UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Mitelsztet

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Patrykbg

Mitelsztet

Post autor: Patrykbg » pn paź 24, 2011 7:56 pm

Chciałbym dowiedzieć się skąd może pochodzić moje nazwisko i gdzie mogę mieć przodków. Wiem tylko że te nazwisko jest niemieckie i nic wiecej
Notatka administratora
Ponieważ to pierwszy post na forum, więc witam serdecznie i.... przypominam - tutaj pod postami się podpisujemy. W.M.

Elizabeth
Podziękował/a: 65 razy
Podziękowano: 13 razy

Re: Mitelsztet

Post autor: Elizabeth » pn paź 24, 2011 8:34 pm

Witam Patryku!

Nazwisko, o które zapytujesz, brzmi jak fonetyczna wersja nazwiska: Mittelstaedt. Wpisz w google tą formę (lub: Mittelstadt genealogia),a znajdziesz tam ciekawe informacje. Oczywiście to może być tylko zbieżność.

Czy wiesz, z jakich rejonów (i w jakich latach) pochodzili twoi przodkowie, noszący to nazwisko? Podziel się tą wiedzą, tak łatwiej będzie szukać.

Pozdrawiam.

Elżbieta
Poszukuję akt śl. z Mazowsza:
Jan Krajewski i Wiktoria Skalińska przed 1814, Roman Morawski i Salomea przed 1804, Antoni Bobiński i Joanna Niska przed 1813,
z Galicji: Paweł Pawłowski i Marianna, przed 1813, rodzice Aleksandra ur. 1813 w Sieniawie.

Awatar użytkownika

ewaduch
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 262 razy

Post autor: ewaduch » wt paź 25, 2011 6:47 am

Witam :D

Mitelsztet - prawdopodobnie od niemieckiej nazwy osobowej Mittel, ta od nazwy terenu Mettel, Mittel, od der Mittere ‘w samym środku’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko,

Ewa Szczodruch

http://kptg.pl/

AUTOR TEMATU
Patrykbg

Post autor: Patrykbg » śr paź 26, 2011 6:25 pm

Nie wiem skąd pochodzą moi przodkowie obecnie mieszkają na dolnymśląsku i okolice łodzi. Więcej nie wiem

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska L-M”