzono tzw. bezterminowe urlopy dla żołnierzy (przypominające późniejszą instytucję „rezerwy”): po 20 latach służby żołnierzowi mógł zostać udzielony taki urlop z zastrzeżeniem możliwości wezwania do wojska w przypadku wojny.
Na początku lat 50. XIX w. okres obowiązkowej służby wojskowej skrócono do 15 lat, po paru latach do 12 lat (plus 3 lata bezterminowego urlopu), następnie do 10 (plus 5) i 7 (plus 8 ) lat.
Rok 1874 to reforma wojskowa i przejście do poborów rekruckich do powszechnego obowiązku wojskowego.
Od 1874 r. okres służby to 6 lat w piechocie (plus 9 lat w rezerwie) lub 7 lat we flocie (plus 3 lata w rezerwie).
W 1888 r. kolejna zmiana, tj. skrócenie do 5 lat czynnej służby (po niej 13 lat w rezerwie).
W 1906 r. okres obowiązkowej czynnej służby zmalał do 3 – 5 lat (w zależności od rodzaju wojska) plus rezerwa.
Reasumując:
do 1793 r. – dożywotnio
1793 – 25 lat
od 1834 r. – nadal 25 lat, ale 20 lat czynnej służby + 5 lat bezterminowy urlop
1851 – 1874 – 15 lat, przy czym 12 lat służby + 3 urlopu, 10 lat służby + 5 urlopu, 7 lat służby + 8 urlopu
1874 – 15 lat, tj. 6 służba czynna + 9 rezerwa w piechocie, we flocie odpowiednio 7 + 3
1888 – 18 lat w piechocie (5 + 13 rezerwa) i 10 lat we flocie (7+3)
1906 r. – ostatnia zmiana: piechota i piesza artyleria 3 +15 rezerwa, flota 5 + 5 rezerwa, reszta wojsk 4 + 13 rezerwa.
Sonia
-
Dzieki jeszcze raz ogromne.
Ale tez i ciekawostka na Wikipedii.
Для получивших начальное образование срок действительной службы сокращается до 4-х лет, окончивших городскую школу - до 3-х лет, гимназию - до полутора лет, а имевших высшее образование - до полугода.
A zatem te 6 lat czynnej sluzby w piechocie to tylko dla osob bez zadnej szkoly.
Z podstawowka - 4 lata, ze szkola miejska (odpowiednik dzisiejszego gimnazjum) - 3 lata,
z gimnazjum (czyli dzis liceum) - 1 1/2 roku, ze studiami tylko 1/2 roku.
Zatem warto by bylo miec tekst kompletnej ustawy z 1874 r.
Wiele to bowiem precyzuje i wyjasnia.
Jeszcze do wczoraj tkwilem w bledzie, ze do 1917 r. sluzba trwala 25 lat lacznie z rezerwa
(a zatem wersja 1834-1851).
Ale tez i ciekawostka na Wikipedii.
Для получивших начальное образование срок действительной службы сокращается до 4-х лет, окончивших городскую школу - до 3-х лет, гимназию - до полутора лет, а имевших высшее образование - до полугода.
A zatem te 6 lat czynnej sluzby w piechocie to tylko dla osob bez zadnej szkoly.
Z podstawowka - 4 lata, ze szkola miejska (odpowiednik dzisiejszego gimnazjum) - 3 lata,
z gimnazjum (czyli dzis liceum) - 1 1/2 roku, ze studiami tylko 1/2 roku.
Zatem warto by bylo miec tekst kompletnej ustawy z 1874 r.
Wiele to bowiem precyzuje i wyjasnia.
Jeszcze do wczoraj tkwilem w bledzie, ze do 1917 r. sluzba trwala 25 lat lacznie z rezerwa
(a zatem wersja 1834-1851).

Adam A. Pszczolkowski
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 42 razy
A to już są ulgi ze względu na wykształcenie. Pełen tekst ustawy dostępny jest np. tu:Для получивших начальное образование срок действительной службы сокращается до 4-х лет, окончивших городскую школу - до 3-х лет, гимназию - до полутора лет, а имевших высшее образование - до полугода.
http://www.imha.ru/index.php?newsid=1144523930
Ustawa z 1874 roku była kilkakrotnie zmieniana. W 1888 r. zmieniono nie tylko czas trwania służby wojskowej, ale również wydłużono służbę dla tych uprzywilejowanych z racji wykształcenia (2 lata służby+16 rezerwy, 3+15 i 4+14).
