mam wielką prośbę do osób mających dostęp do Ancestry
o ściągnięcie kopi
U.S. Passport Applications, 1795-1925
i
U.S. Naturalization Records Indexes, 1794-1995
dotyczącej Marceli Sembrich Kochańskiej
ze strony
http://search.ancestry.com.au/cgi-bin/s ... h=vc2&so=2
oraz danych ze strony
http://search.ancestry.com.au/cgi-bin/s ... 20usfedcen
5 pozycji dotyczacych Sembrichów.
pierwsza dotyczy Marceli Sembrich
pozostale sa tajemnicze
Poza tym mam wielka prosbe do osob przegladajacych ksiegi metrykalne Galicji (Stanisławow, Lwów, Tłumacz, Wiśniowczyk)
o zwrocenie uwagi na nazwiska Stengel, Sembrich, Kochański.
Mlodość i dizciństwo Marceli Sembrich (takiego nazwiska używała) otacza mgła tajemnicy, dane są niepewne. Mam wrażenie że różne przypuszczenia i legendy nabrały cech udokumentowanych faktów, na zasadzie kolejnego powoływania się na te same przypuszczenia.
Wg ogólnie krążących wieści:
Marcela urodziła się w Wiśniowczyku (koło Podhajec) 18 lutego 1858. Niestety zapisu o jej urodzeniu i chrzcie nie znalazlem w ksiegach
parafii rz-kat z tego okresu (+/- 10 lat). Rodzina przebywała w Wiśniowczyku krótko (co najwyżej kilka lat).
Znalazłem ślad po Sembrichach w Tłumaczu w okolicy 1864 roku
jest tam Franciszka -- córka Julianny Sembrich i nieznanego ojca
urodził się tam Leon i Ludwik -- synowie Julianny Sembrich i Kazimierza Kochańskiego
Kazimierz Kochański pochodził z Bolechowa (syn Stanisława i Anny Kordasiewicz) -- to wynika z ksiąg metrykalnych Bolechowa
o Juliannie Sembrich nic nie wiadomo
Marcela wg obiegowych danych była córką Kazimierza Kochańskiego i Julianny Sembrich. W wieku dorosłym używała nazwiska panienskiego swojej matki -- Sembrich lub nazwiska meża (Stengel).
oprócz braci Leona i Ludwika był podobno Karol Kochański.
Jak interpretowac fakt posługiwania sie nazwiskiem panienskim matki? czy dlatego ze byla nieslubnym dzieckiem (jak Franciszka c. Julianny i NN)
i nie miała prawa do nazwiska Kochańska?
jak interpretowac brak zapisu o urodzinach w ksiedze urodzin Wiśniowczyka?
była ochrzczona gdzie indziej? (rodzina byla krotko w Wiśniowczyku), czy tez Marcela mogla byc obrządku gr-kat lub wyznania protestanckiego? -- nic nie wiadomo o jej matce.
Nie wiadomo gdzie i kiedy odbył się slub Kazimierza Kochańskiego i Julianny Sembrich?
z góry dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie