UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo

Nasze publikacje

Informacje o nowościach w bibliotekach, ciekawych książkach, opracowaniach, monografiach itp.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika

wojtek
Podziękowano: 8 razy

Re: Nasze publikacje

Post autor: wojtek » pt lis 18, 2011 9:16 am

Książkę można nabyć również na allegro:
http://allegro.pl/diecezja-lubelska-spi ... 28693.html
Pozdrawiam
Wojtek Jędraszewski

Awatar użytkownika

jmorawicka
Podziękował/a: 29 razy
Podziękowano: 15 razy
Kontakt:

Post autor: jmorawicka » sob lis 19, 2011 1:24 pm

W najnowszym 15 tomie Małopolskiego Słownika Biograficznego Uczestników Działań Niepodległościowych 1939-1956 zamieściłam kilka kolejnych życiorysów oficerów WP biorących udział w walkach w czasie II wojny światowej.
A tu spis wszystkich biogramów zawartych w 15 tomie.
http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f= ... 6&start=30
Pozdrawiam
Justyna z Morawickich Krogulska
justyna@morawicki.pl
MORAWICKI, KROGULSKI, RYL, Binder, Bolechowski, Brajbisz, Dynus, Golik, Kliś, Kostecki, Kroll, Kryściński, Kuligowski, Łuskino, Malski, Młyński, Nidecki, Niechcielski, Pokutyński, Rachalewski, Sikorski, Weiss, ...

Awatar użytkownika

jmorawicka
Kontakt:

Post autor: jmorawicka » wt lis 29, 2011 12:09 pm

Witam
Chciałabym się podzielić z Wami informacją, iż po kilku latach udało mi się zakończyć opracowywanie dziejów rodziny Rylów.
Domicella z Rylów Morawicka - moja 3xprababka. Urodziła się 17 maja 1818 r. w Wesołej w pow. opoczyńskim. Była córką Jana Bogumiła Ryla (1786-1851) i Marianny z Pokutyńskich (1789-1832). Przez wiele lat nie mogłam trafić na jej metrykę urodzenia, znajdując przy tym wielu innych Rylów. Wszystkie informacje zapisywałam, mając nadzieję, że kiedyś uda mi się ułożyć tę układankę w całość :)
I tak właśnie powstało moje opracowanie – „Genealogia rodziny Rylów od XVIII do XXI w.” Książka zawiera blisko 140 życiorysów – potomków Jana Ryla (1786-1851) przedstawionych w formie słownika biograficznego. Starałam się również do każdego życiorysu odszukać i dołączyć zdjęcie.
Opracowanie wydałam głównie dla rodziny, aby przybliżyć im historię, ale także trafiło do bibliotek aby pamięć o Rylach przetrwała :)
Chciałabym serdecznie podziękować wszystkim Formuowiczom, którzy pomagali mi w poszukiwaniach, a także zachęcić abyście nie chowali swoich opracowań do przysłowiowych szuflad ;) Naprawdę watro wydać w takiej czy innej formie ;)
Obrazek
justyna@morawicki.pl
MORAWICKI, KROGULSKI, RYL, Binder, Bolechowski, Brajbisz, Dynus, Golik, Kliś, Kostecki, Kroll, Kryściński, Kuligowski, Łuskino, Malski, Młyński, Nidecki, Niechcielski, Pokutyński, Rachalewski, Sikorski, Weiss, ...

Awatar użytkownika

Tami
Podziękował/a: 25 razy
Podziękowano: 22 razy

Post autor: Tami » wt lis 29, 2011 12:17 pm

Gratuluję,podziwiam ,zazdroszczę:)

Pozdrawiam Krystyna

Krzysztof Nizioł
Podziękował/a: 1 raz
Podziękowano: 7 razy
Kontakt:

Post autor: Krzysztof Nizioł » wt lis 29, 2011 1:21 pm

Wielkie gratulacje!!! :ok:
To piękne ukoronowanie własnych badań genealogicznych. :czyta:

Pozdrawiam
Krzysztof
Pozdrawiam
Krzysztof

Awatar użytkownika

ozanka
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 23 razy

Post autor: ozanka » wt lis 29, 2011 2:54 pm

Justynko,
gratulacje, chciałabym chociaż przejrzeć.
Czekam na tom II, po mieczu czyli Morawickich. Będzie?
Ściskam
Bożenna
Pozdrawiam,
Bożenna

ewabo
Podziękowano: 39 razy

Post autor: ewabo » śr lis 30, 2011 7:04 pm

Justynko, ogromnie cieszę się, że udało Ci się doprowadzić do końca prace nad Rylami. Kiedy pomyślę, że prowadziłaś te prace równolegle opiekując się trójką maluchów – to ....... czapki z głów. Jesteś prawdziwą mistrzynią efektywnego działania!!
Ewa

