UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AD Kielce.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

czj
Podziękował/a: 3 razy
Podziękowano: 2 razy

Re: Archiwum Diecezjalne Kielce.

Post autor: czj » pt cze 27, 2008 12:31 pm

Witajcie !!!
Od Justyny dziś otrzymałam odpowiedź z wykazem jakie dane znajdują się w Krakowie - nie są to akta metrykalne niestety ale niektórym mogą pomóc - jeżeli chcecie otrzymać wykaz co się w tych aktach znajduje podajcie adres meilowy ......
Pozdrawiam !!!
Jola Czerwiec :)

Awatar użytkownika

ttunin
Podziękowano: 13 razy

Post autor: ttunin » pt cze 27, 2008 1:50 pm

Do poszukiwaczy skarbów genealogicznych!

Ja poszukuję ksiąg metrykalnych parafii rzym.-kat.Stopnica k/Buska Zdroju (woj.kieleckie).Jak coś traficie -dajcie znać.
W parafii są akta powojenne. W USC od 1907-1908 do końca wojny z pewnymi brakami .W AP Oddział Pińczów od 1876 jeżeli sie nie mylę. A wcześniej ? Wyssało?

pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » pt cze 27, 2008 3:21 pm

Tadziu,
Nie wyssalo lecz spalilo w czasie II wojny.
Mam identyczny problem z Rakowem i Szydlowem. Szarancza przeleciala przez te tereny, ale nie tracmy nadziei.
Serdecznosci
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

ttunin

Post autor: ttunin » pt cze 27, 2008 4:13 pm

Jolu
Serdecznie dziękuję za informację . Jedna może być ciekawa- "Taxa zabudowań do towarzystwa ogniowego wsiów w obwodzie stopnickim, województwie krakowskim, gminie Szydłów, wójtostwo Pierzchnica"

Bożenko
Jeżeli to tylko szarańcza zeżarła, to z brzucha jej wyjmiemy. A na poważnie to może się nie spaliło.Ktoś wyniósł,schował, umarł i nikomu nie powiedział. A może bezpańsko leżą ( oczywiście księgi metrykalne) w innym archiwum ???

pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » pt cze 27, 2008 4:48 pm

Tak, Tadziu, masz racje.
Juz zarzucilam sieci. Czekam na rybki.
Wiem, ze z Rakowa cos mozna znalesc. Z innych parafii narazie nie wiem. Jestem przekonana, ze ksiegi sa "zakopane" u kogos i z duza doza cierpliwosci i taktu mozna je bedzie "odkopac".
Mysle tez, mimo sprzecznych informacji, ze cos jest w Archiwum Diecezji w Sandomierzu. Narazie tam jest poprostu balagan i nikt nie wie co naprawde zawieraja te zbiory.
Serdecznosci
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

czj

Post autor: czj » pt cze 27, 2008 7:25 pm

Witajcie ponownie !!!
Za pozwoleniem Justyny kopiuję tutaj informacje przez nią zdobyte. Ma tylko taką małą prośbę żebyśmy napisali jej jeśli i w jakim stopniu te dane się komuś przydały ..... chyba chociaż tyle :) dla niej możemy zrobić PRAWDA ???
Oto dane z archiwum na Wawelu :
ASZ 191 Starostwo szydłowskie 1819-1831

Jest tam też pisany po łacinie chyba akt własności opisany jako Starostwo Szydłowskie Rupniewskich 1745.

Generalnie znajdują się tu pisma do dzierżawcy dóbr rządowych Szydłów Dembińskiego, egzekucje podatków. M. in.:

- do zarządu lasów w sprawie wypłaty, pierwokupu drewna starego dla Dembińskiego itp.

- prośba o zgodę na małe polowanie podpisane Miernicki

- kontrakt o zadzierżawienie łowiectwa między Urzędem Leśnym Łagowskim a naddzierżawcą Ekonomii Szydłów Dembińskim - bardzo ciekawy, jest tak m. in. zapis iż "nie wolno będzie dzierżawcom bez osobnego pozwolenia łapać kuropatw pod karą 5 talarów za sztukę..."