To wszystko odnosi się do żołnierzy wcielanych do wojska w trybie przymusowym (przez losowanie).
Osobne uregulowania obowiązywały dla ochotników:
Вольноопределяющийся
Sonia
-
- Kontakt:
Witam!
Mam trochę nowych informacji od rodziny.
A mianowicie ,dowiedziałem się ,że Andrzej służył w kawalerii ,i był podoficerem albo oficerem.I gdzie mógłbym zobaczyć jak wyglądał mundur rosyjskiego kawalerzysty gdzieś na przełomie lat 70 i 80 XiX wieku?
Szukałem w googlach i nigdzie ,ni widu ni słychu.
Druga informacja jest na temat ich przynależności do szlachty ,ponoć mieli tego świadomość ,że istnieje taki herb i że oni też do niego należą.A kolejna sprawa jest taka ,że dziwnym trafem we wsi mieli pierwszeństwo do wielu rzeczy ,np.kiedy Adam Doliwa przybył do Czarnej Wsi dostał około 1500 m2 ziemi ,miał pierwszeństwo w dzierżawie jeziora ,brat Andrzeja ,Józef był sołtysem ,płacił podatek za całą wieś a oni potem oddawali mu z procentami ,chyba jako jedyni mogli pływać po jeziorze(słyszałem ,że właśnie z takiego powodu raz owego Józefa napadli Kozacy ,bo trzymał łódkę na sznurku zacumowaną).
Pozdrawiam!
Szymon Doliwa
Mam trochę nowych informacji od rodziny.
A mianowicie ,dowiedziałem się ,że Andrzej służył w kawalerii ,i był podoficerem albo oficerem.I gdzie mógłbym zobaczyć jak wyglądał mundur rosyjskiego kawalerzysty gdzieś na przełomie lat 70 i 80 XiX wieku?
Szukałem w googlach i nigdzie ,ni widu ni słychu.
Druga informacja jest na temat ich przynależności do szlachty ,ponoć mieli tego świadomość ,że istnieje taki herb i że oni też do niego należą.A kolejna sprawa jest taka ,że dziwnym trafem we wsi mieli pierwszeństwo do wielu rzeczy ,np.kiedy Adam Doliwa przybył do Czarnej Wsi dostał około 1500 m2 ziemi ,miał pierwszeństwo w dzierżawie jeziora ,brat Andrzeja ,Józef był sołtysem ,płacił podatek za całą wieś a oni potem oddawali mu z procentami ,chyba jako jedyni mogli pływać po jeziorze(słyszałem ,że właśnie z takiego powodu raz owego Józefa napadli Kozacy ,bo trzymał łódkę na sznurku zacumowaną).
Pozdrawiam!
Szymon Doliwa
Szukam wieści o:
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 72 razy
- Kontakt:
Nie wiem czy już znasz czy nie znasz, ale podam Ci nazwisko Doliwa w "Regestrze Diecezjów Franciszka Czaykowskiego czyli właściciele ziemscy w Koronie 1783-1784", Wydawnictwo DiG.
Gdzie mieszkali w owym czasie jako właściciele czyli szlachta:
diec. gnieźnieńska, dek. rawski, parafia Krzemienica - Chociw Wielki, Jan Doliwa wojski bielski.
diec. płocka, dek. wąszoszki, parafia Grabowo - Kowalewo, Przyborowo;
parafia Lachowo - Glinki, Kumelsk, Truszki Zalesie;
parafia Niedzwiadna - Milewo;
dekanat wizki, parafia Przytuły - Doliwy (Kasper Doliwa, podsędek wizki).
To nie jest kompletne źródło, tzn. Doliwowie w owym czasie mogli posiadać coś jeszcze, ale przypatrz się temu co masz, gdzie to na mapie, i pamiętaj, że to kilka pokoleń do tyłu w stosunku do Twoich informacji.
