Witam serdecznie : )
szukam informacji na temat nazwisk : Arciszewscy, Czarkowscy oraz Cituk - te otatnie wydaje mi się rzadko spotykane, nie mogę znaleźć niczego o nim.
Z góry dziękuję za pomoc : )
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Arciszewski, Czarkowski, Cituk
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Re: Nazwiska A-C
Witam
Arciszewski 1570 - od nazwy miejscowej Arciszewo (włocławskie, gmina Lubraniec).
Cituk - nie znalazłam; może od niemieckiej nazwy osobowej Tit, por. też gwarowe tytać, tutać (w języku dziecięcym) 'pić', od imienia Tytus.
Czarkowski 1397 od nazwy miejscowej Czarnków (kilka miejscowości), Czarkowy, dawniej Czarnkowy (kieleckie, gmina Nowy Korczyn).
Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Arciszewski 1570 - od nazwy miejscowej Arciszewo (włocławskie, gmina Lubraniec).
Cituk - nie znalazłam; może od niemieckiej nazwy osobowej Tit, por. też gwarowe tytać, tutać (w języku dziecięcym) 'pić', od imienia Tytus.
Czarkowski 1397 od nazwy miejscowej Czarnków (kilka miejscowości), Czarkowy, dawniej Czarnkowy (kieleckie, gmina Nowy Korczyn).
Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999