UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Re: Chodubski, Mączewski, Kocięcki, Morawski i in.
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 106
- Podziękował/a: 65 razy
- Podziękowano: 13 razy
Witam!
Mam w swoim drzewie przodków i powinowatych z Mazowsza, głównie z powiatu ciechanowskiego i pułtuskiego, o nazwisku (rodowym lub po zamążpójściu):
1. Morawski (179) vel Murawski (18),
2. Kuskowski (21),
3. Kocięcki (7),
4. Bojanowski (66),
5. Pokrzywnicki (12),
6. Mączewski (7),
7. Szcześniak (3),
8. Jabłonowski (25),
9. Pepłowski (4).
Proszę podać szczegóły, może znajdziemy jakieś wspólne osoby.
Pozdrawiam.
Elżbieta
Mam w swoim drzewie przodków i powinowatych z Mazowsza, głównie z powiatu ciechanowskiego i pułtuskiego, o nazwisku (rodowym lub po zamążpójściu):
1. Morawski (179) vel Murawski (18),
2. Kuskowski (21),
3. Kocięcki (7),
4. Bojanowski (66),
5. Pokrzywnicki (12),
6. Mączewski (7),
7. Szcześniak (3),
8. Jabłonowski (25),
9. Pepłowski (4).
Proszę podać szczegóły, może znajdziemy jakieś wspólne osoby.
Pozdrawiam.
Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1814, Roman Morawski i Salomea przed 1804, Antoni Bobiński i Joanna Niska przed 1813,
z Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna, przed 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 w Sieniawie.
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1814, Roman Morawski i Salomea przed 1804, Antoni Bobiński i Joanna Niska przed 1813,
z Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna, przed 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 w Sieniawie.
Notatka administratora |
Treść usunięta na prośbę autora. |
-
- Podziękował/a: 46 razy
- Podziękowano: 209 razy
Szanowna Pani Agnieszko,
pyta Pani o bardzo rozrodzone rody szlachty ziemi zawkrzenskiej. O przeszlosci kazdego z nich wiadomo sporo. Ale pyta Pani nie pyta o ich przeszlosc lecz o terazniejszosc!!! Skoro byla Pani na cmentarzach, to co za problem zajrzec na pobliska plebanie czy do gminy i poprosic o wglad czy odpisy z metryk zgonow. A tam sa wlasnie odpowiedzi na Pani pytania!!!
pyta Pani o bardzo rozrodzone rody szlachty ziemi zawkrzenskiej. O przeszlosci kazdego z nich wiadomo sporo. Ale pyta Pani nie pyta o ich przeszlosc lecz o terazniejszosc!!! Skoro byla Pani na cmentarzach, to co za problem zajrzec na pobliska plebanie czy do gminy i poprosic o wglad czy odpisy z metryk zgonow. A tam sa wlasnie odpowiedzi na Pani pytania!!!
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.
-
AUTOR TEMATU - Posty: 106
- Podziękował/a: 65 razy
- Podziękowano: 13 razy
Witam pani Agnieszko!
Przejrzałam dokładnie swoje dane pod kątem pani przodków i powinowatych. Niestety, jak do tej pory nie odnalazłam informacji o interesujących panią osobach. Wydaje mi się, że gdyby odszukała pani jeszcze jedno pokolenie, byłoby łatwiej.
Informacje, które pani podała zachowam i zwrócę uwagę przy dalszych poszukiwaniach. Proszę pisać, gdy uda się pani uzyskać z archiwów kolejne akty metrykalne, a co za tym idzie, nowe informacje, sięgające coraz dalej w przeszłość.
Pozdrawiam.
Elżbieta
Przejrzałam dokładnie swoje dane pod kątem pani przodków i powinowatych. Niestety, jak do tej pory nie odnalazłam informacji o interesujących panią osobach. Wydaje mi się, że gdyby odszukała pani jeszcze jedno pokolenie, byłoby łatwiej.
Informacje, które pani podała zachowam i zwrócę uwagę przy dalszych poszukiwaniach. Proszę pisać, gdy uda się pani uzyskać z archiwów kolejne akty metrykalne, a co za tym idzie, nowe informacje, sięgające coraz dalej w przeszłość.
