UWAGA: Od kwietnia 2018 roku Forgen.pl zawiesił swoją działalność. Na poniższej stronie znajduje się archiwum serwisu. Możliwość logowania i rejestracji nowych kont została zablokowana. W celu uzyskania porad genealogicznych zapraszamy na inne fora o tej tematyce: genealodzy.pl, Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne Gniazdo
śluby w Korytnicy - Wołyń.
Moderator: Moderatorzy
-
AUTOR TEMATU - Posty: 119
- Podziękował/a: 57 razy
- Podziękowano: 14 razy
Re: śluby w Korytnicy - Wołyń.
Dzięki Panie Edku!
Nie ma problemu z "wcześniej", to przecież nie korporacja ;)
Pozdrawiam serdecznie,
Magda
Nie ma problemu z "wcześniej", to przecież nie korporacja ;)
Pozdrawiam serdecznie,
Magda
-
- Podziękował/a: 1 raz
- Podziękowano: 42 razy
No tak, na tym obszarze to naprawdę można mieć poczucie, że się złapało pana Boga za nogi.aandy pisze:Na marginesie głównego tematu. Niektórzy to mają szczęście - nawet w autobusie i przy słabym transferze przodków im znajdują

W tym linku to nie za bardzo, nie ten przedział czasowy. Czy babcia pamiętam jakichś Bagińskich w rodzinie? Jest jedna Michalina, która mogłaby pasować. Jej matką była Agnieszka Bagińska, stąd pytanie.spalonymlynek pisze:Z ostatnich wieści od babci, wynika, że rodzina Michaliny mieszkała na Bystrzeckiej Hucie, ale babcia nie mogła sobie przypomnieć imion ciotek i wujów. Rozpoznała tylko jednego - najprawdopodobniej-Chorążewski Feliks, ż. Rozalia Niedźwiecka, s. Cezary (ochrzczony w Lewaczach). Nie wiem (jeszcze) jak mięli na imię jej rodzice. Może uda mi się sprawdzić w tym linku od Ewy, bo teraz nieco więcej wiem.
A może babcia orientuje się, dlaczego Młynek został Spalonym Młynkiem? I wojna światowa? Wojna polsko-bolszewicka? Okres międzywojenny?
Sonia
-
Witaj Soniu,
Mieliśmy jednego Franciszka Bagińskiego- mąż jednej Łosiówny. Babcia niestety nie kojarzy rodziców Michaliny, a jak już coś dopytuję szczegółowo to zaraz mi mówi "a bo my tam wszyscy byliśmy jedną wielką rodziną" i taki klops. Ale zapytam o Agnieszkę Bagińską, może a nuż widelec przypomni sobie. Chociaż wiem, że po moich dręczących wywiadach, czasami ma mnie już dosyć.
Serdecznie,
M.
Mieliśmy jednego Franciszka Bagińskiego- mąż jednej Łosiówny. Babcia niestety nie kojarzy rodziców Michaliny, a jak już coś dopytuję szczegółowo to zaraz mi mówi "a bo my tam wszyscy byliśmy jedną wielką rodziną" i taki klops. Ale zapytam o Agnieszkę Bagińską, może a nuż widelec przypomni sobie. Chociaż wiem, że po moich dręczących wywiadach, czasami ma mnie już dosyć.
Serdecznie,
M.
-
Witam!
Zanim umieszczę kolejne dane o Twoich krewnych, parę słów komentarza. Podawane przeze mnie ze źródeł informacje są niekompletne, bo dotyczą tylko konkretnego roku. Wiek należy rozumieć plus / minus 1 rok. Ale tu możliwe są też błędy, zwłaszcza w przypadku starszych osób. Rzadziej, ale zdarzają się błędne zapisy imion, choć akurat tutaj zdecydowana większość ma potwierdzenie w „Wykazach” ks. Żurka. Niestety na podstawie samych takich spisów nie jest możliwe prawidłowe przyporządkowie pań z domu Łoś do rodziców i rodzeństwa, w ślubach różnych w „Wykazach” również brak imion rodziców panien młodych. Stąd też panie de domo Łoś zostały przeze mnie prawie całkowicie pominięte.
