UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Teczka/koperta osobowa, dokumenty dowodowe, karta osobowa

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

ofski
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 51 razy

Re: Teczka/koperta osobowa, dokumenty dowodowe, karta osobow

Post autor: ofski » wt lut 08, 2011 11:26 pm

Witam
Po kilkunastu dniach oczekiwania pozwolono mi (po uprzednim złożeniu wniosku o wgląd w koperty dowodowe) na bezpłatne zrobienie zdjęć z metryczek (metryczki są ze zdjęciem i odciskami kciuka)
Podczas pierwszej wizyty nie byłem entuzjastycznie przywitany przez urzędników, ale późniejsze ich postępowanie i decyzja o darmowym wglądzie były takie, jakie według mnie być powinny.
Dziękuję Paniom z Delegatury UM.
Ostatnio zmieniony śr lut 09, 2011 6:22 pm przez ofski, łącznie zmieniany 1 raz.

Jarek
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Jarek » śr lut 09, 2011 4:00 pm

Lepiej nie pisać o przychylnych nam urzędnikach, bo mogą mieć przez to problemy ze strony przełożonych.

Pozdrawiam
Jarek

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » ndz maja 01, 2011 8:53 pm

ofski pisze:Witam
Po kilkunastu dniach oczekiwania pozwolono mi (po uprzednim złożeniu wniosku o wgląd w koperty dowodowe) na bezpłatne zrobienie zdjęć z metryczek (metryczki są ze zdjęciem i odciskami kciuka)
Podczas pierwszej wizyty nie byłem entuzjastycznie przywitany przez urzędników, ale późniejsze ich postępowanie i decyzja o darmowym wglądzie były takie, jakie według mnie być powinny.
Dziękuję Paniom z Delegatury UM.
Ja miałem prawie to samo, tylko że byłem od razu potraktowany jak człowiek. Oczywiście nie można narzekać na uprzejmość Pani za biurkiem, ponieważ była ona bardzo pomocna i sympatyczna :)
Też miałem ten sam sposób archiwizacji (zdjęcia). To były teczki dziadków ( 1988r. i 2007r. - lata zgonów ) . Również znalazłem przy potwierdzeniu odbioru dowodu zdjęcie babci i odciski palców . U dziadka tego nie znalazłem, ale zdobyłem coś znacznie lepszego . Datę urodzenia jednego z braci taty, który zmarł jako małe dziecko daleko z ostatniego miejsca zamieszkania dziadków (mieszkali w niej ponad 50 lat (babcia), a dziadek ponad 30 , bo zmarł 19 lat przed babcią. Polecam wszystkim , aby przejrzeć te teczki. Znalazłem w nich wiele zdjęć dziadków, których nawet ich dzieci nie widziały.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

Jola65
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 15 razy

Post autor: Jola65 » wt sie 02, 2011 11:15 am

Zainspirowana Waszymi postami postanowiłam rozpocząć poszukiwania kopert dowodowych swoich przodków. Stwierdziłam, ze może to doskonały sposób na odnalezienie danych mojej macierzystej babci Wandy Sendek z domu Skupień , o której wiedziałam niewiele. Mama moja już nie żyje, więc naturalne źródło informacji wygasło. Nie mam także kontaktów z tą częścią rodziny. No i rozpoczęłam poszukiwania. Ostatnie miejsce zamieszkania babci to Dąbrowa Niemodlińska w woj. opolskim, gdzie jest również pochowana. Mając świadomość, że Dąbrowa , to „ stolica” gminy , odszukałam w internecie adres urzędu gminy. Na szczęście podali mail. Napisałam list wyjaśniający co i dlaczego szukam. Po godzinie czasu dostałam odpowiedź, która wzbudziła niemałe zdziwienie we mnie: W odpowiedzi na pismo z dnia 28.07.2011r. informuję, iż nie mamy żadnych dokumentów potwierdzających zamieszkiwanie Pani Wandy Sendek w naszej gminie. Brak także jakiegokolwiek śladu zamieszkiwania w naszej gminie Pani matki Alicji. W związku z tym , że nie zidentyfikowaliśmy Pani babci jako naszej byłej mieszkanki nie posiadanmy także koperty dowodowej której Pani poszukuje. W czasie, o którym Pani mówi, że babka miałaby rzekomo w naszej gminie mieszkać dowody osobiste wydawała Komenda Miejska Milicji w Opolu lub Niemodlinie .
Jak to rzekomo miałaby mieszkać? Przecież wiem , ze mieszkała, bo mieszkałam razem z nią! Co do dokumentów mamy – zgoda, bo przeprowadziliśmy się do Opola i pewnie dokumenty przekazano do USC w Opolu, ale po Babci powinien być ślad! Przecież to było jej ostatnie miejsce zamieszkania. Odpisałam uprzejmie dziękując za zainteresowanie i wyjaśniając, ze być może muszę szukać w Komendzie MO. Otrzymałam kolejną odpowiedź z u. gminy: Najszybciej odnajdzie Pani kopertę dowodową babki jeśli ustali Pani gdzie był ostatni pobyt stały babci i tam gdzie był ostatni pobyt stały należy pytać o kopertę dowodową, najprawdopodobniej tam jest zdeponowana i przechowywana. Koperty raczej nie są niszczone. Na komendzie będzie się znajdowała jeśli babka zmarła zanim komendy przekazały koperty dowodowe urzędom gmin na terenie których osoba była zameldowana.
W razie pytań proszę dzwonić

No problem w tym, że ostatni pobyt stały Babci był w Dąbrowie. Babcia zmarła w 1970 r.
A może jednak o czymś nie wiem? Może babcia mieszkała z rodzicami „nielegalnie” ? ale co , nie miała dowodu osobistego?!
W jakich latach koperty dowodowe przekazano z KMO do USC?
Pozdrawiam - Jola Ilnicka
http://potyczkizgenealogia.blogspot.com/
http://genealodzy.opole.pl/

Ilnicki, Żmurkiewicz, Lorenz, Swaryczewski - powiat Dolina(Stanisławów)
Jenek, Wilk,Szafarczyk, Miczka - opolskie
Sendek, Skupień, Ociepka - Zagłębie

Awatar użytkownika

whanak
Podziękował/a: 37 razy
Podziękowano: 41 razy
Kontakt:

Post autor: whanak » wt sie 02, 2011 6:31 pm

A co akt zgonu w tym temacie mówi ?

Być może jeśli mieszkała u córki, to teoretycznie mogła być nie zameldowana, choć to wątpliwe.
Sprawdź gdzie mieszkała wcześniej i tam spytaj.

Pozdrawiam
W.
Witold Hanak - pkt IV.4.k regulaminu
-- ysearch: QU4UV -------------------------------------------
http://hannak-familie.eu Falkenberg O/S, Breslau, Erfurt

aniap
Podziękował/a: 20 razy

Post autor: aniap » wt sie 02, 2011 10:42 pm

Witam! A czy z czasów wojny z lat 40-tych też mogły się zachować takie koperty?
Pozdrawiam. Ania P.
Anna Dąbrowska-Potulska
Dąbrowski, Cieślewicz, Imbrzykowski, Skibniewski, Rachlewicz, Swendrowski, Domagała

Awatar użytkownika

Jola65

Post autor: Jola65 » śr sie 03, 2011 8:51 am

Witku , no niestety aktu zgonu tez nie mam.P :niewiem: ozostaje udać się do ksiedza w Dąbrowie, gdzie babcia jest pochowana i gdzie zmarła. Moze w ksiegach kościelnych będzie ślad po babci. Chciałabym jednak odnaleźć te koperty dowodowe.

kalikmi
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: kalikmi » śr sie 03, 2011 9:00 pm

Witaj.Jolu na twoim miejscu szukałbym koperty dowodowej twojej babci w Opolu ponieważ do 1975 roku koperty znajdowały się w komendach MO w miastach powiatowych i po reformie (1975) również tam pozostawały tylko że w Gminach (Wydział Spraw Obywatelskich)Jeśli chodzi o akt zgonu również bym szukał w USC w Opolu.Miałem podobny wypadek ze swoim wujkiem który się przeprowadził w 1967 roku do innego województwa (inna gmina) a zmarł 1993 i teczka dowodowa znajdowała się dalej w dawnym powiecie jego zamieszkania (przed 1967).
Pozdrawiam Mirek

Awatar użytkownika

Jola65

Post autor: Jola65 » śr sie 03, 2011 11:41 pm

Dziękuję. Tak spróbuję zrobić.

