UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP w Łodzi - prośba o pomoc

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

Monika Janczewska
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 4 razy

Re: AP w Łodzi - prośba o pomoc

Post autor: Monika Janczewska » pn paź 24, 2011 8:21 pm

Na razie nie ma szans żebym zawitała do Łodzi, praca zawodowa, ale dziękuję moze kiedys trafię i do tego archiwum :) Teraz przed świętami sporo ludzi wyjeżdża więc cierpliwie czekam, a jesli nikt nie będzie mógl mi pomóc zamówie kwerende, wiem, że Jeziorsko i inne moje parafie nie są w kregu zainteresowania wielu osób - ot los jak nie Litwa i to kowieńska to Jeziorsko kto tam szuka... Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za informacje

Awatar użytkownika

Horg
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Horg » śr lis 02, 2011 12:08 pm

Dzień dobry ponownie
kilka miesięcy temu na tym wątku umiesciłem prośbę o poszukanie dwóch aktów urodzenia. Ponizej podaję ponownie dane:

- akt urodzenia Zofii Kapuścińskiej, c. Franciszka i Małgorzaty z Ciostków, ur ok 1868 roku w Woźnikach par. Lgota Wielka zespół nr 1542/0
- akt urodzenia Konstantego Władysława von Purkstal Ammer, s Karola i Emilii z Grabickich, ur ok 1879 par. Widawa nr zespołu 1715/0.
Ze względu na nietypowe nazwisko może być napisane z błędem, a nawet występować w indeksie na końcu księgi np pod literą A.

Wtedy odzewu nie było, może teraz mi się poszczęści.

Odwdzięczyć się mogę poszukiwaniami w AP Częstochowa.

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam, Ireneusz Sobański

Poszukiwane nazwiska: Sobański, Mańkucki, Glin, Burak, Bykowski, Bednarek, Majewski, Urbanowski, Jaraczewski, Śmietanowski, Jaworski, Buks

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Post autor: krystyna » śr lis 02, 2011 5:29 pm

Horg pisze: - akt urodzenia Konstantego Władysława von Purkstal Ammer, s Karola i Emilii z Grabickich, ur ok 1879 par. Widawa nr zespołu 1715/0.

Dla par. Widawa z tego okresu są księgi. W najblizszym czasie będę w AP i zamówię 1879r [+-2] może akurat będzie akt urodzenia Konstantego.

Krystyna

krystyna

Post autor: krystyna » pt lis 04, 2011 5:34 pm

Horg pisze: - akt urodzenia Konstantego Władysława von Purkstal Ammer, s Karola i Emilii z Grabickich, ur ok 1879 par. Widawa nr zespołu 1715/0.
Urodzenia 1878r akt 123 Widawa Konstanty Władysław syn Karola Józefa von Purkstal Ammer i Emilii Grabickiej

i jeszcze inny akt dla tego nazwiska
Zgony1878r akt 78 Widawa zm Włodzimierz Ammer lat 2 syn wyżej wspomnianych rodziców

Więcej szczegółów na pw lub zamówisz sobie skany.

_______

Krystyna

Awatar użytkownika

eliza1952
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 49 razy

Post autor: eliza1952 » pt lis 04, 2011 6:18 pm

Horg pisze:
- akt urodzenia Zofii Kapuścińskiej, c. Franciszka i Małgorzaty z Ciostków, ur ok 1868 roku w Woźnikach par. Lgota Wielka zespół nr 1542/0
Lgota Wielka akt 49/1868 akt urodzenia Kapuścińska Zofia
podaj adres mailowy na pw
Eliza

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » pt lis 04, 2011 9:00 pm

Ynicz pisze: 1) Akt urodzenia Franciszki Micugi [Micuga] - ur. ok. 1843 w parafii Szadek. Rodzice to Antoni Micuga i Elżbieta Juszczak. Mogę dodać, że w grudniu 1841 rodzi się jej siostra - Agnieszka; a w marcu 1845 również siostra- Antonina, więc będzą to lata : 1839 (rok małżeństwa rodziców, 1840, 1842, 1843 lub 1844. Ona sama bierze ślub w 1860, więc proponowałbym zacząć od 1839.

2) Akt urodzenia Kazimierza Kubiaka - ur. ok. 1837 w parafii Szadek. Rodzice to Paweł Kubiak i Elżbieta Kołodziejak.

3) Akt małżeństwa Pawła Kubiaka i Elżbiety Kołodziejak w parafii Szadek, wg. aktu urodzenia ich syna Kazimierza, czyli np. rodzi się on w 1837, to od 1837 w górę: 1836,1835,1834..[/b]

4) Akt małżeństwa Wawrzyńca Klimczak i Marianny - przed 29 grudnia 1795, bo wtedy urodziła się ich córka , parafia Zadzim
Z góry dziękuję :) :) :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

krystyna

Post autor: krystyna » sob lis 05, 2011 6:20 pm

Monika Janczewska pisze: Interesuje mnie nazwisko Zamyłek/Zamełek a konkretnie szukam ślubu Stanisława Zamyłka i Antoniny z Wojtysiaków. Slub przed 1900 rokiem jedna z dużo starszych sióstr mojego dziadka urodziła się w 1901 r tylko tyle udało mi się ustalić...
Monika
Moniko,
Czy masz akt ur. z 1901r o którym wspominasz z par. Jeziorsko?
Przejrzałam co prawda tylko 3 lata [1897-1899] ale w spisach akt urodzin, małżeństw i zgonów nie spotkałam ani nazwiska Zamyłek/Zamełek ani Wojtysiak.

_______

Krystyna

Awatar użytkownika

Monika Janczewska

Post autor: Monika Janczewska » ndz lis 06, 2011 9:57 am

Krystyno bardzo dziękuję za pamięć i pomoc. Aktu urodzenia niestety nie mam to tylko informacje od niedawno odnalezionej dalekiej kuzynki, która jest wnuczką jednej z sióstr mojego dziadka Franciszki - ostatnio otrzymalam od niej informację, że Franciszka urodziła się 18-09-1902 r w Ustkowie par. Jeziorsko, miała też starszą siostrę Marię szacunkowo urodzona 1901 ale może i wcześniej - przysłała mi jej zdjęcie nawet. Wczoraj byłam na cmentarzu w Jeziorsku nie udało mi się odnaleźć żadnego grobu z nazwiskiem Zamyłek ale było kilka grobów Wojtysiaków. A odnalezienie Gosi wnuczki owej Franciszki to doprawdy niesamowity łut szczęścia. Nie mając bliższych informacji o rodzinie Zamyłków od czasu do czasu wpisywałam to, rzadkie przecież, nazwisko w google i parę tygodni temu ... google wskazal mi galerię zdjęć picasa web, a tam ... zdjęcie mojego dziadka podpisane "Staszek Zamyłek brat babci" udało mi skontaktować z Małgosią :) Krystyno czy w Jeziorsku jest dużo wpisów w ciągu jednego roku ? Może w takim razie mogłabym Cię prosić tylko o sprawdzenie tej daty 18-09-1902 chciałabym ustalić czy matką Franciszki była też Antonina Wojtysiak bo Małgosia mi pisała też, że jej babcia wspominała coś o macosze może Franciszka i mój dziadek Stanisław mieli różne matki? Inna sprawa, że Antonina będąc panną mogła mieszkać w innej parafii, a tam zapewne miał miejsce ślub... Jeśli jednak masz dużo zajęć to zamówię skan tego aktu w archiwum

krystyna

Post autor: krystyna » wt lis 08, 2011 7:07 pm

Monika Janczewska pisze:Aktu urodzenia niestety nie mam to tylko informacje od niedawno odnalezionej dalekiej kuzynki, która jest wnuczką jednej z sióstr mojego dziadka Franciszki - ostatnio otrzymalam od niej informację, że Franciszka urodziła się 18-09-1902 r w Ustkowie par. Jeziorsko, miała też starszą siostrę Marię szacunkowo urodzona 1901 ale może i wcześniej -
Moniko,
A co w wiesz o starszej siostrze oraz Franciszce z opowiadań kuzynki na podstawie aktów zgonu :?: pewnie z połowy XXw dostępnych w USC.
Przejrzałam lata 1900, 1901, 1902 [ok 150 akt urodzin rocznie] par. Jeziorsko akt po akcie, ze szczególną uwagą na wrzesień 1902 i nie spotkałam nazwiska Zamyłka bądź Zemyłka ani Wojtysiak.
Przejrzałam spisy ślubów i zgonów i przykro mi ale też nie widziałam. Pewnie mozna sprawdzać następne ksiegi ale ...........

______
Krystyna

-- Post scalono 08 lis 2011, 19:19 --
Horg pisze: - von Purkstal Ammer, s Karola i Emilii z Grabickich
Parafia Widawa lata 1874-1876 brak aktu ślubu dla Karola i Emilii i innych akt dla tej pary oprócz wspomnianego wczesniej Włodzimierza.
Urodzenia 1876r akt 52 Włodzimierz Bolesław s. Karola Purkstat i Emilii, chrzestna Antonina Ammer.
Dziecko zostało zapisane w spisie pod nazwiskiem Purkstat :!: nie Ammer.

