UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

"Herbarz": Liber Generationis Plebeanorum z XVIIw

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 165 razy

Re: "Herbarz": Liber Generationis Plebeanorum z XVIIw

Post autor: Krzysztof Rondo » wt paź 11, 2011 10:01 pm

igoriosso pisze:witajcie, czy w Liber jest wzmianka o Mościckich, Jaczyńskich, Rogowskich, Niedźwiedzkich, Kuczewskich, Pajewskich, Bukowskich, Dąbrowskich i Gniazdowskich? wiem, że jest ich dużo, ale jednak proszę o sprawdzenie ;)
pozdrawiam
Igor
:czyta:
Igorze;

Po pierwsze; pisz nazwiska w kolejności alfabetycznej (mam nadzieję, że wiesz dlaczego).

Po drugie;

1) Moscickich - brak
2) Jaczyński - jest
3) Rogowski - jest
4) Niedźwiedzki - jest
5) Kuczewskich brak, jest Kuczowski
6) Pajewskich brak, jest Pajowski
7) Bukowskich - brak
8 ) Dąbrowski - jest
9) Gniazdowskich - brak

Do czego było Ci to potrzebne?

Krzysztof

igoriosso
Podziękował/a: 22 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: igoriosso » wt paź 11, 2011 10:09 pm

Do czego było potrzebne? Tak jak cała genealogia - ciekawość i zarazem hobby. Czy mogę prosić o zdjęcie stron z wyżej wymienionymi nazwiskami (nie ośmielam się prosić o przepisanie, bo pewnie tego jest dużo) - igoriosso@wp.pl mój mail.
wdzięczny za poświęcony czas
Igor Daniszewski

igoriosso

Post autor: igoriosso » śr paź 12, 2011 12:21 pm

Dokładnie - chodzi tu o północne Mazowsze - ziemia wiska. Jak już mówiłem zainteresowałem się tą publikacją z ciekawości, ale jak na razie napotykam opór ze strony użytkowników forum. Jeżeli panowie Krzysztof i Adam nie wyrażają chęci pomocy - rozumiem to, ale nie zbywajcie mnie tutaj. Ostatecznie wybiorę się kiedyś w podróż do większego ośrodka miejskiego i sam spiszę interesujące mnie nazwiska. Na razie jednak nie mam takiej możliwości, więc piszę tu. Wcześniej w tym wątku byliście bardziej skorzy do pomocy ;)
pozdrawiam,
Igor

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » śr paź 12, 2011 6:51 pm

Nie bardzo rozumiem Igorze, na co się tak oburzasz? Krzysiek podał odpowiedź, choć delikatnie wyraził swoje zdziwienie, po co Tobie takie informacje. Adam wyłożył kawę na ławę, a Ty dalej swoje :co:
Oczywiście można w celach poznawczych sprawdzać sobie wszystko. Także w tak kontrowersyjnym źródle. Tylko - powtórzę po Krzychu - po co?
Skoro rodziny które wymieniasz są szlachtą mazowiecką i wiadomo o tym bez herbarzy (wystarczy pojechać na miejsce i się rozpytać dzieciaki w podstawówce), to po co ich szukać wśród hochsztaplerów, samozwańców i sowizdrzałów plebejskiego pochodzenia ?
Jeśli są tam jakieś osoby noszące takie nazwiska, to zapewne nie mają nic wspólnego z Twoimi rodzinami.
Szkoda więc "prądu" Twojego i osób pomagających na forum.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » śr paź 12, 2011 7:43 pm

Dokładnie - chodzi tu o północne Mazowsze - ziemia wiska.
Super. A z jakich konkretnie wsi owi przodkowie?
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

igoriosso

Post autor: igoriosso » śr paź 12, 2011 8:07 pm

????
a ja nadal nie rozumiem, skąd ten opór u kolejnego forumowicza ;-)
jeżeli w wątku wcześniej były cytowane fragmenty tej książki - i nie były nazywane pomyjami, to o co chodzi? nikt wcześniej nie dostał odmownej odpowiedzi, gdy [zapewne z ciekawości] pytał o konkretne nazwisko.

@apszczol: Równie dobrze mógłbym się spytać, po co Tobie wiedza o miejscowościach zamieszkiwanych przez moich przodków hehe, ale nie robię tego i po prostu odpowiadam:
Grądy Wielkie, Jaki, Supy, Kurki, Kucze Małe, Pajewo, Święcienin, Brodowo i Budziska. Mną kieruje ta sama ciekawość.

przez czas tu toczonej dyskusji 5 razy moglibyście mi pomóc, ale chętnie jeszcze popiszę o mojej motywacji do poszukiwań

nadal przepełniony nadzieją
Igor

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » śr paź 12, 2011 10:27 pm

Widzę, że nie bardzo masz pojęcie czym jest tytułowa pozycja, zwana potocznie Liber Chamorum, skoro dalej chcesz w niej znaleźć swoich przodków, mimo że to ewidentnie szlachta wiska.
By nie wdawać się tu w niepotrzebne wymiany zdań dotyczące tego czy udzielanie odpowiedzi jest obowiązkiem czy też uprzejmością forumowiczów, proponuję poczekać na odpowiedź Krzysztofa, który prowadzi ten wątek.
Ewentualne pytania, wyjaśnienia lub pomoc w zakresie wymienionych przez Ciebie nazwisk, proponuję przenieść do osobnego wątku, by nie śmiecić zasadniczego tematu.
Dlatego proponuję, byś założył nowy wątek, a właściwie kilka, dotyczących poszczególnych nazwisk. Tak będzie bardziej przejrzyście.
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » czw paź 13, 2011 1:32 am

Igorze;

Po pierwsze; Naucz się pisać poprawnie, po polsku, z dużej litery, gdy zaczynasz nowe zdanie. Ta Twoja maniera, pisania wszystkiego z małej litery, jest dla mnie nie do przyjęcia. Lekceważysz innych, a sam nie chcesz być lekceważony?

Po drugie; Zadałeś pytanie: czy w Liber Chamorum jest wzmianka o dziewięciu nazwiskach wymienionych przez Ciebie w niechlujnej kolejności. Na tak postawione pytanie dostałeś wyczerpującą odpowiedź i ona definitywnie zamyka ten temat.

Po trzecie; W genealogii zasadą jest cofanie się w czasie i kolejne odszukiwanie dokumentów metrykalnych oraz zbieranie różnych innych informacji nt. przodków. Szkoda, że na samym początku nie napisałeś, że interesuje Cię rejon ziemi wiskiej, wówczas moja odpowiedź byłaby zupełnie inna (o wiele krótsza) niż ta którą dostałeś. Poza tym w genealogii dobrze jest posługiwać się datami lub przedziałami czasowymi, a nie rzucać nazwiska „w przestrzeń kosmiczną”.

Po czwarte; Nie udzieliłeś mi przekonującej odpowiedzi na wcześniej zadane Ci pytanie, a mianowicie: „Do czego było Ci to potrzebne?” W moim przekonaniu, postawione przez Ciebie pytanie dowodzi, że nie chodziło tu w ogóle o genealogię, a jedynie o zaspokojenie próżnej ciekawości, dla mnie zupełnie niezrozumiałej i dlatego nie chciałem i nie chcę dalej ciągnąć tego tematu, po prostu nie mam na to czasu. [Parafrazując; „Po pytaniach ich poznacie.”]

Mam nadzieję, że zrozumiałeś co mam na myśli, a jeśli nie to rzeczywiście „wybierz się kiedyś w podróż do większego ośrodka miejskiego”.

Krzysztof

igoriosso

Post autor: igoriosso » czw paź 13, 2011 1:09 pm

Krzysztofie drogi,
Zauważ, że post dalej proszę o przesłanie zdjęć kilku kartek, bo rozumiem, że nie wszyscy mają czas przepisywać książki (choć na 20 stronach tego wątku było inaczej).
Przejrzyj sobie proszę, że jeszcze kilka postów przed moim podawałeś informacje osobom, które tylko wymieniły nazwiska:

Krzysztof Rondo pisze:
annastregiel7 pisze:Krzysztofie, proszę o sprawdzenie nazwisk:Kamocki, Bociański, Kubasik.
Serdecznie pozdrawiam. Anna.
Aniu.

"Kamocki nazywał się syn Kaspanka mieszczanina w Uściu nad Rabą rzeką w Podgórzu. Ten był przy kancelaryjej w Sendomierzu kilka lat. Tam r. 1625 szalał bardzo na głowę i przywieziono go było w temże roku do ojca do Uścia. Leczono go, staranie mając zewsząd. Jak wyzdrowiał, znowu w Sendomierzu prokuracyją bawił się. Udają, był wicegerentem, czyli jakimsi starszym w grodzie tamecznym cirka 1632. Error by to był wielki."

Nt. nazwisk Bociański i Kubasik brak informacji w Liber Chamorum Nekady Trepka.
Krzysztof
Krzysztof Rondo pisze:
AniaG pisze: ...Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk: Romanowski, Brochocki, Węgierski, Gacki....
Aniu, mam coś dla Ciebie.

Romanowski zowią się dwa bracia, synowie czapnika za Mikołajską broną w Krakowie, między koczczyszami. Służyli u szlachty różnej w krakowskiej ziemi. Jan u Marcina Ligory na Tworzyjańskiej ulicy w Krakowie anno 1631. Siostra ich była nałożnicą u p. Podlodowskiego w sandomierskiej ziemi.

Węgierski zwał się chłopski syn. Ojciec jego mieszkał najmem w Bełżycach u Lublina, aryjańskiej wiary był. Ten syn jego napił się tejże wiary, ucząc się w Bełżycach. Został był ministrem aryjańskim, pojął był luterskiego ministra dziewkę Franciszkowę anno 1631(*). Różycki, prokurator krakowski grodzki, był na tem weselu. Pytać się więcej od niego.

Brochocki, Gacki - brak

(*) Trepka ma tu na myśli rodzinę Węgierskich, duchownych ewangielicko-reformowanych i pisarzy. Synowie Wacława i Małgorzaty z Ruchajewskich: Maciej kaznodzieja w Bełżycach; Tomasz, superintendent małopolski; Andrzej, senior dystryktu lubelskiego, historyk reformacji; Jan, kaznodzieja w Węgrowie, Wojciech, senior dystryktu krakowskiego. Żoną Wojciecha, o którym mowa, była Barbara, córka Franciszka Płachty, duchownego ewangielicko-reformowanego w Sędziejowie.

Krzysztof
A może dlatego, że to pisały dwie Anny a nie Igor? Zauważmy, że żadna Anna nie podała nazwisk w kolejności alfabetycznej. I co? Krzysztof nie szkoli tu nikogo. To tak gwoli Twojego mędrkowania.

Ja poprosiłem tylko o zdjęcie. Skąd ta nagonka na mnie i mój post? Nie dzielcie proszę braci genealogicznej [chyba, że mam Was/Nas tak nie traktować] i niech znowu w tym wątku zapanuje spokój i nastrój wesołej ciekawości.

Nikt nie mówi, że potraktuję dane z NT poważnie - i chyba NIKT w tym wątku ich nie traktuje, a jednak zainteresowanie było. U mnie nadal się tli iskra nadziei, że spuścicie choć trochę powietrza z tego balonu niedorzeczności i mi pomożecie, ale jeżeli Twoja odpowiedź definitywnie zamyka ten temat - to już mnie tu nie ma.

Zasada prosta: nie chcesz pomagać - nie pomagaj. I nie odstraszaj od tego wątku innych ciekawych.
Przypuszczam, że już nikt nie napisze w tym wątku prośby o pomoc.

Szczerze - widziałem na tym forum większe łamanie zasad pisowni polskiej niż zaniedbanie wielkości liter. Przyjmuję lekcję i specjalnie dla Ciebie piszę poprawnie. Natomiast nigdy nikogo nie poprawiałem. To jest przywara ludzi bez ogłady [savoir-vivre, bon-ton - jak chcesz], ale pewnie wiesz, że człowiek uczy się całe życie...

Powoli śmiać mi się chce z naszej dwustronnie bezowocnej dyskusji; mam nadzieję, że chociaż postronni (jeśli to czytają) mają niezły ubaw.
pozdrawiam,
nadal przepełniony nadzieją
Igor

krzysr
Podziękowano: 2 razy

Post autor: krzysr » pt lis 04, 2011 10:19 am

A można coś więcej o Rogowskich ?
Pozdrawiam Krzysztof Rogowski

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » sob lis 05, 2011 12:16 am

:czyta:

Rogowski zwał się chłopski syn, poddany panów Modliszowskich. Służył pierwej u ojca ich w Końskim wsi u Gowarczowa na warszawskim gościńcu od Krakowa kilkanaście lat; potem służył u syna pańskiego Olbrychta Modliszowskiego w Końskim anno 1629 i dłużej; miał lat w tym roku 50.

Krzysztof

igoriosso

Post autor: igoriosso » sob lis 05, 2011 9:53 am

Wcześniej prosiłem o Rogowskich i nie otrzymalem odpowiedzi (teraz już sam nie wiem z jakiego powodu? - spełniłem wszelkie formalne i merytoryczne wymogi, których nie spełnił krzysr). Widać, że Krzysztof Rondo nie trzyma się ram, które sam wyznaczył wobec mnie, tym samym jest to policzek dla mnie. Dlatego ponawiam prośbę o przepisanie tych pozostałych nazwisk:
-Jaczyński
-Niedźwiedzki
-Pajowski

pozdrawiam,
Igor

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Krzysztof Rondo

Post autor: Krzysztof Rondo » sob lis 05, 2011 10:04 am

igoriosso pisze:Wcześniej prosiłem o Rogowskich i nie otrzymalem odpowiedzi (teraz już sam nie wiem z jakiego powodu? - spełniłem wszelkie formalne i merytoryczne wymogi, których nie spełnił krzysr). Widać, że KR nie trzyma się ram, które sam wyznaczył wobec mnie, tym samym jest to policzek dla mnie. Dlatego ponawiam prośbę o przepisanie tych pozostałych nazwisk:
-Jaczyński
-Niedźwiedzki
-Pajowski

pozdrawiam,
Igor
Igorze, gdy tylko zgrzeczniejesz wówczas zrozumienie przyjdzie samo, a póki co, pisz do mnie na Berdyczów.
Krzysztof

igoriosso

Post autor: igoriosso » sob lis 05, 2011 10:18 am

jak podasz mi, w którym miejscu naszej rozmowy, byłem NIEgrzeczny, to przeproszę i będę bił pokłony.
pozdrawiam,
IgorD.

lukaszm

Post autor: lukaszm » śr lis 16, 2011 4:48 pm

A można coś więcej o Niedźwiedzkich/Niedźweickich?
LukaszM.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”