UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

AP w Łodzi - prośba o pomoc

Moderator: Moderatorzy

krystyna
Podziękował/a: 11 razy
Podziękowano: 82 razy

Re: AP w Łodzi - prośba o pomoc

Post autor: krystyna » śr lis 09, 2011 4:56 pm

Ynicz pisze: Był na pewno wdowcem po Elżbiecie Kołodziejak.

A skąd ta pewność mogł być, a jak nie był i ponownie się ożenił to bedziesz pytał o datę slubu
Ynicz pisze: mojego prapraprapradziadka,

którego imię i nazwisk już powinniśmy znać.

Czytając Twoje posty dowiadujemy się, że potrzebujesz danych z par. Szadek od 1909r [pierwsze posty] i pewnie do poczatku ksiąg ASC czyli 1808r. Już kilka osób zaangażowało się w przegladanie ksiąg i mikrofilmów z tej parafii a Ty oczekujesz, że wykonają za Ciebie kwerendę na przestrzeni 100 lat. Pytałeś o sluby, urodziny a teraz o zgony i końca nie widać bo na przestrzeni 100 lat wiele jest do przeszukania

Sadzę, że uwaga Elizy
eliza1952 pisze: Zamów mikrofilmy i przeglądaj jesteś jeszcze bardzo młody i masz dużo czasu na poszukiwania inni go tyle nie mają.
a akty metrykalne par. Szadek do 1840r nie posiadają indeksów [a była to duża parafia] i na poszukiwania poświęcić trzeba bardzo wiele czasu.

___

Krystyna

Awatar użytkownika

Ynicz
Podziękował/a: 41 razy
Podziękowano: 315 razy
Kontakt:

Post autor: Ynicz » śr lis 09, 2011 5:10 pm

Ynicz pisze:Ok Pani Elizo :)

To w takim razie, proszę o odszukanie w parafii Szadek (najprawdopodobniej miejscowość Prusinowice - 90%) aktu zgonu mojego prapraprapradziadka, który zmarł po 28 lipca 1860 roku. Według aktu urodzenia jego córki, w tym właśnie roku powinien mieć już 61 lat.
Był na pewno wdowcem po Elżbiecie Kołodziejak. Urodził się ok. 1799. Osobą zgłaszającą zgon mógł być jego syn Kazimierz Kubiak (ur. 1837r.)

Z góry dziękuję za pomoc :)
Przodek nazywał się Paweł Kubiak, akurat proszę o okres po 28 lipca 1860, więc sądzę, że indeksy są.
Co do aktów z parafii Szadek, to to jest jedyny akt, którego potrzebuję, jak można zauważyć , każdy kolejny mój post jest albo ponowieniem prośby bądź aktualizacja zapotrzebowania na akta, więc teraz zależy mi tylko na akcie zgonu Pawła Kubiaka ,
który powinien być wdowcem po Elżbiecie Kołodziejak. Żył na pewno ponad 60 lat

Z góry dziękuję ;)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz, syn Adama, wnuk Adama, prawnuk Franciszka, 2xprawnuk Andrzeja, 3xprawnuk Jana, 4xprawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Szymona

Alan_Jakman
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 18 razy
Kontakt:

Post autor: Alan_Jakman » śr lis 09, 2011 5:22 pm

Witam.
Mam wielką prośbę o odszukanie aktu urodzenia Janiny Głogowskiej ur. 1904 córka Leona i Marjanny z Skoczylasów w parafii podwyższenia św. Krzyża w Łodzi a także aktu urodzenia Antoniny Lisieckiej ur. 1867 lub 1866 córka Stanisława i Rozalii z Szuków vel Szulców, parafia w Błoniu pow. Łęczyca.
Byłbym bardzo wdzięczny za odpisanie danych z w/w aktów razem z nr aktu.
Alan Jakman

Zapraszam na mojego bloga:
Czar Naszych Przodków

Awatar użytkownika

Andrzejp
Podziękował/a: 5 razy

Post autor: Andrzejp » śr lis 09, 2011 10:26 pm

Witaj
Pomimo tego, że bywam w Łodzi bardzo często, na początku tego roku zgłosiłem mailowo prośbę o akty. Otrzymałem je bez najmniejszych problemów płacąc za kopię i wysyłkę (ksero 3 pln). Dlatego sądzę, że najprościej poprosić o kopie potrzebnych aktów bezpośrednio w AP – przy tak dokładnych danych uważam, że nie będzie żadnego problemu z uzyskaniem potrzebnych dokumentów i co za tym idzie danych do badań. Oczywiście taka droga generuje pewne koszty, ale chyba niezbyt duże?Pozdrawiam
Andrzej P

Alan_Jakman
Podziękował/a: 18 razy
Podziękowano: 18 razy
Kontakt:

Post autor: Alan_Jakman » czw lis 10, 2011 6:37 am

Andrzejp pisze:Witaj
Pomimo tego, że bywam w Łodzi bardzo często, na początku tego roku zgłosiłem mailowo prośbę o akty. Otrzymałem je bez najmniejszych problemów płacąc za kopię i wysyłkę (ksero 3 pln). Dlatego sądzę, że najprościej poprosić o kopie potrzebnych aktów bezpośrednio w AP – przy tak dokładnych danych uważam, że nie będzie żadnego problemu z uzyskaniem potrzebnych dokumentów i co za tym idzie danych do badań. Oczywiście taka droga generuje pewne koszty, ale chyba niezbyt duże?Pozdrawiam
Zgadzam się. Proszę o numer aktu ponieważ wtedy zamawiając akt w AP mam pewność że nie naliczą mi kwerendy, a tak różnie z tym bywa...
Alan Jakman

Zapraszam na mojego bloga:
Czar Naszych Przodków

Awatar użytkownika

Andrzejp
Podziękował/a: 5 razy

Post autor: Andrzejp » czw lis 10, 2011 9:36 am

Bywać naprawdę może różnie, ale ja nie miałem numerów tylko ogólne dane i dostałem akty. Może poprostu zadzwoń tam i zapytaj?
Andrzej P

krystyna

Post autor: krystyna » czw lis 10, 2011 9:31 pm

Horg pisze: von Purkstal Ammer s. Karola
Jak wynika z akt urodzeń Karol Ammer był nauczycielem w szkole w Widawie.
W AP w Łodzi jest zespół „Dyrekcja Szkolna w Łodzi” i dla szkoły elementarnej w Widawie zachowało się sporo dokumentów z II połowy XIXw, sygn 1377.
Irku, może warto abyś zajrzał i do tego zbioru. Na kilku dokumentach widniej podpis K. Ammer, pierwszy na którym zauważyłam pochodził z lipca 1872r [wczesniej był inny nauczyciel]. Dokumenty pisane są po rosyjsku i niewiele po polsku a wsród nich zachował się Spis Inwentarza Szkolnego posady Widawa – książki, stoliki, tablice
a w p.10 - Portret Najjasniejszego Cesarz Wszech Rossyi Króla Polskiego Aleksandra II.

_______

Krystyna

Awatar użytkownika

Horg
Podziękował/a: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Horg » sob lis 12, 2011 12:39 pm

Dziekuję bardzo obu Paniom za odszukanie interesujących mnie aktów, a Pani Krystynie w szczególności za dodatkowe dane. Wspomniany zespół chętnie przejrzę jak będę miał okazję, ale to już najwcześniej na wiosnę, na razie nie mam możliwości odbycia żadnej podróży genealogicznej. Ale najważniejsze już mam dzięki miłym i uczynnym koleżankom, które pozdrawiam :)

miałbym jeszcze jedną drobną prośbę, jakby była możliwość. Chodzi o parafię Osjaków, i sprawdzenie, czy w 1901 roku urodził się tam ktoś o nazwisku Urbanowski. Chodzi o Urbana, Ignacego, a może Jana - imię jest dość niepewne. Rodzice to Wincenty i Anna Maria z Jaraczewskich. Jeśli udałoby się odszukać, to będę wdzięczny za numer aktu, oraz za numer aktu zgonu z 1902 roku. Jeśli nie będzie urodzenia, to zgonu oczywiście nie ma sensu szukać. Nie mam pewności co do miejsca dlatego proszę o sprawdzenie. W 1894 roku urodziło się tutaj (Osjaków) ostatnie dziecko tej pary, a w 1908 zmarła matka, Anna Maria, w Częstochowie - z tym ze w Czestochowie już sprawdziłem i nie ma.

Z góry dziękuję
Pozdrawiam, Ireneusz Sobański

Poszukiwane nazwiska: Sobański, Mańkucki, Glin, Burak, Bykowski, Bednarek, Majewski, Urbanowski, Jaraczewski, Śmietanowski, Jaworski, Buks

krystyna

Post autor: krystyna » wt lis 15, 2011 4:44 pm

kaskam pisze: Chciałabym przy okazji podłączyć się do parafii Jeziorsko :)
Czy mogłabyś dla mnie sprawdzić jeden akt urodzenia rok 1888 akt nr 93 Franciszka Grąbkowska. Interesują mnie informacje o jej rodzicach (imiona, wiek itp)
akt 93/1888 par. Jeziorsko
Franciszka Grąbkowska rodzice Wojciech Grąbkowski lat 40 i Ewa Kuros lat 28

____

Krystyna

-- Post scalono 15 lis 2011, 16:54 --
Monika Janczewska pisze: Interesuje mnie nazwisko Zamyłek/Zamełek a konkretnie szukam ślubu Stanisława Zamyłka i Antoniny z Wojtysiaków. Slub przed 1900 rokiem jedna z dużo starszych sióstr mojego dziadka urodziła się w 1901 r tylko tyle udało mi się ustalić...
Monika
Moniko,
Przejrzałam dalsze lata 1903-1907 ale w spisach akt urodzin, małżeństw i zgonów nie spotkałam ani nazwiska Zamyłek/Zamełek ani Wojtysiak.

_______

Krystyna

Awatar użytkownika

Monika Janczewska
Podziękował/a: 8 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Monika Janczewska » wt lis 15, 2011 7:47 pm

Dziękuję Krysytyno - mój dziadek Stanisław urodził się w 1917 w Ustkowie par. Jeziorsko wg skróconego odpisu aktu urodzenia. Napisalam do USC Warta prośbę o kserokopię wpisu z księgi urodzeń. Na razie cisza... Z tego wynika, że muszę zacząć poszukiwania w okolicznych parafiach Miłkowice, Warta, Goszczanów... W genetece jest w Goszczanowie Marianna Zamełek? ur 1817 r akt 58 może to jest jakiś ślad, w tej parafii występują też Wojtysiakowie. Jeśli przeglądałabyś jeszcze przez przypadek spisy dalszych lat czyli 1908-1910 to polecam się pamięci, Stanisław miał brata Józefa ale nie mam pojęcia czy był starszy czy młodszy, ale to już naprawdę niezobowiązująco tylko w wypadku jeśli Ciebie te spisy też interesują i tak bardzo mi pomogłaś, wykluczyłam spory zakres lat w Jeziorsku :)

Awatar użytkownika

kaskam
Podziękował/a: 15 razy
Podziękowano: 13 razy

Post autor: kaskam » wt lis 15, 2011 8:04 pm

Dziękuję - Krystyno.
Muszę się lepiej przyjrzeć tej parafii. Teraz wiem, że warto. :ok:

Dziękuję :kwitnie: :kwitnie: :kwitnie:
Pozdrawiam, Kasia

http://katarzyna-genealogia.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa: Teofil Gumiński i Emilia Sławińska 1839-1845

Awatar użytkownika

Bozenna
Podziękował/a: 70 razy
Podziękowano: 169 razy

Post autor: Bozenna » wt lis 15, 2011 9:10 pm

Dzien Dobry,
Uprzejmie prosze, jesli to jest mozliwe, o sprawdzenie jednego aktu w AP Lodz:
parafia Skoszewy - slub n° 2 - 1892 rok
Jozef Swierczynski - Helena Plichta
Z tego aktu potrzebuje jedynie dane dotyczace rodzicow Heleny Plichty - panny mlodej.
Z gory slicznie dziekuje,
Bozenna
"moja bieda" - Księgi metrykalne 4-ego Pułku Strzelców Pieszych 1820 -1832, Twierdza Zamość, kapelan Kajetan Strasz - gdzie ?

Awatar użytkownika

namilka
Podziękował/a: 6 razy
Podziękowano: 5 razy

Post autor: namilka » śr lis 30, 2011 1:44 pm

Dzień Dobry,
byłabym niezmiernie wdzięczna za sprawdzenie, czy w zespole 1610/0 ( akta Parafii Ozorków) występują jakieś akty dotyczące osób o nazwisku Chwiałkowski/Fijałkowski i Dąbrowki/-ska oraz podanie nr aktów.
Oczywiście jedynie w przypadku, jeśli są indeksy/skorowidze do tych ksiąg.
pozdrawiam,
Agata
Pozdrawiam,
Agata

Awatar użytkownika

eliza1952
Podziękowano: 49 razy

Post autor: eliza1952 » śr lis 30, 2011 3:48 pm

Agata część Ozorkowa jest na genetece natomiast jeśli interesuje Cię większy zakres lat to najlepszym wyjściem jest zamówienie mikrofilmów z AP Łódź i przeglądanie u siebie w archiwum
Eliza

Awatar użytkownika

namilka
Podziękowano: 5 razy

Post autor: namilka » sob gru 03, 2011 7:17 pm

Elizo,
Dziękuje za odpowiedź.
Tak wiem, genetekę już sprawdzałam, ale tam są dane tylko do 1876 roku, a mnie niestety najpierw interesują informacje od lat '80 XIXw. Mikrofilmy na pewno zamówię, ale ze do najbliższego AP mam 70 km, a najbliższy urlop kroi się dopiero w sierpniu, więc wygląda na to, że czeka mnie trochę ..... czekania. Trudno. Jak mawiał J.J. Russeau "cierpliwość jest gorzka, ale jej owoce słodkie".
Pozdrawiam,
Agata
Pozdrawiam,
Agata

ODPOWIEDZ

Wróć do „Archiwa państwowe”