UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Księga Akt Zaślubionych w Parafii Wilkowskiej, 1741-1797

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Re: Księga Akt Zaślubionych w Parafii Wilkowskiej, 1741-1797

Post autor: Władysław Mądzik » ndz mar 14, 2010 11:14 pm

Miazek pisze:.... mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Józefa Plewińskiego urodzonego około roku 1880 w Szczekarkowie s. Piotra i Zofii z d. Solis
oraz innych osób o tym nazwisku.
Pozdrawiam Czarek
Witaj Czarku !
Znalazłem akt urodzenia z 1880 r. Józef Plewiński urodził się nie w Szczekarkowie , lecz w miejscowości Polanówka , a więc mój trop do Polanówki , gdzie dzierżawcą był Antoni Plewiński , był prawidłowy.
Postaram się odnaleźć także akt ślubu Piotra i Zofii , jeśli taki taki był zawarty w Wilkowie.
Pozdrawiam
Włodek
PS.Kopia aktu na priv.
syn Władysława,wnuk Józefa, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Stanisława, 3xprawnuk Franciszka, 4xprawnuk Józefa,5xprawnuk Wojciecha, 6xprawnuk Macieja ,7xprawnuk Wojciecha (?)
*Parafie :Opole Lub. , Wąwolnica k/Nałęczowa , Wilków n/Wisłą , Kazimierz Dolny

Awatar użytkownika

Miazek
Podziękował/a: 6 razy

Post autor: Miazek » pn mar 15, 2010 11:28 am

Witaj Władku!
Dziękuję za fotkę, tłumaczenie przesłałem mailem, gdybym jeszcze mógł w czymś pomóc :) Pozdrawiam Czarek

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » pn mar 15, 2010 11:35 am

Ilona Brzezicka pisze:... Moje tropy zaprowadziły mnie ponownie w te okolice :tak:
We wsi Dobre ok. 1812 r. urodziła się moja prapraprababcia Dorota Wąsalówna ( Wąsala ).
Jej rodzice to Franciszek i Marianna z Krulów ( Królów ).
Czy przeglądając księgi natrafiłeś na takie osoby ?
Witaj Ilonko !
Przejrzałem akty urodzeń i zaślubin z lat : 1812, 1813 i 1814- niestety, nic nie znalazłem. Dorota urodziła się chyba później. Problem tkwi w tym ,że prawdopodobnie nie ma aktów z lat 1815-1820 , w tym także urodzeń .
Planuję poszukać aktów urodzeń Franciszka i Marianny, ale to następnym razem.
Pozdrawiam
Włodek
syn Władysława,wnuk Józefa, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Stanisława, 3xprawnuk Franciszka, 4xprawnuk Józefa,5xprawnuk Wojciecha, 6xprawnuk Macieja ,7xprawnuk Wojciecha (?)

Awatar użytkownika

Ilona Brzezicka
Podziękował/a: 7 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: Ilona Brzezicka » pn mar 15, 2010 12:27 pm

Władysław Mądzik pisze:
Ilona Brzezicka pisze:... Moje tropy zaprowadziły mnie ponownie w te okolice :tak:
We wsi Dobre ok. 1812 r. urodziła się moja prapraprababcia Dorota Wąsalówna ( Wąsala ).
Jej rodzice to Franciszek i Marianna z Krulów ( Królów ).
Czy przeglądając księgi natrafiłeś na takie osoby ?
Witaj Ilonko !
Przejrzałem akty urodzeń i zaślubin z lat : 1812, 1813 i 1814- niestety, nic nie znalazłem. Dorota urodziła się chyba później. Problem tkwi w tym ,że prawdopodobnie nie ma aktów z lat 1815-1820 , w tym także urodzeń .
Planuję poszukać aktów urodzeń Franciszka i Marianny, ale to następnym razem.
Pozdrawiam
Włodek
Witaj Włodku,
dziękuję za wieści ( dzięki Twojej uprzejmości wiem , że nie urodziła się w roku , który wynika z obliczeń z aktu ślubu ) i czekam spokojnie na dalsze :serca:
Z serdecznymi pozdrowieniami z Kargowej
Ilona

Awatar użytkownika

ksieski2st

Post autor: ksieski2st » pn mar 15, 2010 4:42 pm

Władysław Mądzik pisze:
ksieski2st:
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk: Księski, Księzki, Xięski.
Pozdrawiam.
Witaj Staszku !
Znalazłem akt ślubu z 1850 r., z którego wynika ,że Paweł Józef Księzki to syn Łukasza i Apolonii z Grudzińskich, zamieszkały w Kazimierzu, zaś Ludwika Rozalia Wójcikowska mieszkająca w Kępie Choteckiej to córka Jana i Zuzanny z Nowakowskich , niegdyś zamieszkałych we wsi Łopoczno.
Fotokopie aktu wysyłam na priv.
Pozdrawiam
Włodek
Witam.
Serdeczne dzięki!
Odpowiedziałem na priv.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Stach Księski