Awatar użytkownika

Vitovec

Post autor: Vitovec » sob sie 27, 2011 10:57 am

Witaj Jolu,
w sierpniu bylam w Polsce i udalo mi sie zdobyc /bez problemow i dzieki przemilej urzedniczce) kserokopie dokumentow z teczki dowodowej mojej mamy ..Teczki dowodowe znajduja sie w archiwach UM...Referat spraw obywatelskich...teczka ta "wedruje" za dana osoba do jej ostatniego miejsca zamieszkania.W teczce znalazlam wyciag z rejestru urodzenia mamy, potrzebny do zawarcia malzenstwa w urzedzie stanu cywilnego, akt slubu cywilnego moich rodzicow,, metryki urodzen (mojego brata+ moja), pierwsze i nastepne miejsca zameldowania,zaswiadczenie o pracy z 1945 roku..jednym slowen wszystko co mozna sobie zyczyc.
Niestety teczka dowodowa mojego ojca , ktory zmarl mlodo, zostala zniszczona przez KPMO w latach 70-tych.
Jednym slowem duzo dokumentow od 1945 roku ....teczko osobiste nie zawieraja dokumentow z czasu wojny.
serdecznie pozdrawiam
Ewa
Ewa

------------------------------
szukam:
Popiolek :Slask,Wielkopolska,Niemcy
Sadowski, Zakrzewski:Litwa

Awatar użytkownika

Jola65

Post autor: Jola65 » sob sie 27, 2011 5:07 pm

Dzięki Ewo za podzielenie się doświadczeniem, ale tu coś jest na rzeczy z tym ostatnim miejscem zamieszkania babci. Ostatni adres to na pewno Dąbrowa N., ale byc może mama zameldowała babcię już w Opolu, bo krótko po jej śmierci tam się przeprowadziliśmy, a babcia miała mieszkać z nami. Pozostaje mi wiec tylko iść do UM i zapytać, ale ciągle nie mam czasu. Kolejny termin jaki sobie ustaliłam to wtorek w przyszłym tygodniu, zobaczymy czy się uda. :/

Awatar użytkownika

Vitovec

Post autor: Vitovec » sob sie 27, 2011 7:03 pm

Jolu bede trzymala kciuki abys znalazla co szukasz....
pozdrawiam
Ewa
Ewa

szukam:

Awatar użytkownika

maria mazurek
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: maria mazurek » ndz sie 28, 2011 7:45 am

Witam
Mam pytanie w związku z wglądem do kopert dowodowych. Moi dziadkowie mieszkali przed śmiercią w miejscowości Główczyce na Pomorzu. Dziadek zmarł w 1964 r. a babcia 1985 r. Chciałabym się dowiedzieć, czy koperty są przekazywane po iluś latach do archiwum, czy też pozostają w Urzędach Gminy?
Pozdrawiam Maria M.

Awatar użytkownika

Adam Leszczyński
Podziękował/a: 24 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Adam Leszczyński » ndz sie 28, 2011 9:13 am

Chyba zostają w Gminie, napisz do nich to Ci odpowiedzą co się
stało z konkretnymi teczkami.
Poszukuję Leszczyńskich z Białej Podl.
Lipnickich z Mińszczyzny
Finnów (Finne) z Mińszczyzny
Adam syn Artura, od Artura, Władysława, Józefata, Antoniego, Onufrego, Michała i Antoniego(?)

Awatar użytkownika

Vitovec

Post autor: Vitovec » ndz sie 28, 2011 9:28 am

Wg mnie, akta pozostaja w gminie, gdzie znajduje sie ich archiwum....poniewaz przyjechalam bez uprzedzenia, musialm czekac 3 godz aby poszukali teczke mojej mamy.Najlepiej skontaktowac sie z UM ....musialam pokazac moj paszport aby potwierdzic pokrewienstwo.
Mysle ze Maria ma wiecej szans otrzymac ksrekopie z teczki dowodowej babci niz dziadka...w zaleznosci co zdecydowla KMPO w latach 60-tych.Po przegladnieciu calej teczki..wszystkie kserokopie otrzymalam bezplatnie....
pozdrawiam
Ewa
Ewa

szukam:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”