Witam :-),
mozna prosic o etymologie nazwiska Grzelczyk? Jesli mozliwe to rowniez o informacje na temat odmiany tego nazwiska. Grzelczyk zdaje sie byc zdrobnieniem, ale niestety nie bardzo wiem od jakiego nazwiska. Np. Mieloszyk pochodzi od nazwiska Mieloch. Zastanawiam sie jak brzmialoby niezdrobniala wersja Grzelczyk (Grzela, Grzelka, Grzelka?)
Pozdrawiam,
Piotr
UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Grzelczyk
Moderator: Moderatorzy
Re: Grzelczyk
Witam
Pamiętam, że w moich stronach (Mazowsze), jeszcze do niedawna, starsi ludzie na Grzegorza mówili Grzela. Było to zjawisko powszechne. Przy formułowaniu się nazwisk, często bywało tak, że do imienia ojca dodawano końcówkę "czyk" i powstawało coś, co odróżniało ojca od syna, jednocześnie umiejscawiając go w rodzinie (np. Józefczyk - syn Józefa, Karolczyk - syn Karola itp.) Myślę, że w Twoim przypadku może być podobnie, choć oczywiście mogę się mylić. Pozdrawiam. Paweł
Pamiętam, że w moich stronach (Mazowsze), jeszcze do niedawna, starsi ludzie na Grzegorza mówili Grzela. Było to zjawisko powszechne. Przy formułowaniu się nazwisk, często bywało tak, że do imienia ojca dodawano końcówkę "czyk" i powstawało coś, co odróżniało ojca od syna, jednocześnie umiejscawiając go w rodzinie (np. Józefczyk - syn Józefa, Karolczyk - syn Karola itp.) Myślę, że w Twoim przypadku może być podobnie, choć oczywiście mogę się mylić. Pozdrawiam. Paweł
Bardzo dziekuje :-). Zastanawialem sie jednak czy istnialy jakies standardowe "sciezki" takich zdrobnien. Moze dziwne pytanie, ale w tym samym regionie znajduje nazwiska typu Grzelczyk, Grzela, Grzelak, Grzelaczyk, Grzelka - i w zasadzie nie wiem czy wszystkie te osoby nalezaly do tej samej linii czy moze jest jakas mozliwosc wydzielenia poszczegolnych rodow. Mowa o XIX wieku, kiedy chyba pojecie nazwiska bylo dosyc rozpowszechnione, chociaz z pisownia jezyka mowionego w roznych i czesto roznojezycznych bylo roznie.
Pozdrawiam,
Piotr
Pozdrawiam,
Piotr
-
- Podziękował/a: 7 razy
- Podziękowano: 262 razy
Witam 
Grzelczyk - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Grzegorz, notowanego w Polsce od średniowiecza ( XII w.), pochodzenia greckiego od gregorios ‘gorliwy, czuwający’.
Źródło:Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Grzelczyk - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Grzegorz, notowanego w Polsce od średniowiecza ( XII w.), pochodzenia greckiego od gregorios ‘gorliwy, czuwający’.
Źródło:Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999