danisha
Podziękował/a: 108 razy
Podziękowano: 17 razy

Post autor: danisha » wt mar 16, 2010 6:20 pm

Witaj Włodku!
Prześlicznie dziękuję za pamięć!Do aktu ślubu moich pra..Jana Kędzierskiego i Marianny z Jóźwickich, dotarłam w archiwum w Lublinie.Jednakże aktu urodzenia ich syna nie miałam.Wspaniały prezent.Dzięki!!!
Ponieważ Ty korzystasz z ksiąg parafialnych, a ja z USC ,widzę ,że zapisy nie są jednak takie same.Ty podajesz, że Jan miał w chwili ożenku 24 lata a Marianna 18.Tymczasem w metrykach z USC zapisano lat 28, a ona 17.
Dzięki Twojej informacji zawężam czas urodzenia mojej Wiktorii.W akcie ślubu z 1833 w Wąwolnicy(Kędzierscy wynieśli się do Wymysłowa, ale dopiero po 1824)) Wiktoria poślubiając Macieja Mędrka miała 15?lat.Jednakże w 1818 urodziła się jej siostra.Pozostają więc lata 1814-1817.
W parafii Prawno znalazłam zapis o Zapalskim ale pochodzącym z Zaklikowa ,czy Cię to interesuje?
Jeszcze raz przepięknie dziękuję!
Danka Lenart

Malgorzata
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Malgorzata » ndz cze 27, 2010 11:57 am

Ostatnie zapiski zdobyłem podczas drugiego pobytu bezpośrednio w Wąwolnicy.Kontaktowałem się bezposrednio z panem organistą :wczesniej dzwoniłem ,żeby się umówić na konkretny dzień(tylko on prowadzi te sprawy metrykalne i jest bardzo zajęty innymi obowiązkami). Jak już dojdzie do bezpośredniego spotkania to jest bardzo pomocny i życzliwy.

Witam Panie Władysławie,
jestem nowa na forum i mam pytanie związane z nawiązaniem kontaktu z kimś z parafii Wąwolnica a właściwie z kimś, kto ma dostęp do księg w archiwum parafialnym. Moja rodzina ze strony ojca pochodzi z tych stron i chciałabym móc zajrzeć do ksiąg parafialnych. Do kogo powinnam się zwrócić? Czy za takie usługi są pobierane jakieś opłaty, czy wypada po prostu dać "co łaska"?
Pozdrawiam serdecznie
Małgorzata Szymczyk-Fischer
Hamm

córka Zdzisława, wnuczka Józefa Mieczysława, prawnuczka Józefa, praprawnuczka Franciszka, prapraprawnuczka Jacka, praprapraprawnuczka Ambrożego, ... i mam nadzieję, że to nie koniec...

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » ndz cze 27, 2010 4:35 pm

Malgorzata pisze:Ostatnie zapiski zdobyłem podczas drugiego pobytu bezpośrednio w Wąwolnicy.Kontaktowałem się bezposrednio z panem organistą :wczesniej dzwoniłem ,żeby się umówić na konkretny dzień(tylko on prowadzi te sprawy metrykalne i jest bardzo zajęty innymi obowiązkami). Jak już dojdzie do bezpośredniego spotkania to jest bardzo pomocny i życzliwy.
Witam Panie Władysławie,
jestem nowa na forum i mam pytanie związane z nawiązaniem kontaktu z kimś z parafii Wąwolnica a właściwie z kimś, kto ma dostęp do księg w archiwum parafialnym. Moja rodzina ze strony ojca pochodzi z tych stron i chciałabym móc zajrzeć do ksiąg parafialnych. Do kogo powinnam się zwrócić? Czy za takie usługi są pobierane jakieś opłaty, czy wypada po prostu dać "co łaska"?
Pozdrawiam serdecznie
Witaj Małgosiu !
Tak jak pisałem wcześniej,sprawy metrykalne w wąwolnickim kościele prowadzi pan organista . Więcej szczegółów na priv.
Pozdrawiam
Włodek

anczarn
Podziękował/a: 2 razy

Post autor: anczarn » pn lis 07, 2011 8:05 pm

Witam
Jeśli temat jeszcze jest aktualny bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk Czarnota i Widczak (gdyby się znalazło nazwisko Bukała lub Mytnik to też poproszę o informację), powinni występować na tym terenie. Cała rodzina męża pochodzi z okolic Kazimierza Dolnego i Wilkowa, a niestety odległość i małe dzieci nie pozwalają na szukanie w tamtych okolicach.
Pozdrawiam
Anna
Pozdrawiam
Anna

Malgorzata
Podziękował/a: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Malgorzata » wt lis 08, 2011 7:45 am

Droga Anno,

ja co prawda nie jestem y tej parafii ale zjamuję się spisywaniem regestrów z Lubelszczyzny.
Wejdź proszę na ten link
http://regestry.lubgens.eu/news.php
i wpisz szukane nazwisko. Pod nazwiskiem Czarnota znajdziesz coś i z Wikowa.

