UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Doliwowie h.Doliwa oraz historia Czarnej wsi woj Podlaskie

Kącik poświęcony sprawom herbowym

Moderator: Moderatorzy

AUTOR TEMATU
Awilod
Podziękował/a: 9 razy
Podziękowano: 1 raz
Kontakt:

Re: Doliwowie h.Doliwa oraz historia Czarnej wsi woj Podlask

Post autor: Awilod » pn paź 10, 2011 9:44 pm

Witam!
Chciałbym zapytać jakie polecacie herbarze?Słyszałem ,że po herbarzach można doszukać się szlacheckich korzeni.
I jeśli chodzi o wolne elekcje ,to czy udział w nich był przymusowy?
Na sam koniec jeszcze czy stanowiska oficerskie lub podoficerskie w piechocie i kawalerii rosyjskiej w latach 70,80,90, XIX wieku zależały od pochodzenia?Czy np.chłop wzięty do wojska mógł zostać pułkownikiem?
Mam jeszcze pewien problem ,a mianowicie.Moi przodkowie osiedlili się na Podlasiu około roku 1855-1856 ,przybyli z Prus Wschodnich ,na Podlasiu urodził się już mój prapradziadek Andrzej.Znam tylko imię jego ojca i matki ,znam prawdopodobną datę ślubu i rok urodzenia Andrzeja ,czy któryś z aktów wydanych po przybyciu na Podlasie może zawierać informacje o miejscu urodzenia ojca Andrzeja ,a mojego 3*pradziadka Adama?
I takie jeszcze prywatne pytanie ,jak daleko udało wam się doprowadzić genealogię chłopskich przodków ,a jak daleko szlacheckich?Proszę tu o najwcześniejszą datę.

Pozdrawiam!

Szymon Doliwa
Szukam wieści o:
-możliwym pochodzeniu Doliwów(wszystkich) zamieszkujących parafię Rajgród
-pochodzeniu rodziny Tokajów z Prażmowa
-Franciszek Kretowicz ur. 1901 w Odessie, ojciec Kazimierz - ich pochodzenie

apszczol
Podziękował/a: 46 razy
Podziękowano: 209 razy

Post autor: apszczol » wt paź 11, 2011 8:55 am

1. Herbarzom wierzyc nie nalezy. Mnostwo w nich bledow, nierzadko i bzdur.
Za najlepszy herbarz polski uchodzi dzielo Bonieckiego. Chyba glowna i podstawowa jego zaleta, ze kazda informacja ma w nim przypis zrodlowy typu oxfordzkiego.

2. W elekcjach, jak i sejmikach, udzial byl dobrowolny, tak jak i dzis podczas wyborow w Polsce.
Natomiast w okresie Ks. Warszawskiego i Krol. Polskiego do 1831 r. udzial szlachty w sejmikach byl obowiazkowy (sprawdzano listy obecnosci). Nieusprawiedliwiona absencja na 3 kolejnych sejmikach skutkowala pozbawieniem praw politycznych [dla Ksiestwa Warszawskiego - Dziennik Praw XW, t.I, nr.5, k.78, dla Krol Pol. - Dziennik Praw z 1818 r., tomu nie pomne].
Listy obecnosci odczytywano takze na sejmiku rewolucyjnym 1792 r., na sejmikach grodzienskich 1793-1794 i sejmiku homagialnym 1798 r. Ale raczej bez zadnych skutkow dla nieobecnych.

3. Awans w wojsku carskim byl jedna z drog otrzymania nowego szlachectwa. A zatem oficerowie w carskiej armii, bodajze powyzej majora, byli szlachta, aczkolwiek szlachta wcale rodzic sie nie musieli.
Trzeba tez pamietac, ze dla osiagniecia stopnia oficerskiego w tejze armii niezbedne bylo odpowiednie wyksztalcenie (wyzsze). A zatem chlop bez szkoly wziety z poboru mial zerowe szanse zostac pulkownikiem. Warto by bylo jednakze poczytac w tej kwestii owczesne przepisy.

4. Dane o miejscu zamieszkania Adama moze zawierac metryka slubu jego syna Andrzeja.

5. Szlachta - koncowka XIV wieku, ale dla takiego wyniku nalezy zbadac znacznie znacznie wiecej zrodel niz tylko metryki, czy opracowan typu herbarze.
Adam A. Pszczolkowski
http://www.szlachta.org.pl
Pisze tylko w dziale Szlachta, herbarze, heraldyka.
Prosze nie slac do mnie wiadomosci prywatnych,
tylko zakladac nowe watki w powyzszym dziale.

AUTOR TEMATU
Awilod
Kontakt:

Post autor: Awilod » wt paź 11, 2011 3:33 pm

Ostatnio podczas wizyty w archiwum państwowym ,jakiś pan powiedział mi ,że muszę znać numer aktu?Nie da się inaczej?
A poza tym mówił jeszcze ,że kościół niezależnie przechowuje akta?Czy ktoś może wie jak wyglądają poszukiwania w kościołach ,lub jaki zakres lat obejmują?
I jeszcze Panie Adamie ,wspominał Pan o Doliwach z Doliw ,to te Doliwy w Prusach Wschodnich czy już te na Podlasiu?Bo jeśli znajdowały by się w roku 1854 w Prusach to właśnie z tej wsi mógł pochodzić Adam ,bo jest mowa o Prusach Wschodnich i z tego co wiem to w pobliżu którejś z nich znajdowały się jeziora ,a moi przodkowie ponoć skupywali jeziora.I jeszcze ktoś może wie gdzie mogły by być akty z posiadanie jeziora w 1856 roku lub latach późniejszych?

Pozdrawiam!

Szymon Doliwa
Szukam wieści o:

apszczol

Post autor: apszczol » wt paź 11, 2011 5:46 pm

Akta stanu cywilnego z lat 1808-1945 przeszukiwac nalezy poprzez coroczne indexy, zawarte w danej ksiedze. Choc oczywiscie nie zawsze one byly sporzadzane, zwlaszcza w okresie 1808-1850.
I w tych indexach nazwisk sa podane numery aktow i kart.
(Te uwagi dotycza obszaru Ksiestwa Warszawskiego i Krol. Polskiego, gdzie obowiazywal Kodeks Napoleona, od 1825 r. Kodeks Cywilny Krol. Pol.).

W kosciolach oraz archiwach diecezjalnych powinny sie znajdowac metryki trydenckie z lat 1578-1825 (bardzo rzadko zachowane w komplecie) oraz unikaty akt stanu cywilnego (w teorii nie rozniace sie od duplikatow z USC, choc w innym ukladzie rzeczowym).

Nie znam ani Doliw w Prusach, ani Podlasiu. Pisalem caly czas o Doliwach na Mazowszu w ziemi wiskiej.
Adam A. Pszczolkowski

AUTOR TEMATU
Awilod
Kontakt:

Post autor: Awilod » wt paź 11, 2011 6:25 pm

No to Doliwy w ziemi wiskiej to teraz Podlasie bodajże.

Pozdrawiam!
Szymon Doliwa
Szukam wieści o:

apszczol

Post autor: apszczol » śr paź 12, 2011 9:21 am

Niezmiennie Mazowsze.
Adam A. Pszczolkowski

AUTOR TEMATU
Awilod
Kontakt:

Post autor: Awilod » śr paź 12, 2011 5:43 pm

http://pl.wikipedia.org/wiki/Doliwy_%28 ... dlaskie%29 - To te ,czy jakieś inne?

A poza tym rozmawiałem dzisiaj z krewną ,i jednak ten trop może prowadzić na mazowsze.Więc niezależnie czy są to Doliwy na Mazowszu czy Podlasiu ,mógł by Pan podzielić się swoją wiedzą?Bo to może być potrzebny element genealogicznej układanki.I jeszcze posiadam informację od pewnego historyka ,że większość rodów które mają nazwisko jak nazwa herbu ,czyli np Doliwa są to w większości rody szlacheckie ,co Pan o tym sądzi?

Pozdrawiam!

Szymon Doliwa
Szukam wieści o:

Awatar użytkownika

Fronczak Waldemar
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 235 razy
Kontakt:

Post autor: Fronczak Waldemar » śr paź 12, 2011 6:36 pm

Szanowny Szymonie
Nie wytrzymałem - muszę napisać!
Czy nie sądzisz, że Pan Adam podzielił się z Tobą swoją wiedzą i to bardzo dokładnie wskazując gdzie dalej szukać?
Dostałeś wędkę i sam rozpocznij połów. Nie oczekuj, że ktoś doda do takiego prezentu jeszcze ryby.
Nie sądzisz chyba, że ktoś zrobi za Ciebie kwerendy i wyniki przyniesie na talerzu?

Co do nazwiska tożsamego z nazwą własną herbu, to bardzo jestem ciekaw źródeł, na podstawie których znajomy historyk sformułował taki kategoryczny sąd.
Z moich obserwacji wynika, że rodziny noszące takie nazwiska równie często należały do laboriosów.
Co do Ziemi Wiskiej - radzę poczytać o tym, czym były historyczne ziemie, jakie były ich zasięgi i wysnuć wnioski, jak się to ma do dzisiejszego podziału administracyjnego. Dzięki temu przestaniesz formułować dość dziwne pytania :F
Waldemar Fronczak
Po ojcu Kurp, po matce Księżak

Odwiedź : http://www.biurowaldi.pl/

AUTOR TEMATU
Awilod
Kontakt:

Post autor: Awilod » sob lis 05, 2011 6:39 pm

Witam!
Po wizycie w archiwum kościelnym jestem co najmniej zdumiony.
9(
Znalazłem akt ślubu mego praprapradziadka ,Adama Doliwy z Zofią Miliszewską.Nie było by nic dziwnego w tym ,że napisane jest Adam Dolewa syn ,Jana Dolewy.Drugą dziwną sprawą jest to ,że w tym dziesięcioleciu(lata 50 XIX wieku) ,nie ma w metrykach żadnego Andrzeja Doliwy ani Dolewy.Kolejną dziwną sprawą jest to ,że w akcie który przysłała mi kiedyś pani Grażyna Anna ,jest sławetny Jan Dolewa ze Przestrzel(według aktu miejsce narodzin Adama) ,jest świadkiem na ślubie sła Wojciecha Nowickiego(1798) ,zaś na ślubie Adama(1851) ,świadkiem jest Jakub Nowicki lat 20.Nic dziwnego ,może to koledzy z dzieciństwa ,ale Przestrzele były zamieszkaną przez szlachtę miejscowością ,i do dzisiaj mieszkają tam majętni ludzie.Adam w momencie ślubu (1851) ,ma prawdopodobnie (młodzian)19 lat ,i jest osierocony...Kolejna rzecz ,mimo papierów na nazwisko Doliwa ,starsi mieszkańcy do dzisiaj mówią na nas Dolewy.A w okolicy żadnych Dolewów przez jakieś 150 lat nie było ,ani na cmetarzach ,ani w papierach.
A dokładnie zapisane jest ,że "Adam Dolewa młodzian urodzony w Przestrzelu ,zamieszkały na gospodarstwie w Skrodzkich" ,a przy świadkach jest gospodarz ,a mają po 20 lat!!Według rodzinnej opowieści Adam w Czarnej Wsi poznaje swoją przyszłą żonę ,Zofię Miliszewską ,według aktu poznali się w Skrodzkich...Ale nic tam patrząc na dalszą część opowieści.Adam kupuje 1,5 hektara ziemi z dostępem do jeziora.I W jednym roku rodzą mu się dwaj chłopcy(nie bliźniaki) ,obaj kończą 4 klasową szkołę ,w tym czasie Adam dzierżawi jezioro.W wieku 20 lat chłopcy idą do rosyjskiej armii i służą jako podoficerowie w kawalerii (stopnie podoficerskie są wyłącznie dla szlachty).A w międzywojniu owi chłopcy są bogatymi szychami we wsi.

Także wyszło coś takiego..
Syn chłopa urodzony w bogatej wsi zamieszkałej przez szlachtę ,zostaje osierocony w wieku 19 lat ,przenosi się do wsi obok gdzie jest "ZAMIESZKAŁY NA GOSPODARSTWIE" ,poznaje tam swoją przyszłą żonę.Żenią się ,a 5 lat później mieszkają już w Czarnej Wsi(wg USC) ,są właścicielami dość dużego ,piętrowego domu drewnianego z dostępem do jeziora ,z działką 1,5 Ha plus pola pod uprawę.
Ich dzieci pochodzące z ojca chłopa kończą 4 klasy ,a potem służą w kawalerii jako podoficerowie.

Dziwne jak na mnie...

Pozdrawiam!

Szymon Doliwa(A może Dolewa?)
Szukam wieści o:

RomanK
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 12 razy

Post autor: RomanK » sob lis 05, 2011 8:30 pm

"Wiem od historyka ,że większość rodów które mają nazwisko jak nazwa herbu ,czyli np Doliwa są to w większości rody szlacheckie ,co Pan o tym sądzi?" Sz. Doliwa

Ciekaw jestem kto to za historyk? Pytam, ponieważ te słowa "historyka" są bałamutne. Przeciwnie, większość bowiem nazwisk z nazwą "heraldyczną" (pro forma, są to nazwiska wywodzące się z przydomków) czyli np. Doliwa, spotyka się w rodzinach nieszlacheckich.
W przypadku Doliwów znany jest np. kmieć (!) Stanisław Doliwa z 1450-1477 mieszkający w Chorzeszowie w ziemi sieradzkiej, kmieć Doliwa w 1419 mieszka w Kwiatkowicach, kmieć Piotr Doliwa mieszka w Czołczynie w 1465 itd itd. Jest mnóstwo rodzin chłopskich (udokumentowanych w źródłach), którzy noszą nazwiska "heraldyczne" (tak jak nazwa herbu) np. Korab, Zaremba, Radwan, Pierzchała, Pomian, Dołęga, Ciołek, Wierusz, Łada, Godziemba itp.
Tak więc pozory mylą...

Nie mniej szczerze gratuluję efektu Pańskich poszukiwań genealogicznych.

Pozdrawiam
RKK

AUTOR TEMATU
Awilod
Kontakt:

Post autor: Awilod » ndz lis 06, 2011 11:42 am

Jeszcze dotyczące mego postu o Doliwa/Dolewa.Wysnułem kilka teorii.
Pierwsza jest taka.
Najpierw nazywali się Dolewowie i szlachtą nie byli ,ale kiedy synowie Adama ,Andrzej i Józef poszli do carskiej armii ,awansowali na stopnie oficerskie i zostali nobilitowani ,i otrzymali nazwisko i herb Doliwa.
To by wyjaśniało opowieści owych braci o swoim szlachectwie.Druga teoria jest taka ,że było dwóch Janów w Przestrzelach.Dolewa i Doliwa(mój) ,a ksiądz z zagapienia wpisał Dolewa myśląc ,że to ten drugi.
Tą drugą wersję podpieram tym ,że w jednej wsi za życia mego pradziadka było dwóch Narcyzów Doliwów ,jeden mój pradziadek a drugi nie wiem kto ,i nie byli spokrewnieni.Było też dwóch Teofili Doliwów niespokrewnionych.

Bo historyjka według której Adam zmieniał sobie nazwisko i dla swoich dzieci tylko po to żeby mieć herbowe nazwisko do mnie nie przemawia.I jeszcze ten awans majątkowy jego i jego dzieci do mnie nie trafia..

Pozdrawiam!

Szymon Doliwa(Albo Dolewa?)
Szukam wieści o:

AUTOR TEMATU
Awilod
Kontakt:

Post autor: Awilod » wt lis 08, 2011 2:34 pm

Witam!

Dodam sprostowanie do tytułu.
Doszedłem ,że Adam Doliwa pochodził z Przestrzela a nie z Czarnej Wsi.
A Przestrzel był zamieszkany wyłącznie przez szlachtę (pewnie zagrodową ,której na Podlasiu było pełno).Problem mam taki.Znalazłem w genetece - Adam Doliwa ,ur.1832 ,Przestrzele ojciec Jan Doliwa ,matka Katarzyna KŁOS.Według aktu małżeństwa matka miała na nazwisko Niedźwiedzka ,a nie Kłos.
Czy to może być "mój" Adam?
Kolejną rzeczą jest to ,że owy Adam i jego żona Zofia przynajmniej w dniu ślubu byli niepiśmienni(chyba).Bo na akcie w miejscu podpisu są dwie kreski poziome.
Co do Dolewa ,to doszedłem do wniosku ,że to była pomyłka księdza ,bo po konsultacji ze spokrewnioną polonistką ,i po przeczytaniu przez nią aktu ,stwierdziła ,że ksiądz magistrem i doktorem polonistyki nie był ,w tekście sporo błędów i mało spójny.

Teraz to już jestem w rosterce...
W tekscie nadesłanym przez p.Grażynę Annę ,jest ojciec.Imię się zgadza ,miejscowość też.Tylko ojciec chłop.A za nic mi nie pasuje chłopski życiorys do Adama Doliwy.
Co najmniej myślę ,że mógł pochodzić z zagrodowej szlachty ,ale na pewno chłopem nie był.
Moim zdaniem ,za dobrze mu się powodziło ,i za bogaty był.Zresztą jego dzieci wspominały o swoim szlachectwie.

Jeśli ktoś potrafi mi pomóc z tym fantem to proszę o odniesienie się też do moich dwóch postów ,bodajże trzy posty wyżej.

Pozdrawiam!

Szymon Doliwa
Szukam wieści o:

apszczol

Re: Doliwowie h.Doliwa oraz historia Czarnej wsi MAZOWSZE!

Post autor: apszczol » pn lis 14, 2011 5:38 pm

Dolewa a Doliwa na jedno wychodzi bo dziala tu przeciez przeglos mazowiecki.

Czy chodzi o Kucze-Przestrzele w par. Jedwabne w ziemi wiskiej (diecezja plocka)
czy Przestrzele w par. Rajgrod na Podlasiu (diecezja wilenska)?
Ostatnio zmieniony pn lis 14, 2011 5:46 pm przez apszczol, łącznie zmieniany 1 raz.
Adam A. Pszczolkowski

AUTOR TEMATU
Awilod
Kontakt:

Post autor: Awilod » pn lis 14, 2011 5:42 pm

Witam!

Przestrzela par.Rajgrodzka.
Ze znajomą polonistką też doszedłem do wniosku ,że to przegłos.Ale podparte Pana głosem ,jestem pewny ,że to jedno i to samo.
Szukam wieści o:

apszczol

Post autor: apszczol » pn lis 14, 2011 5:48 pm

A ja wlasnie poprawilem moj powyzszy wpis, zauwazywszy, ze moze byc to Rajgrod na Podlasiu.

Dobra - co stoi w slubie Adama Doliwy? Czyj syn, jakim zawodem i przymiotnikiem okreslony on sam i jego rodzice?
Adam A. Pszczolkowski

ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze, heraldyka”