- Spis Dóbr Starostwa Szydłowskiego z dnia 17.02.1822 - folwarki: Gacki, w Potoku, ku Życzynom, Czyżów, Osiny, wójtostwo Pierzchwickie, folwark Brzeziny, o którym napisano: "Folwark Brzeziny znany - mający nierównie rozciągłość daleko większą od Gacek do obrobienia gruntu jego, dwie wsie Brzeziny i Olssówkę. Rudki także wieś z stodołą przy której folwarczek partykularny wybudować należy, a to dla ustawienia kilkunastu sztuk bydła dla sterkoryzacji jeleni gruntu dosyć nieźle mający, na Brzezinach oficjalista znajduje się ale przyznany tam przez siencyi y Inwentarzu potrzebnym. Na folwarku Brzeziny znajdują się sztuki gruntu znaczne, gleba ziemi ...? mający, za przyzwoitem Rolnej Ekonomiki urządzeniem z Starostwa Szydłowskiego, blisko tysiąca korcy pszenicy doprowadzić można. Ad preasens w Rudkach cztery pola znajdują się..."

- "Co do propinacyi w miastach" - o ile się dobrze zorientowałam chodziło o gorzelnictwo. "Z połowy wsiów do Grabek należących bardo małej intraty z propinacyi spodziewać się trzeba i można..." ;)))

- Taxa zabudowań do towarzystwa ogniowego wsiów w obwodzie stopnickim, województwie krakowskim, gminie Szydłów, wójtostwo Pierzchnica

- Co do propinacyi Szydłowa - fabrykujący wódkę i piwo winien mieć konsens, konsumpcja opłata od wódki garniec okowity 10 groszy, garniec piwa od zagranicznego 4 grosze, od miejskiego 1 grosz - i podobne perełki ;))

- deklaracja o wydzierżawienie propinacji w Pierzchnicy

- denuncjacja komisarza w sprawie nielegalnej wódki - to jest dopiero perełeczka, jak przepiszę może wrzucę na forum;)

- pisma dotyczące dzierżaw, kwity dzierżawne, pisma rozjemcze w sprawach finansowych

- szkoła w Pierzchnicy

- Spis dóbr Szydłowa - chyba szacowana wartość - dużo cyferek...;)

- memoriał hr. Załuskiego w sprawie więzienia w Szydłowie - kilkanaście stron po francusku.

ASZ 216 Akta gminy Szydłów 1816-1846

- gmina Brzeziny - pisma dot. Waligórskiego z 1829 r.

- gmina Brzozówka - kwity podatkowe 1832 - Czernicki

- gmina Grabki 1821-1846:

* pozwolenie na przesiedlenie dla Franciszka Fitowskiego z żoną i bratem 1821 r. Franciszek (pilarz) ur. 28.02.1798, żona Marianna ur. 1804, brat Bartłomiej kawaler (służący) ur. 20.08.1800

* umowa między hr. Załuskim a Zaorskim

* skarga organisty Wincentego Romańskiego (Potok) na niesłuszną egzekucję długu przez wójta Grabek i Szydłowa - 03.10.1824

* sprawy bezpieczeństwa gminy

* pisma o rozjemstwo w konfliktowych sprawach do wójta gminy Grabki

* okólniki i pisma urzędowe

* przyznanie zapomogi rządowej dla włościan w gminie Grabki (dymów 94) z 1831 r., podpisał sołtys Ignacy Kwiatkowski - po półkorce żyta i korzec jęczmienia, jest wykaz nazwisk - Fortuńskiego nie ma

- okólniki 1825-46

- gmina Januszowice 1830-35

- gmina Szydłów 1816-1829

* miejscowość Wola, metryki urodzenia Franciszka Misterkiewicza, syna Wojciecha i Petroneli 15.09.1794, zgonu Sebastiana Wójcika l. 48 21.02.1818, ślubu Franciszka Misterkowicza i Franciszki Bosiównej 08.07.1819

* pismo nauczyciela z Gacek do wójta

* świadectwa wyłączonych z zaciągu do wojska

* wyroki sądu (skazany za kradzież, konflikty pomiędzy wsiami itp.)