Serdecznie pozdrawiam
Małgorzata
Hamm

córka Zdzisława, wnuczka Józefa Mieczysława, prawnuczka Józefa, praprawnuczka Franciszka, prapraprawnuczka Jacka, praprapraprawnuczka Ambrożego, ... i mam nadzieję, że to nie koniec...

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » śr lis 09, 2011 3:42 pm

anczarn pisze:Witam
Jeśli temat jeszcze jest aktualny bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk Czarnota i Widczak (gdyby się znalazło nazwisko Bukała lub Mytnik to też poproszę o informację), powinni występować na tym terenie. Cała rodzina męża pochodzi z okolic Kazimierza Dolnego i Wilkowa, a niestety odległość i małe dzieci nie pozwalają na szukanie w tamtych okolicach.
Pozdrawiam
Anna
Witaj ! Musisz mi podać więcej szczegółów (ewentualnie na priv), gdyż współcześnie nazwisko Czarnota i Witczak jest mi osobiście znane i występuje także w dokumentach parafialnych w kilku miejscowościach.Odnośnie drugiej pary nazwisk to nie znam i nie słyszałem (nie pamiętam ? ), aby występowało, ale sprawdzę.
Pozdrawiam
Włodek

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » śr lis 07, 2012 11:39 am

Dzien Dobry,
Podbijam temat, gdyz poszukuje informacji dotyczacych metrykalii z drugiej polowy XVIII wieku z parafii Opole Lubelskie.
Wczoraj dokonalam kapitalnego odkrycia. Odnalazlam slad moich przodkow Jarockich w 1780 roku, w osadzie "Pomorze". Mysle, ze chodzi tu o osade polozona o 4 kilometry na polnoc od Opola Lubelskiego.
Jak moglabym sprawdzic czy nazwisko Jarocki wystepuje miedzy 1760 a 1810-tym rokiem w tej parafii ?
Mam jedna konkretna date chrztu z 1780 roku, oraz tez rok urodzenia 1799 dla jednego z przodkow.
Ksiegi metrykalne zaczynaja sie dopiero od 1810-ego roku (AP Lublin i mikrofilmy Mormonow).
Moze w jakiejs publikacji wystepuje to nazwisko ?
Rodzina Jarockich byla stanu szlacheckiego, ale juz bardzo zbiedniala pod koniec XVIII wieku.
Moze ksiegi zachowaly sie w parafii ?
Bardzo prosze o rade.
Serdecznosci,
Bozenna

-- Post scalono 07 lis 2012, 11:39 --

"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

AUTOR TEMATU
Władysław Mądzik

Post autor: Władysław Mądzik » czw lis 08, 2012 10:42 am

Bozenna pisze:Dzien Dobry,
Podbijam temat, gdyz poszukuje informacji dotyczacych metrykalii z drugiej polowy XVIII wieku z parafii Opole Lubelskie.
Wczoraj dokonalam kapitalnego odkrycia. Odnalazlam slad moich przodkow Jarockich w 1780 roku, w osadzie "Pomorze". Mysle, ze chodzi tu o osade polozona o 4 kilometry na polnoc od Opola Lubelskiego.
Jak moglabym sprawdzic czy nazwisko Jarocki wystepuje miedzy 1760 a 1810-tym rokiem w tej parafii ?
Mam jedna konkretna date chrztu z 1780 roku, oraz tez rok urodzenia 1799 dla jednego z przodkow.
Ksiegi metrykalne zaczynaja sie dopiero od 1810-ego roku (AP Lublin i mikrofilmy Mormonow).
Moze w jakiejs publikacji wystepuje to nazwisko ?
Rodzina Jarockich byla stanu szlacheckiego, ale juz bardzo zbiedniala pod koniec XVIII wieku.
Moze ksiegi zachowaly sie w parafii ?
Bardzo prosze o rade.
Serdecznosci,
Bozenna
--
Witam ! Proszę na priv o więcej szczegółów.
Pozdrawiam
Władysław

Awatar użytkownika

wooc
Podziękował/a: 10 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: wooc » pt lut 07, 2014 9:10 am

Proszę o sprawdzenie:
Łukasz Kramek
Wawrzyniec Kufel
Melchior Piątek
Wojciech Saboń (Sobłoń)
Kacper Czuba
Karol Świątek
Józef Stępień
Józef Czarnecki
Jan Witczak
Mateusz Kilian (Kilianek)
Wojciech Giza
Paweł Kufel
Ignacy Kramek
Walenty Szewczyk
Błażej Zagozdon

Niektórzy z nich mogli brać ślub już w XIX wieku lub w parafiach sąsiednich.
Przy okazji się spytam czy nie orientujesz się do jakiej parafii należały wsie Niwa i Grabowiec przed 1822 rokiem. W księgach parafii Wilków pierwsze akty z tych wsi znalazłem własnie w 1822 roku.
Pozdrawiam
Łukasz Wileński
-----------------------------
http://rodzina.sunschool.edu.pl/

rudson91

Post autor: rudson91 » wt lut 18, 2014 10:47 am

Czy posiada pan też późniejsze metryki z tej parafii dokładnie by chodziło o Siedliska i nazwisko Bakaj i Huta

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mam wykaz”