UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
Nasze publikacje
Moderator: Moderatorzy
-
- Podziękowano: 8 razy
Re: Nasze publikacje
Książkę można nabyć również na allegro:
http://allegro.pl/diecezja-lubelska-spi ... 28693.html
http://allegro.pl/diecezja-lubelska-spi ... 28693.html
Pozdrawiam
Wojtek Jędraszewski
Wojtek Jędraszewski
-
- Podziękował/a: 29 razy
- Podziękowano: 15 razy
- Kontakt:
W najnowszym 15 tomie Małopolskiego Słownika Biograficznego Uczestników Działań Niepodległościowych 1939-1956 zamieściłam kilka kolejnych życiorysów oficerów WP biorących udział w walkach w czasie II wojny światowej.
A tu spis wszystkich biogramów zawartych w 15 tomie.
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 6&start=30
Pozdrawiam
A tu spis wszystkich biogramów zawartych w 15 tomie.
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 6&start=30
Pozdrawiam
Justyna z Morawickich Krogulska
justyna@morawicki.pl
MORAWICKI, KROGULSKI, RYL, Binder, Bolechowski, Brajbisz, Dynus, Golik, Kliś, Kostecki, Kroll, Kryściński, Kuligowski, Łuskino, Malski, Młyński, Nidecki, Niechcielski, Pokutyński, Rachalewski, Sikorski, Weiss, ...
justyna@morawicki.pl
MORAWICKI, KROGULSKI, RYL, Binder, Bolechowski, Brajbisz, Dynus, Golik, Kliś, Kostecki, Kroll, Kryściński, Kuligowski, Łuskino, Malski, Młyński, Nidecki, Niechcielski, Pokutyński, Rachalewski, Sikorski, Weiss, ...
-
- Kontakt:
Witam
Chciałabym się podzielić z Wami informacją, iż po kilku latach udało mi się zakończyć opracowywanie dziejów rodziny Rylów.
Domicella z Rylów Morawicka - moja 3xprababka. Urodziła się 17 maja 1818 r. w Wesołej w pow. opoczyńskim. Była córką Jana Bogumiła Ryla (1786-1851) i Marianny z Pokutyńskich (1789-1832). Przez wiele lat nie mogłam trafić na jej metrykę urodzenia, znajdując przy tym wielu innych Rylów. Wszystkie informacje zapisywałam, mając nadzieję, że kiedyś uda mi się ułożyć tę układankę w całość
I tak właśnie powstało moje opracowanie – „Genealogia rodziny Rylów od XVIII do XXI w.” Książka zawiera blisko 140 życiorysów – potomków Jana Ryla (1786-1851) przedstawionych w formie słownika biograficznego. Starałam się również do każdego życiorysu odszukać i dołączyć zdjęcie.
Opracowanie wydałam głównie dla rodziny, aby przybliżyć im historię, ale także trafiło do bibliotek aby pamięć o Rylach przetrwała
Chciałabym serdecznie podziękować wszystkim Formuowiczom, którzy pomagali mi w poszukiwaniach, a także zachęcić abyście nie chowali swoich opracowań do przysłowiowych szuflad
Naprawdę watro wydać w takiej czy innej formie 

Chciałabym się podzielić z Wami informacją, iż po kilku latach udało mi się zakończyć opracowywanie dziejów rodziny Rylów.
Domicella z Rylów Morawicka - moja 3xprababka. Urodziła się 17 maja 1818 r. w Wesołej w pow. opoczyńskim. Była córką Jana Bogumiła Ryla (1786-1851) i Marianny z Pokutyńskich (1789-1832). Przez wiele lat nie mogłam trafić na jej metrykę urodzenia, znajdując przy tym wielu innych Rylów. Wszystkie informacje zapisywałam, mając nadzieję, że kiedyś uda mi się ułożyć tę układankę w całość

I tak właśnie powstało moje opracowanie – „Genealogia rodziny Rylów od XVIII do XXI w.” Książka zawiera blisko 140 życiorysów – potomków Jana Ryla (1786-1851) przedstawionych w formie słownika biograficznego. Starałam się również do każdego życiorysu odszukać i dołączyć zdjęcie.