* pozwolenia na przesiedlenia (kilka sztuk)

ASZ 185 Ciężary hipoteczne i spory sądowe dotyczące Grabek 1710-1879

* fundacja Bidzińskiego dla wykupu więźniów z niewoli tureckiej na Januszowicach 1710-1826 (większość po łacinie, trochę po polsku, trochę po niemiecku, dotyczą Januszowic)

* spór sądowy Turska - Dobrecka o dobra Januszowice 1824-25

* spór Załuskiego z owczarzem Janem Gościenno 1829, zeznania świadków, spór o dwie krowy

* spór o niedostarczenie okowity 1830 (Szymon Wojciechowski - dzierżawca Grabek)

* wierzytelności Rudnickich na Grabkach 18223-32

* spór z Tefferami o 2306 zł (1841 r.)

* spór z Prokuratorią Generalną Królestwa Polskiego o ważność sprzedaży Januszowic i Grabek w r. 1830 (1829-43 r.)

* dług hipoteczny na rzecz Szymona Bielskiego i jego spadkobierców 1821-48

* ewikcya sumy 34800 z Grabek na zabezpieczenie kontraktu z Sz. Goldbergiem 1870-71

* spór M.T. Dyakowskich z Zofią Załuską o 10964 zabezpieczenia na Grabkach 1875-76

* zabezpieczenie posagu Henryki Załuskiej na Grabkach 1879

ASZ 186 Grabki w zarządzie właścicieli

- administracja Wrzesińskiego 1820-22

- administrator Szymon Wojciechowski 1823-32 - głównie raporty gospodarcze, podsumowania przychodów i rozchodów, rewersy, listy do Załuskich w sprawach administrowania majątkiem. Jest tego dość dużo, pojawiają się tam czasem nazwiska, ale treść dotyczy bieżących spraw gospodarczych

ASZ 187

- akta registratury dóbr Grabki 1822-39

- przychody, rozchody, pokwitowania od właścicieli, kwity podatkowe

- akta dyspozycji i raportów, listy hrabiostwa Załuskich do siebie, głównie dotyczą spraw gospodarczo-majątkowych

- korespondencja Załuskich - wśród adresatów nie ma nazwisk, które podałaś

ASZ 188 Grabki w zarządzie właścicieli

Dotyczy administracji Brzezińskiego 1832-34 - raporty gospodarcze (np. wykazy produktów wydanych z ogrodu w Grabkach 1837 r.), notatki Łucji Przerembskiej dotyczące przychodów i rozchodów z Grabek 1833, korespondencja Załuskich (również nie ma podanych nazwisk wśród adresatów)

Jeżeli coś Was zainteresowało z tamtych okolic, na pewno warto te akta dokładnie przejrzeć - kawał ciekawej historii majątku, jeśli ktoś interesuje się historią tamtych okolic, na pewno jest tam mnóstwo ciekawych rzeczy. Jak już pisałam, wspomnianych nazwisk nie znalazłam. Szukałam wśród adresatów listów, podpisów pod pismami, treść listów przejrzałam pobieżnie (czasem miałam kłopoty ze zrozumieniem tekstu). Być może coś się ukryło w raportach i korespondencji między Załuskimi a dzierżawcami, jest tego bardzo dużo, czytałam wyrywkowo, to, co przeczytałam dotyczyło zdecydowanie spraw gospodarczych - ile czego potrzeba, ile komu sprzedano, ile bydła padło na zakaźną chorobę itp. Nie spotkałam się z zapisem np. na temat mieszkańców. Nazwiska pojawiają się przy okazji transakcji, czasem list jest podawany przez kogoś, wtedy pojawia się nazwisko... Ale uczciwie mówię, że nie przeczytałam dokładnie