Mamy więc nestorów rodu -
Stanisław Łoś i Katarzyna Hornyszewska (ros. Горнишевска)
oraz synów tej pary z małżonkami:
(1) Wincenty Łoś i Julianna Kuriata, ślub 1852 Korzec
(2) Jan Łoś i tu trzy żony
(a) Magdalena Dąbrowska, ślub ok. 1849 r.
(b) Zofia z Borowskich Kuriata, najprawdopodobniej wdowa po Janie Kuriacie, synu Wojciecha i Marianny z Lechów z Młynka; ślub 1860 Korzec
(c) Kamila z Kondrackich Macijowska, wdowa po Aleksandrze Macijowskim z Chołop; ślub 1882 Berezne
(3) Dominik Łoś i jego dwie żony
(a) Małgorzata Dąbrowska, ślub 1852 Korzec
(b) Ewa z Kondrackich Węgłowska, ślub 1884 Korzec
(4) Józef Łoś – brak wiadomości, aby założył rodzinę
(5) Mikołaj Łoś i Maria Dąbrowska, ślubu nie znalazłam w „Wykazach” ks. Żurka
Cdn.
Sonia
Zanim umieszczę kolejne dane o Twoich krewnych, parę słów komentarza. Podawane przeze mnie ze źródeł informacje są niekompletne, bo dotyczą tylko konkretnego roku. Wiek należy rozumieć plus / minus 1 rok. Ale tu możliwe są też błędy, zwłaszcza w przypadku starszych osób. Rzadziej, ale zdarzają się błędne zapisy imion, choć akurat tutaj zdecydowana większość ma potwierdzenie w „Wykazach” ks. Żurka. Niestety na podstawie samych takich spisów nie jest możliwe prawidłowe przyporządkowie pań z domu Łoś do rodziców i rodzeństwa, w ślubach różnych w „Wykazach” również brak imion rodziców panien młodych. Stąd też panie de domo Łoś zostały przeze mnie prawie całkowicie pominięte.
Mamy więc nestorów rodu -
Stanisław Łoś i Katarzyna Hornyszewska (ros. Горнишевска)
oraz synów tej pary z małżonkami:
(1) Wincenty Łoś i Julianna Kuriata, ślub 1852 Korzec
(2) Jan Łoś i tu trzy żony
(a) Magdalena Dąbrowska, ślub ok. 1849 r.
(b) Zofia z Borowskich Kuriata, najprawdopodobniej wdowa po Janie Kuriacie, synu Wojciecha i Marianny z Lechów z Młynka; ślub 1860 Korzec
(c) Kamila z Kondrackich Macijowska, wdowa po Aleksandrze Macijowskim z Chołop; ślub 1882 Berezne
(3) Dominik Łoś i jego dwie żony
(a) Małgorzata Dąbrowska, ślub 1852 Korzec
(b) Ewa z Kondrackich Węgłowska, ślub 1884 Korzec
(4) Józef Łoś – brak wiadomości, aby założył rodzinę
(5) Mikołaj Łoś i Maria Dąbrowska, ślubu nie znalazłam w „Wykazach” ks. Żurka
Cdn.
Sonia
-
Soniu,
Mam takie pytanie, ponieważ kilka razy pojawiło się nazwisko Hermaszewsa, a Ty podajesz Hornyszewska, które jest prawdziwe? Czy raczej trzeba mieć na uwadze pewien margines błędu? To są informacje sporządzone tylko z wykazów ks. Żurka, jak dobrze rozumiem? (Pytam, bo wcześniej nie wiedziałam o małżonkach wdów, które wżeniły się w Łosiów).
Wielkie dzięki za wszystkie nowinki!
Pozdrawiam serdecznie,
M.
Mam takie pytanie, ponieważ kilka razy pojawiło się nazwisko Hermaszewsa, a Ty podajesz Hornyszewska, które jest prawdziwe? Czy raczej trzeba mieć na uwadze pewien margines błędu? To są informacje sporządzone tylko z wykazów ks. Żurka, jak dobrze rozumiem? (Pytam, bo wcześniej nie wiedziałam o małżonkach wdów, które wżeniły się w Łosiów).