Opracowanie wydałam głównie dla rodziny, aby przybliżyć im historię, ale także trafiło do bibliotek aby pamięć o Rylach przetrwała

Chciałabym serdecznie podziękować wszystkim Formuowiczom, którzy pomagali mi w poszukiwaniach, a także zachęcić abyście nie chowali swoich opracowań do przysłowiowych szuflad

justyna@morawicki.pl
justyna@morawicki.pl
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 7 razy
- Kontakt:
Wielkie gratulacje!!!
To piękne ukoronowanie własnych badań genealogicznych.
Pozdrawiam
Krzysztof

To piękne ukoronowanie własnych badań genealogicznych.

Pozdrawiam
Krzysztof
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
Justynko, ogromnie cieszę się, że udało Ci się doprowadzić do końca prace nad Rylami. Kiedy pomyślę, że prowadziłaś te prace równolegle opiekując się trójką maluchów – to ....... czapki z głów. Jesteś prawdziwą mistrzynią efektywnego działania!!
Ewa
Ewa
-
- Kontakt:
Chciałabym poinformować, że właśnie ukazał się 3 tom z serii "Rodowody mieszczan wojnickich" autorstwa Mariusza Lesława Krogulskiego (mojego męża
) Książka zawiera dzieje 4 najstarszych i najliczniejszych rodów patrycjuszowskich miasta Wojnicza od XVI do XX w. t.j. Bialik / Bialikiewicz, Królik / Królikiewicz, Krzemiński oraz Kurek / Kurkiewicz.
Do opracowania wykorzystane zostały księgi metrykalne parafii wojnickiej obejmujące lata od 1675 do 2006 r. Cennym źródłem informacji były liczne opublikowane materiały źródłowe dotyczące Wojnicza - księgi miejskie, ławnicze, cechowe,a uzupełnienie stanowiły informacje zebrane podczas przeprowadzonych rozmów ze współczesnymi potomkami opisywanych rodów.
Polecam szczególnie genealogom związanym z ziemią tarnowską.

Do opracowania wykorzystane zostały księgi metrykalne parafii wojnickiej obejmujące lata od 1675 do 2006 r. Cennym źródłem informacji były liczne opublikowane materiały źródłowe dotyczące Wojnicza - księgi miejskie, ławnicze, cechowe,a uzupełnienie stanowiły informacje zebrane podczas przeprowadzonych rozmów ze współczesnymi potomkami opisywanych rodów.
justyna@morawicki.pl
justyna@morawicki.pl
-
- Podziękował/a: 36 razy
- Podziękowano: 72 razy
- Kontakt:
Publikacja to byłoby za dużo powiedziane, ale krótka bardzo notka popularyzująca ciekawą publikację genealogiczną - "Herbarz szlachty ziemi łukowskiej na Lubelszczyźnie", w lokalnym tygodniku.
Właśnie odkryłam, że internet to wyłapuje:
http://linia.com.pl/public/article.php?7-28244-0
Łucja
Właśnie odkryłam, że internet to wyłapuje:
http://linia.com.pl/public/article.php?7-28244-0
Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.
Dziennik genealogiczny
Dziennik genealogiczny
-
- Kontakt:
Chciałabym poinformować, że ukazał się 4 - ostatni tom z serii "Rodowody mieszczan wojnickich" autorstwa mojego męża Mariusza Lesława Krogulskiego. Książka zawiera dzieje 7 rodzin z miasta Wojnicza od XVI do XX w. t.j. Niedzielski, Pachowicz, Płeszczyński, Solak/Solakiewicz, Stański, Wrona/Wroński oraz Zieliński.

justyna@morawicki.pl
justyna@morawicki.pl
-
- Podziękował/a: 5 razy
- Podziękowano: 77 razy
- Kontakt:
Przed kilkoma dniami ukazał się nowy numer Rocznika WTG.
Co w nim można znaleźć?