Pozdrawiam.
Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Notatka administratora |
Notatka administratora |
Witam,
sprawdziłam w wykazie znajdującym się w "Dzieje Ciechanowa i Ziemi Ciechanowskiej" Stanisława Pazyry, odnośnie elektorów z Ziemi Ciechanowskiej (*) i tak:
# elekcja Władysława IV w 1632 r.
- wziął w niej udział Chodepski Wojciech
# elekcja Augusta II w 1697 r.
- Jabłonowski Jan de Borkowo
- Jabłonowski Sebastian
- Morawski Aleksander
- Morawski Mikołaj
- Pokrzywnicki Szymon (2 osoby o takim samym imieniu i nazwisku)
# elekcja Stanisawa Augusta w 1764 r.
- Morawski Gabriel
W książce tejże jest również spis znanych z imienia urzędników Ziemi Ciechanowskiej i z podanych przez Ciebie nazwisk w pierwszym poście znalazłam:
+ burgrabia w latach 1768-1774, Stanisław Morawski (Murawski)
Te informacje trochę na zaś .... ale może kiedyś się przydadzą ;-)
(*) - spis jest wypisem z "Elektorów Poczet", dostępnego obecnie on-line, np. tu: http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=347
sprawdziłam w wykazie znajdującym się w "Dzieje Ciechanowa i Ziemi Ciechanowskiej" Stanisława Pazyry, odnośnie elektorów z Ziemi Ciechanowskiej (*) i tak:
# elekcja Władysława IV w 1632 r.
- wziął w niej udział Chodepski Wojciech
# elekcja Augusta II w 1697 r.
- Jabłonowski Jan de Borkowo
- Jabłonowski Sebastian
- Morawski Aleksander
- Morawski Mikołaj
- Pokrzywnicki Szymon (2 osoby o takim samym imieniu i nazwisku)
# elekcja Stanisawa Augusta w 1764 r.
- Morawski Gabriel
W książce tejże jest również spis znanych z imienia urzędników Ziemi Ciechanowskiej i z podanych przez Ciebie nazwisk w pierwszym poście znalazłam:
+ burgrabia w latach 1768-1774, Stanisław Morawski (Murawski)
Te informacje trochę na zaś .... ale może kiedyś się przydadzą ;-)
(*) - spis jest wypisem z "Elektorów Poczet", dostępnego obecnie on-line, np. tu: http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/docmetadata?id=347
Beata
-
Nie polecam korzystac z Pazyry.
Mnostwo tam bledow i pominiec.
Lepiej juz korzystac ze spisow elektorow Pietruskiego i z Rocznika Towarzystwa Heraldycznego.
W elekcji Wladyslawa IV bral udzial
Wojciech Chodupski z Chodupek z par. Wegrzynowo, syn Klemensa.
Mnostwo tam bledow i pominiec.
Lepiej juz korzystac ze spisow elektorow Pietruskiego i z Rocznika Towarzystwa Heraldycznego.
W elekcji Wladyslawa IV bral udzial
Wojciech Chodupski z Chodupek z par. Wegrzynowo, syn Klemensa.
Adam A. Pszczolkowski
-
Szanowna Pani Agnieszko,
1. Nie bylo moim zamiarem krzyczec na Pania. Zwracam jedynie uwage na pewne bledy, ktore sa nagminne na tymze Forum. Jesli czuje sie Pani urazona moim stylem badz to wykrzyknikami to najmocniej przepraszam.
2. Metody badawcze w genealogii amatorskiej, profesjonalnej czy naukowej - sa dokladnie te same.
3. Archiwa panstwowe niewiele Pani pomoga, bo czy wie Pani ile Jozef Morawskich urodzilo sie na polnocnym Mazowszu okolo 1874 roku??? Wlasciwy kierunek to kancelaria parafialna albo urzad stanu cywilnego.
4. W swiecie Internetu i bankowosci elektronicznej odleglosc nie ma wiekszego znaczenia.
Unierzyz obecnie podlega pod gmine Strzegowo.