Parafie Lachowo i Niedzwiadna były zdaje się graniczne w Królestwie Polskim, Twoi mogli wyemigrować do Prus stamtąd. U mnie była taka sytuacja, w innej części diecezji płockiej, że urodzony w Królestwie Polskim, Ziemia Dobrzyńska, a ślub bierze już w Prusach, a potem jedni wrócili do Królestwa Polskiego, inni (mój właśnie) pojechali do Galicji, a jeszcze inni zostali w Prusach.
Pozdrawiam
Łucja
Gdzie mieszkali w owym czasie jako właściciele czyli szlachta:
diec. gnieźnieńska, dek. rawski, parafia Krzemienica - Chociw Wielki, Jan Doliwa wojski bielski.
diec. płocka, dek. wąszoszki, parafia Grabowo - Kowalewo, Przyborowo;
parafia Lachowo - Glinki, Kumelsk, Truszki Zalesie;
parafia Niedzwiadna - Milewo;
dekanat wizki, parafia Przytuły - Doliwy (Kasper Doliwa, podsędek wizki).
To nie jest kompletne źródło, tzn. Doliwowie w owym czasie mogli posiadać coś jeszcze, ale przypatrz się temu co masz, gdzie to na mapie, i pamiętaj, że to kilka pokoleń do tyłu w stosunku do Twoich informacji.
Parafie Lachowo i Niedzwiadna były zdaje się graniczne w Królestwie Polskim, Twoi mogli wyemigrować do Prus stamtąd. U mnie była taka sytuacja, w innej części diecezji płockiej, że urodzony w Królestwie Polskim, Ziemia Dobrzyńska, a ślub bierze już w Prusach, a potem jedni wrócili do Królestwa Polskiego, inni (mój właśnie) pojechali do Galicji, a jeszcze inni zostali w Prusach.
Pozdrawiam
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
-
- Kontakt:
Z tego co mam to na razie idzie w kierunku Mazur ,ale to jest XIX wiek ,a do XVIII jeszcze dojdę więc na razie nie wiem skąd pochodzili Doliwowie w XVIII wieku.
Dzięki za powyższe informacje.
Pozdrawiam!
Szymon Doliwa
Dzięki za powyższe informacje.
Pozdrawiam!
Szymon Doliwa
Szukam wieści o:
-
- Kontakt:
Tak teraz do mnie dotarło ,że ojciec Andrzeja ,Adam przybył z Prus przed rokiem 1856 ,akt jego ślubu mógł by znajdować się w USC?
Pytałem pewną panią z Rajgrodzkiego USC i powiedziała ,że każde USC ma indywidualny zakres materiałów.
Wracając do tematu ,jeśli Adam i jego ojciec pochodzili by z zaboru Pruskiego lub z Prus to akta będą spisane w języku niemieckim czy po łacinie ,mam na myśli przełom wieku XVIII i XIX.
Druga część postu będzie poświęcona zapytaniu o Doliwów z Woźnej Wsi ,na jakiej podstawia Pan Adam twierdzi ,że oni byli szlachtą?
I takie jeszcze prywatne pytanie ,jak daleko udało wam się doprowadzić genealogię chłopskich przodków ,a jak daleko szlacheckich?Proszę tu o najwcześniejszą datę.
Pozdrawiam!
Szymon Doliwa
Pytałem pewną panią z Rajgrodzkiego USC i powiedziała ,że każde USC ma indywidualny zakres materiałów.
Wracając do tematu ,jeśli Adam i jego ojciec pochodzili by z zaboru Pruskiego lub z Prus to akta będą spisane w języku niemieckim czy po łacinie ,mam na myśli przełom wieku XVIII i XIX.
Druga część postu będzie poświęcona zapytaniu o Doliwów z Woźnej Wsi ,na jakiej podstawia Pan Adam twierdzi ,że oni byli szlachtą?
I takie jeszcze prywatne pytanie ,jak daleko udało wam się doprowadzić genealogię chłopskich przodków ,a jak daleko szlacheckich?Proszę tu o najwcześniejszą datę.
Pozdrawiam!
Szymon Doliwa
Szukam wieści o: