UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Ahnenblatt

Problemy i zapytania związane z działaniem programów genealogicznych

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Topol
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 40 razy

Re: Ahnenblatt

Post autor: Topol » czw wrz 15, 2011 9:38 pm

Witam
beatab pisze: Czy obecnie dostępna wersja 2.67 jest również w języku polskim i czy w niedługim czasie może się pojawić wersja 3 ?
wszystkie wersje Ahenblatt ukazujące się na oficjalnej stronie programu mają możliwość wyboru kilku języków w tym oczywiście
j. polskiego.
Wersja 3.0 jest zapowiadana od dłuższego czasu ale kiedy się ukaże, nikt nie jest w stanie powiedzieć ;(
pozdrawiam
Józef Topoliński

http://topolinscy.eu

Awatar użytkownika

beatab
Podziękował/a: 17 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: beatab » ndz paź 16, 2011 5:03 pm

Józefie
Będę na nowo instalować program na komputerze z Windowsem 7
Kiedy się zmienia język na polski? Gdzieś przeczytałam ,że to jest plik zip ,który ,żeby zapisać trzeba mieć uprawnienia administratora ...?
Trochę mnie to przeraża.
Czy możesz mi to wszystko po kolei wytłumaczyć jak to mam zrobić?
Pozdrawiam
Beata

Bogucki,Budziszewski,Bujko,Darka,Dzik,Gałązka,Gołota,Gwiazda,Kierzkowski,Kluczyński,Klusek,Kłopotowski,Kozieło,
Lenartowicz,Marciniak,Mazurek,Nowotka,Orłowski,Panecki,Skierkowski,Stepowicz,Subacz,Szczepanik,Śliski,Tumiński / Tuliński

Awatar użytkownika

Jurek Plieth
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 19 razy
Kontakt:

Post autor: Jurek Plieth » ndz paź 16, 2011 5:45 pm

beatab pisze:Józefie
Będę na nowo instalować program na komputerze z Windowsem 7
Kiedy się zmienia język na polski?
System operacyjny nie ma nic do rzeczy. Jeśli nawet Ahnenblatt nie zainstaluje się automatycznie z obsługą w jęz. polskim (a powinien tak uczynić rozpoznając wersję językową systemu operacyjnego), to w zainstalowanym programie masz na górnej listwie (w górnym szeregu), przedostania komendę "Język" ("Language", Sprache", itp.) Klikając na tym słowie rozwijasz kolumnę z wszystkimi językami programu i wybierasz sobie właściwy.
Jest to banalnie proste.

Awatar użytkownika

beatab
Podziękował/a: 17 razy

Post autor: beatab » wt paź 25, 2011 2:32 pm

Witam
Ściągnęłam ostatnią wersję programu na nowy komputer, wszystko mi się dobrze przeniosło z dysku zewnętrznego.
Mam tylko jeden problem.
Teraz za każdym razem kiedy zapisuje coś w programie / a teraz muszę na nowo powpisywać ścieżkę do zdjęć/ to robi się kopia zapasowa z rozszerzeniem bak.
W poprzednim komputerze robiły mi się 2 kopie ,a teraz pojawiają się przy każdym zapisie w programie i mogę ich mieć np.5
Gdzie mogę zmienić coś w ustawieniach ?
Najlepiej to chciałabym tylko 1 kopię
Pozdrawiam
Beata

Bogucki,Budziszewski,Bujko,Darka,Dzik,Gałązka,Gołota,Gwiazda,Kierzkowski,Kluczyński,Klusek,Kłopotowski,Kozieło,
Lenartowicz,Marciniak,Mazurek,Nowotka,Orłowski,Panecki,Skierkowski,Stepowicz,Subacz,Szczepanik,Śliski,Tumiński / Tuliński

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Topol

Post autor: Topol » wt paź 25, 2011 8:57 pm

Witam,
beatab pisze: Teraz za każdym razem kiedy zapisuje coś w programie / a teraz muszę na nowo powpisywać ścieżkę do zdjęć/ to robi się kopia zapasowa z rozszerzeniem bak.
W poprzednim komputerze robiły mi się 2 kopie ,a teraz pojawiają się przy każdym zapisie w programie i mogę ich mieć np.5
Gdzie mogę zmienić coś w ustawieniach ?
Najlepiej to chciałabym tylko 1 kopię
Ekstra/Opcje.../Katalogi i na dole Liczba kopii tymczasowych (*.bak)
Moim zdaniem tylko jedna kopia to troszeczkę mało. Czasami przydaje się więcej :)
Niżej jest opcja jak często zapisywać kopię bezpieczeństwa. Jest to kopia, którą
Ahnenblatt zapisuje na wypadek np. nagłego zaniku napięcia. Po ponownym uruchomieniu
komputera program pyta czy otworzyć kopię bezpieczeństwa, czy pominąć ją?
pozdrawiam
Józef Topoliński

opat1222
Podziękował/a: 1 raz

Post autor: opat1222 » sob lis 19, 2011 12:27 pm

Witam!
Od niedawna korzystam z programu Ahnenblatt. Pojawił sie jednak pewien problem. Może ktoś z użytkowników miał podobny.
Mianowice. Dla przykładu.
Jan i Janina mieli dzieci: Karola, Marię i Barbarę.
Wprowadzam każde dziecko a do niego dodaje małżonka. I tu jest kłopot. Kiedy chcę podglądnąć wykres drzewa to: Karol ma "doklejoną" żonę, Maria "doklejonego" męża ale już Barbara nie ! Choć dane jego zostały wprowadzone jako ślub.
O co chodzi>
pozdrawiam
Kamil

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » sob lis 19, 2011 12:39 pm

Kamilu ,
skoro napisałeś o tym na genealodzy.pl , to wypadałoby o tym wspomnieć, bo mimo tego, że wiele ludzi korzysta z forgenu jak i z genealodzy, ale tak by wiedzieli, czy pomoc nadal potrzebna :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

MariaŁopaciuk
Podziękował/a: 77 razy
Podziękowano: 20 razy

Post autor: MariaŁopaciuk » sob lis 19, 2011 1:13 pm

opat1222 pisze:Pojawił sie jednak pewien problem.Wprowadzam każde dziecko a do niego dodaje małżonka. I tu jest kłopot.....
:D Kamilu ....... potwierdzam wcześniejsze podpowiedzi na genealodzy.pl ...... robisz gdzieś :niewiem: błąd wprowadzając małżonka Barbarze ! ! !

bo,
:nie: ma w Ahnenblat ograniczeń !
:ok: Ahnenblat jest darmowy !
:jupi: bez problemu wprowadzam małżeństwo z 7-ką dzieci, i dodam im nie tylko współmałżonków ale i dzieci .... wnuki i prawnuki ! ! ! ...... bez problemu :jupi:

Powolutku przeanalizuj swoje wprowadzenia przy Barbarze.... i znajdziesz błąd :D
Maria Łopaciuk

interesują mnie parafie: Bieździedza, Przeworsk, Waręż, Borysław, Drohobycz, Sambor ! ! ! ( Galicja ) , Skrwilno, Rogowo(<--Kujawy)

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Topol

Post autor: Topol » wt lip 31, 2012 3:46 pm

Witam,
przed urlopem zdążyłem jeszcze zawiadomić, że pojawiła się nowa wersja
(2.71) programu Ahnenblatt w której wprowadzono
kilka różnych poprawek. Głównie poprawiono bezpieczeńswo danych oraz
współpracę z formatem GEDCOM. Dodano też nowy język - słoweński.
Do pobrania, jak zwykle TU :)
pozdrawiam
Józef Topoliński

Awatar użytkownika

aniemirka
Podziękował/a: 39 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: aniemirka » śr sie 01, 2012 10:32 am

Wielkie dzięki za informację:)
Serdecznie pozdrawiam
- Ania

Szczególnie interesują mnie nazwiska: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka/Niemierka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).

KubaZych

Post autor: KubaZych » czw wrz 20, 2012 4:59 pm

Tak się zastanawiam czy jest opcja, żeby przygotowane do wydruku drzewo wyglądało jak choinka, nawet jeśli brakuje osób w danej linii coś ala:

1
2 2
3 3 3
4 br 4 4
br-brak, puste miejsce

A w miejscu gdzie brakuje wpisanego potomka było po prostu wolne miejsce. Normalnie z Ahnenblatt drzewo często przypomina prostokąt, bo brak części potomków, a wpisywanie pustych osób to trochę strata czasu. Próbowałem zwiększać szerokości drzewa, ale to nic nie daje, program po porstu skaluje wysokość proporcjonalnie.

P.S Rozdzielczośc ekranu 1280x1024 przy innej mój post może się rozjechać i choinki nie będzie ;)

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Topol

Post autor: Topol » czw wrz 20, 2012 6:08 pm

Witam,
raczej trudno sobie wyobrazić tablicę potomków w formie choinki
gdy ktoś ma sześcioro dzieci, czworo wnucząt i pięcioro prawnucząt.
Lepiej to wygląda w tablicy przodków bo każdy ma przeważnie dwoje
rodziców. Ale i tak w miejsce brakującego prapraprzodka trzeba wstawić
osobę np. NN (bo program nie ma takiej opcji. :nie:), licząc na to, że po
znalezieniu danych prapra... uzupełnimy naszą tablicę.

Na stosunek szerokości do wysokości można wpłynąć tu:
Ekstra/Opcje.../Drukuj/Tablice - Pionowy odstęp (relatywnie do szerokości ramki)
pozdrawiam
Józef Topoliński

KubaZych

Post autor: KubaZych » czw wrz 20, 2012 7:56 pm

Tak, oczywiście chodziło o przodka ;) Dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika

ofski
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ofski » pt gru 21, 2012 9:33 pm

Witam
Kilka dni temu tak sobie przed świątecznie posprzątałem w komputerku, że teraz mam większy w nim bałagan niż wcześniej. Chciałem uzyskać więcej wolnej przestrzeni na dysku D więc zamieniałem foldery miejscami przy okazji kasując niepotrzebne pliki a także zmieniając folderom poprzednie ich nazwy.
Wczoraj po uruchomieniu programu Ahnenblatt troszkę się zdziwiłem ponieważ przez nieuwagę skasowałem ostatnio zapisane jako plik .ahn drzewo a z nim większość zdjęć.
Zapobiegawczo wcześniej ostatnie drzewo wysłałem sobie na skrzynkę i teraz ponownie je zapisałem w programie, ale zdjęć niestety tam już nie ma i pozostały tylko do nich linki.
Teraz czeka mnie sporo pracy aby sobie te dane pouzupełniać i chciałem się Państwa podpytać żeby znów czegoś nie namieszać

1. gdzie pliki typu ostatnie drzewa .ahn zapisywać w programie Ahnenblatt ? czy w którymś z istniejących folderów np.Raporty ?

2. gdzie umieszczać zdjęcia które wykorzystuję w opisach osób tzn. w którym folderze ?, czy to ma być folder bezpośrednio w programie Ahnenblat np. Beispiel-Bilder / Zdjęcia ? czy jakiś "zewnętrzny" na dysku (tym samym dysku na którym jest Ahnenblatt)

3. jak "ciężkie" mają być zdjęcia ? wcześniej korzystałem ze zdjęć w zewnętrznego folderu na tym samym dysku na którym był Ahnenblatt i "ważyły" powyżej 1MB każde

4. czy zdjęcia jednej osoby, aby były "łatwiej wyszukiwane/przypisane przez/do Ahnenblatt" opisywać wg formatu ImięNazwisko.jpg kolejno np. IgrekZetowski.jpg , IgrekZetowski1.jpg, IgrekZetowski2.jpg czy obojętnie jak (nawet może być bez opisu)

5. czy dobrze sobie wydedukowałem, że jeśli zdjęcia zmniejszę i zapiszę bezpośrednio w folderze programu Ahnenblatt w folderze "Beispiel-Bilder" (lub o innej nazwie) z odpowiednim ich oznaczeniem .ahn - to w chwili gdy będę chciał skopiować program Ahnenblatt np. na CD lub inny dysk, inny komputer to czy zdjęcia też się przeniosą wraz z programem

6. czy po wejściu w Ahnenblatt, aby otworzyć "główną" pierwszą osobę należy za każdym razem kliknąć w ostatni zapisany plik .ahn z drzewem, czy może gdzieś trzeba zaznaczyć aby program zawsze uruchamiał się na osobie głównej.

Proszę o odpowiedź.

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Topol

Post autor: Topol » sob gru 22, 2012 1:37 am

Witam,
w pliku *.ahn nie ma zdjęć a tylko linki tzn. musiałeś skasować jeszcze jakiś katalog ze zdjęciami. Można to odzyskać przywracając stan systemu
przed porządkami ale tu musisz szukać pomocy u doświadczonych użytkowników Widowsa.
A co do pytań odnośnie programu Ahnenblatt :
1. program instaluje się na dysku C: w katalogu Programy albo Program Files (ustawienie domyślne i najlepiej niech tak pozostanie), natomiast katalogi do zdjęć, raportów, plików rodzinnych najlepiej mieć odzielnie np. na dysku D: Można to ustawić Ekstra/Opcje.../Katalogi.
2. jak 1.
3. zdjęcia nie muszą być "ciężkie" jeśli służą tylko do ilustrowania programu i raportów.
4. dobrze jest opisać zdjęcia wg. wzoru: Nazwisko_Imię_dataurodz_nrkolejny.jpg (data urodz. - RRRR.MM.DD)
5. jeśli chcesz zapisać plik *.ahn na innym dysku niż poprzednio ustawiłeś w .../Katalogi (np. na pamięci USB) to program zapyta, czy ma kopiować również zdjęcia. Nie można kopiować programu i plików *.ahn metodą "kopiój/wklej". Program powinien być zainstalowany na dysku C:
a pliki przenoszone przez Pliki/Zapisz jako.../Ahnen-plik. Na stronie http://www.ahnenblatt.com/download.html można pobrać Zip Version, która służy do zainstalowania na dysku przenośnym (USB) i pracuje na każdym komputerze z systemem Windows.
6. Ekstra/Opcje.../Ogólne trzeba "zaptaszkować" Przy starcie otwórz ostatnio używane
W razie niejasności, pytaj :tak:
pozdrawiam
Józef Topoliński

ODPOWIEDZ

Wróć do „Programy genealogiczne”