UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

"Herbarz": Liber Generationis Plebeanorum z XVIIw

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Re: "Herbarz": Liber Generationis Plebeanorum z XVIIw

Post autor: apszczol » ndz cze 26, 2011 10:46 am

Ja np. zostałem potępiony kiedyś (wcześniej niż onegdaj) za wskazanie jedynie, że jest artykuł (mniej lub bardziej genealogiczny) o pewnej damie (miłościwie/niemiłościwie nam panującego żonie). Ale zostałem też wsparcie (dzięki Ci Krzysztofie).
Nie widziałem tych dokumentów i nie moja to oczywiście rodzina. Ale był to wtedy przykład m.in. zmiany nazwisk w historii pewnej rodziny.

W tejze sprawie powyzszy artykul uznalem w pierwszej chwili za pomyje i pomowienie.
Jednakze palac prezydencki nabral wody w usta, autorka artykulu nie zostala pozwana do sadu na znieslawienie, a Marek Minakowski naniosl odpowiednie poprawki w swych bazach.
Milczenie nalezy zatem przyjac jako akceptacje. Tyle.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 165 razy

Post autor: Krzysztof Rondo » ndz lip 31, 2011 4:03 am

Zbyt często tu Adamie szafujesz, na prawo i na lewo, słowem "pomyje" i obraźliwie traktujesz autora siedemnastowiecznego dzieła rzucając nań kalumnie. Daj sobie z tym spokój, zajmij się swoją robotą.

Krzysztof

Awatar użytkownika

pawko223
Podziękowano: 8 razy

Post autor: pawko223 » ndz lip 31, 2011 10:13 am

Dziękuję za sprawdzenie. Paweł
Genealog - amator

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » ndz lip 31, 2011 12:04 pm

pawko223 pisze:Dziękuję za sprawdzenie. Paweł
:czyta:
Pawle, zgryźliwy nieco jesteś. Rzeczywiście zapomnieliśmy o Tobie, gdyż jak zapewne zauważyłeś wybuchła tu burza wywołana przez Adama (burza ta do sprawy niczego nowego nie wniosła poza wylewaniem na autora XVII-wiecznego „pomyj”).

A tak przy okazji; staraj się podawać w przyszłości nazwiska w kolejności alfabetycznej, to znacznie ułatwia pracę i nie powoduje niepotrzebnego mitrężenia czasu.

A teraz do rzeczy;

Łukomski Andrzej, co kanonikiem był krakowskim od kilkunastu lat i Anno 1633, z Jędrzejowa rodzicy są jego. Brat rodzony aptekarzem był w Gnieźnie i Anno 1633; Łukomskim także zwał się gwoli kanonikowi. Umarł ten kanonik Anno 1636. Chłopi zwali go Łakomskim.

Sękowski zwał się chłopski syn. Służył u szlachty, pojął był murwę w Krakowie, z którą chował murwy także na Podzamczu w pana Kożuchowskiego domu circa 1627. Wyrzucono go stamtąd dla nierządu tego. On kupił sobie domek za bernardyńskim ogrodem ku Wiśle, także małpy chował i Anno 1644, szlachcicem zwał się®. Brodaty, niski, miał lat 40 kilka. Umarła mu była ta żona, nie było dzieci z nią. Famili jej skurwysynów nie będzie.

Krzysztof

jacek98764
Podziękowano: 1 raz

Post autor: jacek98764 » ndz lip 31, 2011 12:08 pm

Witam,

Czy są w tekście wzmiankowane nazwiska:
Szajkowski, Araszkiewicz, Faustmann, Kołdyka, Schattenberg, Mączyński, Szymański?

Pozdrawiam
J. Szajkowski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » ndz lip 31, 2011 12:25 pm

Jacku; nie czytasz uważnie, masz za nic czas, który trzeba Ci poświęcić na udzielenie odpowiedzi, a przecież przed chwilą prosiłem o pisanie nazwisk w kolejności alfabetycznej.
Podanych przez Ciebie nazwisk nie ma tym opracowaniu.
Krzysztof

azielik
Podziękował/a: 44 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: azielik » ndz lip 31, 2011 7:38 pm

Zastanawiam się Krzysztof czemu odpowiadasz drugi raz na pytanie na które już padła odpowiedź. Wygląda na to że to ty nie szanujesz swego czasu :P Na pytanie o Łukomskiego i Sękowskiego była już odpowiedź na poprzedniej stronie.

Andrzej Zieliński
Parafrazując: Śpieszmy się pytać ludzi, tak szybko odchodzą

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » ndz lip 31, 2011 7:49 pm

azielik pisze:Zastanawiam się Krzysztof czemu odpowiadasz drugi raz na pytanie na które już padła odpowiedź. Wygląda na to że to ty nie szanujesz swego czasu :P Na pytanie o Łukomskiego i Sękowskiego była już odpowiedź na poprzedniej stronie.