Spis treści:
Od Redakcji
Moja przygoda z Ukrainą (Marta Czerwieniec)
Genealogia rodziny Zygmańskich z Buku (Mariusz Formanowicz)
Testamenty z przełomu wieku oraz akta spadkowe z lat 30. XX w. (Dobrosława Gucia)
Straty armii pruskiej w pierwszej wojnie światowej (Maciej Głowiak)
Archiwa szkolne jako źródła informacji dla genealogów (Jolanta Ilnicka)
Słownik biograficzny Powstańców Wielkopolskich (Eligiusz Tomkowiak)
Sól w oku Bismarcka (Ewa Rembikowska)
Plac Wolności w Poznaniu – dzieje, znaczenie i ludzie (Adam Siwiński)
Poradniki reguł dobrego wychowania (savoir-vivre’u) (Bogumiła Szopa-Strzelczyk)
Znaczki pocztowe, znaczki chlebowe… (Małgorzata Bogdewicz-Wojciechowska)
Kapłan, historyk, społecznik Księża w naszej rodzinie (Halina i Elżbieta Echaust)
Zbliżenie z Polską dzięki genealogii (Hauke Fehlberg)
Z Krotoszyna na frankfurcki cmentarz (Wojciech Kaliszewski)
Odzyskane wspomnienia (Magdalena Koffnyt)
Fragment zbioru wspomnień „Rodzina” (Bożenna Kuliberda)
Penitencjarna Kolonia Rolna w Targowej Górce (1934–1952) (Jerzy Osypiuk)
Jedna z wielu opowieści (Iwona Łaptaszyńska)
Z pamiętnika genealoga (Małgorzata Nowaczyk)
Przodkowie kaszubskiego Drzymality Augustyna Pawelczyka, czyli jak zostałem genealogiem
rodziny (Janusz Pawelczyk)
W poszukiwaniu śladów po Ludwiku Tobolewiczu (Marian Przybylski)
Nowak, Kowalski, Wiśniewski… czyli o doświadczeniach z pracy z nazwiskami (Ewa Szczodruch)
Nartowski, Bismarck i Puttkamer (Jolanta Tacakiewicz-Lipińska)
Spotkania
http://wtg-gniazdo.org/wiki.php?page=Rocznik_2012
Archiwalne numery Roczników pod linkiem:
http://wtg-gniazdo.org/wiki.php?page=Publikacje
Ukazała się również bodaj czwarta praca naszego kolegi Pawła Hałuszczaka pt. "Niezbędnik genealoga".
Spis treści
Słowo o „Niezbędniku”
Historia zapisów metrykalnych w skrócie
Historia ksiąg metrykalnych
Księgi metrykalne w zaborze pruskim
Prowadzenie ksiąg metrykalnych w zaborze rosyjskim
Rejestracja metrykalna w zaborze austriackim
Część łacińsko-polska
Łacińskie nazwy miesięcy i dni tygodnia
Łacińskie nazwy liczebników głównych i porządkowych
Łacińskie określenia czasu
Wykaz skrótów i skrótowców
Zlatynizowane formy niektórych imion
Słownik łacińsko-polski
Tłumaczenia pojęć z tabel ksiąg metrykalnych
Część niemiecko-polska
Alfabet niemiecki
Niemieckie nazwy miesięcy i dni tygodnia (wraz z zapisem ręcznym)
Liczebniki główne i porządkowe
Zapis ręczny liczebników głównych i porządkowych
Niemieckie określenia czasu
Niemieckie imiona i ich polskie odpowiedniki
Słownik niemiecko-polski
Tłumaczenie pojęć z tabel ksiąg metrykalnych
Część rosyjsko-polska
Alfabet rosyjski (przed reformą z 1918 roku)
Rosyjskie nazwy miesięcy i dni tygodnia
Liczebniki główne i porządkowe w języku rosyjskim
Rosyjskie określenia czasu
Rosyjskie imiona i ich polskie odpowiedniki
Słownik rosyjsko-polski
Bibliografia (wybór)
Przydatna terminologia
http://wtg-gniazdo.org/wiki.php?page=Ni ... _Genealoga
Co w nim można znaleźć?