Awatar użytkownika

jmorawicka
Kontakt:

Post autor: jmorawicka » pn sty 02, 2012 11:02 pm

Chciałabym poinformować, że właśnie ukazał się 3 tom z serii "Rodowody mieszczan wojnickich" autorstwa Mariusza Lesława Krogulskiego (mojego męża :serca: ) Książka zawiera dzieje 4 najstarszych i najliczniejszych rodów patrycjuszowskich miasta Wojnicza od XVI do XX w. t.j. Bialik / Bialikiewicz, Królik / Królikiewicz, Krzemiński oraz Kurek / Kurkiewicz.
Do opracowania wykorzystane zostały księgi metrykalne parafii wojnickiej obejmujące lata od 1675 do 2006 r. Cennym źródłem informacji były liczne opublikowane materiały źródłowe dotyczące Wojnicza - księgi miejskie, ławnicze, cechowe,a uzupełnienie stanowiły informacje zebrane podczas przeprowadzonych rozmów ze współczesnymi potomkami opisywanych rodów.
Polecam szczególnie genealogom związanym z ziemią tarnowską.
justyna@morawicki.pl

Awatar użytkownika

Łucja
Podziękował/a: 36 razy
Podziękowano: 72 razy
Kontakt:

Post autor: Łucja » czw sty 05, 2012 9:22 pm

Publikacja to byłoby za dużo powiedziane, ale krótka bardzo notka popularyzująca ciekawą publikację genealogiczną - "Herbarz szlachty ziemi łukowskiej na Lubelszczyźnie", w lokalnym tygodniku.
Właśnie odkryłam, że internet to wyłapuje:
http://linia.com.pl/public/article.php?7-28244-0

Łucja
Wierzycki, Satalecki, Tyrkalski, Hertel. Rościszewski, Ostrowski, Umiński, Mellin, Kiełczewski, Znaniecki. Domański, Sawicki, Bohusz, Doronicz. Maziarz. Stec, Winiarz, Rusin, Szałda, Fryz. Saja, Dec, Rak, Burdzy, Duma.

Dziennik genealogiczny

Awatar użytkownika

jmorawicka
Kontakt:

Post autor: jmorawicka » śr lut 08, 2012 3:17 pm

Chciałabym poinformować, że ukazał się 4 - ostatni tom z serii "Rodowody mieszczan wojnickich" autorstwa mojego męża Mariusza Lesława Krogulskiego. Książka zawiera dzieje 7 rodzin z miasta Wojnicza od XVI do XX w. t.j. Niedzielski, Pachowicz, Płeszczyński, Solak/Solakiewicz, Stański, Wrona/Wroński oraz Zieliński.
Polecam szczególnie genealogom związanym z ziemią tarnowską.
Obrazek
justyna@morawicki.pl

Awatar użytkownika

Asiek
Podziękował/a: 5 razy
Podziękowano: 77 razy
Kontakt:

Post autor: Asiek » pn paź 08, 2012 8:49 am

Przed kilkoma dniami ukazał się nowy numer Rocznika WTG.
Co w nim można znaleźć?

Spis treści:

Od Redakcji
Moja przygoda z Ukrainą (Marta Czerwieniec)
Genealogia rodziny Zygmańskich z Buku (Mariusz Formanowicz)
Testamenty z przełomu wieku oraz akta spadkowe z lat 30. XX w. (Dobrosława Gucia)
Straty armii pruskiej w pierwszej wojnie światowej (Maciej Głowiak)
Archiwa szkolne jako źródła informacji dla genealogów (Jolanta Ilnicka)
Słownik biograficzny Powstańców Wielkopolskich (Eligiusz Tomkowiak)
Sól w oku Bismarcka (Ewa Rembikowska)
Plac Wolności w Poznaniu – dzieje, znaczenie i ludzie (Adam Siwiński)
Poradniki reguł dobrego wychowania (savoir-vivre’u) (Bogumiła Szopa-Strzelczyk)
Znaczki pocztowe, znaczki chlebowe… (Małgorzata Bogdewicz-Wojciechowska)
Kapłan, historyk, społecznik Księża w naszej rodzinie (Halina i Elżbieta Echaust)
Zbliżenie z Polską dzięki genealogii (Hauke Fehlberg)
Z Krotoszyna na frankfurcki cmentarz (Wojciech Kaliszewski)
Odzyskane wspomnienia (Magdalena Koffnyt)
Fragment zbioru wspomnień „Rodzina” (Bożenna Kuliberda)
Penitencjarna Kolonia Rolna w Targowej Górce (1934–1952) (Jerzy Osypiuk)
Jedna z wielu opowieści (Iwona Łaptaszyńska)
Z pamiętnika genealoga (Małgorzata Nowaczyk)
Przodkowie kaszubskiego Drzymality Augustyna Pawelczyka, czyli jak zostałem genealogiem
rodziny (Janusz Pawelczyk)
W poszukiwaniu śladów po Ludwiku Tobolewiczu (Marian Przybylski)
Nowak, Kowalski, Wiśniewski… czyli o doświadczeniach z pracy z nazwiskami (Ewa Szczodruch)
Nartowski, Bismarck i Puttkamer (Jolanta Tacakiewicz-Lipińska)
Spotkania