Wielkie dzięki za wszystkie nowinki!
Pozdrawiam serdecznie,
M.
-
Nowiki to dopiero teraz.
Do (1):
1913, Perechrestie
Norbert Łoś lat 50
żona jego Honorata z Dąbrowskich lat 49
synowie ich: Michał lat 22, Adam lat 15, Kazimierz lat 10
córki ich: Kornelia lat 17, Teofila lat 13, Helena lat 7
Antonina Dąbrowska lat 45
Kazimiera Dąbrowska lat 26
Do (2a):
1913, Myszakowa
Onufry Kuriata lat 41
jego żona Rozalia Łoś lat 35
(ślub tej pary 1901 Korzec)
córki ich: Antonina lat 12, Zofia lat 7, Adela lat 3
syn ich: Gracjan lat 8
Stanisław Kuriata wdowiec lat 31
(nie wiem, po kim był wdowcem)
Józefa z Kuriatów Łosiowa wdowa lat 53
(wdowa po Ferdynandzie Łosiu, synie Jana i Magdaleny z Dąbrowskich, ślub 1880 Korzec)
synowie jej: Antoni lat 19, Franciszek lat 15, Jan lat 8
córki jej: Leontyna lat 13, Bronisława lat 10
Konstanty Łoś lat 23
żona jego Adela z Kondrackich lat 21
syn ich: Bronisław ½
Do (3a):
1913, Bronica
6.
Jan Łoś lat 45
żona Petronela z Czerwińskich lat trzydzieści kilka
7.
Ignacy Łoś lat 38
żona Anna z Kuriatów lat 38
synowie ich: Grzegorz lat 9, Feliks lat 7, Edward lat 4
córki ich: Rozalia lat 12, Filomena lat 3
8.
Piotr Łoś lat 42
żona Anna z Dąbrowskich lat 35
syn ich: Edward lat 5
Ludwik Łoś lat 35
żona Marcelina z Dąbrowskich lat 35
syn ich: Cezary lat 6
córki ich: Maria lat 13, Ewa lat 11, Teofila lat 7
9.
Józef Łoś lat 49
żona Franciszka z Wyszyńskich lat 38
synowie ich: Roman lat 20, Adam lat 16, Bronisław lat 7
córka ich: Antonina lat 10
10.
Hipolit Łoś wdowiec lat 60
(zmarła żona Aniela Borowska, ślub 1881 Korzec)
córka jego: Jadwiga lat 20
Tomasz Łoś lat 29
żona Bronisława Klepuszewska lat 22
córka ich: Janina lat 2
(tu od razu korekta do tego, co podano w „Wykazach”, ojcem Tomasza nie mogli być Jan i Cecylia z Zabłockich Tyszeckich, tylko ci co powyżej)
11.
Florian Łoś lat 50
żona Michalina z Kuriatów lat 45
synowie ich: Paweł lat 24, Jan lat 16
córki ich: Sabina lat 21, Ewa lat 7
Do (3b):
1913, Bronica
Sylwester Łoś lat 27
żona Agnieszka z Paszkowskich lat 22
brat Franciszek Łoś lat 22
Do (5):
1913, Bronica
Mikołaj Łoś wdowiec lat 77
(wdowiec po, jak się zdaje, Marii Dąbrowskiej)
syn jego Felicjan Łoś lat 42
żona jego Anna z Węgłowskich lat 37
synowie ich: Jan lat 18, Feliks lat 8
córki ich: Bronisława lat 14, Hieronima lat 10, Ewelina lat 5, Janina lat 3
O Michalinie następnym razem.