Urząd Gminy Strzegowo
Plac Wolności 32
06-445 Strzegowo
Tel.: (23) 679-40-04
Fax: (23) 679-40-47
ug@strzegowo.pl
http://www.strzegowo.pl
1. Nie bylo moim zamiarem krzyczec na Pania. Zwracam jedynie uwage na pewne bledy, ktore sa nagminne na tymze Forum. Jesli czuje sie Pani urazona moim stylem badz to wykrzyknikami to najmocniej przepraszam.
2. Metody badawcze w genealogii amatorskiej, profesjonalnej czy naukowej - sa dokladnie te same.
3. Archiwa panstwowe niewiele Pani pomoga, bo czy wie Pani ile Jozef Morawskich urodzilo sie na polnocnym Mazowszu okolo 1874 roku??? Wlasciwy kierunek to kancelaria parafialna albo urzad stanu cywilnego.
4. W swiecie Internetu i bankowosci elektronicznej odleglosc nie ma wiekszego znaczenia.
Unierzyz obecnie podlega pod gmine Strzegowo.
Urząd Gminy Strzegowo
Plac Wolności 32
06-445 Strzegowo
Tel.: (23) 679-40-04
Fax: (23) 679-40-47
ug@strzegowo.pl
http://www.strzegowo.pl
Adam A. Pszczolkowski
witam
ad 3. Woj. łódzkie i kujawsko-pomorskie (szczególnie pow. łowicki i włocławski)
- Głowacki
- Krosnowski
- Fornalewicz
moja babcia ze strony mamy Konstancja Grabowska była z domu Głowacka /1896 - 1981/ pochowana w Kościelnej Wsi woj. kujawsko-pomorskie
jako że dopiero od niedawna zajmuję się historią swojej rodziny , są to na razie jedyne informacje jakie posiadam, więc trudno stwierdzić jakiekolwiek powinowactwo
pozdrawiam
ad 3. Woj. łódzkie i kujawsko-pomorskie (szczególnie pow. łowicki i włocławski)
- Głowacki
- Krosnowski
- Fornalewicz
moja babcia ze strony mamy Konstancja Grabowska była z domu Głowacka /1896 - 1981/ pochowana w Kościelnej Wsi woj. kujawsko-pomorskie
jako że dopiero od niedawna zajmuję się historią swojej rodziny , są to na razie jedyne informacje jakie posiadam, więc trudno stwierdzić jakiekolwiek powinowactwo
pozdrawiam
-
- Podziękowano: 153 razy
Notatka administratora |
Cytat z treści usunięty na prośbę cytowanego autora. |
W Brzesku w 1806 zmarł Sebastian Fijałkowski lat 70,a 1797 zmarła Fiałkowska
Jadwiga lat 75
Mieczysław
-
- Podziękował/a: 1 raz
W par. Unierzyż dnia 11 lutego 1872 roku zawarte zostało małżeństwo między:
Jakubem Antonim Chodubskim - kawalerem, synem Jana i zmarłej Petroneli z Pokrzywnickich, urodzonym we wsi Charzyny Dłużyce, lat 21 mającym
i Wiktorią Franciszką Jabłonowską - panną, córką zmarłego Józefa i żyjącej Marianny z Malinowskich, urodzoną we wsi Kuskowo Glinki, a mieszkającą z matką we wsi Nowiny Giżyńskie, lat 19 mającą.
Jakubem Antonim Chodubskim - kawalerem, synem Jana i zmarłej Petroneli z Pokrzywnickich, urodzonym we wsi Charzyny Dłużyce, lat 21 mającym
i Wiktorią Franciszką Jabłonowską - panną, córką zmarłego Józefa i żyjącej Marianny z Malinowskich, urodzoną we wsi Kuskowo Glinki, a mieszkającą z matką we wsi Nowiny Giżyńskie, lat 19 mającą.
-
- Podziękował/a: 1 raz
Petronella Pokrzywnicka urodziła się w Mączewie dnia 29 maja 1822 roku
W par. Niedzbórz dnia 14 listopada 1844 roku wyszła za mąż za Jana Chodupskiego.
Marek Jabłonowski
W par. Niedzbórz dnia 14 listopada 1844 roku wyszła za mąż za Jana Chodupskiego.
Marek Jabłonowski