http://wtg-gniazdo.org/wiki.php?page=Rocznik_2012

Archiwalne numery Roczników pod linkiem:
http://wtg-gniazdo.org/wiki.php?page=Publikacje

Ukazała się również bodaj czwarta praca naszego kolegi Pawła Hałuszczaka pt. "Niezbędnik genealoga".

Spis treści

Słowo o „Niezbędniku”
Historia zapisów metrykalnych w skrócie
Historia ksiąg metrykalnych
Księgi metrykalne w zaborze pruskim
Prowadzenie ksiąg metrykalnych w zaborze rosyjskim
Rejestracja metrykalna w zaborze austriackim
Część łacińsko-polska
Łacińskie nazwy miesięcy i dni tygodnia
Łacińskie nazwy liczebników głównych i porządkowych
Łacińskie określenia czasu
Wykaz skrótów i skrótowców
Zlatynizowane formy niektórych imion
Słownik łacińsko-polski
Tłumaczenia pojęć z tabel ksiąg metrykalnych
Część niemiecko-polska
Alfabet niemiecki
Niemieckie nazwy miesięcy i dni tygodnia (wraz z zapisem ręcznym)
Liczebniki główne i porządkowe
Zapis ręczny liczebników głównych i porządkowych
Niemieckie określenia czasu
Niemieckie imiona i ich polskie odpowiedniki
Słownik niemiecko-polski
Tłumaczenie pojęć z tabel ksiąg metrykalnych
Część rosyjsko-polska
Alfabet rosyjski (przed reformą z 1918 roku)
Rosyjskie nazwy miesięcy i dni tygodnia
Liczebniki główne i porządkowe w języku rosyjskim
Rosyjskie określenia czasu
Rosyjskie imiona i ich polskie odpowiedniki
Słownik rosyjsko-polski
Bibliografia (wybór)
Przydatna terminologia

http://wtg-gniazdo.org/wiki.php?page=Ni ... _Genealoga

Serdeczności,
Asia

Z wiekiem przychodzi doświadczenie, a z doświadczeniem - zrozumienie.

Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne
http://www.wtg-gniazdo.org

Awatar użytkownika

Basiaplewka
Podziękował/a: 16 razy
Podziękowano: 19 razy

Post autor: Basiaplewka » śr gru 07, 2016 6:27 pm

Chciałabym gorąco polecić:
"Dawne zawody i statusy. Glosariusz niemiecko-polski opatrzony przykładami odręcznego zapisu z akt pruskich urzędów stanu cywilnego z terenu Wielkopolski (1874-1918)"
Liliany Molendy
Dawne zawody i statusy to coś więcej niż tematyczny słowniczek niemiecko-polski. Jak wskazuje podtytuł Glosariusza, każde z zawartych w nim 1.111 haseł zostało zilustrowane odręcznym zapisem, zaczerpniętym z ponad stuletnich ksiąg pruskich urzędów stanu cywilnego z terenu Wielkopolski. Taka, a nie inna forma słownika ma wspomóc Czytelnika w odczytywaniu niełatwego niemieckiego pisma neogotyckiego. Do tłumaczenia polskiego wykorzystane zostały przede wszystkim słowniki i inne materiały „z epoki”, co miało na celu możliwie dokładne oddanie dawnego znaczenia słowa, znaczenia dziś już często zapomnianego lub zmienionego. Wielu zawartych w Glosariuszu zawodów i statusów próżno szukać we współczesnych słownikach. Ciekawym efektem ubocznym pracy z dawnymi źródłami jest wykorzystanie i przypomnienie, obok słownictwa niemieckiego, także dawnej polszczyzny. Książka została poprzedzona wstępem Autorki, w którym dzieli się z Czytelnikami historią powstania Glosariusza oraz ciekawostkami związanymi z pracą nad nim. Alfabetyczny skorowidz w języku polskim (z numerami stron i numerami pozycji danego słowa na stronie) wspiera Czytelnika przy wyszukiwaniu haseł. Książka jakże potrzebna nam genealogom, ale też naukowcom, studentom, regionalistom i wszystkim tym, którzy z różnych powodów sięgają po akta urzędów stanu cywilnego.
Książkę można obejrzeć tu: http://www.wtg-gniazdo.org/wiki.php?page=Publikacje a zakupić pod adresem: zarzad@wtg-gniazdo.org
Pozdrawiam serdecznie, Basia Cywińska