Nie wiem ?? dlaczego scala z Moniką jeśli piszę do "Horga"

Awatar użytkownika

Monika Janczewska

Post autor: Monika Janczewska » wt lis 08, 2011 9:57 pm

Krystyno dziękuję za poświęcony czas to dziwne :( Napiszę do kuzynki i dopytam, nazwisko brzmi Zamyłek bądź Zamełek, a nie Zamyłka/Zamełka ale na tą troszkę inną formę z pewnością zwróciłabyś uwagę. Data śmierci Franciszki to 1986 r mnie raczej USC nie udostępni aktu bo nie jestem bezpośrednim krewnym... zobaczymy czy kuzynka się odezwie... cos ostatnio zamilkła :(

krystyna

Post autor: krystyna » wt lis 08, 2011 10:32 pm

Monika Janczewska pisze: Data śmierci Franciszki to 1986 r mnie raczej USC nie udostępni aktu bo nie jestem bezpośrednim krewnym... zobaczymy czy kuzynka się odezwie... cos ostatnio zamilkła :(
Jesli wiesz w jakiej parafii zmarła Franciszka to może spróbuj bezpośrednio zapytać.
_________
Krystyna

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » wt lis 08, 2011 10:44 pm

Ynicz pisze:
Ynicz pisze:
1) Akt małżeństwa Pawła Kubiaka i Elżbiety Kołodziejak w parafii Szadek, przed 1825

2) Akt małżeństwa Wawrzyńca Klimczak i Elżbiety - przed 29 grudnia 1795, bo wtedy urodziła się ich córka , parafia Zadzim
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Awatar użytkownika

eliza1952
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 49 razy

Post autor: eliza1952 » śr lis 09, 2011 12:20 am

Ynicz pisze:
Ynicz pisze:
Ynicz pisze:
1) Akt małżeństwa Pawła Kubiaka i Elżbiety Kołodziejak w parafii Szadek, przed 1825

2) Akt małżeństwa Wawrzyńca Klimczak i Elżbiety - przed 29 grudnia 1795, bo wtedy urodziła się ich córka , parafia Zadzim
Marcin ponawiasz swoje prośby ale to o co prosisz jest na mikrofilmach i nie ma indeksów chyba nie sadzisz, że ktoś będzie sprawdzał Ci akt po akcie przez kilka godzin.Zamów mikrofilmy i przeglądaj jesteś jeszcze bardzo młody i masz dużo czasu na poszukiwania inni go tyle nie mają.
Staramy się pomagać ale jak ktoś podaje w miarę możliwości dokładniejsze dane.
Eliza

Awatar użytkownika

Ynicz
Kontakt:

Post autor: Ynicz » śr lis 09, 2011 12:31 am

Ok Pani Elizo :)

To w takim razie, proszę o odszukanie w parafii Szadek (najprawdopodobniej miejscowość Prusinowice - 90%) aktu zgonu mojego prapraprapradziadka, który zmarł po 28 lipca 1860 roku. Według aktu urodzenia jego córki, w tym właśnie roku powinien mieć już 61 lat.
Był na pewno wdowcem po Elżbiecie Kołodziejak. Urodził się ok. 1799. Osobą zgłaszającą zgon mógł być jego syn Kazimierz Kubiak (ur. 1837r.)

Z góry dziękuję za pomoc :)
Pozdrawiam,

Awatar użytkownika

kaskam
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 13 razy

Post autor: kaskam » śr lis 09, 2011 12:23 pm

krystyna pisze:
Monika Janczewska pisze:Aktu urodzenia niestety nie mam to tylko informacje od niedawno odnalezionej dalekiej kuzynki, która jest wnuczką jednej z sióstr mojego dziadka Franciszki - ostatnio otrzymalam od niej informację, że Franciszka urodziła się 18-09-1902 r w Ustkowie par. Jeziorsko, miała też starszą siostrę Marię szacunkowo urodzona 1901 ale może i wcześniej -
Moniko,
A co w wiesz o starszej siostrze oraz Franciszce z opowiadań kuzynki na podstawie aktów zgonu :?: pewnie z połowy XXw dostępnych w USC.
Przejrzałam lata 1900, 1901, 1902 [ok 150 akt urodzin rocznie] par. Jeziorsko akt po akcie, ze szczególną uwagą na wrzesień 1902 i nie spotkałam nazwiska Zamyłka bądź Zemyłka ani Wojtysiak.
Przejrzałam spisy ślubów i zgonów i przykro mi ale też nie widziałam. Pewnie mozna sprawdzać następne ksiegi ale ...........

______
Krystyna
Chciałabym przy okazji podłączyć się do parafii Jeziorsko :)
Czy mogłabyś dla mnie sprawdzić jeden akt urodzenia rok 1888 akt nr 93 Franciszka Grąbkowska. Interesują mnie informacje o jej rodzicach (imiona, wiek itp)
Z góry dziękuję. :kwitnie:, w zamian mogę pomóc w AP Bydgoszcz (koniec listopada) lub AP Gorzów Wlkp. (grudzień)
Pozdrawiam, Kasia

http://katarzyna-genealogia.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa: Teofil Gumiński i Emilia Sławińska 1839-1845

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”