Sonia

Do (1):
1913, Perechrestie
Norbert Łoś lat 50
żona jego Honorata z Dąbrowskich lat 49
synowie ich: Michał lat 22, Adam lat 15, Kazimierz lat 10
córki ich: Kornelia lat 17, Teofila lat 13, Helena lat 7
Antonina Dąbrowska lat 45
Kazimiera Dąbrowska lat 26
Do (2a):
1913, Myszakowa
Onufry Kuriata lat 41
jego żona Rozalia Łoś lat 35
(ślub tej pary 1901 Korzec)
córki ich: Antonina lat 12, Zofia lat 7, Adela lat 3
syn ich: Gracjan lat 8
Stanisław Kuriata wdowiec lat 31
(nie wiem, po kim był wdowcem)
Józefa z Kuriatów Łosiowa wdowa lat 53
(wdowa po Ferdynandzie Łosiu, synie Jana i Magdaleny z Dąbrowskich, ślub 1880 Korzec)
synowie jej: Antoni lat 19, Franciszek lat 15, Jan lat 8
córki jej: Leontyna lat 13, Bronisława lat 10
Konstanty Łoś lat 23
żona jego Adela z Kondrackich lat 21
syn ich: Bronisław ½
Do (3a):
1913, Bronica
6.
Jan Łoś lat 45
żona Petronela z Czerwińskich lat trzydzieści kilka
7.
Ignacy Łoś lat 38
żona Anna z Kuriatów lat 38
synowie ich: Grzegorz lat 9, Feliks lat 7, Edward lat 4
córki ich: Rozalia lat 12, Filomena lat 3
8.
Piotr Łoś lat 42
żona Anna z Dąbrowskich lat 35
syn ich: Edward lat 5
Ludwik Łoś lat 35
żona Marcelina z Dąbrowskich lat 35
syn ich: Cezary lat 6
córki ich: Maria lat 13, Ewa lat 11, Teofila lat 7
9.
Józef Łoś lat 49
żona Franciszka z Wyszyńskich lat 38
synowie ich: Roman lat 20, Adam lat 16, Bronisław lat 7
córka ich: Antonina lat 10
10.
Hipolit Łoś wdowiec lat 60
(zmarła żona Aniela Borowska, ślub 1881 Korzec)
córka jego: Jadwiga lat 20
Tomasz Łoś lat 29
żona Bronisława Klepuszewska lat 22
córka ich: Janina lat 2
(tu od razu korekta do tego, co podano w „Wykazach”, ojcem Tomasza nie mogli być Jan i Cecylia z Zabłockich Tyszeckich, tylko ci co powyżej)
11.
Florian Łoś lat 50
żona Michalina z Kuriatów lat 45
synowie ich: Paweł lat 24, Jan lat 16
córki ich: Sabina lat 21, Ewa lat 7
Do (3b):
1913, Bronica
Sylwester Łoś lat 27
żona Agnieszka z Paszkowskich lat 22
brat Franciszek Łoś lat 22
Do (5):
1913, Bronica
Mikołaj Łoś wdowiec lat 77
(wdowiec po, jak się zdaje, Marii Dąbrowskiej)
syn jego Felicjan Łoś lat 42
żona jego Anna z Węgłowskich lat 37
synowie ich: Jan lat 18, Feliks lat 8
córki ich: Bronisława lat 14, Hieronima lat 10, Ewelina lat 5, Janina lat 3
O Michalinie następnym razem.
Sonia
-
Człowiek przychodzi z pracy, zerka na forum i oblewa się kawą z wrażenia.
Skąd Ty to wszystko wiesz, na Boga! Zaraz drukuję Twojego posta i muszę na to spojrzeć raz jeszcze, bo oczom nie wierzę.
Wielkie dzięki
Pozdrawiam,
M.
Skąd Ty to wszystko wiesz, na Boga! Zaraz drukuję Twojego posta i muszę na to spojrzeć raz jeszcze, bo oczom nie wierzę.
Wielkie dzięki

Pozdrawiam,
M.
-
W "Wykazach" jest wersja Hormaszewska, czyli różnica dwóch liter (czy w środku jest -ny- czy -ma-). Ja podaję wersję, jaką odczytuję z dokumentu z 1852 roku. Czwartą literą na pewno nie jest "m" tylko "n". Piąta - może być na upartego "a", ja się skłaniam ku "i" (wg polskiej ortografii będzie wtedy "y").spalonymlynek pisze:Mam takie pytanie, ponieważ kilka razy pojawiło się nazwisko Hermaszewsa, a Ty podajesz Hornyszewska, które jest prawdziwe? Czy raczej trzeba mieć na uwadze pewien margines błędu?