Andrzej Zieliński
:lol:
Andrzeju nie zauważyłem, że się wcisnąłeś w ten temat, który ja założyłem i prowadziłem.
Po prostu szukałem czy kolega dostał odpowiedź ode mnie, a nie czy ją dostał od kogoś innego kto pojawił się tu jak kometa, niezauważony wśród wielu przepychanek słownych sprowokowanych przez Drogiego Adama.
Lubisz zwracać uwagę na siębie, lubisz to bardzo.
I to tyle na ten temat. :dupa:
Krzysztof

azielik

Post autor: azielik » pn sie 01, 2011 9:42 pm

Cóż chyba jesteś jednak megalomanem tak jak ci to zarzucono w baobabie. Chciałem ci przypomnieć że książkę nie wydano w jednym egzemplarzu a ten temat nie jest jedynym w którym piszę. W przeciwieństwie do ciebie pojawiam się w kilku innych tematach niż Liber Generationis Plebanorum i Baobabie. Tak przy okazji strasznie jestem ciekaw jak dokumentujesz swoich przodków z czasów aż tak zamierzchłych. Ciut pokory "Frustra vivit qui nemini prodest" Ja staram się pomóc, a ty?

Mimo wszystko pozdrawiam,

Andrzej Zieliński mający udokumentowanych przodków tylko w XVII w. uważam że to i tak dobrze i nie musze się chwalić aby czuć się dowartościowanym.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » wt sie 02, 2011 9:43 am

Andrzeju; nie daj się zżerać tej strasznej zawiści, która Cię trawi, szkoda Twego zdrowia i źle to świadczy o cierpiącym na tą przykrą dolegliwość.
Nic na to nie poradzisz, że dzielą nas lata świetlne i to nie tylko w genealogii ale także w obyczajach.

Krzysztof

Awilod
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Awilod » wt sie 02, 2011 12:50 pm

Witam!

Proszę o sprawdzenie nazwisk
:
Adamski
Bernatowicz
Cieciuch
Doliwa
Jutkiewicz
Kretowicz
Misarko
Tokaj

Pozdrawiam!

Szymon Doliwa
Szukam wieści o:
-możliwym pochodzeniu Doliwów(wszystkich) zamieszkujących parafię Rajgród
-pochodzeniu rodziny Tokajów z Prażmowa
-Franciszek Kretowicz ur. 1901 w Odessie, ojciec Kazimierz - ich pochodzenie

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » wt sie 02, 2011 2:42 pm

Szymonie; żadnego z podanych przez Ciebie nazwisk nie ma w opracowaniu Nekanda-Trepki.

Krzysztof

azielik

Post autor: azielik » wt sie 02, 2011 6:32 pm

Nic na to nie poradzisz, że dzielą nas lata świetlne i to nie tylko w genealogii ale także w obyczajach
Wet za wet, ton wypowiedzi za ton wypowiedzi, a dobrych obyczajów chyba sam się musisz nauczyć. Mimo wszystko będę nadal pisał w twoim "prywatnym" wątku. Tak przy okazji zacząłem w nim pisać gdy zaopatrzyłem się w książkę po tym jak tygodniami czekałem na twoją odpowiedź i żal mi było tych którzy czekali razem ze mną. Jak się raz decydujesz coś robić rób to stale, a nie dorywczo.

Andrzej Zieliński

PS: Mam się dobrze mimo małych kroczków w genealogii i zawiść mnie nie trawi. Jak się weryfikuje przodków z przed lat świetlnych?

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » śr sie 03, 2011 9:46 pm

azielik pisze:
...Jak się weryfikuje przodków z przed lat świetlnych?
Andrzeju, przyznaję, że jestem nieco zdziwiony tym, że nie słyszałeś nic o istnieniu historii Polski i historii Europy, a jeśli tak to tym bardziej nie wiesz nic i o tym, że za zachodzie Europy prowadzono zapiski historyczno-genealogiczne w czasach, gdy jeszcze o Mieszku I-ym nie słyszano.

Zanim coś napiszesz to radziłbym Ci najpierw zastanowić się przez chwilkę nad tym co, komu, i w jakiej formie chcesz powiedzieć. :niewiem:

Żegnam Cię z prawdziwą przyjemnością. :pa:
Od tej pory pisz na Berdyczów.

Krzysztof

igoriosso
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: igoriosso » ndz paź 02, 2011 10:35 am

witajcie, czy w Liber jest wzmianka o Mościckich, Jaczyńskich, Rogowskich, Niedźwiedzkich, Kuczewskich, Pajewskich, Bukowskich, Dąbrowskich i Gniazdowskich? wiem, że jest ich dużo, ale jednak proszę o sprawdzenie ;)
pozdrawiam
Igor

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”