Spis treści:
Od Redakcji
Moja przygoda z Ukrainą (Marta Czerwieniec)
Genealogia rodziny Zygmańskich z Buku (Mariusz Formanowicz)
Testamenty z przełomu wieku oraz akta spadkowe z lat 30. XX w. (Dobrosława Gucia)
Straty armii pruskiej w pierwszej wojnie światowej (Maciej Głowiak)
Archiwa szkolne jako źródła informacji dla genealogów (Jolanta Ilnicka)
Słownik biograficzny Powstańców Wielkopolskich (Eligiusz Tomkowiak)
Sól w oku Bismarcka (Ewa Rembikowska)
Plac Wolności w Poznaniu – dzieje, znaczenie i ludzie (Adam Siwiński)
Poradniki reguł dobrego wychowania (savoir-vivre’u) (Bogumiła Szopa-Strzelczyk)
Znaczki pocztowe, znaczki chlebowe… (Małgorzata Bogdewicz-Wojciechowska)
Kapłan, historyk, społecznik Księża w naszej rodzinie (Halina i Elżbieta Echaust)
Zbliżenie z Polską dzięki genealogii (Hauke Fehlberg)
Z Krotoszyna na frankfurcki cmentarz (Wojciech Kaliszewski)
Odzyskane wspomnienia (Magdalena Koffnyt)
Fragment zbioru wspomnień „Rodzina” (Bożenna Kuliberda)
Penitencjarna Kolonia Rolna w Targowej Górce (1934–1952) (Jerzy Osypiuk)
Jedna z wielu opowieści (Iwona Łaptaszyńska)
Z pamiętnika genealoga (Małgorzata Nowaczyk)
Przodkowie kaszubskiego Drzymality Augustyna Pawelczyka, czyli jak zostałem genealogiem
rodziny (Janusz Pawelczyk)
W poszukiwaniu śladów po Ludwiku Tobolewiczu (Marian Przybylski)
Nowak, Kowalski, Wiśniewski… czyli o doświadczeniach z pracy z nazwiskami (Ewa Szczodruch)
Nartowski, Bismarck i Puttkamer (Jolanta Tacakiewicz-Lipińska)
Spotkania
http://wtg-gniazdo.org/wiki.php?page=Rocznik_2012
Archiwalne numery Roczników pod linkiem:
http://wtg-gniazdo.org/wiki.php?page=Publikacje
Ukazała się również bodaj czwarta praca naszego kolegi Pawła Hałuszczaka pt. "Niezbędnik genealoga".
Spis treści
Słowo o „Niezbędniku”
Historia zapisów metrykalnych w skrócie
Historia ksiąg metrykalnych
Księgi metrykalne w zaborze pruskim
Prowadzenie ksiąg metrykalnych w zaborze rosyjskim
Rejestracja metrykalna w zaborze austriackim
Część łacińsko-polska
Łacińskie nazwy miesięcy i dni tygodnia
Łacińskie nazwy liczebników głównych i porządkowych
Łacińskie określenia czasu
Zlatynizowane formy niektórych imion
Słownik łacińsko-polski
Tłumaczenia pojęć z tabel ksiąg metrykalnych
Część niemiecko-polska
Alfabet niemiecki
Niemieckie nazwy miesięcy i dni tygodnia (wraz z zapisem ręcznym)
Liczebniki główne i porządkowe
Zapis ręczny liczebników głównych i porządkowych
Niemieckie określenia czasu
Niemieckie imiona i ich polskie odpowiedniki
Słownik niemiecko-polski
Tłumaczenie pojęć z tabel ksiąg metrykalnych
Część rosyjsko-polska
Alfabet rosyjski (przed reformą z 1918 roku)
Rosyjskie nazwy miesięcy i dni tygodnia
Liczebniki główne i porządkowe w języku rosyjskim
Rosyjskie określenia czasu
Rosyjskie imiona i ich polskie odpowiedniki
Słownik rosyjsko-polski
Bibliografia (wybór)
Przydatna terminologia
http://wtg-gniazdo.org/wiki.php?page=Ni ... _Genealoga
Serdeczności,
Asia
Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.
Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org
-
- Podziękował/a: 16 razy
- Podziękowano: 19 razy
Chciałabym gorąco polecić:
"Dawne zawody i statusy. Glosariusz niemiecko-polski opatrzony przykładami odręcznego zapisu z akt pruskich urzędów stanu cywilnego z terenu Wielkopolski (1874-1918)"
Liliany Molendy
Dawne zawody i statusy to coś więcej niż tematyczny słowniczek niemiecko-polski. Jak wskazuje podtytuł Glosariusza, każde z zawartych w nim 1.111 haseł zostało zilustrowane odręcznym zapisem, zaczerpniętym z ponad stuletnich ksiąg pruskich urzędów stanu cywilnego z terenu Wielkopolski. Taka, a nie inna forma słownika ma wspomóc Czytelnika w odczytywaniu niełatwego niemieckiego pisma neogotyckiego. Do tłumaczenia polskiego wykorzystane zostały przede wszystkim słowniki i inne materiały z epoki, co miało na celu możliwie dokładne oddanie dawnego znaczenia słowa, znaczenia dziś już często zapomnianego lub zmienionego. Wielu zawartych w Glosariuszu zawodów i statusów próżno szukać we współczesnych słownikach. Ciekawym efektem ubocznym pracy z dawnymi źródłami jest wykorzystanie i przypomnienie, obok słownictwa niemieckiego, także dawnej polszczyzny. Książka została poprzedzona wstępem Autorki, w którym dzieli się z Czytelnikami historią powstania Glosariusza oraz ciekawostkami związanymi z pracą nad nim. Alfabetyczny skorowidz w języku polskim (z numerami stron i numerami pozycji danego słowa na stronie) wspiera Czytelnika przy wyszukiwaniu haseł. Książka jakże potrzebna nam genealogom, ale też naukowcom, studentom, regionalistom i wszystkim tym, którzy z różnych powodów sięgają po akta urzędów stanu cywilnego.
Książkę można obejrzeć tu: http://www.wtg-gniazdo.org/wiki.php?page=Publikacje a zakupić pod adresem: zarzad@wtg-gniazdo.org
"Dawne zawody i statusy. Glosariusz niemiecko-polski opatrzony przykładami odręcznego zapisu z akt pruskich urzędów stanu cywilnego z terenu Wielkopolski (1874-1918)"
Liliany Molendy
Dawne zawody i statusy to coś więcej niż tematyczny słowniczek niemiecko-polski. Jak wskazuje podtytuł Glosariusza, każde z zawartych w nim 1.111 haseł zostało zilustrowane odręcznym zapisem, zaczerpniętym z ponad stuletnich ksiąg pruskich urzędów stanu cywilnego z terenu Wielkopolski. Taka, a nie inna forma słownika ma wspomóc Czytelnika w odczytywaniu niełatwego niemieckiego pisma neogotyckiego. Do tłumaczenia polskiego wykorzystane zostały przede wszystkim słowniki i inne materiały z epoki, co miało na celu możliwie dokładne oddanie dawnego znaczenia słowa, znaczenia dziś już często zapomnianego lub zmienionego. Wielu zawartych w Glosariuszu zawodów i statusów próżno szukać we współczesnych słownikach. Ciekawym efektem ubocznym pracy z dawnymi źródłami jest wykorzystanie i przypomnienie, obok słownictwa niemieckiego, także dawnej polszczyzny. Książka została poprzedzona wstępem Autorki, w którym dzieli się z Czytelnikami historią powstania Glosariusza oraz ciekawostkami związanymi z pracą nad nim. Alfabetyczny skorowidz w języku polskim (z numerami stron i numerami pozycji danego słowa na stronie) wspiera Czytelnika przy wyszukiwaniu haseł. Książka jakże potrzebna nam genealogom, ale też naukowcom, studentom, regionalistom i wszystkim tym, którzy z różnych powodów sięgają po akta urzędów stanu cywilnego.
Książkę można obejrzeć tu: http://www.wtg-gniazdo.org/wiki.php?page=Publikacje a zakupić pod adresem: zarzad@wtg-gniazdo.org
Pozdrawiam serdecznie, Basia Cywińska
-
- Podziękował/a: 110 razy
- Podziękowano: 2 razy
Czytałem tą książkę, bardzo ciekawa lektura.jmorawicka pisze:Witam
Chciałabym serdecznie podziękować wszystkim Formuowiczom, którzy pomagali mi w poszukiwaniach, a także zachęcić abyście nie chowali swoich opracowań do przysłowiowych szufladNaprawdę watro wydać w takiej czy innej formie
Piotr
-
- Podziękował/a: 100 razy
- Podziękowano: 103 razy
To ja się też pochwalę !!!

Pierwszy tom trylogii o potomkach młynarza Jana Henryka Klawe, który przybył na ziemie polskie w ostatnim dziesięcioleciu XVIII wieku, omawia nie tylko jego męskich potomków, ale też wnuków i prawnuków jego córek i kobiet w następnych pokoleniach. O jednych jest więcej, o innych mniej zależnie od tego, jak często pojawiali się na kartach źródeł. W książce wykorzystałam metryki, akta notarialne, testamenty, księgi hipoteczne, listy i stare fotografie (tych stosunkowo mało, więcej będzie w następnych tomach). Wykorzystałam
też źródła drukowane, spisy, plany, zestawienia różnego rodzaju oraz prasę. Tak szeroki dobór źródeł pozwolił na wyjaśnienie wielu kwestii z historii rodziny do tej pory przedstawianych, również w pracach drukowanych, zupełnie inaczej niż było naprawdę.
Książka nie tylko omawia historię rodziny ale też typy wykorzystanych źródeł, wraz z wyjaśnieniem na jakie rafy można się nadziać przy ich wykorzystywaniu w genealogii. Omawia też dosyć szeroko tło na jakim bohaterowie funkcjonowali, czyli różne aspekty życia w Warszawie w XIX wieku oraz problematykę rodzin protestanckich imigrantów, rzemieślników i poczatkujących przemysłowców warszawskich.
Na stronie 47 pojawia się też nazwa „Forgen.pl”
„Nie można tu nie wspomnieć również o portalach genealogicznych np. Forgen.pl czy Genealodzy.pl gdzie zawarta wymiana informacji, pomoc osób bardziej doświadczonych w poszukiwaniach rodzinnych i tłumaczeniach oraz zamieszczane materiały okazały się bardzo pomocne, za co autorka bardzo wszystkim dziękuje.”
Maria Klawe-Mazurowa
Z Meklemburgii do Warszawy. Dzieje potomków Jana Henryka Klawe.
Warszawa 2017
recenzja na blogu "Kim oni byli" http://www.kimonibyli.pl/dzieje-potomko ... yka-klawe/

Pierwszy tom trylogii o potomkach młynarza Jana Henryka Klawe, który przybył na ziemie polskie w ostatnim dziesięcioleciu XVIII wieku, omawia nie tylko jego męskich potomków, ale też wnuków i prawnuków jego córek i kobiet w następnych pokoleniach. O jednych jest więcej, o innych mniej zależnie od tego, jak często pojawiali się na kartach źródeł. W książce wykorzystałam metryki, akta notarialne, testamenty, księgi hipoteczne, listy i stare fotografie (tych stosunkowo mało, więcej będzie w następnych tomach). Wykorzystałam
też źródła drukowane, spisy, plany, zestawienia różnego rodzaju oraz prasę. Tak szeroki dobór źródeł pozwolił na wyjaśnienie wielu kwestii z historii rodziny do tej pory przedstawianych, również w pracach drukowanych, zupełnie inaczej niż było naprawdę.
Książka nie tylko omawia historię rodziny ale też typy wykorzystanych źródeł, wraz z wyjaśnieniem na jakie rafy można się nadziać przy ich wykorzystywaniu w genealogii. Omawia też dosyć szeroko tło na jakim bohaterowie funkcjonowali, czyli różne aspekty życia w Warszawie w XIX wieku oraz problematykę rodzin protestanckich imigrantów, rzemieślników i poczatkujących przemysłowców warszawskich.
Na stronie 47 pojawia się też nazwa „Forgen.pl”
„Nie można tu nie wspomnieć również o portalach genealogicznych np. Forgen.pl czy Genealodzy.pl gdzie zawarta wymiana informacji, pomoc osób bardziej doświadczonych w poszukiwaniach rodzinnych i tłumaczeniach oraz zamieszczane materiały okazały się bardzo pomocne, za co autorka bardzo wszystkim dziękuje.”
Maria Klawe-Mazurowa
Z Meklemburgii do Warszawy. Dzieje potomków Jana Henryka Klawe.
Warszawa 2017
recenzja na blogu "Kim oni byli" http://www.kimonibyli.pl/dzieje-potomko ... yka-klawe/
Pozdrawiam
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.
Maria
Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.