Nie. Dokumenty archiwalne (konkretnie dwa spisy parafian) zweryfikowane i uzupełnione trochę na podstawie "Wykazów".spalonymlynek pisze:To są informacje sporządzone tylko z wykazów ks. Żurka, jak dobrze rozumiem? (Pytam, bo wcześniej nie wiedziałam o małżonkach wdów, które wżeniły się w Łosiów).
Sonia
-
Witam!
Tym razem więc o Michalinie.
Michalina była de domo Chorążyczewska primo voto Łoś secundo voto … Dulewicz.
Z „Wykazów” można się dowiedzieć, że w 1904 roku w kościele koreckim ślub wzięli Walenty Dulewicz, wdowiec, lat 63, syn Benedykta i Weroniki z Błońskich, oraz Michalina Łoś.
W 1913 roku ksiądz zanotował jako zamieszkałych w jednym gospodarstwie w Młynku:
Walenty Dulewicz lat 83
żona Michalina z Chorążyczewskich lat 51
Stefan Łoś lat 18
brat jego Adam lat 14
siostry jego: Józefa Łoś lat 23, Maria lat 21, Franciszka lat 18
Franciszek Bagiński lat 30
żona Teofila z Łosiów lat 29
synowie: Wiktor lat 12, Adolf lat 5
córka Anna lat 8
Kamila Łosiowa wdowa lat 82
córki: Maria lat 22, Ewa lat 19
syn Marii Kazimierz lat 2
córka Ewy Agata lat 2
Wiek Walentego raczej zawyżony. Przy Adamie brak innego nazwiska niż Łoś. Ksiądz mógł nie wiedzieć lub mógł pominąć. A może jednak Adam był Łoś? Np. urodził się po śmierci Albina, ale był jego biologicznym synem?
Mamy tu też wspomnianego przez Ciebie Franciszka Bagińskiego ożenionego z Łosiówną.
Kamila Łosiowa to trzecia żona Jana Łosia (2c). Jej wiek tu jest ewidentnie zawyżony (zważywszy choćby na to, w jakim wieku ma córki
). Wygląda na to, że była wtedy o 20 lat młodsza.
Co do pochodzenia Michaliny pojawia się pewna hipoteza. W 1876 roku we wspomnianej przez Ciebie Hucie Bystrzyckiej mieszkała 14-letnia Michalina Chorążyczewska będąca córką Jana i Agnieszki z Bagińskich Chorążyczewskich. Jeśli to ta sama osoba, to Twoja prababka Michalina wyszła za mąż jako szesnastolatka (a w roku 1913 miała rzeczywiście 51 lat). Niestety hipoteza pozostanie hipotezą, dopóki nie znajdziesz czarno na białym, że Michalina była córką Jana i Agnieszki.
Jeszcze chodzi mi po głowie ta (4). W „Wykazach” nie ma żadnego małżeństwa Józefa syna Stanisława. Jest za to wzmianka o ślubie Jakuba Łosia syna Stanisława i Katarzyny. Bardzo możliwe, że ksiądz się w 1852 roku pomylił zapisując to imię (tym bardziej, że nie wymienił wtedy żadnego Jakuba) i że jest to poszukiwana para małżeńska (4).
Pozdrawiam
Sonia
Tym razem więc o Michalinie.
Michalina była de domo Chorążyczewska primo voto Łoś secundo voto … Dulewicz.
Z „Wykazów” można się dowiedzieć, że w 1904 roku w kościele koreckim ślub wzięli Walenty Dulewicz, wdowiec, lat 63, syn Benedykta i Weroniki z Błońskich, oraz Michalina Łoś.
W 1913 roku ksiądz zanotował jako zamieszkałych w jednym gospodarstwie w Młynku:
Walenty Dulewicz lat 83
żona Michalina z Chorążyczewskich lat 51
Stefan Łoś lat 18
brat jego Adam lat 14
siostry jego: Józefa Łoś lat 23, Maria lat 21, Franciszka lat 18
Franciszek Bagiński lat 30
żona Teofila z Łosiów lat 29
synowie: Wiktor lat 12, Adolf lat 5
córka Anna lat 8
Kamila Łosiowa wdowa lat 82
córki: Maria lat 22, Ewa lat 19
syn Marii Kazimierz lat 2
córka Ewy Agata lat 2
Wiek Walentego raczej zawyżony. Przy Adamie brak innego nazwiska niż Łoś. Ksiądz mógł nie wiedzieć lub mógł pominąć. A może jednak Adam był Łoś? Np. urodził się po śmierci Albina, ale był jego biologicznym synem?
Mamy tu też wspomnianego przez Ciebie Franciszka Bagińskiego ożenionego z Łosiówną.
Kamila Łosiowa to trzecia żona Jana Łosia (2c). Jej wiek tu jest ewidentnie zawyżony (zważywszy choćby na to, w jakim wieku ma córki

Co do pochodzenia Michaliny pojawia się pewna hipoteza. W 1876 roku we wspomnianej przez Ciebie Hucie Bystrzyckiej mieszkała 14-letnia Michalina Chorążyczewska będąca córką Jana i Agnieszki z Bagińskich Chorążyczewskich. Jeśli to ta sama osoba, to Twoja prababka Michalina wyszła za mąż jako szesnastolatka (a w roku 1913 miała rzeczywiście 51 lat). Niestety hipoteza pozostanie hipotezą, dopóki nie znajdziesz czarno na białym, że Michalina była córką Jana i Agnieszki.
Jeszcze chodzi mi po głowie ta (4). W „Wykazach” nie ma żadnego małżeństwa Józefa syna Stanisława. Jest za to wzmianka o ślubie Jakuba Łosia syna Stanisława i Katarzyny. Bardzo możliwe, że ksiądz się w 1852 roku pomylił zapisując to imię (tym bardziej, że nie wymienił wtedy żadnego Jakuba) i że jest to poszukiwana para małżeńska (4).
Pozdrawiam
Sonia
-
Soniu,
Dziękuję Ci bardzo za te wszystkie bezcenne informacje i pewne tropy poszukiwań, które mi podpowiedziałaś. Zszokowała mnie trochę informacja o 16-letniej Michalinie, która wychodzi za mąż (biedna). Tak jak pisałaś, dopóki nie znajdę czarno na białym, nie dowiem się czy ta hipoteza jest prawdziwa.
Co do Adama Chorążyczewskiego lub Łoś, otóż babcia z całą stanowczością upiera się przy tezie, że nie był to syn Albina z prostej przyczyny, że Albin nie żył od kilku lat zanim na świecie pojawił się Adam (ale przecież raczej nie powiła go z 83 letnim Dulewiczem...no chyba, że to był cud nad Słuczą). Toś mi zabiła ćwieka na głowie Soniu.
Jeszcze jedna sprawa, teraz mi się przypomniało, że - babcia mówiła o Feliksie Chorążyczewskim (żona Rozalia Niedźwiedzka) jako bracie Michaliny, jeśli on w figuruje w wykazie, albo dokumentach które posiadasz to może jego rodzicami byli właśnie Jan i Agnieszka?
Patrzę na wiadomości, które mi podsyłasz i stwierdzam, że dzietni byli niesamowicie, nie wspominając już o Dominiku Łosiu, który miał prawie dziecięcą drużynę piłkarską...
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dzięki!
Magda
Dziękuję Ci bardzo za te wszystkie bezcenne informacje i pewne tropy poszukiwań, które mi podpowiedziałaś. Zszokowała mnie trochę informacja o 16-letniej Michalinie, która wychodzi za mąż (biedna). Tak jak pisałaś, dopóki nie znajdę czarno na białym, nie dowiem się czy ta hipoteza jest prawdziwa.