Pan_Piotr33
Podziękował/a: 110 razy
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Pan_Piotr33 » pt gru 16, 2016 3:50 pm

jmorawicka pisze:Witam
Chciałabym się podzielić z Wami informacją, iż po kilku latach udało mi się zakończyć opracowywanie dziejów rodziny Rylów.
Domicella z Rylów Morawicka - moja 3xprababka. Urodziła się 17 maja 1818 r. w Wesołej w pow. opoczyńskim. Była córką Jana Bogumiła Ryla (1786-1851) i Marianny z Pokutyńskich (1789-1832). Przez wiele lat nie mogłam trafić na jej metrykę urodzenia, znajdując przy tym wielu innych Rylów. Wszystkie informacje zapisywałam, mając nadzieję, że kiedyś uda mi się ułożyć tę układankę w całość :)
I tak właśnie powstało moje opracowanie – „Genealogia rodziny Rylów od XVIII do XXI w.” Książka zawiera blisko 140 życiorysów – potomków Jana Ryla (1786-1851) przedstawionych w formie słownika biograficznego. Starałam się również do każdego życiorysu odszukać i dołączyć zdjęcie.
Opracowanie wydałam głównie dla rodziny, aby przybliżyć im historię, ale także trafiło do bibliotek aby pamięć o Rylach przetrwała :)
Chciałabym serdecznie podziękować wszystkim Formuowiczom, którzy pomagali mi w poszukiwaniach, a także zachęcić abyście nie chowali swoich opracowań do przysłowiowych szuflad ;) Naprawdę watro wydać w takiej czy innej formie ;)
Obrazek
Czytałem tą książkę, bardzo ciekawa lektura.
Piotr

Awatar użytkownika

mariamazur
Podziękował/a: 100 razy
Podziękowano: 103 razy

Post autor: mariamazur » czw wrz 21, 2017 12:15 am

To ja się też pochwalę !!!

Obrazek

Pierwszy tom trylogii o potomkach młynarza Jana Henryka Klawe, który przybył na ziemie polskie w ostatnim dziesięcioleciu XVIII wieku, omawia nie tylko jego męskich potomków, ale też wnuków i prawnuków jego córek i kobiet w następnych pokoleniach. O jednych jest więcej, o innych mniej zależnie od tego, jak często pojawiali się na kartach źródeł. W książce wykorzystałam metryki, akta notarialne, testamenty, księgi hipoteczne, listy i stare fotografie (tych stosunkowo mało, więcej będzie w następnych tomach). Wykorzystałam
też źródła drukowane, spisy, plany, zestawienia różnego rodzaju oraz prasę. Tak szeroki dobór źródeł pozwolił na wyjaśnienie wielu kwestii z historii rodziny do tej pory przedstawianych, również w pracach drukowanych, zupełnie inaczej niż było naprawdę.
Książka nie tylko omawia historię rodziny ale też typy wykorzystanych źródeł, wraz z wyjaśnieniem na jakie rafy można się nadziać przy ich wykorzystywaniu w genealogii. Omawia też dosyć szeroko tło na jakim bohaterowie funkcjonowali, czyli różne aspekty życia w Warszawie w XIX wieku oraz problematykę rodzin protestanckich imigrantów, rzemieślników i poczatkujących przemysłowców warszawskich.
Na stronie 47 pojawia się też nazwa „Forgen.pl”
„Nie można tu nie wspomnieć również o portalach genealogicznych np. Forgen.pl czy Genealodzy.pl gdzie zawarta wymiana informacji, pomoc osób bardziej doświadczonych w poszukiwaniach rodzinnych i tłumaczeniach oraz zamieszczane materiały okazały się bardzo pomocne, za co autorka bardzo wszystkim dziękuje.”

Maria Klawe-Mazurowa
Z Meklemburgii do Warszawy. Dzieje potomków Jana Henryka Klawe.
Warszawa 2017

recenzja na blogu "Kim oni byli" http://www.kimonibyli.pl/dzieje-potomko ... yka-klawe/
Pozdrawiam
Maria

Szukam aktu zgonu Jana Daniela Knolla przed 1847 rokiem.

Bea
Podziękował/a: 199 razy
Podziękowano: 183 razy

Post autor: Bea » czw wrz 21, 2017 12:24 pm

Mario - wyrazy uznania ! Obrazek

Jak rozumiem, to najbardziej klawa książka roku. Obrazek
Beata

ODPOWIEDZ

Wróć do „Biblioteki, książki, monografie”