******************************************************************************************
Pozdrowionka !

Awatar użytkownika

czj

Post autor: czj » czw sie 14, 2008 12:14 pm

Witajcie !!!
Dodzwoniłam się wreszcie do Włocławka ale niestety naszych akt tam nie ma !!!!
Zaproponowano mi szukać w Archiwum Akt Dawnych ???? Co Wy na to ?????

Awatar użytkownika

Artur12
Podziękował/a: 12 razy

Post autor: Artur12 » czw sie 14, 2008 12:46 pm

Uprzejmie proszę o sprawdzenie w AD w Kielcach, czy znajdują się księgi z parafii Jędrzejów sprzed 1900 roku. Główniw szukam osób o nazwisku Krakowski, Krakowska, Kanarek, Kot.

Za okazaną pomoc z góry dzięki.

Pozdrawiam :D
Przemorski Artur

Awatar użytkownika

Bozenna

Post autor: Bozenna » czw sie 14, 2008 2:05 pm

Artur,
Ksiegi parafialne Jedrzejowa sa w oddziale AP w Jedrzejowie.
Dla wyznania rzymsko-katolickiego akty zaczynaja sie od roku 1826.
Tego typu informacje sa dostepne w internecie w "baza pradziad".
Serdecznosci
Bozenna

SebastianS

Post autor: SebastianS » śr sie 27, 2008 9:30 pm

Witam
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie cz w AD Kielce znajdują sie akta parafii Gorzków (obecnie powiat Kazimierza Wielka) chodzi mi o akta metrykalne z XVIII wieku w tym czasie był to powiat Skalbmierski.

Z góry dziękuję,
SebastianŚ

keret
Podziękowano: 4 razy
Kontakt:

Post autor: keret » pt sie 29, 2008 7:54 am

Witaj
Księgi z tej parafii w AD Kielce sięgają XVI w nic tylko siąść i czytać.
1593-1810 chrzty
Pozdrawiam
SebastianS pisze: parafii Gorzków
SebastianŚ
M. Terek
----------------------------
www.matricula.allegata.pl
www.allegata.pl
-----------------------------

keret
Kontakt:

Post autor: keret » wt wrz 23, 2008 8:35 pm

Witaj
AD Kielce nie ma ksiąg z tej parafii
Pozdrawiam
JjmJ pisze:Witam,
uprzejmie prosiłbym o informacje czy AD Kielce posiada najstarsze metrykalia z Mirca
M. Terek
www.allegata.pl

Krzysztof29
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 22 razy

Post autor: Krzysztof29 » wt wrz 23, 2008 9:25 pm

Czy w Archiwum Diecezjalnym w Kielcach znajdują się księgi parafii Staromieście, Drochlin i Podlesie oraz czy są tam księgi metrykalne z Jędrzejowa ale z XVIII wieku i wcześniejsze. Bo w archiwum państwowym w Jędrzejowie to jest tylko XIX wiek.
Krzysztof
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy.

keret
Kontakt:

Post autor: keret » śr wrz 24, 2008 8:13 am

Witaj
Tak są od XVIII 1698-1792 jedynie rejestr i od 1761 kompletne wpisy.
Pozdrawiam
Krzysztof29 pisze: czy są tam księgi metrykalne z Jędrzejowa ale z XVIII wieku i wcześniejsze. Bo w archiwum państwowym w Jędrzejowie to jest tylko XIX wiek.
M. Terek
www.allegata.pl

Awatar użytkownika

kaskam
Podziękował/a: 15 razy

Re: AD Kielce.

Post autor: kaskam » sob paź 11, 2008 7:06 pm

Witaj