Co do Adama Chorążyczewskiego lub Łoś, otóż babcia z całą stanowczością upiera się przy tezie, że nie był to syn Albina z prostej przyczyny, że Albin nie żył od kilku lat zanim na świecie pojawił się Adam (ale przecież raczej nie powiła go z 83 letnim Dulewiczem...no chyba, że to był cud nad Słuczą). Toś mi zabiła ćwieka na głowie Soniu.
Jeszcze jedna sprawa, teraz mi się przypomniało, że - babcia mówiła o Feliksie Chorążyczewskim (żona Rozalia Niedźwiedzka) jako bracie Michaliny, jeśli on w figuruje w wykazie, albo dokumentach które posiadasz to może jego rodzicami byli właśnie Jan i Agnieszka?
Patrzę na wiadomości, które mi podsyłasz i stwierdzam, że dzietni byli niesamowicie, nie wspominając już o Dominiku Łosiu, który miał prawie dziecięcą drużynę piłkarską...
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dzięki!
Magda
-
Witam!
Przyjęłabym wersję babci co do Adama za pewnik. Ona ma najlepszą wiedzę o najbliższej rodzinie. Niestety szanse na zajrzenie do aktu chrztu Adama są praktycznie zerowe, jako że księgi metrykalne z Korca zachowały się szczątkowo.
Na chwilę obecną nie potrafię niczego (na postawie tylko imienia żony i dziecka) zasugerować odnośnie Feliksa Chorążyczewskiego. Postaram się zebrać o nim trochę informacji i wtedy się odezwę.
Czy babcia zna jakieś opowieści nt. losów krewnych, którzy w wyniku wojny polsko-radzieckiej znaleźli się po stronie radzieckiej?
Pozdrawiam
Sonia
Przyjęłabym wersję babci co do Adama za pewnik. Ona ma najlepszą wiedzę o najbliższej rodzinie. Niestety szanse na zajrzenie do aktu chrztu Adama są praktycznie zerowe, jako że księgi metrykalne z Korca zachowały się szczątkowo.
Na chwilę obecną nie potrafię niczego (na postawie tylko imienia żony i dziecka) zasugerować odnośnie Feliksa Chorążyczewskiego. Postaram się zebrać o nim trochę informacji i wtedy się odezwę.
Czy babcia zna jakieś opowieści nt. losów krewnych, którzy w wyniku wojny polsko-radzieckiej znaleźli się po stronie radzieckiej?
Pozdrawiam
Sonia
-
Cześć Soniu,
Niebawem jadę ponownie w odwiedziny, więc mogę jeszcze podpytać. Na dziś wiem tylko tyle, że Norbert Łoś, który mieszkał "za kordonem" był zesłany na Sybir, a przynajmniej taka jest relacja babci.
Jeszcze raz dzięki za poświęcony mi czas i zaangażowanie!
Pozdrawiam,
Magda
Niebawem jadę ponownie w odwiedziny, więc mogę jeszcze podpytać. Na dziś wiem tylko tyle, że Norbert Łoś, który mieszkał "za kordonem" był zesłany na Sybir, a przynajmniej taka jest relacja babci.
Jeszcze raz dzięki za poświęcony mi czas i zaangażowanie!
Pozdrawiam,
Magda
-
Magdo,spalonymlynek pisze: Jeszcze jedna sprawa, teraz mi się przypomniało, że - babcia mówiła o Feliksie Chorążyczewskim (żona Rozalia Niedźwiedzka) jako bracie Michaliny, jeśli on w figuruje w wykazie, albo dokumentach które posiadasz to może jego rodzicami byli właśnie Jan i Agnieszka?
dopiero teraz mogę spróbować odpowiedzieć Ci na to pytanie.
Z moich notatek wygląda, że owszem, Michalina była spokrewniona z Feliksem. Feliks był, jak się zdaje, synem jej przyrodniego brata Andrzeja i jego żony Bronisławy Klepuszewskiej.
Myślę, że do czasu obalenia tej hipotezy możesz przyjąć, że Michalina była córką Jana i Agnieszki z domu Bagińskiej.
Pozdrawiam
Sonia